Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   714 / 3959
(#) jdani válasza proli007 hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
kipróbáltam, de ez sem jó. Nem világít elég erősen. 12V-on úgy kellene világítania, hogy csak na, de gyengén világít... miért?
(#) kaqkk válasza Zed hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
Az előbb már leírtam hogy : parsic progival dolgozom
és abban nincs lehetőség a komparátor használatára
(#) qvasz2 válasza jdani hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
Jó lenne végre látni, miről beszélsz: rajzot tegyél fel !
Hogy hajtod: multiplex módban, vagy simán?
Mekkora előtét ellenállást, és milyen kijelzőt használsz?
Milyen a tápod?
stb.
Amíg ezekről semmit se tudunk, hogyan segítsünk?!
(#) pajti2 hozzászólása Dec 4, 2009 /
 
Ismer vki olyan céget, ahol olcsón gyártanak rajz alapján nyákot?

SMD / furatos vegyes nyák kell, 0.2mm-es rajzolat finomsággal, furatgalván egyebek - a szokásos.

Amit találtam, annál nyák minimál ár van, meg az alapra a feltétek, és ha kiszámolom, gyakorlatilag 10 rugóba kerül egyszem kicsi SMD nyákocska is. Jó lenne legalább lefelezni. Ekkora költséghez képest már az is mindegy, hol van az országban az a cég, mert postaköltséggel együtt olcsóbb lesz, mint a budapesti.
(#) qvasz2 válasza pajti2 hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
Én is sokat keresgéltem. Ha 1-2 darab kell nem éri meg gyártatni, csak ha nagy sorozatot kérsz, akkor lesz barátibb ár ! A finom rajzolat mindenhol feláras szintén.
Rajz alapján = kapcs. rajzból?
Mert az is + felár !!
Külön pénz az a sok fajta gyártó film, a forrasztás-gátló lakk, a szita rajz stb.
Szóval szívás a nyák-gyártatás.
(#) pajti2 hozzászólása Dec 4, 2009 /
 
qvasz2:

Eagle fileok lennének. A nyákot is megtervezem, ne kelljen még arra is felárat fizetni. Úgyis jobb így, ha órajelet, meg egyebeket viszek a nyákon. Aki csak autoroute-ot nyom rá az tojni fog lefele mindent, nem segítség nekem olyan munka arany áron.

Amúgy meg ja. Ez nem sorozat, hanem prototípus. 1, vagy talán 2 darab, hogy legyen egy tartalékba. Hogy filmeket gyártanak hozzá, no igen. Ezt én is számolgattam. Meg még a "nyák minimál ár", na az az igazán finom dolog. Filozok is rajta, hogy akkor már konturmarással gyártsák nekem dupla méretűre nyákot, és törhetően úgy lesz 2 darab belőle. Így egy kicsit olcsóbb. Ez lenne a "B" terv, ha jobb nincs.

Az "A" terv meg az lenne, hogy feldobtam ide egy kérdést, tuti vannak sehol-neve-nincsen cégek, akik olcsóbban gyártanak, mint akiket internetes reklámok alapján megtaláltam (Nyák Bt és egyebek).

Az meg hogy benne lesz nekem valamennyibe, és az szívás, naja, de ilyen finomsággal házilag már nem igazán lehet nyákot gyártani. Muszály ipari kivitelben. Amit én számoltam, 9 rugó az egy nyák, 17 a kettő (durván 10cm x 8cm 2 oldalas nyákokról van szó).

Amikor te nézted, te kiket találtál ?
(#) wtc válasza proli007 hozzászólására (») Dec 5, 2009 /
 
Szia proli007!
Akkor a 12. lábat sehova ne kössem? Igen a CLK-t fogom bemenetnek használni.
Most tervezem hozzá a nyákot, szerintemm az egész vasárnap készlesz, és majd akkor fogunk visszatérni erre, mert nekem soha semmi nemsikerül elsőre
És most még lenne egy kérdésem más témában, ehhez a disco fényhez még csinálok egy lézeshow-t és adott egy 12V-os táp, és a 2 tükörmozgató kismotor 2V-ról működik. Most hogytudok 12V-ból 2V-ot csinálni?
Előre is köszi!
Üdv!
(#) nagy_david1 válasza wtc hozzászólására (») Dec 5, 2009 /
 
(#) pajti2 hozzászólása Dec 5, 2009 /
 
wtc:

Mennyi áramot esznek azok a motorok? Csak mert itt 10V eldisszipálásáról beszélünk, és ha emellett amperek kellenek nekik, jobb lenne oda külön tápegységet alkalmazni. Biztos 2V kell neki?

Ha az áramfelvétele egyenletes, használhatsz sima nagyteljesítményű ellenállást is. R=U/I. Nem kell mindig egyből IC-k után rohangálni.
(#) jdani válasza qvasz2 hozzászólására (») Dec 5, 2009 /
 
Hali. Ez a rajz. Multiplex mód. Kijelző egy saját készítmény (4 LED sorba kötve). Előtét ellenállást még nem tetem bele, de 150R kell bele.
(#) pajti2 hozzászólása Dec 5, 2009 /
 
Létezik olyan, hogy shottky graetz ? Simán csak egy alacsonyabb nyitófeszültségű diódahíd kellene nekem (45V / 0,25A határadatok). Kötögethetek éppen shottky diódákat is a panelon, de jobb lenne helyet spórólni.
(#) dolfin hozzászólása Dec 5, 2009 /
 
Üdv

Feladom és mostmár segítséget kérek. Kezdő kérdés mert USART-ban úgytűnik nagyon kezdő vagyok.
3 napja szórakozik velem
PIC 16f628a -t szeretnék összekötni PC-vel USART-on keresztül. Mi lehet a hiba?
ST232CN típusú IC, a leírása szerint 0.1µF-os elko kéne rá. Hestore-ban nem találtam, létezik olyan? 1µF-os van rajta, de ha kicserélném 0.1µF-os kerámiára az hiba lenne? Ha rámérek akkor a -11V jön rajta.
Kérem segítsen valaki. Ha küldene egy olyan progit (hex-et mondjuk) amiben a PIC csak 1db karaktert küldd egyfolytában és visual basic-ben egy programot ami ezt a fogadott karaktert egy Label-ben kiírná egy gomb megnyomására hálás lennék. Továbbá mit kell beállítanom a COM port beállításainál? 8bit vagy 9bit legyen a fogadás? Mert ugye 8adat bit és a 9. a stop?
Vagy mit gondolok rosszul. Már a mikrobasic-ben meg az Oshonsoft basic-ben is próbáltam. A szimuláció megy, de élőben nem.
PIC-ben a TXSTA, RCSTA, BRGH-t hogy és mire kell állítani? 4Mhz belső oscillátor, 9600 baud-nál nem akarok többet, akár kevesebb is lehet.
Esetleg ha valaki ismeri ezt az RSCheck.exe progit, az megírná hogy hogy kell használni? Nálam folyton Status: Timeout-ot ír ki.

Ne haragudjatok hogy így írtam le, de már megőrülök. Olvastam neten mindenhol, azt írják könnyű de nekem sehogy se jön össze.
Ha valaki megírná tapasztalatait az megköszönném.
Köszönöm.
Dolfin
(#) kiskacsa2009 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 5, 2009 /
 
Köszönöm, ezt elmentem, és majd dolgozom rajta...
Persze terveim közt áll az is, hogy majd belepakolok néhány 220µF-os kondit...
Ezek a tervek majd karácsony környékére lesznek majd véglegesek, mert még nem nagyon értek a C nyelvhez, de majd kapok 2 könyvet is.
Csak még azt kéne megtudni, hogy ez a programozó zavarja/zavarhatja-e az áramkör működését, vagy mindig le kell majd választani?
Meg van még néhány megválaszolatlan kérdés...
Üdv.:Litldákk
(#) Zed válasza dolfin hozzászólására (») Dec 5, 2009 /
 
Én ezt a progit szoktam használni soros port ellenőrzéséhez:

Bray terminal emulatora

Nagyon régen, évekkel ezelőtt csináltam utoljára ilyet. ( dsPIC programozót akartam készíteni, de aztán kijött a PICKIT2 ) Én is egy 16F628-at használtam, de én 20MHz kvarccal. Ha gondolod, elküldöm a progikat, végül is működnek: van egy hex, ami a 628-ba kell és van egy VB6.0 program, amivel kommunikál. Mondjuk elég sok idő visszafejteni, meg nem igazán dokumentáltam le. Szóval nem a legjobb munkám.
(#) dolfin válasza Zed hozzászólására (») Dec 5, 2009 /
 
A progikat meg a forráskódokat megköszönném.
Rámértem a ST232CN-re és a COM port kábelre és ha nyomom VB-ben a küldd gombot akkor multiméter szerint változik az értéke, szóval valami adat átjön de nem tudom a PIC-ben jellé formázni, hogy pl egy LED kigyulladjon, most ez is elég lenne. Szerinted a külső kvarc fontos vagy a belsője is elég?
Köszi
(#) pajti2 válasza dolfin hozzászólására (») Dec 5, 2009 /
 
dolfin: valami kapcsrajz jól jönne, mert így levegőben lóg a sirámod.
(#) proli007 válasza jdani hozzászólására (») Dec 5, 2009 /
 
Hello!
Hát igen, csak nem írtad meg, mit kötsz rá, milyen módon és mit... Nem utolsó sorban mi a célod vele, és mivel hajtod? Mert multiplex módon más lesz az ábra..
És mi az hogy 12V--on úgy kellene világítania...
Egy rajz sem ártana, mert ha nem tudod hogy működik egy emitterkövető kapcsolás, akkor itt bármi lehet még..
üdv! proli007
(#) proli007 válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Dec 5, 2009 /
 
Hello!
Hát én nem szimpatizálok a soros porti programozókkal.. (de olvasd el Watt honlapját a JDM-ekről) De szerintem biztos le kell választani a a programozás után. Viszont az áramkört is meg kel nézni, hogy a portlábak terhelése ne zavarja a programozót.. (lehet most ez itt nálad nem gond, de lehet.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza Dani494 hozzászólására (») Dec 5, 2009 /
 
Hello!
Ja, látom már, a nullánál, csak forrfülnek használták a kapcsolót
üdv! proli007
(#) lervi3 hozzászólása Dec 5, 2009 /
 
ti hogy kezdenétek el egy saját készítésű váltakozó- árammal működő 12v led izzójú szélkereket
(#) jdani válasza proli007 hozzászólására (») Dec 5, 2009 /
 
Hali. Ez a rajz. Multiplex mód. Kijelző egy saját készítmény (4 LED sorba kötve). Előtét ellenállást még nem tetem bele, de 150R kell bele.
(#) lervi3 hozzászólása Dec 5, 2009 /
 
sajnos még nem tartok itt hogy eszt megértsem mivel még csak 10.-es vagyok ennél egyszerüdre gondoltam
(#) kadarist válasza lervi3 hozzászólására (») Dec 5, 2009 /
 
Szia!

Nézd meg ezt:
Bővebben: LinkÉs ezt is:Bővebben: Link
A LED egy dióda, tehát egyenáramról érdemes táplálni(nem muszáj, de ez egy másik téma), valamint a rajta átfolyó áramot korlátozni kell ellenállással, vagy áramgenerátorral.
(#) Tuky hozzászólása Dec 5, 2009 /
 
Hello!

Olyat szeretnék kérdezni hogy... van három hangszóróm nemtudom hogy kell mondani,de az eggyik mély a másik magas és a harmadik középhangokat ad ki... azt akarom ezzel hogy be akarom kötni összeset egy dobozba. Ezt hogy kell? csak cinezzem össze vagy kell-e hozzá valamilyen ellenálás vagy ilyesmi?
(#) kadarist válasza Tuky hozzászólására (») Dec 5, 2009 /
 
Szia!

Hangváltó kell hozzá.Bővebben: Link
(#) pajti2 válasza Tuky hozzászólására (») Dec 5, 2009 /
 
Általában szűrőtagokat raknak a hangszórók (mélynyomó, közép, cisszenő) elé, és a szűrők kimeneteit kötik párhuzamosan. Annyi a nyereség, hogy pld a mélynyomó nem terheli le a magas hangtartományt is jelentősebben. Jobb a teljesítmény elosztás.

Sajnos szűrőtagokra konkrét példát nem tudok most neked dobni, de aki naponta a terepen van, majd kisegít pár linkkel.

Ha a hangszórókat simán csak párhuzamosan kötöd, és abból gyártasz egy hangfal kimenetet, jelentőset fog romlani a zenei teljesítményed, és pláne a hangminőséged.
(#) pajti2 hozzászólása Dec 5, 2009 /
 
PDIP-es IC foglalat kellene nekem SMD kivitelben. Létezik ilyen fából vaskarika? Árlistákban eddig nem leltem.
(#) Zed válasza dolfin hozzászólására (») Dec 5, 2009 /
 
A progikat legkorábban hétfőn tudom elküldeni, ( a munkahelyi gépemen vannak elmentve ) ha egyáltalán még megvannak.

Elsőre: a kábeleden melyik erek vannak bekötve? Nálam ez vált be: 1-4-6 összekötve egymással, 7-8 szintén. Mármint egy csatlakozón belül.

A két csatlakozón: 2-3 keresztben összekötve, 5 egymással összekötve. ( Tehát egy háromeres kábel elég. ) Lásd a mellékelt képet.

Kábel próbája: a kábel két végét egy és ugyanazon PC két soros portjára kötöd és egy terminál progival az egyiken küldesz, a másikon fogadsz.

Az USART nem kényes az órajelre. Belső RC-ről, ha az időzítések és az RC alapfrekije jól vannak beálíltva, elmegy. A BRG beállítása tiszta? ( Ha jól emlékszem, így nevezi a baud rate generátorral kapcsolatos időzítőt. )

dso_cable.jpg
    
(#) kadarist válasza pajti2 hozzászólására (») Dec 5, 2009 /
 
Szia!

Nameg a magashangszóró tönkre megy a fortisszimó basszustól. Meg a közép is.
(#) Tuky válasza pajti2 hozzászólására (») Dec 5, 2009 /
 
Köszönom...
Következő: »»   714 / 3959
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem