Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Subwoofer szűrő
 
Témaindító: Dzót, idő: Nov 18, 2005
Lapozás: OK   11 / 39
(#) MolnarG válasza Rafael hozzászólására (») Júl 4, 2009 /
 
1. Szimmetrikus táp kell neked (+/-15V)!!!
2. Igen az 22pF kondi.
Egyébként majdnem ugyanaz mint ami itt van a kapcsolások között.
(#) zotyo91 hozzászólása Júl 5, 2009 /
 
Életképes ez a rajz szerintetek.
(#) Kovidivi válasza MolnarG hozzászólására (») Júl 5, 2009 /
 
1. Nekem is működik egy aktív-subfilter, méghozzá ugyanilyen módon felezett 12V-ról! (Tehát +-6V) - szerintem ezzel a táppal baj nem lehet.
2. Annyi viszont biztos, hogy kicsatoló kondi kell a műv. erősít kimenetére, mert ott féltápfeszültség mérhető!!!
(#) MolnarG válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 7, 2009 /
 
Persze mehet akkora feszről is, itt inkább a szimmetrikus-on volt a hangsúly.
(#) MolnarG válasza zotyo91 hozzászólására (») Júl 7, 2009 /
 
Életképes, ha megelégszel azzal, hogy nem tudod változtatni a levágási frekvenciát. (Ez kb 100Hz-nél van olyan 40-50dB/oktávval)

bode.PNG
    
(#) Rafael hozzászólása Szept 7, 2009 /
 
Sziasztok!
Kicsit lejebb, az általam kiszemelt Sub Filter kapcslásban javasoltátok, hogy az IC kimenetre kicsatoló kondi szükséges! Itt 6-os lábról van szó, illetve mekkora értékű kondi legyen, és a "+-" lábai hova kerüljenek /mármint valószínű Elko.../?
Mert itt a Bass Out -nál egy 100ohm -os ellenállás már van...
Tegnap a készítéskor észrevettem, hogy valami hibázik a beültetési rajzommal, az egyik (feszültségosztó) 10K rossz helyen van, de javítottam ettől eltekintve remélem jó lesz... Mekkora gond az, illetve miben módosulhat, hogy sztereó 10K-s poti helyett sztereó 25K-asat használtam...? pontosabban 23,7K
Előre is köszi!
(#) Kovidivi válasza Rafael hozzászólására (») Szept 7, 2009 /
 
Valamilyen szinten biztosan más lesz a szabályozás. Ki kell próbálni. Mivel ez egy szűrő, pontosan ki lett hozzá számolva minden alkatrész. Ha valami változás van benne, az azt fogja okozni, hogy más frekvenciatartományban fog működni (A kérdés az, hogy 1-2Hz-cel, vagy 50-100Hz-cel, ezt ki lehet számolni, vagy meghallgatás után lehet tippelni, esetleg szimulálni, mérni is lehet ).
A kicsatoló kondi pozitív lába menjen a 100ohm után, mivel ha belegondolsz, akkor ott féltápfeszültség van, ami a GND-hez képes pozitív. A TDA2030-as kapcsolásoknál is ugyanígy történik a kicsatolás. Az értékére pontos adatot nem tudok mondani, de tegyél oda 1µF-ot, és valószínűleg jól fog szólni, hasonló kapcsolásokban is ekkora kicsatoló kondit használnak. Üdv!
(#) Rafael válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 7, 2009 /
 
Köszi a választ! Összeraktam a cuccost, sokáig úgy tűnt, hogy nem működik, de aztán rájöttem, hogy az 50K-s poti csak középtájon szabályoz és azért nem szólt.
Valami gubanc azért lehet vele... Az mennyire normális, hogy sokkal halkabb, a sima jelnek csak 60%-át produkálja. Amúgy a mély tartományban szól elég ütős, de a potik nem igazán változtatnak. Kicsit "gain"-os, recsegős a dob és az erőteljes mélynyomás. Szóval nem tiszta átütő a mély, inkább olyan mintha egy nagyobb ellenállás visszafogná és nem engedné kibontakozni a hangot, de ennek oka lehet a gagyibb próbahangszóró is. /Vagy a 25K sztereó poti./
Az emberi beszéd mély része is érthetően hallható. / Ezek szerint nem elég mély a freki vagy a duma nem baj, ha átjön rajt?/ Cserélgettem benne IC-ket, és volt amivel kevésbé illetve jobban reccsenik. IC nélkül is szól, mint egy frankó normál hangszínszbályzó, de úgy jóval hangosabb...
(#) Kovidivi válasza Rafael hozzászólására (») Szept 7, 2009 /
 
Szerintem ott még valami mindig nem korrekt. Rakd fel a nyákterved, és a kapcsolási rajzot ide, hátha ránéz valaki, és megmondja, hogy van-e benne még hiba.
(#) MolnarG válasza Rafael hozzászólására (») Szept 7, 2009 /
 
A poti valószínűleg azért középtől szabályoz csak, mert logaritmikus karakterisztikájút tettél bele nem pedig lineárisat. A nagyobb értékű potival a szűrő vágási frekvenciáját tolod el.
(#) Rafael válasza MolnarG hozzászólására (») Szept 7, 2009 /
 
Igen erre számítottam. /Mondjuk az a poti LOG.../
Ezermester Szub filter leírása. És mi a véleményed a hangerőcsökkenéssel kapcsolatban?
Ami engem megkavart az a sztereó poti bekötése, nem tudom az jól van-e? Jelenleg így van bekötve... Illetve az IC miatt feszültségosztóként az áramkör kapott 2 darab 10K-s ellenállást és egy darab 47µF-os Elkot. Meg egy 1µF-os kicsatoló kondit.
Megnéznétek a rajzot ahogy megcsináltam? /Elég egyszerű, szóval nem sok idő/
(#) diamik hozzászólása Szept 30, 2009 /
 
Már egyszer volt szerencsém megépíteni ezt a kapcsolást, de nem lett jó akkor megfogadtam többet nem rakom össze...

Ma éppen unatkoztam és rávettem magam. Kár volt. Ugyanis ha jól látom ez nem vasalós nyák, mivel megcsináltam vasalósan és az IC lába nem jön ki. :S
Vagy tévedek?
(#) ZPKing válasza diamik hozzászólására (») Szept 30, 2009 /
 
Szia!
Én is úgy vasaltam ki és nekem minden a helyén volt.
(#) csezoli21 hozzászólása Okt 13, 2009 /
 
Sziasztok.
Az lenne a kérdésem hogy itt már sok kapcsolási rajz található, mégis melyiket ajánljátok? Melyik mondjuk a legjobb? Esetleg ez?:Bővebben: Link
Köszönöm a segítséget! helló
(#) wolfi hozzászólása Okt 28, 2009 /
 
Udv!
Mi a velemenyetek errol a szurorol?
Az a gond hogy most csak nehezen jutnek hozza TL szirias IC-hez, es azert gondolkodok enek a megepitesen.

sistsw.jpg
    
(#) wolfi hozzászólása Okt 29, 2009 /
 
Na, senki tobbet? Nem vagytok tul beszedesek, osszekavarni igy nem fogtok anyi biztos.
(#) hammer14 hozzászólása Okt 29, 2009 /
 
üdv mindenki!

3 utas hangváltó építésével megakadtam! Az oldalon pidsbc által közzé tett 24db/okt állítható vágású váltóról van szó. Másik fórumrészbe is kérdeztem de ott nem válaszol senki.

Tegnap zárlatom volt kijavítottam melegedtek a 22µF es kondik megfordítottam mert rossz polaritással volt bekötve,egyet kivéve! Azt nem vettem észre! Teszteltem hogy van -e még melegedés ic-k nél de az u1 műv erősítő előtt álló kondi felrobbant..az ujjamat is szerencsésen megroncsolta picit mert pont néztem hogy melegszik-e.

A kérdésem a következő az u1 műv erősítő melegszik . Stiroflex 100nf os kondik vannak még amik fordítottan lehetnek beültetve mert nem tudom eldönteni hogy melyik lába a kondinak a + és a -!
A kondin szemből nézve bal oldalt függőleges fekete vonal középen (63v-) akkor a - jel felé lévő láb lenne logikusan a negatív?

Ja és a táphoz nem kellene valami nagy pufferkondit használni? pl 1000uf-ot? Mert most nincs semmi.

Jó lenne valahogy életet lehelnem az első elektronikámba! Már azért is mert még működőt nem sikerült létrehoznom,és erre ráköltöttem kb 4ezret! Minden próbáltam a legpontosabban megcsinálni mégsem működik. Azaz gondolom nem üzemszerű hogy bekapcsolás után 10-15sec elkezd melegedni az U1 ic így nem is teszteltem audio jellel.

Pár segítő hozzászólás jól jönne hogy nyugodtan csinálhassam végre a hangváltó dobozát is!!
(#) hammer14 hozzászólása Okt 29, 2009 /
 
Most már az u5 és az u1 műv erősítő melegszik. kb 10-15sec elég neki hogy tűforró legyen. Inkább kidobom az egészet már lassan ott tartok.pedig lehet hogy nincs nagy hibája
(#) wolfi válasza hammer14 hozzászólására (») Okt 29, 2009 /
 
A trafo utan kell legyen egyeniranyitas, es utana puffer kondi, 1000µF elg biztos nek, de ha jol emlekszem ez az is szimetrikus taprol megy akkor meg ketto kell.
Az elektrolit kondin ahol van a szurke csik es -jel, az a minusz lab, vagy altalaban az uj kondinak hosszabb is a - lab mint a masik.
(#) hammer14 válasza wolfi hozzászólására (») Okt 29, 2009 /
 
igen kettős tápról megy! Akkor majd teszek puffert.
Ez vadi új kondi mégis egyforma a lába. Most sajna megtoppantam mert fogalmam sincs hogy miért melegszik az ic mivel sztereó így ha a kondi rosszul van rakosgatva a túloldat is ugyanúgy tettem és mégis ott nincs gond.
A kondinál félre értettél ahol a fekete csík van ott nincs mínusz jel ! Csak a túloldalt,de ott se konkrétan a lábnál van csak a jobb oldalon lábhoz közelebb van a - jel mint a balhoz így gondolom hogy oda tartozna.

Kösz az infót bár gondolom ettől még csak a hang minőség javulna itt meg még hang sincs..
(#) wolfi válasza hammer14 hozzászólására (») Okt 29, 2009 /
 
Akkor lehet h az a gond pont hogy a ket oldalon ugyan ugy vannak a kondik, mert pl: a pozitiv agra a kondit ugy kotodbe h +ot a + ra. - at a GND re, masik agnal visszont a kondi pozitiv agat a GND re, a negativ agat pedig a - akarhanyra.
(#) roland0327 hozzászólása Nov 21, 2009 /
 
Sziasztok!

Végre kész lettem a mellékelt szűrővel.csak az lenne a problémám hogy halknak találom.vam erre valami megoldás hogy hangosabb legyen?
(#) roland0327 válasza roland0327 hozzászólására (») Nov 21, 2009 /
 
Ez lemarad:
(#) roland0327 válasza roland0327 hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
senki nem tudja hogyan lehet hangosabbá varázsolni ezt a kapcsolást??
(#) Kovidivi válasza roland0327 hozzászólására (») Nov 26, 2009 /
 
Teszel utána egy előerősítőt. Van topicja.
(#) adibandi válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 12, 2009 /
 
Mi van ha a bemeneti ellenállásokat csökkentem, akkor erősítést érek el, nem?
(#) Kovidivi válasza adibandi hozzászólására (») Dec 12, 2009 /
 
Ha a passzív subfilterre gondolsz, akkor nem. Egyébként a mondat megfogalmazása nem egyértelmű...
(#) adibandi válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 13, 2009 /
 
Hali!
Roland0327 által kérdezett kapcsolásra reagáltam, ami egy ME-t tartalmaz, tehát aktív. Tudtommal az ME illesztő ellenállása ás a visszacsatolás ellenállása meghatározza az erősítést A=R3/R1. Problémám csak az összegző erősítő két csatornájával van - nem tudom, hogy az ellenállások összeadódnak-e.
(#) wolfi hozzászólása Dec 13, 2009 /
 
Udv.
Megeppiettem ezt az alulvago szurot en is, de csak brumog mintha nem volna szuresem, pedig van.
S hang nem megy at rajta(gondoltam ha szures problema attol meg ugye a brumogas mellet valami ertelmes dolog is atjohetne rajta.
Ami nem pont a rajz szerint van az a 39pF kondi hejet 50 pF van.
(#) Kovidivi válasza adibandi hozzászólására (») Dec 13, 2009 /
 
Linket kaphatok a kapcsolásról?
Következő: »»   11 / 39
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem