Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Flip flop JK+clear kimenet??
Témaindító: dzseronimo, idő: Nov 27, 2009
Témakörök:
Sziasztok, tudom alapvetö a kerdes, kezdo vagyok, ezert elore is bocsanatot kérek. Van egy flip floppom JK, (edge-triggered) amelyek van egy clear bemenete ami változik és a J, és K bemenet az mindig 1, a kezdeti Q érték az 0. Ha a kimenetet felírom, akkor Q+=J*Q\+K\*Q=Q\, de ezek után el is akadtam. A kérdés mi lesz a kimenet?
Azt értem is hogy amikor Clear=0 és Q=1 akkor lesz a kimenet 1, a többi esetben pedig 0, és akkor ezt kell negálnom?? Q | Clear| Q+ ->negálás ami egyenlö a kimenetetel --------------- 0 | 0 | 0 ->1 0 | 1 | 0 ->1 1 | 0 | 1 ->0 1 | 1 | 0 ->1 A kérdésem, hogy egyáltalán jól csinálom a dolgot? Hogy kell kiszámolnom??
Üdv
Pontosan mit szeretnél megvalósítani? A működésére akarsz rájönni vagy valahova szeretnéd alkalmazni? J K Q Qn+1 0 | 0 | 0 ->0 0 | 1 | 0 ->1 1 | 0 | 1 ->0 1 | 1 | 0 ->1 1->0 ekkor negálja a Q értékét.
Hááát... Legalább háromszor olvastam el a kérdésed, de nem értem.
Általánosságban: Ha a JK tároló J és K bemenete is magas szinten van, akkor az úgy működik, mint egy T tároló, vagyis minden felfutó (vagy lefutó) élre a kimenete állapotot vált. A Clear bemenet általában aszinkron szokott lenni, ha arra az aktív szintet adod (ami lehet 1 is vagy 0 is, megvalósítástól függően), akkor a Q kimenet 1 lesz, függetlenül a bemenetektől, meg az órajel állapotától. Részletesebbet akkor lehetne mondani, ha tudnám a pontos típust.
Szia!
A második és harmadik sort az állapottáblában felcserélted! Ha K = 1, akkor a Qn+1 "nulla" lesz (törlés), míg J = 1, értéknél Qn+1 "egy" lesz (beállítás). dzseronimo: Légy szíves fejtsd ki mire gondolsz, mert szerintem nem világos a kérdésed, és így nehéz lesz segíteni! Üdv.
Rosszul írtad fel a táblázatot!
A J a beíró, a K a törlőbemenet, valamint hiányoznak állapotok. A táblázat helyesen: J..|K..|Qn|Qn+1 0..|0..|0..|0..|marad az előző állapot 0..|0..|1..|1..|marad az előző állapot 0..|1..|0..|0..|törli a kimenetet, bármi volt előtte 0..|1..|1..|0..|törli a kimenetet, bármi volt előtte 1..|0..|0..|1..|beírja a kimenetet, bármi volt előtte 1..|0..|1..|1..|beírja a kimenetet, bármi volt előtte 1..|1..|0..|1..|állapotot vált a kimenete 1..|1..|1..|0..|állapotot vált a kimenete
Igen igazad van.Nem néztem át amit dzseronimo írt csak kiegészítettem(rosszul).
Nah a problémám a következö a mellékletben van egy kapcsolási rajz, amelyben a bal felsö flip flop müködése érdekelne, hogy hogy jött ki az a kimenet, mert nem nagyon értem, hogy müködik. Ezt próbáltam leírni. elnézést ha érthetetlen voltam.
Bocs, késő van már.., én is hibásan írtam!
A Clear bemenet aktív szintjére a kimenet 0 lesz (és nem 1 !), az előző állapottól és az órajeltől függetlenül (ha aszinkron a törlőbemenet).
Az idődiagramok jól vannak lerajzolva.
A tárolót csak a clk1 és az Y változásai befolyásolják (meg az előző állapota). Ha az Y magas szinten van, akkor nincs törlés (mert a törlőbemenet 0-ra aktív), ekkor a clk1 minden lefutó élére a tároló állapotot vált (lásd pl. q1negált idődiagram jobb oldala). Ha az Y alacsony szintre kerül, akkor a q1negált kimenet azonnal magas szintre áll, és egészen addig marad ott, míg az Y újra magas szinte nem kerül és nem jön egy újabb lefutó él az órajelben (lásd clk1 negyedik lefutó éle). Az Y magas szintre váltásakor nem történik semmi (lásd Y első felfutó éle). A Clear bemenet aszinkron, ez abból látszik, hogy a Clear=0 hatására a q1negált kimenet akkor is magas szintű lesz, mikor az órajelnek éppen felfutó éle van (ez az Y bemenet második lefutó élénél látszik).
köszi szépen a megoldást, jó 8
Szivesen, köszi a pontot!
hello!
Megtudnád nekem mondani, hogy egy átlag j-k tárolót hány mA-rel lehet 5V on terhelni? Nekem 24mA kellene minimum és félek, hogy ez nem fog kijönni a tárolókból . pc74hc112p a tároló neve. üdv! Red-Fox
Adatlapból kiderül a pontos maximum, de a 24mA úgy emlékszem már sok lenne a sima cmos-nak. Tegyél tranzisztoros erősítést.
Sziasztok!
Egy kezdő kérdésem lenne: Az első áramköreimet építettem meg a napokban, és akadt egy kis gondom a 74HCT109N(pdf) J-K ff-al. Csak annyit szerettem volna, hogy rákötök Q-ra és Q!-ra egy egy LED-et, és én egy nyomógombbal tolom neki az órajelet, miközben J HIGH és !K LOW (vagyis K is HIGH), magyarul minden gombnyomásra a másik LED kezd világítani... 1. Namost - ha egy láb LOW szinten van, az azt jelenti, hogy a negatívra kötöm? azaz ugyanoda, ahova az IC GND-jét? csak mert akkor eléggé macera egy gombbal vezérelni az órajelet, mert meg kell oldani, hogy ne csak HIGH-t produkáljon, hanem elengedéskor le legyen húzva a CP1(pdf) a GND-re. 2. Azzal próbálkoztam, hogy lehúztam a CP1 lábat egy 100k-s ellenállással GND-re, és ez után kötöttem rá a gombbal a VCC-t (5V). Ezek után már váltogatott az áramkör, de jött még egy hiba: sok gombnyomásra egyhelyben maradt (nem váltott), csak felvillant halványan a másik LED, mintha két órajelet adtam volna. Egy sima dip-es tact nyomógombot használok, amiről azt olvastam, hogy nem igazán prellez, de nem tudom, ti vagytok a profik, majd megmondjátok ![]() Adjam inkább egy multivibrátorról az órajelet? Nyilván, ha pl. egy IC vagy kapu adja a 0 és 1 jelet, akkor az úgy lesz L és H ahogy kell, de tényleg így kell viccelődni ellenállással, meg idegesítő hazárdjelenségekkel, ha az ember gombot használ? Ha a lift gombját nyomom vajon az is prellez állandóan??
Hello!
Nem kell elhinni mindent, minden gomb prellez! Ez alól kivétek a Hall nyomógombok, mert abban hiszterézises áramkör van. Tehát igen, egy sima nyomógombbal így kell "vacakolni". Pontosabban segíthet a nyomógombbal párhuzamos kondi, mert akkor a felhúzó (vagy lehúzó) ellenállás nem képes a feszültséget felrántani, ha már egyszer a gomb zárt. De ekkor is lehet gond, mert egyes számlálók, nem kedvelik a lassú órajelet. Tehát a jó megoldás kétféle lehet. - Integrátor kondi, és utána hiszterézises bemenetű inverter (vagy kapu) - RS tárolóval működtetett nyomógomb, de ennek hátránya, hogy a nyomógombnak egy záró és egy bontó érintkezőjének is kell lenni. Mikroprocesszor esetén is van prellgátlás, csak az szoftveresen van megoldva, ezért nem kell külön plusz alkatrész. (mielőtt még megkérdezed.. ![]() üdv! proli007 |
Bejelentkezés
Hirdetés |