Fórum témák
» Több friss téma |
ahogy számoltam, minimum 13 db kéne hozzá, és az a kétágú fajta nem az ami a rajzon van, mivel másképp nem tudom megoldani, de ha van jobb ötleted hallgatlak.
Szerintem is meg lehet oldani könnyen házilag a hűtést.
float: Szerintem elbeszélsz mellettünk, mert mi másról beszélgetünk. De ez látszik is a hozzászólások címsorában. A válsz gombot neked is használni kéne.
Mondjuk 900Ft-ért már megérné rászánni az időt.
Mégis hány cm2-es hűtést igényel ez a led?
Bocsánat igazad van! Lehet hogy másról beszéltek. Azért ha tudnál nekem segiteni nagyon megköszönném neked.
Jó. Fussunk neki. Milyen LED-jeid vannak? Hány db? Mi a cél?
sprofan lentebb GPU hűtőt emlegetett kis ventilátorral. Fene tudja... lehet mégiscsak jobb lenne a hűtőre szerelt változat, bár ha csak játszadozni akarok vele vagy esetleg zseblámpába tenni ahol nem világít sokat ott lehet jó lenne valami házilag fabrikált hűtő. Bár mostanába szeretném kiváltani itthon a hagyományos fényforrásokat LED-ekkel, nem hinném, hogy egy ilyen brutál LED-et használni tudnék bárhol is. Legalábbis nem teljes árammal. Huzamosabb használathoz viszont valószínűleg jobb a gyárilag bordára szerelt...
Rendben. Pontosan nem tudom de ha jól emlékszem akkor 5 ös van 12 db fehér és 1 db vörös szeretném ha ki tudnám világitani az egyik épitményemet én már próbálgattam ő őket ha van kérdésed mond köszi
A fehér LED-eknek mi a típusa? Vagy mekkora a nyitófeszültségük és az áramuk? Építmény alatt mekkora építményt értesz? Az 5-ös alatt a hagyományos 5 mm-es furatszerelt LED-et érted?
A ledeket polaritáshelyesen összekötöd .
De a fő kérdés, hogy milyen tápról akarod járatni? Milyen feszültségek állnak rendelkezésre?
Úgy látom az lesz a legjobb ha hétfőn megadok minden adatot mivel sajnos a pontos adatokat nem tudom de a hagyományos 5 mm-es re gondoltam és 2 v nyitófeszültsége az épitmény az 1.5 m magas és a legtetején lenne 5 db 4 fehér és 1 vörös utána 50 cm-re 4 db és még 35 cm-rel lejeb 4 db
A polaritásokat értem és ösze is tudom kötni és hogy milyen tápról akarom járatni na hát ebben is kéne egy kis segitség pl milyenek vannak
Ha be lehet még szállni akkor én is beneveznék 1db SSC Z P7 -re.
Elemről, adapterről, 230V ról közvetlen(bár ezt nem ajánlom)
Üdv.
Én a következőt csináltam: Egy kínai piacon vásárolt lámpát meghalytok egy állítható feszültségű "adapterról". A LED ek párhuzamosan vannak kötve. 27 darab led és csak 600ft körül van a ferdeszeműeknél. Fogtam a műszert bekötöttem az áramkörbe. Az adaptert addig állítgattam, míg 500mA körül folyt át és kész is. leg egyszerűbb legdizájnosabb a legkevesebb munkával. :yes: Élettartam: hát ezt nem tudom. nálam a szobámban kb fél vagy már lehet 1 éve is megy állandó üzemmel. A szórást meg úgy oldottam meg, hogy felraktam a szekrény tetelyére és egy bizonyos szögben a fehér menyezetre világít. 3 ilyen van a szobámban 3 különböző helyen és sokkal jobb a fény és a fény eloszlás mint a 60W os éjjeli lámpámmal. Ehhez hasonló lámpa volt:Bővebben: Link
Hasonló gondolat merült fel bennem is ...
Egész jó áron lehet venni kész "gyári" elemLEDlámpát.(5W LEDdel is láttam pár ezer Ft-ért) Mi lenne, ha ilyenekből építenénk világítást ? Megéri-e vacakolni vele ? Mellette szól, hogy a ledek optikai környezete adott (tükör, lencse, stb.), a hűtés is valószínűleg megvan ... Ellene szól, hogy ha esetleg cserés lesz, hasonló másik lámpát nem valószínű találunk ...
Mind a 27 db LED párhuzamosan, semmi ellenállás? Ha így van innentől kezdve vagy iszonyat szerencse kell, hogy ne kapjon túl nagy áramot a LED vagy nem használod ki a LED-ek "tudását".
Idézet: „5W LEDdel is láttam pár ezer Ft-ért” legalábbis az van ráírva/azt mondják... Nem biztos, hogy ilyenekből, de saját magad által összeválogatott LED-ekből, megéri szerintem házi készítésű világítást csinálni.
Így van nem használom ki a ledek "tudását".
750mA birnának simán, de tudom, hogy van az egyenletlen áram eloszlás és ezért 500mA melett biztos jól világítanak.
Sziasztok!
Gondolkozom azon, hogy 10W-os powerleddel váltanám ki a világítást pár szobában. Ha jól tudom akkor 60W-os izzó fényerejével világít. Szerintetek van értelme?
Hát ha azt vesszük, hogy a wolfram-izzószálas lámpák 9 -15 lm/W fényhasznosításúak, 60 W esetén mondjuk 12 lm/W-al számolva = 720 lm. A LED amiről pár napja itt értekezünk (SSC P7) 10 W-os, 90 lm/W fényhasznosítású azaz 900 lm, ezzel ki lehet váltani egy 60 W-os izzót. De! míg egy izzólámpa majdnem a teljes térbe sugároz addig egy LED még a félteret sem sugározza be. Én világítási célra, hagyományos izzólámpa kiváltására inkább több, de kisebb teljesítményű (5-6 db 2 W-os) LED-et használnék, okosan elhelyezve. Esetleg valami diffúzort lehetne alkalmazni, ami szétszórja jól a LED-ek fényét. Szerintem.
Még nem késtél le semmiről, jövő hét vége felé megtárgyaljuk majd, hogy kinek milyen igényei vannak.
Ezek a ledek általában 130-140 fokban szórnak ami ideális lehet, de sajnos mire teljesen kiépíted a rendszer még akkor sem gazdaságos.
Persze 50 év alatt megtérül, de egy energiatakarékos izzó még mindig olcsóbb. Pl mi 1800 ft ért vettünk energiatakarékos izzót 800lumen 15W és 8000 órát megy.
Én ezzel szembeállítanám a LED 70 000 - 100 000 óra üzemidejét, amelyet nem befolyásol a kapcsolgatás, ellentétben a kompakt fénycsövekkel és hagyományos izzószálas fényforrásokkal. Az üzemidőn túl sem azonnali halál van, hanem fokozatos elöregedés 70 %-ig. Szerintem ahány energiatakarékos izzót, kompakt fénycsövet kipróbáltunk mi itthon, annak árából lehet már kiépítettem volna a fél lakás LED-es világítását. Én mindenképpen LED párti vagyok, szerintem a félvezetők fejlődése ezen belül is a világítástechnikában alkalmazott LED-ek fejlődése gyorsabb (
Idézet: ), mint kompakt fénycsöveké. És azt hiszem az is vitathatatlan, hogy a világítástechnikát a LED-ek forradalmasítják, nem jövőre, nem 5 év múlva, hanem már ma! Ha érdekel még egy pár érvet fel tudok sorakoztatni a LED-ek mellett, persze vannak ellenérvek is, de ezekből kevesebb van. Szóval én mindenképpen a LED-ek mellett vagyok, csak végre lenne már egy kis időm foglalkozni is velük... „2002-ben a Lumiled cég 5 W-os, 18-22 lm/W fényhasznosítású fehér LED-eket állít elő; 2006-ban a Cree Inc. 131 lm/W fényhasznosítású fehér LED-prototípust készített”
Ne érts félre, én is led párti vagyok.
Csak árban még kissé drágák. Egyebek mellett a 70000 óra élettartam megfelelő körülmények közt érhető csak el. Általában ez mérsékelt teljesítmény leadást jelent.
Igen, ha nincsen a led túlhajtva akkor fog sokáig világítani.
Most én is gondolkozom ezeken a leden, hogy beruházok pár db-ra. Egyébként meghajtó áramkört azt csinálnátok vagy vennétek hozzá?
Pont az elso mondatod ertelmeben, ha arra szannam magam, akkor sajat magam gyartanak hozza aramgeneratoros meghajtast, DE amig nalunk az Euros boltban 2 Euro az 5 es 7W-os energiatakarekos izzo, hat gondolkodas nelkul elvetem a LED-es vilagitassal pepecselest, nem eri meg.
Akkor vedd meg azt, de számolj azzal hogy ez a led-ekkel ellentétben igen gyorsan kiég (ez a 2 eurós kategória), vedd azt is figyelembe hogy ugyan úgy rontja a szemed mint a sima neoncső, és ami még fontosabb! Amíg 7W- nyi ledből kihozol közel 1000lm-t, addig azzal a kis energia takarékos lápával nem mész semmire olyan kis *** fénye van.
Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én lakásvilágításra kizárólag csak a meleg fényű LED-et tudom elképzelni. A kompakt fénycsövek álltalában 2800k-es színhőméréskletűek (nem a gagyi lila színűre gondolok) A LED -ek amikről itt szó volt pl P7-es 5-6000k-es színhőmérsékletű hideg fényű. Én CREE P4-es ledeket használok azok 3000k, és 80lm/w hatásfokúak, van a chipcad-nél 88lm/w-os is de az már 3700k-es már annak se olyan kellemes a fénye.
A másik kérdés a hűtés. Ha nem tudod kellő hőmérsékleten tartani a LED-eket akkor nem igaz az 50 ezer óra élettartam. És arról még nem beszéltem, hogy normálisan is nézzen ki. Próbának a dealextreme-től rendelek GU10-es foglaltba való LED házat és ebbe fogok cree ledet tenni. Van már egy E27-es foglalatú abban 3W-on megy egy LED de 65-70 fokos a LED.
Persze, lakásvilágításra én is melegfehér LED-eket használnék. Egyedül a szerelőasztal fölé tervezek hideg-melegfehér kombinációt kb 5:1, 4:1 arányban. Hidegfehér egy steril fényt ad, ami szerintem szereléshez jó. Most nézegetem ezt a
Idézet: oldalt, egész jó LED-es cuccaik vannak. „dealextreme”
Szerelőasztal fölé ilyen kivitelt ajánlanák.
Valami ilyesmit kellene összehoznom nekem is, mert a bolti ára akciósan 200e huf ... Itt jobban szemügyre vehető: |
Bejelentkezés
Hirdetés |