Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp javítása

Témaindító: burkus, idő: Jún 19, 2006
Lapozás: OK   15 / 119
(#) szilva válasza viktorka0011 hozzászólására (») Dec 3, 2009 /

Véletlenül nem inkább TO220-as tok az? Én KSC5027-re gondolok, hogy az lehetett, és ha jól látom, a készenléti 5V-os tápegységben volt. Legjobb tudomásom szerint BUT11-gyel (vagy inkább BUT11A-val) helyettesíthető.
(#) viktorka0011 válasza szilva hozzászólására (») Dec 3, 2009 /

Hát nem is tudom ebben a tokozás kérdésben egy kicsit elbizonytalanodtam ezért inkább rakok fel képet.

DSC00096.JPG

(#) szilva válasza viktorka0011 hozzászólására (») Dec 5, 2009 /

Ez tényleg nem TO220-nak tűnik, hanem inkább TO126-nak, ezért én is elbizonytalanodtam. Amit írtam, a "C5027" feliratú, KSC5027-es típusú tranzisztorok elég sűrűn fordulnak elő ezen a helyen, és a kisebb áramú testvérnek, a KSC5026-nak van TO126-os változta is: Bővebben: Link. Még az is lehet, hogy valamelyik távolkeleti gyár gyárt KCS5027-est is ilyenben. Ha esetleg visszarajzolod a kérdéses alkatrész környékét kapcsolási rajzba, az segíthet valamelyest.

Szerk.: közben találtam c5027s jelű alkatrészt, ami TO126-os tokozású: Bővebben: Link
Azt hiszem, ez is kb. ugyanaz a kategória, mint a KSC5026, KSC5027 típusok, és ugyanúgy jó helyettesítés rá a BUT11(A).
(#) szilva válasza szilva hozzászólására (») Dec 5, 2009 /

A c5027s-nél a feljövő weblapon katt a "Locate DataSheet"-re és lesz róla adatlap is.
(#) dszekeres hozzászólása Dec 8, 2009 /

Sziasztok!

Kérdésem volna a témában járatos emberektől.

Rentábilis-e egy megzuhant PC tápot javíttatni?

Van egy 3 éves FSP (ATX-400PNF) tápom. Sajnos garancia után egy évvel adta meg magát.

Naívan reméltem, hogy gondos választás után ez a táp tovább kiszolgál majd, ezt a három évet keveslem.
Jókat olvastam róla, jó nehéz is, anno olcsó sem volt, most mégis megmorcosodott.

Az utolsó bekapcsolásnál dadogott kicsit (többször ráindított-leállt), majd végleg csönd. Szaglászni még nem nagyon szaglásztam

Feltételezem, ismerettel-jártassággal viszonylag kis költségből javítható lehet (???), de lévén az elektronikában nem kellően járatos, magam nem állok neki.

Kérdés, hogy ha használható, új tápot már 6-7 ezer pénz magasságában lehet kapni (garanciával), akkor ehhez képest javításra érdemes-e pénzt áldozni?

Ismertek olyan budapesti szakit, aki 2-3 ezresből gatyába ráz menthetőnek vélt tápot?

Esetleg, ha tudtok javasolni 350-400 w körüli ATX tápot amin van 5-6 molex, 20 tűs csati, 12cm-es ventillátorral szerelt, olcsó meg tartós, azt szintén megköszönöm.

Üdv.
Dávid
(#) szilva válasza dszekeres hozzászólására (») Dec 8, 2009 /

A tápegység nagyon valószínű, hogy gazdaságosan javítható, de biztosat mondani nagyon nehéz, mert rengeteg féle PC-s táp létezik. Ha pl. 1000Ft körüli alkatrészt kellene cserélni benne, akkor nem biztos, hogy érdemes belefogni, ha csak kiszáradt elkók miatt hülyült meg, akkor viszont mindenképpen.

A legfőbb gond az szokott lenni, hogy néha félórákat-órákat molyol vele az ember, mire a pontos hibát behatárolja, és ha ezt a munkaidőt egy idegennek ki kell fizetni, akkor biztosan nem éri meg. Ezért jóformán azt lehet mondani, hogy csak akkor kezdjen bele az ember, ha maga csinálja hobbiból, esetleg egy ismerőse alkatrészáron.

Azt nem tudom, hogy manapság milyen tápok kaphatók, és mennyiért, de ha a hibásat eljuttatod hozzám (Dél-Pesten lakom), akkor annyit megígérhetek, hogy ingyen megvizsgálom, érdemes-e foglalkozni vele.
(#) Atis57 hozzászólása Dec 16, 2009 /

Sziasztok!
van ez az Sl 500 tápom de állandóan elmelegszik benne a hálózati FET-ek egyike . ráadásul nem is plyan egyszerű pótolni P13007-0 tipusú.
ilyen adatlapot nem találtam , ki tudna vmi "erősebbet" ajánlani? esetleg megoldást, az üzembiztosabb tápra

sl500.jpg

(#) denes válasza Atis57 hozzászólására (») Jan 14, 2010 /

Szia
szerintem ez a tranyo nem FET talán azonos az E13oo7
el amit én rossz tápbol termeltem ki .Még utánna kell nézzek.Hejette tehetsz E13oo9et ami 4Arel es2oWtal tud többet az előzőnél.
(#) denes válasza denes hozzászólására (») Jan 14, 2010 /

A feltett kepről csak annyit,hogy ha valaki elgondolkodik a táblázatban végzett számitásokon "legyen az akár egy elemis' elgondolkozik miért kellett annyit gyötörjék szamtanórán
(#) Shizo válasza Atis57 hozzászólására (») Jan 15, 2010 /

MJE13007-rol van szo, ebben a TO220-as tokban nemnagyon talalsz erosebbet, ha erosebbet akarsz akkor TOP-3 as toku tranzisztorral probalkozz valahogy bepreselni, pl BU 2510A (AF,AX), vagy hasonlo BU25xxA, 10A-os vagy akar 25A verziot is talalhatsz a boltokban.
(#) Nibiru hozzászólása Feb 13, 2010 /

Sziasztok! A tápom által kiadott feszültségek folyamatosan csökkennek. Az ATA-s vinyók már régen nem képesek működni a gépemben, de most már ott tartok, hogy az egész gép a működőképesség határán mozog. Jelenleg 12 V helyett 9.9, 5V helyett pedig 4.2 jön ki belőle. Mivel egy meglehetősen jó minőségű és nem utolsósorban k..va drága Zalman tápról van szó, szívesen áldoznék rá egy keveset, ha akadna, aki megjavítaná.
Pestszentlőrincen lakom. Szilva?
(#) Nibiru hozzászólása Feb 21, 2010 /

Na, ma reggel már nem indult el a gépem, úgyhogy abszolút sürgőssé vált a dolog. Tud valaki segíteni táp ügyben?
(#) ptesza hozzászólása Feb 21, 2010 /

Megtudja mondani nekem valaki , hogy ez milyen alkatrész? Tranzisztor, FET?

200N60P

Codegen tápból való , azért kérdezek itt.

Köszi
(#) marone hozzászólása Feb 21, 2010 /

Üdv !
Nem PC táppal van problémám, hanem a videókártyával.
De talán ebben a topikban akad valaki aki ért hozzá.
Ha nagyobb teljesítményen használom (játék), akkor kb. 15-20 perc után elkezd grafikai hibákat csinálni, aztán meg vagy kidob a játékból, vagy lefagy a gép.
Használtam vettem (x1950xt) 2 éve kb. akkor ilyet még nem csinált.
Aztán egyszer csak elkezdte kb 1 óra játék után, aztán meg egyre kevesebb ideig bírja.
Talán túlmelegszik, és azt nem bírja ?
Abban reménykedem, hogy valami cserélhető alkatrésszel van a probléma.
Valaki nem tudna valami használható infót ezzel kapcsolatban ?
Köszi !
(#) ptesza válasza marone hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

Dehogynem.

Takarítsad ki a ventiket, ha rossz cseréljed , de lehet egy kis WD40-et is adni a csapágyaknak. A prociét is!
(#) marone válasza ptesza hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

Kösz !
Szóval , túlmelegszik. ?
(#) szilva válasza Nibiru hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

Ha gondolod, szívesen ránézek, de sajnos ígérni semmit nem tudok. Nekem ez csak szabadidős tevékenység, szabadidőből meg elég kevés van mostanában. Ha érdekel, keress meg privátban!
(#) Nibiru válasza szilva hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Köszi, hogy jelentkeztél, de kénytelen voltam keresni valakit, mert a pót-tápom is megdöglött hirtelen és nem várhattam tovább. (Szerencsére az újabb táp kipurcanás nem vitte magával a gépet. Mondjuk elég felelőtlenség volt részemről egy 400W-os Zalman helyére betenni egy 300-as noname tápot.)

Viszont van egy kérdésem, csak úgy kíváncsiságképpen. Nem lehet, hogy azért fáradt ki a Zalmanból a feszültség, mert csak egy kvázi-színuszos UPS van előtte? Úgy értem, hogy károsíthatja-e a tápot, ha aktív PFC-re négyszögjel, vagy kvázi-színusz érkezik?
(#) Csumi99 hozzászólása Feb 27, 2010 /

Sziasztok!

Van egy 420w pc-tápom, hibája az, hogy az alaplapra rákötve nem indul el. De ha ki van véve, teljesen hibátlanul működik, megvan minden feszültség 12v , 3.3v , 5v , próbáltam terhelve is, működött minden gond nélkül. Mi lehet a baja? Válaszotokat előre is köszönöm.
(#) ptesza válasza Csumi99 hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Az alaplap is lehet rossz...
(#) fbela1990 hozzászólása Márc 7, 2010 /

Üdv!

Van egy rossz PC tápegység, amely mindig kiütötte a biztosítékot, később a primer oldalon egy 50 V-os 1u-s kondi is felrobbant. A 3 meghajtó tranzisztor közül 2 rossz volt azokat is kicseréltük, és egy diódát is. Ezután már nem ütötte le a biztosítékot. De a táp így sem indul el, a kisebbik trafó ( ha jól tudom készenléti) kap meghajtást, de a másik kettő nem. A szekunder oldalon csak a készenléti trafó feszültségei mérhetők.

Valaki találkozott már ilyennel? Hol érdemes szétnézni a tápban?

Kösz előre is!
(#) wer84 hozzászólása Márc 13, 2010 /

Sziasztok!

Van egy régi PC-tápom eddig egy kis sztereó erősítőt hajtottam róla, semmi gond nem volt vele ám amikor ma este bekapcsoltam szolt is egy ideig aztán elhallgatott és semmire nem reagál. Aztán arra sikerült rájönnöm hogy amikor bedugom és bekapcsolva van akkor valami hang hallatszik belőle és a következő jelenségre lettem figyelmes: mondjuk bekapcsolva és bedugva hagyom kb fél vagy egy percig és utána kihúzom a 230-ból akkor megforgatja egy pillanatra megforgatja a ventit. lehet hogy a pufferek kondik haltak meg?(felpúposodva nincsenek és tranzisztor vagy ic se szált el láthatóan) Válaszotokat köszi
(#) petya0 hozzászólása Márc 15, 2010 /

Üdv mindenkinek!
Nagyon hasznos témára találtam itt,sok tápot sikerült megjavitanom.
Van még egy Chiftec hpc-420-302 df tip tápom ebbe a segéd táp trafója ment el.Ezt kéne pótolnom ,hátha van valakinek egy bontott javithatatlan tápja.
A trafó tipusjelőlése 19.61019.013.
előre is köszönöm.
(#) ptesza válasza petya0 hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Főzd meg ! Szedd szét , és tekerjed meg ujra. Nemsok menet lehet rajta, mivel az is kapcsoló üzemben megy.
(#) marone hozzászólása Ápr 4, 2010 /

Üdv !
Mostanában azt csinálja a tápom, hogy ha kicsit nagyobb teljesítmény kell a gépnek (180-190 Watt), pl. ha játszanék, akkor elkezd valamiféle ciripelő hang jönni a tápból.
Ekkora teljesítménynél csak rövidebb ideig tudom használni a gépet, mert a videókártya elkezd mindenféle grafikai hibát csinálni.
Ha meg olyan játékot kapcsolok be, amihez tényleg nagyobb áram kell, akkor már akkor lefagy, ahogy bejön a játék képe.
Újra kell ilyenkor indítani.
Gondolom a gép áram ellátásával lehet valami probléma...
Szerintetek mi lehet a hiba ? Javítható ?
Kösz !
(#) mugab válasza marone hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Szerintem keress púpos elkót a tápban és cseréld ki, vagy ha olyan környezetben van akkor a port távolítsd el belőle.
(#) marone válasza mugab hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Köszi !
A por valami zárlatot okozhat, azért ?
A kondi meg kiszáradt ?
(#) mugab válasza marone hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Ha nem is zárlatot de átvezetést, és néhány helyen érzékeny rá . A kondik kiszáradása meg alap sajnos manapság.
(#) ptesza válasza mugab hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Annyit még hozzáfűznék ,hogy : Parazita kapacitás. Lehet ,hogy ez a szaknyelv megnevezése. Mármint a por.

Szerintem minden elkó kondit cseréljél ki , de arra ügyelj ,hogy LOW-ESR tipusú kell. Nem kell nagyobb érték ,mint gyárilag , de arra figyelj ,hogy a secunder oldalon javarészt 16 voltos kondik vannak.

Csak azért mert nemrég láttam olyant ,minden egyes darab elkó 10 Voltos volt.
(#) Krisz03 válasza marone hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Idézet:
„A por valami zárlatot okozhat, azért ?”

Nem. Viszont jó hőszigetelő, így az alatta lévő alkatrészek túlmelegedhetnek, mivel nem kapnak a ventilátor keltette légáramlatból.
Következő: »»   15 / 119
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem