Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   204 / 845
(#) Solt85 válasza zoly15 hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Akkor maradjak 3A-nál ? vagy 3,5 ? . Egyébként jut eszembe, hogy a panel műszernek is kell valamekkora áram, szóval semmiképp nem lett volna nekem jó a 4A. Szóval ha akarok bele 2 műszert, digitálisat, egy áram, és egy feszmérőt. Akkor mennyire lenne elég ez a trafó ? Így már csak 3A ?

üdv.
(#) zoly15 válasza Solt85 hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Milyen panelműszert akarsz betenni?
Azt ugye tudod, hogy a panelműszereknek külön szekunder, vagy trafó kell? (egyik műszernek egy szekunder, másiknak még egy független!)
(#) Alkotó válasza Solt85 hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Kicsit macerásan teszed fel a kérdést, mert így nem lehet rá válaszolni. Nem csak az a kérdés mit vársz a tápegységtől, henem legalább ilyen fontos, hogy miből fogja ezt előállítani. És az ebben rejlő tartalék a dolog kulcsa.
Ha neked kell 30V, akkor ahhoz legalább illik egy 35V bemeneti feszültség. Sőt ráadásul olyan kell, ami terhelten is tudja ezt. És hogy még cifrább legyen a pufferelt feszültségnek kell ezt tudnia. Tehát teljes terhelésen sem eshet a pufferelt feszültséged 35V alá.
Ezt csak úgy simán nem tudod elérni, mert a feszültség az mindenhol esni fog (trafón, pufferen, sőt a hálózat is ingadozik. Tehát nem marad más hátra, megméred amit kell. Beüzemeled a trafót, egyenirányítod és puffereled, megterheled, majd megméred mid van ezek után. Innen már ki lehet indulni.
Nagyon fontos, hogy a labortápok ritkán mennek a határterhelésükön. Mérlegelni kell, nagyobb trafó, vagy önmérséklet a használat során. Az utóbbi általában költésgtakarékosabb megoldás.
(#) Solt85 hozzászólása Dec 14, 2009 /

Nos akkor összefoglalom mit szeretnék , és mim van.

Van egy 127W-os 48V-os szekunderrel rendelkező toroid trafóm. Ezt áttekerem majd a feltételeknek megfelelően.

Szeretnék egy olyan labortápot, ami 30V-ot, és annyi áramerősséget tud amennyi kifacsarható a trafóból. Szeretnék a táphoz, 2 panelműszert használni, olyat amit itt a témában többen beépítettek, 7 szegmenses kijelzőkkel, azt h milyen ic-vel van csinálva azt nem tudom. Ezenkívül legyen hővédelem benne, és természetesen áramkorlát.
Nos ezeknek a feltételeknek megfelelő labortápot szeretnék építeni .

Ehhez szeretném kérni a segítségeteket, egy kapcsolási rajz formájában, és ha esetleg nem pont a fenti feltételeknek megfelelő akkor mit változtassak rajt.
Előre is köszönöm.

üdv.
(#) Alkotó válasza Solt85 hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Pl egy lehetőségitt!
Ez ugyan nem 30V, hanem 50, és akár sokkal nagyobb áramot is tud, de nagyon ki van próbálva, és jobb mint eddig bármi, amit ebben a témában találtam/építettem valaha (csináltam már nagyon sok féle labortápot). A műszerterv direkt tápegységbe történő "halmozáshoz" lett kihegyezve, mert közel akartam rakni őket egymáshoz.
Nagyon erősen függ a felhasználás mikéntjétől, hogy mekkora az a feszültség, amiben maximálni érdemes a feszültséget. Nekem, aki elsősorban berendezések élesztésére használom a tápokat, egyértelműen a magasabb feszültség volt az alapigény, és szinte lényegtelen az árammaximum. Viszont ha biztosan tudod, hogy tartósan kis feszültségeket akarsz használni, akkor még a 30V is sok lehet adott esetben.
Az ajánlott kapcsolásban nincs hővédelem, mert az egy külön egység nálam, ami ráadásul nem is egy, hanem mindjárt két hőfokon avatkozik be. Először indítja a ventilátort, majd ha már tényleg meleg van, akkor kapcsolja DC-OFF-ot.
Mikor tápot választasz, mérlegeld milyen lehetőségeid vannak (anyagilag, hozzáértésben, mechanikai kivitelezésben, és ami nagyon fontos van-e kellő ambíciód a befejezéshez, dobozolva, feliratozva, komplettre).
Amit ajánlottam az se nem egyszerű, se nem olcsó, de biztosan meghálálja a ráfordított energiát (Erősítőélesztéshez nem elég egyetlen táp, ahhoz duplán kell ilyet csinálni, mivel manapság szimmetrikus a tápfeszültségük.)
(#) pumoka hozzászólása Dec 14, 2009 /

Sziasztok!
Meg építettem ezt a kapcsolást.Nagyon jól működik kivéve a LED állandóan világít pedig annak csak akkor lehetne ha rövidzár van a kimeneten. Mi lehet a baj?
Kérlek segítsetek.
A másik kérésem az lenne, hogy vettem egy 2x0-25V/0-5A-ig szabályozható labortápot de nincs benne semmi féle védelem.Arra gondoltam hogy építek hozzá egy rövidzár védelmet ami relés. Ehhez szeretnék valamilyen kapcsolási rajzot kérni.Köszönöm szépen a válaszokat és a segítségeket előre is!
(#) pumoka hozzászólása Dec 15, 2009 /

Sziasztok!
Szerintetek ez melyik újságból való?
(#) mex válasza pumoka hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Rádiótechnika, de hogy évkönyv, vagy folyóirat nem tudom....
(#) pumoka válasza mex hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

És hobbyelektronika nem lehet?
(#) mex válasza pumoka hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Lehetni éppen lehet, de nem az.
(#) kara válasza Thomas10100 hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Sziasztok !

tapszab.gif-ben (20,77 Kb) , rajz nálam itthon rég működik.
DEE kellet némi átalakítás,és gerjedékeny!
(#) kara válasza pumoka hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Szia-sztok !!

Rádiotechnika!!
-Nálam ez működik 10-éve, de a rajz szerinti
állapotban nem egészen úgy működött, ahogy kellett
volna. Legalább, a fesz állító potit kötözd át, mert
ha kontaktozik, kiugrik a full táp a kimenetén !!!
(#) kara válasza pumoka hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Szia-sztok.

Ja és gerjedékeny.
(#) SALáta válasza pumoka hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Rádiótechnika 80 as évekbeli. De itt az oldalon, ebben a topicban Pioneer megszelídítette a kapcsolást.
(#) pumoka válasza SALáta hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Na azt amit meg szelidített annál a LED folyamatosan világít és nem tudom miért! A LED-nek csak akkor szabad világítania ha rövidzár van a kimeneten.Na de ez alap állapotban világít.
(#) Alkotó válasza pumoka hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Már többedszer említed a rövidzárat, de tévesen. A LED nem a rövidzárt jelzi, hanem az áramkorlátként beállított érték elérését. Ez az a pont, amikor már elkezd csökkeni a kimenő feszültség, mindig tartva a beállított árammaximumot. Természetesen a rövidzárnál is világít, mert az biztosan túllépi az áramkorlátot, de simán lehet olyan helyzet is, mikor távolról sincs rövidzár, mégis működhet az áramgenerátoros üzem.
(#) _JANI_ válasza pumoka hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Szia! A mellékelt leírásban szépen le van írva, hogy minek mi a feladata. Szisztematikusan "A - D"-ig végig kell ellenőrizni a panelt és az áramkört.

PL egy ellentmondás!

...
Idézet:
„Meg építettem ezt a kapcsolást.Nagyon jól működik kivéve a LED állandóan világít pedig annak csak akkor lehetne ha rövidzár van a kimeneten. Mi lehet a baj?...”

Ha a D kapu "túláramot" érzékel akkor a kimeneti áteresztő tranzisztorokat is el kezdi lezárni. S mivel a D kapu komparátoros üzemben dolgozik, ezért a tranzisztorokat szinte teljesen ki is kapcsolja. Persze ekkor a túlterhelés is megszűnik, ezért gyorsan vissza is kapcsolja a kimenetet. Vagyis oszcillál a kimenet, amit csak a kimenetre kötött 100nF-os kondenzátor csillapít. Persze az oszcillálás velejárója, hogy a túlterhelést jelző LED is jelezni fog. A kimenet egy bizonytalan állapotú "állandó" kimeneti feszültségre is beállhat amit a B hibajel erősítővel szabályozni is lehet. ( Elvileg. Ezt a kis eszmefuttatást csak oszcilloszkóppal lehet ellenőrizni. ) Vagyis a D kapu környékén kellene először a hibát keresni. PL az áteresztő tranzisztorok vezérlésére kapcsolódó diódát kellene kiforrasztani. Így a túláramvédelem már könnyebben ellenőrizhető a megfelelő feszültségszintekkel. A kimenet és a test közé egy potenciométert kell kötni, s a potenciométer csúszkájáról a feszültséget a 11-es pontra kell adni. A 10 és 11 pont feszültfégei alapján a D komparátor kimenetén vagy közel tápfeszültség ( LM324 tápfeszültsége = 27V), vagy közel 0V -ot kell mérni. S természetesen a kontroll lednek is jeleznie kell az aktuális állapotot. A C kapu állapotait most nem részletezném, mert pontosan leírja a cikk.

Remélem sikerül feltárni és gyorsan elhárítani a problémát.

(#) pumoka válasza _JANI_ hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Tehát! A szabályzó tökéletesen működik 0-25V-ig szabályoz, az ára is 0-5A-ig szabályoz de e közben a LED folyamatosan világít tehát bármit is csinálok ha leveszem 0-ra vagy fel tekerem 25V-ra akkor is világít a LED. Akkor most mit tegyek?
(#) _JANI_ válasza _JANI_ hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Kicsit alacsonyabb feszültségű de szinte ugyanaz a kapcsolás...
Bővebben: Link ( 0-24V, 0-2.5A labortáp. )

A C műveleti erősítőnél kellene ALAPOSAN körülnézni, hogy nincs-e véletlen egy kis zárlat a 14. 13. 12. láb között valahol. Valamint a GND-hez képet mérj feszültséget a 12. és 13. lábon.
(#) _JANI_ válasza _JANI_ hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

[off]A 13. láb testzárlata is hasonló jelenséget okozhat.

Köszönöm a választ!
Nincs olyan kapcsolás a birtokotokba ami LM723 IC-vel ugyanezt tudja?
Ha kérhetek ilyet akkor légyszi rakjatok már fel ide egy kapcs rajzot és esetleg egy nyomtatott áramköri rajzot.
Nagy segítség lenne:
Köszönöm szépen!
(#) _JANI_ válasza pumoka hozzászólására (») Dec 15, 2009 / 1

Ha az áramkör működik, s csak a visszajelzéssel van gond akkor talán megérdemel annyit a kapcsolás, hogy kicsit nekihasalj és alaposan átnézd - kimérd. S ha a nyáknál rendbe van minden! Azaz nincs fólia-zárlat-zakadás, forrasztó anyagból a folyasztószer maradékának átvezetése, akkor jöhet az IC csere. Lehetőleg garantáltan újra. S 99.9%, hogy rendesen fog működni a tápegységed. De a szistematikus hibakeresés a legjobb!

LM723... Téma képei között nézz szét :yes: ! Van egy pár változat. Meg fogod találni. ( A kis fénykép ikon, jobboldalt fent..) Mert én is találkoztam egy pár rajzal. Hátha jó lesz valamelyik...

Szia Jani!
Mármint melyik jobb oldalt?
Nem lelem sehol.

Meg van!
Köszike!

ok.
(#) fbela1990 hozzászólása Dec 17, 2009 /

Üdv!

Valaki megépítette már közületek ezt a tápegységet? Én is ezt szeretném. Tetszik mert viszonylag kevés alkatrész kell bele, és 0-24V-ig, és 5 A-ig szabályozható. Érdemes, összehozni, vagy nem vált be? Esetleg tutok jobbat?

Kösz előre is!
(#) kadarist válasza fbela1990 hozzászólására (») Dec 17, 2009 /

Szia!

Itt már elemezték a kapcsolást:Bővebben: Link
(#) Alkotó válasza fbela1990 hozzászólására (») Dec 17, 2009 /

1. Visszahajló karakterisztikája miatt, szerintem alkalmatlan a "normális" használatra.
2. Az 5A nyilvánvalóan csak tréfa, ahhoz több áteresztő tranyó kéne
3. A 24V kevés.

De! Pioneer átalakította a kapcsolást úgy, hogy a fenti hibákat mind megoldotta. Azt építsd meg, ha ez a kapcsolás tetszik neked.
Következő: »»   204 / 845
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem