Fórum témák
» Több friss téma |
Hm... Új LM301-el is elindul egyből a töltés. Ez lehet a feszültségosztó hibája is?
Nem keverted el a műveleti erősítő két bemenetét?
Jól kötöttem be.
Sikerült szereznem egy 220/24V-os trafót. Graetz-el rákötöttem a töltőelektronikára, de minden ugyanolyan, mint volt. A LED még 1.5A-nél is világít, ha nem nyúlok a nyomógombhoz, akkor ~14V-tal, 400mA-rel tölt. Ha megnyomom a gombot, akkor felugrik az áram 1A fölé, a fesz majd' 15V-ra, de 1/2mp alatt vissza is esik a fenti értékekre... Nem értem, nagyon nem értem. Főleg azt nem, hogy miért világít még ilyen nagy áramerősségnél is a LED.
Mert a műveleti erősítő kinyitja a PNP tranzisztort és az a LED-et "bekapcsolja". Azt nézd meg, hogy kis áramnál miért van az erősítő bemenetén olyan állapot, hogy a (-) bemenetre bagyobb feszültség kerül mint a (+)-ra. Ezt kell végiggondolnod és mérned.
Ha jó a cucc, akkor 150mA-nél a műveleti erősítő két bemenetére kb. ugyanakkora feszültség kerül, majd ha tovább csökken az áram, akkor a (-)-on nő a (+) meg nem változik. Így látatlanban, ha az értékek stimmelnek a tranzisztor PNP és mindent jól kötöttél működnie kell.....
Nos végül sikerült működésre bírni a szerkezetet, de nem 100%-os. A LED azért világított folyamatosan, mert rossz volt a tranzisztor.
A töltőfeszen variáltam kicsit R2 potira cserélésével, viszont a referenciafesz (R4) beállítása elég nehézkes. Egy picit változtatok R4 értékén, akkor már csak 40mA-nél kapcsol le, megint kicsit, akkor már 500mA-nél, és van olyan is, hogy csak villog a LED (leáll-elindul, az áram is folyamatosan ingadozik; ez a bizonyos érték a 6.8ohm). Ja, és még mindig elindul egyből a töltés (persze ez függ R2 értékétől is, mert ha túl kicsi, akkor nem indul el). Bár ha pont egy ilyen határeset értéket állítok be, akkor ha megnyomom a gombot, akkor elindul a töltés, csak hát ilyenkor nagyon le van véve a töltőfesz, így gyorsan le is áll... Nem mintha feladnám, de holnap asszem megpróbálkozok ezzel (lap alja) (de megintcsak LM317-tel). Dudus nagyon szépen köszönöm a segítségedet!
Ugyanaz a kapcsolás pepitában
Sok sikert!
Én ezen csak 1 tranzisztort látok, milyen "tranzisztorok"-ra gondolsz? Amúgy szinte bármit berakhatsz, ami tudja a LED áramát és elvisel 15V-ot. Nem lesz nehéz ilyet használni
A lap alján a nagy színes rajzra gondolok. De a linkelésnél a hivatkozás szövegébe is beleírtam, hogy a lentire gondolok.
Jelentem, próbapanelen működik az 56137-es hozzászólásomban említett akksitöltő (a lap alán lévő). Egy picit kellett csökkenteni a potikkal sorbakötött ellenállások értékén (510ohm ill. 1.6k értékek kellettek), mert a töltőfesz túl magas volt, potikkal nem lehetett eléggé lecsökkenteni.
Nem vagyok teljesen biztos benne, ezért erősítsetek meg, hogy jó-e, ha 12V-os akksinál kb 100mA-nél, 6V-osnál pedig kb 80mA-nél áll le a töltés?! Ugye, ha ez nem felel meg nekem, akkor az LM301 2-es ill 7-es lába között lévő 3.3ohm-os ellenálláson kell változtatnom?
Tökéletesen megfelelő. Vannak akik magasabb áramnál pl. 500mA kapcsolnak és utánna kisebb feszültségen fejezik be a töltést, de szerintem nem lényeges.
A Vref-fel jelölt feszültséget változtatva tudod az átkapcsolást állítani, ezt pl az általad is említett 3,3Ohm-os ellenállással is lehet.
Hali!
Itt vagyok újra ezzel (lap alja) a töltőmmel. Alakítottam rajta kicsit, mert túl nagy volt a bemeneti fesz (30V), így az LM nagyon fűtött. Eddig a 220V/2*12V-os trafó két szekunder tekercse sorba volt kötve. Most párhuzamosan kötöttem őket, így egyenirányítás és pufferelés után üresen 19V a bemeneti fesz. Amikor rákötöm az akksit is, akkor azt kb 0.5-0.7A-rel tölti, és ilyenkor a bemeneti fesz leesik 17.7V környékére. A kérdésem az volna, hogy elég-e ez a bemeneti fesz ennek a kapcsolásnak? Csak azért kérdem, mert találkoztam az enyémhez hasonló kapcsolásokkal, és ott úgy volt megadva a bemeneti fesz, hogy nagyobb egyenlő 18V.
Ebből a holland bla-bal - ból semmit sem értek, de a kimenetet figyeld töltés közben. Ha tartja a beállított értékeket és a max töltőáramnál is meggvan a kimeneten a 14,4V akkor ne aggódj.
Nem tudom mit nem lehet megérteni?!
Eddig túl nagy volt a bemeneti feszültsége a töltőnek (30V), amit az LM317-nek kellett elfűtenie. Most a bemeneti fesz már csak 19V (akksi töltése nélkül, üresjáratban), de mikor rárakom az akksit, akkor leesik a bemeneti fesz 17.5-17.7V körülre. És én úgy láttam hasonló töltőelektronikák rajzain, hogy a bemeneti fesz nagyobb egyenlő 18V. Azért tettem fel a kérdése, hogy megfelelő lesz-e így, hogy kicsivel kisebb a bemeneti fesz? A kimenet egyébként jó, bír tölteni. Bár egyszer mintha kicsit hamar leállt volna a töltés (5 perc alatt). Pedig nem is volt rendesen feltöltve az akksi, mert a fénykürtöt próbálgattam róla 60W-os izzóval. Hmm, no majd meglátom, hogy működik... Ez az 5 perc utáni leállás után fentebb tekertem a feszt, és úgy már töltött... Azért köszi szépen!
Azért mielőtt azt a lüke figurát beszúrod gondolkozz!
- Ki lett már a kapcsolás tárgyalva nem tudom miért nem érted -Ha érted nem értem a kérdést -Ennek ellenére kaptál választ Ezek után én sem tudom mit nem lehet megérteni.
Csináltam 7805-el egy áramgenerátort akku töltése céljából.Jólenne bele 1 LED ami indikálná hogy csatlakoztatva van az akku,hogy az esetleges krokicsipesz lecsuszásokat hamarabb észre vegyem.Tehát ha csatlakoztatva van világít, ha nincs csatlakoztatva nemvilágít
Sziasztok !!!
Olyan akkutöltőt keresek ami szivargyujtóról müködik és lehet tölteni vele ceruza ,mikro akkukat !!! Előre is kösz FOFO
Sziasztok !!!
Van egy duracell akkutöltőm szétszetem csak azt nem értem mért jön a trafóról 4 vezeték ???? üdv FOFO
Primer oldal két kivezetése, és a szekunder oldal két kivezetése. Vagy nem így gondolod? Esetleg több szekunder különböző feszültségekre? Mutass róla képet!
Jaja, nagyon jó ez a MAX712 (NiMH) / MAX713 (NiCd, NiMH). Automata, időzíthető, egész sok (talán 16) celláig jó. Mi kell még?
Én 100-800 mA-esre csináltam (DIP kapcsolókkal választható ki), ill bármelyik cellaszám és töltési idő kiválasztható (3-3 DIP kapcsolóval). Bár most csak 12V-ról megy, így csak max 6 cellát tudnék tölteni (1.9V-ot kell számolni adatlap szerint cellánként). Egy kis számolást igényel néhány alkatrész értékének meghatározása, de az adatlapban minden bennevan.
Hali!
Nagyon dícsérem ezt a MAX712-t, de valamit mégsem tudok. Lehet-e valahogy növelni a max 4.5 óra töltési időt (olyan 14 óra környékére)? Úgy emlékszem, hogy olvastam már erről valahol, talán az adatlapban, de nem találom. Meg aztán az adatlap 7. oldalán a "Figure 1: Block Diagram" ábrájának jobb alsó sarkában lévö feszosztó, amit a PGM lábakra lehet kötni, mire való?
Még valami:
Van nekem egy ilyen töltőm is, amit jó lenne úgy átalakítani, hogy egyszerre csak 1 akksit töltsön (oldalanként), ugyanis jelenleg úgy működik, hogy 2 akksit kell tenni egy olalra, és azokat sorba kötve tölti. Megoldható ez valahogy? A legjobb az lenne, ha azt meg lehetne oldani, hogy a négy akksit egyesével (függetlenül a többitől) tudná tölteni. De ebben az esetben gondolom egyszerűbb lenne nulláról építeni egyet.
mekkora árammal töltessz, hogy 14 órás idő kell?
Akkor már inkább a csepptöltés funkcióját használd. NiMh-k C/10 töltést bírnak ki gond nélkül korlátlan ideig.
C/10-zel szeretnék tölteni 1400 és 2100mAh-s akksikat. Vagy nem ez a legjobb töltési mód?
Hát már egyre jobban agyalok valami PIC-es töltőn, ami mindegy egyes akksit külön-külön tölt ill kisüt. Csak még nem nagyon ástam bele magam a témába. Valószínűleg azért, mert csak annyit tudok a PIC-ekről, hogy van olyan is.
olvasd el ezt:
HOPP! NiCd/Mh LiPo/Ion akkukról minden ami kell Nekem azért kellett a gyorstöltő, hogy gyorsan tudjam az akkupackjaimat tölteni (4xAA, 4xAAA modellezéshez), nem árt ha kint a terepen is fel tudom tölteni autóakkuról, és nem kell rá órákat várnom, meg nem is megy tönkre, mert figyeli az IC a töltést.
Tudna nekem valaki segíteni PWM akkutöltőben? Elég sokat keresgéltem, de nem találtam semmit! Esetleg valaki tudna mutatni egy linket? Legjobb lenne PIC-kel. Teljesen mindegy, hogy hány akkut tud tölteni, csak valamiből szeretnék elindulni.
Találtam itt a gyűjteményben egy akkutöltőt: EZT. Ez külön-külön tölt minden egyes akksit. Kisütni nem tud, de arra már van egy nagyon egyszerű szerkezetem.
Ez a linkelt töltő hogy is működik? Mi korlátozza az áramot? Megáll a töltés, ha feltöltődött az akksi? Esetleg át lehet alakítani, hogy jelezze, ha kész vannak az egyes akksik (mindet külön LED-del)? Ez azért lenne jó nekem, mert bele tudnám tenni a Varta akkutöltőm tokjába. |
Bejelentkezés
Hirdetés |