Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangszóró tekercselés
Témaindító: robinson17, idő: Jún 23, 2006
Témakörök:
Úgy látom,hogy te mindig csak kötekedsz.Miért van ez?
![]() A gumiszél nem jó bass reflex dobozba, ez evidens. Zárt dobozba jó. Ha kérdezed hogy miért,akkor azért mert a gumiszél egy "lágy rugó" és belengeti a membránt. Zárt hangfalban jó,mert a doboz csillapítja.(és most ne gyere elő az akusztikai zárlattal,zárt dobozt írtam). A nyitott reflex dobozoknak pedig egy "keményebb rugózású" membrán kell. A pille ebben az esetben mint rugó minimális jelentőségű,hiszen az ő szerepe inkább a központosítás. A membránszél egyáltalán nem mindegy hogy milyen anyagból van. A habosított membránszél a legjobb. Az ilyen "biciklibelső" anyag kukás anyag (szó szerint L.P.-nél és átvitt értelemben is). A Carlson hangfal valóban nem otthoni hangfalnak készült.De az nem igaz,hogy közelről nem jó.De! Jó! Egy teremben.
Hát nem tudom a vasad mennyire lesz jó. Ez sima szerkezeti acél. Ami Fe és 0.9-2%C-ből áll össze.Lehet válogatni , ennek sok típusa van. Sok mágneses tulajdonságát viszont nem ismerni. Szerintem inkább valami ötvözet kellene . De majd a szakik megmondják....
Szia !
Szakik javaslatara lett ez az anyag valasztava. - lehet, hogy nem jo szakit(szakikat) kerdeztem ? lp13, hangszoros ? - neketek mi a velemenyetek ebben a temaban ?
Jobban jársz ha nem görcsölsz vele.
A leirásokban az elönyeit domboritják, a hátrányairól hallgatnak, ami nem kevés Szerintem a gömbölyü kivül belül tekerve sokkal jobban szól, akkor minek ?
Hat ez az !
Nekem nem az a celom, hogy "jobban" szoljon. - vagyis megis. Az a celom, hogy "jobban" szoljon a tobbinel. - csakhogy nalam a teljesitmeny es a mechanikai "tartosag" a lenyeg (plusz az erzekenyseg). Mivel eleg sokat "kontarkodok", ma is szetkaptam egy "monstrum"-ot 0,83-as aluminiummal volt megtekerve. Ami meglepett, hogy 4 reteg menet volt, a legres viszont 6mm. - igaz, hogy a gyarto ugyanezen a motoron keszit egy masik termeket is, ami valoszinuleg igenyli az ekkora legrest. A kivul belul tekeres szamomra "kinai" (gyakorlatilag). De szivesen megtanulnam a technikajat ennek a "modszernek" is.
Most egy hete vattem az ocskapiacon harom Celestion 10" aluminium kosaras hangszorot.
Hetfon szejjelszedtem , hat nagy meglepetesemre ,egysoros teketcs lapos rez-huzalbol 16Ohm-os , "magas" tekercseles woofer-nek megfelelo.Az egyik a harombol egy woofer a masik ketto szelessavu. A woofer-nek csak a pille-je volt elengedve a membrannal , visszaragasztottam ,egy relativ sulyos "staniol" porvedo volt a membran kozepen , muszaly volt elvagjam a ragasztas melett hogy "centralni" tudjam a hangszorot .Egy aluminium "L" profilos karika van a nagyatmeroju 100mm -es tekercstest felso vegehez rahasztva ebbe van az emlitett portalanito es sulyos portalanito ( fel tojas alaku) beraasztva.Aztan osszeallitas utan kisse "kivasaltam a kupot es visszaragasztottam.Gondolom evvel nehezebbe tettek a mozgo reszt .Aztan probaltam es meregettem nem megy lejebb 80Hz-nel ,A magnes nagy es nagyon eross igy potolja a vezsteseget.Gondoltam hogy csinaljak ketsoros tekercset de nem hiszem hogy befene a legresbe. A szelessavi masik ket hangszoronak a tekercsatmeroje kisebb nem mertem meg ugy 60mm koruli.Ekkor jutott eszembe hogy lefenykepezem.Nem talaltam sehol a netten ilyen tipusu hangszorot.A szelessavu hangszorok tekercse meg volt szakadva.Az egyiknek le volt "csiszolva" az also kivezetese .Itt lecsavartam egy sort es ujra kivezettem,jovo heten leragaszrom polimerizalos lakkal es osszallitom,A harmadikat meg nem szedtem szejjel. Ide teszek kepeket a szelessavurol.10" nagy magnes, "magas" tekercs igy nagy loketet tud , a tekercs a pille miatt ami ugy van kikepezve a felso szeleig bent van a magnesbe.A magneskor kozepso hengere magaszabb mint a magneskor felso lapja igy kifele is szor egy elegg eros teret,erdekes ilyen nagy loketre terveztek es 16 Ohmos.Transzformatorral ilessztettem tranzisztoros erositohoz es a hatasfoka eleg joak tunik a hazi hangfalamehoz kepest .A szelessavut meg nem probaltam csak kis eron ragasztas nelkul . Az utolso kepen latszik a lebontott tekercsveg amit aztan kivezettem a tekercs csevetest ket vege nem er ossze itt van felvezetve a lapos huzal. A hangszoro magnesen csak egy szeriaszam van es a "production logo" nem talaltam sehol ilyen hangszorot a Celestion-tol a netten.Minden ugy nez ki hogy eredeti.Nem szamit de kivancsi vagyok .Lampas idokbol lehet a 16 Ohm-ot tekintve . Ket "szelessavut" ha elegg jo meg a hatasfokuk egy gitarkombohoz akarnam hasznalni.Bar szornyu nehezek.
Meg ket kep ahol latszik a magnes es a kosar aranya, kb 8"-os atmeroju a magnes.
Na ennek a lengőrendszernek is annyi már...
Nem olyan egyszerű ez, az érzékenység nem minden.
Sziasztok lenne egy kis problémám van egy videoton mélynyomóm és nem szólalmeg a tekercs szerintem jó mert meg mértem az ellenálását és az jó mert 4ohmot mutat a mérő szerintetek mi lehet a baja elképzelhető lenne hogy le ömlöt a tekercs
Ha nem szakadt, valamit mindenképpen zörög, abból, hogy hogyan zörög, meg lehet állapítani, hogy mi a baj.
Szia zörögni nem zörög de arra már rá jöttem hogy ha feltekerem a hangerőt fulra akkor halkan és recseg ve szol
Ezt jelenti a zörgés kb.
a membran szabadon mozog? ha igen, akkor leveszed a porvédőt, és szétnézel a cséve környékén.
Sziasztok már meg oldódott a problémám a belül a tekercs menet zárlatos volt kapott egy új tekercset
![]()
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem hozzátok. van egy pioneer 1200w-os mélynyomóm,és nem tudom fullra kihajtani,mert kopog,450w os mac audio erősítővel hajtom és csak fél hangerőig bírja utána bekoppan. Visszavittem a boltba és azt mondták h a tekercselés megolvadt,és lecsúszott. Szerintetek vissza lehet tolni ha szétszedném és valahogy újra felmelegíteném? Vagy új tekercset kíván? ![]()
Mi az hogy félhangerő ?
Ha lecsúszott volna atakrcs akkor zizegne Szerintem jó a cuc, csak túlzott elvárásaid vannak Egyébbként nemrég belebonyolodtam egy menetzárlatos, müanyagkosaras polipropilén membrános Pioba. A Polipropilénhez még nemtaláltam ragasztót, ezért kénytelen voltam az eredeti tekercset megmenteni, hogy ne kelljen ragasztani. Tulaj szerint jobban szól mint a szüz
Pedig a PP ragasztható.
Idézet: „Ha lecsúszott volna atakrcs akkor zizegne” Nincs igazad. Akármerre csúszhat, akár menetenként, akár egyben. Idézet: „Tulaj szerint jobban szól mint a szüz” Én azért inkább megnézném a különbségeket... Ha ilyen "jobban szól" kijelentésekre hallgattam volna valaha is, nem kerül ki használható produkt a kezeim közül.
már százalékban is mérhető? pfffff.
Olvasva a másik topikban is az irkád, azt hiszem abba kell hagynom, mert nem akarok belebonyolodni senkivel a fölöslegesbe
Ezt a százalékost megprobálom érthetőbbé tenni Ha tudsz 10 féle módszert amik tudott dolgok többnyire, de a a gyári hangszorókban - a maiakban- nem alkalmaznak. ( Rézsapka, ilyen olyan fluxusstabilizátor _és ha vagy 4fajtát együtt használsz ? _, rezgéscsilapitott kosár és áramvonalasitott, kivülbelültekercs stb ) meg amikre rájöttél. Egyszóval mindenféle trükköt elkövetsz amit tudsz az Tőled a maximum vagyis 100%. Ha ebből elhagyod valamelyiket akkor az kevesebb. Ha többet akkor egyre kevesebb. De ha csak 2-3-at használsz akkor is a gyárira tesszel egy lapáttal! Ez idáig érthető -gondolom- Ha nem akkor "a hiba az Ön készülékében van" Én úgy gondolom eddigi irásaid alapján, hogy nem hallgatsz zenét, azért nem érted, mi az hogy jól vagy jobban szól A nagy cégek agyig vannak müszerekkel, programokkal mégis, nagyon kevés jóhangú hangfal sikeredik.Pedig az adatlapjuk szerint amik olykor igazak is nagyon jók Eröt kell gyüjteni a másik topik téveszméken alapuló hozzászólásaid megválaszolására Pl az Alnicos hangszoró nagyobb, és nehezebb ugyanakkora energiatartalommal . A valóságban a fele súlyú általában Tessék megnézni a JBL katalogusokat. Ilyen egyszerü BUÉK
Melyik a weblapja?
Hello Csaba
Nézve a B5-öt egyből eszembe jutottál. Rég láttalak Nick nevére rányomtam és ott volt az adatlapján. Poénos, tetszett Üdv A.L. BUÉK
Na jó napot. Kihagytam vagy tíz évet, mert beszipkázott az autóversenyzés, meg a kűzdősport, de megint itt vagyok - ebből nem lehet kiöregedni - sic.
Lényegtelen az időtartam, ha a leírtak valóságtartalma a nullához közelít.
Megvan az nektek, amikor mondjuk egy mutatványos ( pl körhintás) odamegy szergey-hez mint ügyfél és előadja, hogy mit akar és erre szergey a szokott stílusában válaszol??
Tévedés, nem ismered a mágnesekre vonatkozó paramétereket (főleg azt a részt, ami alapján mágneskört méretezünk), és nem tudod, mi, vagy ikább mire jó a max. energia szorzat...
A hangszórókhoz legtöbbször használt olcsó Alu+Cobalt mágneseknél igen alacsony ez az érték, szóval azonos indukció eléréséhez mindenképp nagyobb mágnesre lesz szükség. Erről volt szó eredetileg. Ezenkívül ezek az anyagok elég gyengén szerepelnek koercitív erő (az emlegetett Hc.. külső terekkel szembeni viselkedés) szempontjából is. Mindegyik mágnes alapanyaggal más lesz a mágneskör hiszterézis szempontjából, eddig biztos. Hajszálakkal, de biztos hogy változik a kép. De h. emiatt valamelyiket jobbnak lehetne ítélni, az szinte kizárt. Főleg úgy, hogy 92%-ban nem ezen múlnak a hangszórók képességei.
De a PL13-at sem kéne bántani.
![]()
Ezt a mágneskör hiszterézist, ezt fejtsd már ki kicsit, mert már így elsőre is egy világszámnak hangzik.
Egy grafikon annyira jó lenne erről, különösen arról, hogy a hangszóró vezérlésével hogyan függ össze...
Ezt már öreg rókák tudják hogyha mindent táblázatból csinálnának természetesen több 10millió forintos műszerparkkal akkor ma egy zsebrádió sem szólna. Még a gyártó cégeknél is kiváncsi volnék , hánynál van pl. légrésfluxusmérő pedig elvileg egy alapműszer....Biztos van egy labor ahol ezzel sz.. de a gyártásnál már csak kontroll van. Így tudok kapcsolódni a hozzászólásodhoz.....
![]() Idézet: „Ezt már öreg rókák tudják hogyha mindent táblázatból csinálnának természetesen több 10millió forintos műszerparkkal akkor ma egy zsebrádió sem szólna.” Biztos így gondolta Huszty Dénes is aki nélkül tényleg nem lenne ma magyar hangszórógyártás.............. |
Bejelentkezés
Hirdetés |