Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   816 / 2208
(#) Ricsi89 válasza sturbi hozzászólására (») Dec 6, 2009
Beállítanék én, de elfogyott az előfeszem. Majd csökkentem még a szűrőellenállást és akkor picivel több lesz. nem gondoltam volna, hogy 50V-os tekercs kevés lesz. Amikor még próbálgattam drótkupacban, akkor -30V-nál beállt az áram. Most meg összerakva picivel magasabb tápfesz mellett elszabadult a pokol.
(#) sturbi válasza Ricsi89 hozzászólására (») Dec 6, 2009
Ha a nagyobb áramú csőnél nem tudod a rácselőfesszel befolyásolni az anódáramot, akkor az már csak egyenirányításra jó (rács halott, vsznű leszakadt), ha tudod, akkor nagy az eltérés a másik csőtől.
(#) sturbi válasza Ricsi89 hozzászólására (») Dec 6, 2009
Ha kicsivel nagyobb tápfesszel elszabadul, akkor még nézelődj a szereléseden, mert valamit máshogy kötöttél, mint deszkán, vagy sunyi kontakthiba van, mint arra mayky az elébb rámutatott.
(#) djhans válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 6, 2009
Jó lesz Lacikám!
(#) Mate78 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Dec 6, 2009
Ugyanezzel foglalatoskodtam én is ma, (többek között), nálam is 40-50V körüli rácselőfeszültség kell, hogy beálljon 80-100mA-re.Nálam G2 soros 330Ohm-mal 350V-on van.Kipróbáltam 420V-tal is, nem szikrázott a cső. , de visszavettem, mert szerintem a 400V-os pufferek nem igazán örültek neki.


üdv
(#) Ricsi89 válasza mayky hozzászólására (») Dec 6, 2009
átcseréltem, a csőnél lesz a gubanc, mert így átköltözött a másik oldalra a nagy áram. De azért ekkora eltérés két cső között érdekes. Csontra feltekert előfesz mellett, ami kb -45V, az egyiken 90mA körüli áram, a másiknál meg 180mA. A cső lábai tiszták, semmi oxid nem látszik rajta.
(#) CIROKL válasza Ricsi89 hozzászólására (») Dec 6, 2009
Azért is kérdeztem volna a kapcsolási rajzod hogy milyen beálításban van a cső ? Trióda , pentróda meg mekkora tápfesz meg ilyenek de látom már kaptál instrukciókat ! Nekem pentródába van ezzekkel az értékekkel tápfesz 360Volt G2, 250Volt 100mA -ra belőve -18 volt körüli érték . GU50se
Idézet:
„De azért ekkora eltérés két cső között érdekes”
Nem tudom honnan szerezted a csöveket ? meg csak 2 darabod van ! Nekem van ithon 30-40 darab GU van használt és vadi ujj . Anno csináltam velük egy jópár darabbal próbát és csak mintegy 10mA eltérések voltak a különbségek csak !
(#) Mate78 válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 6, 2009
Laci! Mekkora bemenőjel kell a ennek a GU50SE erősítődnek?Az enyém ugyanez, de CD lejátszó nem akarja kihajtani.Gratulálok a kis PCL86SE-hez, újabb gyöngyszem.

üdv
(#) CIROKL válasza Mate78 hozzászólására (») Dec 6, 2009
Szia Máté ! Tökéletesen ugyan ezt építetted ? Akkor a 800mVolt bőven sok neki , egy átlagos CD játszó képes akár 1-2 Voltot is leadni . Nekem egy ősrégi Technics SLPG300 van ami akár 1,5 Voltot is leadni a kimenetén A gratulációt köszönöm mindenkinek de igazán nem olyan nagy durranás , meg aztán már a nyáron kész volt csak most sikeredett bele a végleges kimenő trafó !
(#) Ricsi89 válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 6, 2009
A csöveket Matyi vette nekem a börzén még valamikor nyáron. Az a 10mA eltérés még nem is sok. Ha ennyi lenne nekem is ,akkor nem foglalkoznék vele, mert betudnám gyártási szórásnak, vagy használatból eredő változásnak. De így, hogy ugyanabban a beállításban dupla az áram, ez már eléggé érdekes. Egyre jobban gyanakszom a csőre. Csak mivel ez a kettő van csak, ki se tudom próbálni másikkal.
(#) Mate78 válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 6, 2009
Az eleje ugyanez, csak katódellenállással állítottam be az előfeszt egyelőre, és G2 350V-on van.
(#) mark.budai válasza Ricsi89 hozzászólására (») Dec 6, 2009
A cső, biztos, hogy szét van gyepálva! Annak nem szabadna ennyire fölmenni.. Próbáld ki másikkal, ha van, ah nincs, akkor az előfeszen kéne változatni.
(#) Longa György hozzászólása Dec 6, 2009
A Google-ban beirtam, hogy ECL86 képek keresése és találtam egy leirást fényképpel rajzzal huzalozási rajzzal .ECL86 PP.Meg épitettem. nagyonszép hangja van, de nagyon halk.Gitár bemenetet ir, igy én is gitárral próbáltam.Kellett elé tennem egy triódás előfokot.Igy mot már nagyot szól de tulvezérlődik.Igy legalább nem kell külön torzitót épiteni.Ha tudom vagyis ha sikerül felteszem a képeket.Üdv Longa.
(#) Ricsi89 válasza mark.budai hozzászólására (») Dec 6, 2009
Na de az előfeszt se vihetem le a fenébe. Így is eléggé lent van. Még megpróbálom a G2-t levenni 250V körülire és megnézem mi változik, mert most közel tápfeszen van. Főleg így triódás kötésben.
(#) mark.budai válasza Ricsi89 hozzászólására (») Dec 6, 2009
Oké. Tényleg lent van az előfesz a pincében!
Akkor én? 450V anódfesz, 250V (stabil) G2 fesz, előfeszt állítom majd, ha a katódellenállással nem áll be 100mA-re, meghajtásnak 250V (stabil) anódfesz.
(#) Moszkvai válasza ticseboy hozzászólására (») Dec 6, 2009
Ez gyönyörű!
(#) ticseboy válasza Moszkvai hozzászólására (») Dec 6, 2009
Köszönöm a sok elismerést! Viszont lenne egy kérdésem mindenkihez. Az illetö aki a kimenöimet tekeri majd, az most el van uszva munkával, igy jó esetben is csak januárt mondott. viszont én szeretném minnél elöbb kipróbálni akár oldalanként! Valakinek van ötlete hogy valósithatom meg ezt a problémát, akár egy tv kimenöjével?? Mert az épp van de nem biztos hogy jol kötném be, mert nincs feljelölve.
(#) Ricsi89 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Dec 7, 2009
Sikerült nagyjából megfognom az anódáramot. Visszakötöttem a csöveket pentódába, majd a G2-re egy 22K-s ellenálláson keresztül adtam feszt. Így mindkét cső árama jelentősen csökkent. Viszont érdekes, hogy a G2-nél közel nulla áram folyik mert az ellenálláson nem sok feszültség esik. 5mA-re számoltam az ellenállást, hogy közel 100V-ot kellene ejteni, erre ejt kb 20V-ot. De nem is ez a lényeg. A tegnapi beállításhoz nem nyúlva, megcsinálva a módosítást a jó csőnél lement az áram 55mA-re a rossznál pedig kb 100mA-re. A jót beállítottam 100mA-re, kipróbáltam és nem szólt csak a jó csövű oldal. Érdekes volt, mert ha szakadt lenne a G1, akkor nem lenne, ami visszafogja az áramot és nem tudtam volna állítani sem. Elkezdtem picit növelni rajta az áramot és egy pár mA emelés után megszólalt. Most így 110mA-re van beállítva és szól szépen. Mintha most túl sok is lenne a magas hang. Mintha eltűntek volna a mélyek, amik eddig megvoltak. Most inkább csak csilingel. Érdekes.
(#) Action2K válasza Ricsi89 hozzászólására (») Dec 7, 2009
Idézet:
„Sikerült nagyjából megfognom az anódáramot.”
És mekkorát rázott? Miiért csak nagyjából fogtad meg?
(#) Ricsi89 válasza Action2K hozzászólására (») Dec 7, 2009
Tegnap kicsit elszaladt vele a ló, így ma kénytelen voltam elővenni a lasszómat. Több órás küzdelem után sikerült visszahúzni.
(#) sturbi válasza Ricsi89 hozzászólására (») Dec 7, 2009
Az a cső nem jó, szerezz be helyette másikat (ha a hiba vándorol a csővel együtt) . Ha 22 K-t tettél a segédrácsra a táphoz, azt hidegíteni kell (ellentétben az 1 K-val az anódhoz). GU 50-nek a pentódás üzem az igazi neki való bekötés, helyes döntés volt elszakadni a triódás bekötéstől.
(#) Ricsi89 válasza sturbi hozzászólására (») Dec 7, 2009
Most visszakötöttem a kondit, egy picivel több lett a mély, de még nem az igazi. Amúgy nekem sosem volt 1k-val az anódra kötve a g2. Szerintem elnézted valahol, mert én azt írtam visszább, hogy g2 1k-val a tápfeszre van kötve. Az a cső cserélve lesz majd, de egyenlőre sikerült belőnöm egyenlő áramra és nem is mozog. Az volt az érdekes, hogy tegnap hiába volt olyan magas az áram, nem izzott fel az anód.
(#) sturbi válasza Ricsi89 hozzászólására (») Dec 7, 2009
Igy már világos, a belinkelt kacsolási rajz triódás kötésű volt, azért gondoltam, hogy az anódon volt az 1 K, a leírás fölött elsiklottam.
(#) lpcollector hozzászólása Dec 7, 2009
Persze nem találtam a bontott cuccok között két egyforma kimenőt, viszont időközben szert
tettem két SM75 hipersil trafóra, és egy igéretre, hogy ezekből csínos kis kimenő készül.
Ezzel kapcsolatban szeretnék kérni Tőletek némi útmutatásra, esetleg egy "elfekvő" konkrét
kimenőtervet.
6E5P fejhallgató erősítőhöz kellene Ra: 5K, és pillanatnyilag egy 32 ohmos fejhallgatót kellene kiszolgálnia.
Érdemes külön erre a terhelésre illeszteni, vagy menjen simán 8 ohmra? Utóbbi esetben nagyobb lenne az erősítő felhasználási lehetősége, és a füles amúgy is csak 200mW-ot bír. Köszi!
(#) djhans válasza lpcollector hozzászólására (») Dec 7, 2009
Szerintem nagyok oda azok a trafók. Készülhetne azokból akár PCL86PP (ehhez éppen elég) vagy EL84 SE lazán 20Hz alsó határfrekivel.
(#) lpcollector válasza djhans hozzászólására (») Dec 7, 2009
Ezek a vasak vannak, no meg két SM85B
EL84SE már van, az volt az első "csövesem" SM74 kimenőkkel.
A PP-t meghagynám másoknak, egyenlőre csak SE-ben utazok
(#) djhans válasza lpcollector hozzászólására (») Dec 7, 2009
Ha nincs más jó lesz de én sajnálnám "elpazarolni" őket.
(#) mayky válasza djhans hozzászólására (») Dec 7, 2009
Szerintem nem pazarlás, egy nagyon jó kis kimenőt lehet rá tekerni 2000 menet alatti menetszámmal.
Én tekertem is rá, igaz az 7k-s primerrel. Akár univerzális is lehet ha 8 ohmra illeszt.

(#) sturbi válasza djhans hozzászólására (») Dec 7, 2009
Jani, ha egyszer építesz egy erősítőt 6E5P-vel, szerintem többet nem fog a fejedben megfordulni sem, hogy bármi is "pazarlás" lenne, amit mellé kell rakni, hogy kifuthassa magát. EL84-el esetleg 2 W körül lehet megcélozni azt a hangot, amit egy 6E5P csípőből tud (szerintem nem is versenytárs, de a hang mint tudjuk szubjektív), 2 W-ot meg az is tud.
Én csak 8 ohmos kimenetet csinálnék neki, de 3/2-be osztanám a kimenőt, mert a 32 ohmos illesztésnél lefele fog tolódni a frekvenciamenet. Mindazonáltal, ha két szekunder tekercs van, azok párhuzamosan 8 ohmosak, sorosan 32 ohmosak lesznek, ha jól sejtem, csak így hirtelen.
(#) mark.budai válasza djhans hozzászólására (») Dec 7, 2009
Hmm, vagy nekem a PCL82PP-be!
Következő: »»   816 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem