Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv mindenkinek, lenne egy kérdésem, anno már csináltam RGY lézert, de elszállt a vörös diódám (200mW-os volt) az lenne a kérdés, hogy 60mW zöld illetve 100mW vörös lézerből mennyire lehet kihozni a sárgát? A válaszokat köszönöm.
Illetve még az érdekelne, hogy ha vennék egy 75mW-os kék lézert akkor RGB színösszeállítás összejönne?
Üdv! A szupepe féle PID-ben milyen szerepet lát el az IC2B, IC2C, IC2D-vel felépített rész? Én úgy gondolom, valamiféle gyorsító áramkör, mert kondin keresztül van visszacsatolva, ezért csak egy pillanatig "tolja" a galvót. Vagy nem így van?
Egyébként pont ez a rész nem működik nekem, mert ha az R45 potit letekerem 0-ra teljesen jól működik, különben meg remeg a galvó. Mellékletben a rajz.
Helló!
1: ez a kapcsolás nem PID... még mindig hiányzik az I tag. 2: Amit írtál rész az a D tag, de annak a bemenetére a hibajelet szokták adni. Ideiglenesen az R26-os ellenállás IC2D felőli lábát át kellene kötni a IC1A kimenetére. Így a Deriváló rész is hibajelet kapna, azután lehetne tovább éleszteni...
http://hobby-lasers.startpagina.nl/
Meg persze....Tettek a fény elé valamit amire vetít, és átlátszó..
Sziasztok!
Olvastam valahol, hogy ca3080-al (OTA) meg sinewave generátor kombinációval lehetne vezérelni audio jel függvényében 2 db galvo motort. Van esetleg valakinek ötlete ezzel kapcsolatban? Vagy esetleg valamilyen analóg audio jel vezérelt egyszerű galvo controller kapcsolási rajza van valakinek? Nem igazán találok csak galvo motor erősítőket.
Erre vannak szoftverek és hardware-ek. Nem kell hozzá semmilyen szinuszhullám generátor. Keress és olvass itt és a neten mindenütt !
Sziasztok!
Valaki készített már ilyesmit, mint ami a linken van? Bővebben: Link Van esetleg valakinek ötlete mivel lehetne ilyet csinálni?
Egy potit viszont nagyon de nagyon érdemes a végfok bemenetéhez tenni pl 100 K-t mert így csumán megy a végfok ls nagyon könnyen gerjed.
Hello! egyszerű a dolog, 2db CD pl ami a lemezek alatt szokott lenni karcvédő. A többi kreativitás, itt egy videó róla. Bővebben: Link
Sziasztok!
A témát átolvasva pár dologba beleütköztem. A kérdésem a két motoros primitív diszkófényre irányul, éspedig a motor fordulatszám sebességeire. Feltételezzük, hogy a két motor ugyanabba az irányba forog. Na de: láttam itt sok különböző véleményt az ábrák kivetítésére vonatkozólag. Valaki azt írta elég csak egyik motor fordulatszámát változtatni, mert az arányok számítanak (én is logikusan erre szavazok) de más, mindkét motor fordulatszám szabályozása mellett dönt. Most akkor mi az igazság? És ha tegyük fel, hogy csak egyik motort akarom szabályozni, akkor a másik motor fordulatszáma mekkora kéne legyen minél több ábra kihozásához (a legalacsonyabb, közepes, legnagyobb fordulatszám az állandó sebességű motornál? Logikusan egy közép sebességet állítanék be az elsőhöz képest, hogy tudjanak a forgási arányok teljesen megváltozni). Nemtudom értehtőek-e a kérdéseim. Ha lehet olyanok írjanak akik eléggé helyt vannak az ilyen fény törés, geometria terén. Most az elektronikai része semennyire nem jön számításba. Köszönöm előre is.
Nekem azért lehet mindkét motor sebességét változtatni, mert ha mindkér motor lassan forog, akkor szaggat a kép, villog! Ha egy olyan ábra kell nekem, aminél a motorok sebesség aránya alig különbözik, akkor mindkét potit felcsavarom, és így nagyobb fps-t kapok. Ez a lényeg.
Hát engem kifejezetten a létrehozható ábrák érdekelnek és a frekvencia nagyon nem.
Vannak olyan helyzetek, amikor az ábrát nem is látod, csak a felét, mert lassan pásztáz a sugár. Ebben az esetben sem érdekel a frekvencia? Pl. ha vibrál, akkor sem?
Ez esetben visszanyal a fagyi mert ahogy Kovidivi mondta eléggé frekvenciafüggő az egész rendszer (az emberi szem [agy] tehetetlensége miatt).
Ebben így van igazatok, ha elgondolom utólag. De ha féreteszünk minden frekvenciával kapcsolatos dolgot, és azt is, hogy mit érzékelünk és mit nem, mint ahogy zenetom is írta akkor elég lenne valóban csak egy motor fordulatszámát álítani? Vagyis ha a két motor fordulatszáma egyenesen arányosan csökken vagy nő akkkor ugyanazt az ábrát kapjuk vissza? Pl.: az egyik motor most 500 fordulat/perc míg a másik 1000 fordulat/perc-el forog, és növelem arányosan pl.: 4-szeresére és így lesz 2000 és 4000 fordulat/perc, akkor az ábra megmarad csak nagyobb frekvencián? Köszi.
Igen, meg fog maradni, csak a kérdés az ,hogy ekkora fordulaton fentmarad-e a tükör a motor tengelyén? Más kérdésem nincs. Üdv!
Köszönöm a választ. Ezt akartam tudni. A 2 komponensű ragasztó remélem ott fogja tartani.
Jobban megnézitek akkor kell mind a két motor szabályozása, mert van egy ábra tegyük azt egy háromszög az egyszerűség kedvéért. ami forog szépen nyugodtan. Na most ezt a háromszöget meg akarjuk fogni, hogy ne forogjon. Akkor az egyik motorral finoman játszani kell, igy az ábra egy "helyben áll". Én ugy használtam anno, hogy az egyik motorral ábrát váltottam a másikkal finomítottam. (remélem segítettem valamennyit.
Szóval ha jól értem akkor egyik motor sebességét minimumtól maximumig kéne lehessen állítani a másikat meg csak +- 100 fordulat / perc pl. 1000 fordulatnál? Nemtudom érthető vagyok-e. Esetleg ha az első motort fordulatszámát is nagyon precízen lehet állítani akkor ez helyetesítheti a másik korigáló funkcióját?
Saját tapasztalat, tök mindegy, melyik motort pörgeted jobban a másikkal utánna tudsz korrigálni. (pontosan ahogy irtad). Nekem ez csak azért számított, mert egy adott ábrát szinte "megtudtam állítani és nem mozdult, ha egy minimálisat adtam a motorra akkor elindult az egyik irányba, ha lassítottam akkor a másik irányba (lineáris potit használtam hozzá).
Érdemes egy kapcsolót tenni az egyik motor áramkörébe amivel a forgás irányt lehet változtatni. ez esetben teljesen más ábrákat rajzol a lézer.
Erre rájöttem, de ugyanaz az ábra van mindig csak más frekvencián, befele mozgo centrikus körök. Akarattal írtam legelső hozzászolásomban, hogy a motorok egy irányba forognak.
Üdv! A dac éleszéséhez kell valami extra? mert nem igazán idul, próbáltam 4.2-vel és elődeivel is de semmi!
előre is köszönöm!
Merida kedvéért felrakom az építményem.
Kezdeti stádiumban van, a lelke 2 winyó szedőfej egy kis erősítő és egy miki előerősítő.Így lett ütem vezérelt. A laser 50mw-os zölt pointer egyenlőre. 2 videó buliban készül, a harmadik pedig 200m-re a házunktól enyhe ködben.
Arra nem gondoltál még, hogy kisebb tükröket szerelsz fel? Ezek akkorák, hogy alig bírja mozgatni a mechanika!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |