Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   406 / 2500
(#) Dj TSM válasza pusi1989 hozzászólására (») Nov 26, 2009 /
 
üdv
Lecserélheted az összes kék szinü kondenzátort,ügyelj a polaritásukra.Elöször szerintem kikellene zárni a hibalehetöségeket,mondjuk tudjuk meg hogy a végerösitö hibája vagy az elöerösitöé okozza e a recsegést.A végerösitöröl kösd le az elöerösitöt és ugy eressz rá hang jelet bármijen cd vagy dvd lejátszóbol.A képen berajzolom a pontokat ahol lekell választani az elöerösitöt.Ha az meglessz és tudnifogjuk a hiba pontos részlegét,akkor majd irom,hogy mit cserélj,felesleges mindent kicserélni.Hogy egyszerüsitsem a dolgot,csak a végerösitöt hagytam meg a képen,igy a többi nemzavar be.Elöször ezzel kell foglalkoznunk.A bemenetekre rákötöl mondjuk egy dvd t,de vigyázz a hangot a dvd n vedd le nagyon hallkra,mert azerösitön nincs hangszabájzás és ugy maxon menne.Próbáld ki,hogy igy fog e recsegni vagy bármi kellemetlenséget produkálni.Ja a diódákat sorba kell kötni 3 darabot egyik oldalt és 3 mat a másikon is.Majd ird le a végeredményt és utána irok hogy hogyan tovább.Aztán majd ráérünk koccintani
(#) pusi1989 válasza Dj TSM hozzászólására (») Nov 26, 2009 /
 
Szia Dj TSM! köszi a segítséget! Kaptam egy kis segítséget barátom apjától, aki nagy gyűjtője és szerelője az ilyen régi erősítőknek... most épp egy Quad erősítőt épít magának! Átviszem hozzá, és ha nemtud vele mit kezdeni akkor elkezdem átvizsgálni azt amit mondtál. Remélem, hogy így vagy úgy rendbe fog majd jönni. Két napja hallgatom az új hangfalat, és egyre jobban tetszik a hangja... majd rakok fel végleges képet róluk amikor már teljesen készek lesznek.

Üdv: Gery
(#) pucuka válasza (») Nov 26, 2009 /
 
Üdv!
Mit szereznél vele? Lehet csinálni belőle kb. 2 W -os erősítőt például ilyet
De Te is kereshettél volna.
(#) kisedison válasza pucuka hozzászólására (») Nov 26, 2009 /
 
Ezt a google meg is találta csak: 404 - ERROR
(#) highand válasza (») Nov 26, 2009 /
 
Ha egy kicsit türelmes vagy tervezek neked egyet.
(#) CHZ válasza (») Nov 26, 2009 /
 
Itt megtalálsz mindent :
Bővebben: Link
Bár szerintem kár az időd erre pazarolnod .
(#) kisedison válasza highand hozzászólására (») Nov 26, 2009 /
 
és még most is terveznél? egy egyszerű kéne
(#) kisedison válasza (») Nov 26, 2009 /
 
a kép helyett a fórum főoldala jön be
(#) highand válasza (») Nov 26, 2009 /
 
Várj még kicsit, ez még mindig nem az igazi, talán ki lehet húzni 20 kHz-ig, a teljesítmény sávszélességet...
(#) pucuka válasza kisedison hozzászólására (») Nov 26, 2009 /
 
Hát tényleg nem tudom érdemes-e. A 60 -as évekbeli autórádiók, hordozható magnók végfoka volt, agyonvédve ptk-val, ntk -val, diódának kötött tranzisztorra, mégis könnyen elszált pl. egy aksitöltéshiba miatt. Elég gyengusz volt.
Inkább tartalékold javításra (főleg a Tesla szerette), mert igen könnyű elküldeni az örök vadászmezőkre, és ha nincs másik, behal a projekt.
highand: én nem tennék +/- 15 voltot erre a "névleg" 30 V -os tranzisztorra, még 12 V -ról (plusz némi tranziens) is hajlandó volt elszállni.
(#) highand válasza kisedison hozzászólására (») Nov 26, 2009 /
 
Na most az igazi. megkérem a moderatúrát, hogy törölje az előzőt mert az rossz.
(#) highand válasza pucuka hozzászólására (») Nov 26, 2009 /
 
Ugye az ember katalógusból tervez, de ha az a gyakorlati tapasztalat, hogy nem bírja még azt se, akkor hallgassunk a tapasztalatra.
(#) pucuka válasza highand hozzászólására (») Nov 26, 2009 /
 
Olvasgasd azt a Siemens handbookot ami a linken van, én azokon nőttem fel, iszonyat jól megtervezett áramkörök vannak benne, gyakorlatilag bármilyen félvezetőkkel működtek. Azóta sem találkoztam ilyennel, talán még a TEXAS könyvek voltak hasonlók.
Számomra ez volt a tervezési sztenderd, bár csak igyekeztem megközelíteni. Gondold meg, a számítógépes korszak előtt úgy tervezni az áramkört, hogy figyelembe vetted a szórásokat is, ami a germánium tranzisztoros világban nem piskóta.
(#) highand válasza pucuka hozzászólására (») Nov 26, 2009 /
 
Pucuka, hol a link?
(#) pucuka válasza highand hozzászólására (») Nov 26, 2009 /
 
Bocs a szűkszavúságért.
CHZ (#565560) hozzászólásban.
(#) highand válasza pucuka hozzászólására (») Nov 26, 2009 /
 
Köszönöm.
(#) lada hozzászólása Nov 26, 2009 /
 
helo mindenki
az lenne a problémám, hogy kaptam egy spider sp-100-4 1300w -os autó erősitőt, bekötöttem és nem szól a bekötésnél nincs hiba, a led visszajelző előb piros majd zsöldre vált ez egy négy csatornás erősitő az 1 és 2 csatorna teljes hangerőn halkan szól a de másik kettő megsem mukkan, ezek is csak halkan, az áramkörön nincs kiégve ellenállás , a kondik nem puposak nem látok semmi semmi hibáját hacsak nem a végfokok száltak el belőle.
jó lenne ha valaki tudna segiteni mit csinálhatnék vele.
köszönöm

Mivel még új vagy közöttünk, ezért felhívom a figyelmedet arra, hogy itt ezen a fórumon elvárt alap a nagybetűs mondatkezdés, és az írásjelek használata.
Egyébként van kifejezetten autós erősítőkkel foglalkozó topik is, használd a kereső funkciót.
szamóca
(#) nagy_david1 válasza Milan90 hozzászólására (») Nov 26, 2009 /
 
Mint írtam, igen egyik felöl hallom a trafó hangját, a másikban még ennyi sincs. A tápfeszek jók, megnéztem, leellenőriztem. Sehogy semmi.
(#) Dj TSM hozzászólása Nov 27, 2009 /
 
üdv mindenkinek
Volna egy nagy kérésem.Szereztem 10 darab NPN tranzistort 2SC5200 direkt audio célokra lett kitalálva 200 voltig táplálható és 15 ampért bir.A broblémám az,hogy mindegyik NPN és ezekböl szeretnék épiteni egy jó kis erösitöt.En ugy 2x200 wattra gondoltam 8 ohmon.De már átnéztem az egész fórum képeit,legfeljebb néhány maradt ki,de sehol nemtaláltam olyan kapcsolást ami megfelelne nekem.Valami nemtul bonyolult,de van benne túláram védelem és a végtranyók lehetnek qvazikomplementerek.Ha valaki esetleg tudna ilyet nekem ajánlani nagyon megköszönném.Addigis mindent köszönök.
(#) kadarist válasza Dj TSM hozzászólására (») Nov 27, 2009 /
 
Szia!

Az első "quasi complementer amplifier" Google találat:Bővebben: Link
Itt a teljesítménytranzisztorok NPN-típusúak.
(#) szamóca hozzászólása Nov 27, 2009 /
 
Nekiálltam ennek a "potinak" az elkészítéséhez. Valami nem világos nekem. Az alsó R30 ellenállás értékét nem írták el szerintetek?
(#) Dj TSM válasza kadarist hozzászólására (») Nov 27, 2009 /
 
üdv
Kösz a linket,ez igy elsöre nemis rossz,utána olvasgatok és lehet,hogy neki is llátok a tervezgetésnek,betervezek a kapcsolásba még egy rövidzár védelmet.
(#) water válasza Dj TSM hozzászólására (») Nov 27, 2009 /
 
Nekem eddig 5200-ból csak hamisat sikerült vennem, pedig több helyen is próbáltam. Ha nem mész +-50V fölé a táppal akkor a hamis is bírja, felette garantáltan elpukkan.
(#) lewi válasza elektrorudi hozzászólására (») Nov 27, 2009 /
 
Szia!
Első sorban bocsánatot kell kérnem! Sajnos az a kapcsolási rajz, amit belinkeltem, nem az. Igazából nem tudom, hogy miért, de ezt találtam akkor, és azért gondoltam, hogy az az. (pontosan nem tudom moár honnan vágtam ki) Ha majd hazajutok, akkor belinkalem a másikat, ami szerintem már jó. És ennek alapján láthatod majd, hogy amit javasoltál, hogy VR14 és 11 közös pontjával kössem össze a BD244 kollektorát az azt jelentené, hogy VR11 et rövidrezázom gyakorlatilag. Ez így is helyes? (ezt nem csináltam meg) És még: a boltban csak C jelű tranzisztorokat kaptam, szóval azok vannak beépítve (BD244C és BD243C) Utóbbi tranzisztorok B-E lába közé beraktam 500ohm körüli ellenállást, és a VP29 et -> (VR29 helett) maximum állásba tekertem, a VP28 at félállásban hagytam mind két végfokpanelnál, és bekapcsoltam. Ekkor egy igen nagy erejű robbanás történt Az egyik 47u - elko eldurrant. Szana szét jött, sőt egy másik elkot, is kétépett a durranásával. Ezek után kicseréletem, 63V os tűrésűre, újra megpróbáltam bekapcsolni, és kivágta a 0,8A os biztosítékot, ezek után kicseréltem a biztit, egy 3,2A os ra a próba idejére, és a következő bekapcsolásnál ugyan az az eko, amit 63V os ra cseréltem megint felrobbant. Mindezek után abbahagytam a próbálgatást. Az az érdekes, hogy a másik panelon semmi sem történt. Természetesen a robbanás hatására azonnal a ikapcsoló gombon megugrott a kezem, és kikapcsoltam. Én arra tudnék gondolni, hogy nem lehet valami, ami megfordítja az áram irányát, és ennek következtében felrobban az elko? (beismerem lehet, hogy hülyeséget mondok) A két panel között különbséget nem látok. egyedül az elkok tűrése a más. Lenne valami ötleted, hogy hol keressek hibát? Vagy valami gyanús nincs?
ui: nem nagyon volt időm méregetni, mert túl gyorsan üzentek az indiánok.. (lehettek volna halkabbak )
Köszi minden segítséget
(#) kadarist válasza Dj TSM hozzászólására (») Nov 27, 2009 /
 
Sok sikert!
(#) Dj TSM válasza water hozzászólására (») Nov 27, 2009 /
 
üdv
Nekem eredeti Toshiba van,az a legnagyobb tokozású.Egy Yamaha erösitöböl szedtem ki,egy csatornás subb erösitö volt csak valaki rendesen összetörte és csak a tranyók,trafó,hütés meg a kondik ami használható.A vasgyütésben találtam de a tranyók mind jók.

2SC5200.jpg
    
(#) Dj TSM válasza kadarist hozzászólására (») Nov 27, 2009 /
 
kösz mégegyszer,ha kész lessz akkor beszámolok az eredményröl képekben is.
(#) Norberto válasza szamóca hozzászólására (») Nov 27, 2009 /
 
Nem, szerintem az nincs elírva.

Ahhoz szükséges, hogy a bemeneti jel mindig fix potenciálra legyen húzva, szóval ne "lebegjen" a GND-hez képest. Ha megnézed, hogyha ez nem lenne bent, akkor csak kondikon keresztül kapcsolódna a bemenet és a GND.

Az értéke szerintem egyébként nem túl kritikus, de azért ilyen nagy, hogy ezen az alkatrészen "fölöslegesen" ne folyjon áram.

Ez az én véleményem.
(#) szamóca válasza Norberto hozzászólására (») Nov 27, 2009 /
 
Köszi Norbi.
(#) kisedison válasza highand hozzászólására (») Nov 27, 2009 /
 
Ez működne uA741-es ic-vel?
Következő: »»   406 / 2500
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem