Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Hmm. Én jót akartam, kevés tudással. Kipróbálom majd az 1 led 1gomb dolgot. Köszi minden észrevételt.
Beraktam a diódát és a a kondikat, így valóban jól ment, de mikor lefogtam a motort, megint elkezdett resetelni. És ekkor ugrott be, hogy a brownout a konfigban kifejezetten azt figyelte, hogy ugrál-e a feszültség, resetre készen. Kikapcsoltam, és megy gyönyörűen. Ha észnélkül fogom a motort, az sem hatja meg. A végén még lesz belőle valami
Gyenge a tápod. A dióda és a kondenzátor csak a rövid idejű túláram miatt leeső feszültségtől védi meg a PIC-et, ha hosszabb idejű a feszültség leesése, akkor nem tudja megvédeni. Vagy erősebb táp kell, vagy áramkorlát kell a motorok elé, vagy a PIC számára kell valami külön kis tápot használni. A BOR letiltása nem megoldás, mert az áramköröd eléggé a működési határon van, így ha kicsit alacsonyabb feszültséget kap a hálózatról, akkor már elképzelhető, hogy a PIC hülyeségeket fog csinálni a BOR nélkül.
Most kinéztem egy 12V 4Ah akksit, ami eléggé odaver az 500mA dugasztápnak... Remélem az majd csodát tesz. (ugye?...) Most csak azért megy a dugasztápról, mert amíg menni sem tudott, addig nem kellet akku. Most, hogy menni tud, meg lehet venni azt is. (Aztán ha rendesen kezeli az odométeres dolgokat, akkor jöhet a távolságszenzor.)
Az akkut nehezebb lesz lehúznia, mint a dugasztápot, az biztos. Akár a diódát is kiveheted, de legjobb lesz, ha azt a részt meghagyod úgy, ahogy most van.
Hol nézted ki az akkut? Nekem is kellene egyet vennem a házvezérlőhöz majd a nem túl távoli jövőben...
>Itt< találtam ilyesmit legolcsóbban. Bár most olvasom, hogy az a 4Ah akku 1,35 kiló. Jó lenne valahogy belőni, mire van tényleg szükségem, mert nem mindegy mit cipel szerencsétlen szerkezet.
Idézet: „Hmm. Én jót akartam, kevés tudással.” Már Váci Mihály is megmondta, hogy a jószándék kevés. "Nem elég a jóra vágyni, a jót akarni kell! És nem elég akarni, De tenni, tenni kell: A jószándék kevés! Több kell – az értelem!" Látom, hogy a BUTTON függvényt is felfedezted. Az (a gyártó honlapja szerint) segíthet a pergésmentesítésben. De ha kiolvasás után beteszel egy ~50 ms-os késleltetést, az is megoldja.
Itt egy picit olcsóbb a 4Ah-s, igaz a többi meg drágább...
A 18-as PIC-ekhez van valami magyar nyelvű utasításkészlet?
Idézet: „magyar nyelvű utasításkészlet” Micsodi? Az bizony nincs. Az angol rövidítéseiből alakultak ki az utasítások. Vagy nem erre gondoltál?
Leírásra gondoltál? Az esca.atomki.hu/PIC18 címen (PICCOLO projekt) találsz egy félkész tananyagot az USB-vel ellátott PIC18F14K50 és PIC18F4550-re kihegyezve. Az első néhány fejezet azonban valamivel általánosabb, a PIC18 család utasításkészletét ismerteti, s ezt a részt áramkör építése nélkül, az MPLAB szimulátorára hagyatkozva érdemes áttanulmányozni.
Ja nem, dehogy! Csak valami kis pár soros magyarázat kellene róla hogy az egyes utasítások pontosan miket is csinálnak, illetve hogyan kell kinézniük.
Az érdekel igazából, hogy milyen különbség van a 16-os és a 18-as PIC-ek utasításai közt.
Ez nagyon jó oldal, köszönöm!
Basszus mennyi információ... mire ezt mind megemésztem...
A 16F és a 18F utasításkészletből 35 utasítás egyforma. A 18F-nek még van 40 utasítása, ami nélkül lehet programot írni rá, csak botorság lenne nem kihasználni.
Az utasítások egyszerűek, minden adatlapban megtalálod a pontos leírásukat, bár angolul, de nem bonyolultak, meg lehet érteni. Leírásokat sok helyen találsz, pl. itt is: Bővebben: Link Idézet: „mire ezt mind megemésztem...” Addigra kiderülhet, hogy mégis inkább PIC24 kellene... Arra is találsz leírást ugyanott (PIC-kwik) Ezeket is érdemes megnézni: MPLAB leírás A PIC assembly programozás alapjai
Sziasztok!
teljesen kezdő vagyok a pic területén és ezúton kérném a segítséget.. A night pic programmal próbálkozom, és a megírt basic fájlt nem tudom hex-re konvertálni. A sárga mosolygós ikonra kattintva semmi nem történik, csak egy blue pic program akar indulni, ami 0 %-on áll... Előre is köszi
Szia! Ha megvetted, a szerzőnél kell regisztrálni, hogy működjön.
nagyon köszönöm, remélem csak ennyi volt...
sajnos megszünt az oldal, ill. úgy látom.
mitévő legyek?
Ha úgyis csak most kezted/kezdenéd, akkor válassz egy másik fordítót! A jó választáshoz nem árt végiggondolni a hosszútávú igényeidet és a lehetőségeket (beleértve azt is, hogy mihez kapsz legtöbb segítséget itt, vagy máshol).
köszi a segítséget.
esetleg tudnál ajánlani egy másik fordítót?
Na, akkor mégegyszer nekifutok:
A PIC assembly programozás alapjai
Nem tudok ajánlani, hiszen azt sem tudom, hogy mihez kell.
Mindenestre a Microchip assember és a C18 (PIC16-hoz pedig a HiTech C) hosszú távon támogatott és itt kapsz hozzá segítséget. Ismerkedéshez nagyon barátságosak a MikroElektronika fordítói (Basic, Pascal, C), és kitűnő könyvek vannak a honlapjukon, számos mintapéldával (angolul). De ezekből csak méretkorlátos demót kapsz ingyen, kisebb elterjedtségük miatt kevesebb segítségre számíthatsz, s ami az elején előnynek látszik (a sok beépített, kényelmesen használható függvény) végül egy szint után hátránnyá válik, mert elfedi a részleteket. Mindezek ellenére egy próbát megérnek. Bővebben: Link
Szia!
Ha még nem ismerted, akkor én ezt az oldalt is ajánlom, különösen a 11-es fejezetet, ahol az assembly programozás fogásairól is olvashatsz.
Itt olvastam:
Idézet: „PRODL és PRODH a hardveres szorzóegység eredményét tároló regiszterek.” Ezek szerint ez a PIC hardveresen tud szorozni? Van erre külön utasítása? Idézet: Van. „Ezek szerint ez a PIC hardveresen tud szorozni? Van erre külön utasítása?” Bővebben: Link
Megvettem, itt van mellettem ez: Bővebben: Link
Azt gondoltam hogy majd adnak hozzá néhány assembly példaprogramot amiből ki tudok ollózgatni ezt-azt kezdésként. De sajnos nem. :no: |
Bejelentkezés
Hirdetés |