Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Akkor maradjak 3A-nál ? vagy 3,5 ?
![]() üdv.
Milyen panelműszert akarsz betenni?
Azt ugye tudod, hogy a panelműszereknek külön szekunder, vagy trafó kell? (egyik műszernek egy szekunder, másiknak még egy független!)
Kicsit macerásan teszed fel a kérdést, mert így nem lehet rá válaszolni. Nem csak az a kérdés mit vársz a tápegységtől, henem legalább ilyen fontos, hogy miből fogja ezt előállítani. És az ebben rejlő tartalék a dolog kulcsa.
Ha neked kell 30V, akkor ahhoz legalább illik egy 35V bemeneti feszültség. Sőt ráadásul olyan kell, ami terhelten is tudja ezt. És hogy még cifrább legyen a pufferelt feszültségnek kell ezt tudnia. Tehát teljes terhelésen sem eshet a pufferelt feszültséged 35V alá. Ezt csak úgy simán nem tudod elérni, mert a feszültség az mindenhol esni fog (trafón, pufferen, sőt a hálózat is ingadozik. Tehát nem marad más hátra, megméred amit kell. Beüzemeled a trafót, egyenirányítod és puffereled, megterheled, majd megméred mid van ezek után. Innen már ki lehet indulni. Nagyon fontos, hogy a labortápok ritkán mennek a határterhelésükön. Mérlegelni kell, nagyobb trafó, vagy önmérséklet a használat során. Az utóbbi általában költésgtakarékosabb megoldás.
Nos akkor összefoglalom mit szeretnék
![]() Van egy 127W-os 48V-os szekunderrel rendelkező toroid trafóm. Ezt áttekerem majd a feltételeknek megfelelően. Szeretnék egy olyan labortápot, ami 30V-ot, és annyi áramerősséget tud amennyi kifacsarható a trafóból. Szeretnék a táphoz, 2 panelműszert használni, olyat amit itt a témában többen beépítettek, 7 szegmenses kijelzőkkel, azt h milyen ic-vel van csinálva azt nem tudom. Ezenkívül legyen hővédelem benne, és természetesen áramkorlát. Nos ezeknek a feltételeknek megfelelő labortápot szeretnék építeni ![]() Ehhez szeretném kérni a segítségeteket, egy kapcsolási rajz formájában, és ha esetleg nem pont a fenti feltételeknek megfelelő akkor mit változtassak rajt. Előre is köszönöm. üdv.
Pl egy lehetőségitt!
Ez ugyan nem 30V, hanem 50, és akár sokkal nagyobb áramot is tud, de nagyon ki van próbálva, és jobb mint eddig bármi, amit ebben a témában találtam/építettem valaha (csináltam már nagyon sok féle labortápot). A műszerterv direkt tápegységbe történő "halmozáshoz" lett kihegyezve, mert közel akartam rakni őket egymáshoz. Nagyon erősen függ a felhasználás mikéntjétől, hogy mekkora az a feszültség, amiben maximálni érdemes a feszültséget. Nekem, aki elsősorban berendezések élesztésére használom a tápokat, egyértelműen a magasabb feszültség volt az alapigény, és szinte lényegtelen az árammaximum. Viszont ha biztosan tudod, hogy tartósan kis feszültségeket akarsz használni, akkor még a 30V is sok lehet adott esetben. Az ajánlott kapcsolásban nincs hővédelem, mert az egy külön egység nálam, ami ráadásul nem is egy, hanem mindjárt két hőfokon avatkozik be. Először indítja a ventilátort, majd ha már tényleg meleg van, akkor kapcsolja DC-OFF-ot. Mikor tápot választasz, mérlegeld milyen lehetőségeid vannak (anyagilag, hozzáértésben, mechanikai kivitelezésben, és ami nagyon fontos van-e kellő ambíciód a befejezéshez, dobozolva, feliratozva, komplettre). Amit ajánlottam az se nem egyszerű, se nem olcsó, de biztosan meghálálja a ráfordított energiát (Erősítőélesztéshez nem elég egyetlen táp, ahhoz duplán kell ilyet csinálni, mivel manapság szimmetrikus a tápfeszültségük.)
Sziasztok!
Meg építettem ezt a kapcsolást.Nagyon jól működik kivéve a LED állandóan világít pedig annak csak akkor lehetne ha rövidzár van a kimeneten. Mi lehet a baj? Kérlek segítsetek. A másik kérésem az lenne, hogy vettem egy 2x0-25V/0-5A-ig szabályozható labortápot de nincs benne semmi féle védelem.Arra gondoltam hogy építek hozzá egy rövidzár védelmet ami relés. Ehhez szeretnék valamilyen kapcsolási rajzot kérni.Köszönöm szépen a válaszokat és a segítségeket előre is!
Sziasztok!
Szerintetek ez melyik újságból való?
Rádiótechnika, de hogy évkönyv, vagy folyóirat nem tudom....
Sziasztok !
tapszab.gif-ben (20,77 Kb) , rajz nálam itthon rég működik. DEE kellet némi átalakítás,és gerjedékeny!
Szia-sztok !!
Rádiotechnika!! -Nálam ez működik 10-éve, de a rajz szerinti állapotban nem egészen úgy működött, ahogy kellett volna. Legalább, a fesz állító potit kötözd át, mert ha kontaktozik, kiugrik a full táp a kimenetén !!!
Rádiótechnika 80 as évekbeli. De itt az oldalon, ebben a topicban Pioneer megszelídítette a kapcsolást.
Na azt amit meg szelidített annál a LED folyamatosan világít és nem tudom miért! A LED-nek csak akkor szabad világítania ha rövidzár van a kimeneten.Na de ez alap állapotban világít.
Már többedszer említed a rövidzárat, de tévesen. A LED nem a rövidzárt jelzi, hanem az áramkorlátként beállított érték elérését. Ez az a pont, amikor már elkezd csökkeni a kimenő feszültség, mindig tartva a beállított árammaximumot. Természetesen a rövidzárnál is világít, mert az biztosan túllépi az áramkorlátot, de simán lehet olyan helyzet is, mikor távolról sincs rövidzár, mégis működhet az áramgenerátoros üzem.
Szia! A mellékelt leírásban szépen le van írva, hogy minek mi a feladata. Szisztematikusan "A - D"-ig végig kell ellenőrizni a panelt és az áramkört.
PL egy ellentmondás! ... Idézet: „Meg építettem ezt a kapcsolást.Nagyon jól működik kivéve a LED állandóan világít pedig annak csak akkor lehetne ha rövidzár van a kimeneten. Mi lehet a baj?...” Ha a D kapu "túláramot" érzékel akkor a kimeneti áteresztő tranzisztorokat is el kezdi lezárni. S mivel a D kapu komparátoros üzemben dolgozik, ezért a tranzisztorokat szinte teljesen ki is kapcsolja. Persze ekkor a túlterhelés is megszűnik, ezért gyorsan vissza is kapcsolja a kimenetet. Vagyis oszcillál a kimenet, amit csak a kimenetre kötött 100nF-os kondenzátor csillapít. Persze az oszcillálás velejárója, hogy a túlterhelést jelző LED is jelezni fog. A kimenet egy bizonytalan állapotú "állandó" kimeneti feszültségre is beállhat amit a B hibajel erősítővel szabályozni is lehet. ( Elvileg. Ezt a kis eszmefuttatást csak oszcilloszkóppal lehet ellenőrizni. ![]() Remélem sikerül feltárni és gyorsan elhárítani a problémát. ![]()
Tehát! A szabályzó tökéletesen működik 0-25V-ig szabályoz, az ára is 0-5A-ig szabályoz de e közben a LED folyamatosan világít tehát bármit is csinálok ha leveszem 0-ra vagy fel tekerem 25V-ra akkor is világít a LED. Akkor most mit tegyek?
Kicsit alacsonyabb feszültségű de szinte ugyanaz a kapcsolás...
![]() Bővebben: Link ( 0-24V, 0-2.5A labortáp. )
A C műveleti erősítőnél kellene ALAPOSAN körülnézni, hogy nincs-e véletlen egy kis zárlat a 14. 13. 12. láb között valahol. Valamint a GND-hez képet mérj feszültséget a 12. és 13. lábon.
[off]A 13. láb testzárlata is hasonló jelenséget okozhat.
![]()
Köszönöm a választ!
Nincs olyan kapcsolás a birtokotokba ami LM723 IC-vel ugyanezt tudja? Ha kérhetek ilyet akkor légyszi rakjatok már fel ide egy kapcs rajzot és esetleg egy nyomtatott áramköri rajzot. Nagy segítség lenne: Köszönöm szépen!
Ha az áramkör működik, s csak a visszajelzéssel van gond akkor talán megérdemel annyit a kapcsolás, hogy kicsit nekihasalj és alaposan átnézd - kimérd. S ha a nyáknál rendbe van minden! Azaz nincs fólia-zárlat-zakadás, forrasztó anyagból a folyasztószer maradékának átvezetése, akkor jöhet az IC csere. Lehetőleg garantáltan újra. S 99.9%, hogy rendesen fog működni a tápegységed. De a szistematikus hibakeresés a legjobb!
LM723... Téma képei között nézz szét :yes: ! Van egy pár változat. Meg fogod találni. ( A kis fénykép ikon, jobboldalt fent..) Mert én is találkoztam egy pár rajzal. Hátha jó lesz valamelyik...
Szia Jani!
Mármint melyik jobb oldalt? Nem lelem sehol.
Üdv!
Valaki megépítette már közületek ezt a tápegységet? Én is ezt szeretném. Tetszik mert viszonylag kevés alkatrész kell bele, és 0-24V-ig, és 5 A-ig szabályozható. Érdemes, összehozni, vagy nem vált be? Esetleg tutok jobbat? Kösz előre is!
1. Visszahajló karakterisztikája miatt, szerintem alkalmatlan a "normális" használatra.
2. Az 5A nyilvánvalóan csak tréfa, ahhoz több áteresztő tranyó kéne 3. A 24V kevés. De! Pioneer átalakította a kapcsolást úgy, hogy a fenti hibákat mind megoldotta. Azt építsd meg, ha ez a kapcsolás tetszik neked. |
Bejelentkezés
Hirdetés |