Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Üdv!
Azt hiszem nem értem én ezt a ledes amperes dolgot. Vagy valamit félreértek. Mindig azt hittem, hogy minél több az amper, annál tovább fogja bírni az akku (maradjunk akkumulátoroknál). Feltéve persze hogy nincs semmi hiba, mert akkor könnyebben leég valami. Szóval ez ledeknél nem így van? Csak a példa kedvéért, ha pl van egy 100mA fogyasztású ledem, ha rákötöm egy 2500mAh-s akkura akkor annyi? Vége a ledemnek? Na jó, legyen kettő, és akkor 200mA, de gondolom ez nem változtat a lényegen. Csak mert már nem merek bekötni párhuzamosan 4db (2x2) ledet, mert ha beraknának egy 1500-2500-as akkut az tönkrevágná? Persze a fesz stimmel, 3,6 volt, 1ohmos előtéttel. Vagy csúnyán benéztem valamit?
Szia!
Nyugodtan köthetsz párhuzamosan ledeket, de az előtétellenállást ne felejtsd ki. Legfeljebb nem egyforma fényerővel világítanak majd. Jobban jársz, ha mindegyik LED-nek külön ellenállást teszel, és úgy kötöd az akksira.
Az akkuk mAh értéke csak az akkura vonatkozik. A többi minden máshoz semmi köze. Minél nagyobb az mAh értéked annál nagyobb teljesítményű az akkud. Elméletileg.
2000mAh akkuról mondjuk 100mA fogyasztást szeretnél levenni, akkor elvileg a mértékegységből adódik (milliamperóra) tehát 1 óra alatt/keresztül 2000mA-t tudsz róla leakasztani (elvileg). Tehát 100mA fogyasztót elvileg 20 óráig tudnál üzemeltetni róla, de a gyakorlatban kevesebb ideig. Nem olyan ez mint egy dobozos tej, hogy most még 10% van benne, akkor 2 óráig bírni fogja biztosan. (szerintem nem írtam nagy hülyeséget) Idézet: „Legfeljebb nem egyforma fényerővel világítanak majd” 2x2-es párokban kötöm, pont azért hogy elvileg egyforma erősen világítsanak. Idézet: „amit ha elér, akkor szinte bármennyi áramot képes felvenni, egészen addig míg tönkre nem megy.” Szóval ha jól értem, amig nem éri el azt a feszültséget, addig terhelhető? Szóval mondjuk túlméterezem kicsit az előtét ellenállást, és amíg nem éri el a maximális (jelen esetben 3,6 volt) feszültséget, addig nem nagy probléma az áram sem? Mondjuk 3,4 volt, és akkor jó vagyok? Idézet: „elvileg 20 óráig tudnál üzemeltetni róla, de a gyakorlatban kevesebb ideig” Nem is az üzemidő zavar, bőven benne vagyok a kíván tartományban, hanem hogy a nagy akkumérettől elszállhatnak a ledjeim. Vagyis hát, ezek szerint nem. Köszi szépen az infókat!
Hmm... nem mondom, hogy minden világos, de talán valami dereng
Mégegyszer nagyon köszönöm a segítséget!
Azért nem biztos, hogy egyforma fényerővel világít két(vagy több) párhuzamosan kötött LED, mert nincs két pontosan egyforma félvezető (dióda, tranzisztor), és valamelyiknek kisebb vagy nagyobb lesz a nyitófeszültsége. Ez a különbség főleg két nem azonos színű LED-nél látszódik.
Hát ha csak kis eltérés lesz az nem fontos, még bőven belefér.
Ha jól értem a kérdésed, a lényege az, ha pl. meghajtasz egy LED-et megfelelő előtét ellenállással egy 1700 mAh-s aksiról, és ebben az áramkörben kicseréled az aksit pl. egy 2500 mAh-ra, akkor meghal-e a LED?
Tehát ha jól veszem ki, amit te rosszul értelmezel az a következő: az áramkörben folyó áram a fogyasztók ellenállásától függ, és nem attól, hogy az akkumulátor mekkora áramot tud maximálisan leadni. Tehát hiába teszel be 3-szor akkora áramot leadni képes akkumulátort, ugyan abban az áramkörben akkor is ugyan akkora áram fog folyni. Könnyű belátni, ha azt veszed, hogy a fogyasztókon átfolyó áramot az I=U/R képlettel lehet kiszámítani, és ez alapján ha az aksi feszültsége és a fogyasztók ellenállása is változatlan (vagyis ha nem változtatsz az áramkörön és azonos feszültségű aksit teszel be), akkor az átfolyó áram is változatlan marad. Tehát a lényeg, amire ki szerettem volna lyukadni az, hogy az aksi által maximálisan leadni képes áramerősségnek, és a fogyasztók által "felvett" áramerősségnek semmi köze egymáshoz (természetesen csak addig amíg ez utóbbi el nem éri előbbit), ha egyszer megfelelően méretezted a LED előtét ellenállását az adott feszültséghez, teljesen mindegy hogy mekkora kapacitású akkumulátort kötsz rá, csak a feszültségének kell azonosnak lennie. Remélem érthető nagyjából, és ez az amire kíváncsi voltál. (Azért bátorkodtam beleszólni, mert az előttem válaszolók nem pontosan erre válaszoltak, így egy kicsit más irányba ment el a dolog, de ha én értettem félre valamit, akkor elnézést.)
Hello!
Mondjuk azért, mert a tranyó kollektor-emittere fel van cserélve. Ezért a tranyó bétája, kb. csak 5..6 lehet. üdv! proli007
Szia, köszönöm a segítséget.
Megnéztem a másik fórumot és sokat megtudtam ennek az IC használatáról
Hello!
Az 555-ös topikot még nem láttad? számtalan időzítő van már benne. De nem igazán érthető számomra mit szeretnél. - Először is el kellene dönteni, hogy ki vagy bekapcsolás késleltetőt akarsz. Hogy a kimeneti feszültség milyen legyen késleltetés előtt és után. - Tehát állandó tápfeszültséget kap az IC és külön indító jelet? Mert a "sima" monostabil üzemmód alapvetően ilyen. (A tápfeszültségre indulás, külön kérés alapján van, hogy ne fogyasszon.) Szóval egyszerűbb lett volna megmondani mit szeretnél, nem abból kihámozni neked mi a jó. Esetleg egy idődiagrammot rajzolni néhány vonallal. ja, és az 555-ös topikban.. üdv! proli007
Hello!
Idézet: „De akkor működő képes a kapcsolás, persze módosításokkal?” Amíg nem tudom mit módosítasz, honnan tudnám? - A 40174-nek törlő bemenete van nem? - Csak a reléknek meg az IC-knek lehet más tápfeszültsége, mert a CMOS szintjeinek illeszkedni kell a TTL-hez. Akkor meg csak az 5V jöhet számításba. És a kritériumokat amit felsoroltam, ez előtt gondold át még egyszer. üdv! proli007
Elnézést ha nem érthetően fogalmaztam.
Azért írtam hogy be VAGY kikapcsolás késleltetés,mert ha az egyik kapcsolás már megvan,egy inverterrel meg tudom valósítani a másikat is. Kérdés(érthetőbben),idődiagrammal feltéve a ,megfelelő' topicban.
Esetleg a 3-as kimenet a resetre kotve?
Hali!
Köszönöm a válaszodat. De miután feltettem a kérdést, elkezdtem keresni itt a HE-n. Láttam pár kapcsolást, aztán abból összeállt a kész mű. Most már ott tartok hogy nyákon kész, működik szépen Üdv!
Üdv!
Arra lennék kíváncsi, hogy ha egy Triakot bekapcsolok mitől fog kikapcsolni? Mondjuk aderka teljesítmény szabályzójánál mitől kapcsol ki? üdv: Cassone
Üdv!
Már kérdeztem ezzel kapcsolatban, de más probléma merült fel. Az második csatolt képen egy dobókocka kapcsajza van, + egy mosostabil kapcsolás ami néhány másodperc múlva kikapcsolja, + egy hangszóró egy tranyóval ami aközben ad hangot, ha a nyomógomb le van nyomva. Ez tökéletesen működik. Csatoltam ugyanezt a rajzot (első), de a nyomógomb helyére tettem egy infravevőt, ami pontosan úgy néz ki, mint egy led, ugyanúgy két lába van, és megjelölve az anód/ katód a lábhosszúsággal. Ezzel is működik, a kapcsolás+a monostabil, de a hangszóró vagy néma vagy halk. Nem tudom a probléma okát. Mi a megoldás?(a rajzok kicsit bénák, mert painttel hoztam össze )
Szia! A triak váltakozóáramú áramkörben minden nullátmenetnél kikapcsol (átbillen nagy ellenállású állapotba), ezért minden egyes félhullámnál újból be kell gyújtani.
Szia!
Arra fotodiódára nézz úgy, mint egy diódára, ráadásul, ha nem kap fényt, még le is zár . Talán ha megfordítanád a polaritását, jobb lenne, mivel most esély nélkül kap minuszt a hangszóró.
Üdv!
Van 2 ceruzaakksi amelynek nem egyezik meg a feszültsége. Valószínű, nem egyszerre lettek töltve. Megoldható a képen látható módon, az hogy a két akkumulátor feszültsége egyforma legyen? Elvileg addig terhelné egyik a másikat, míg a két feszültség meg nem egyezik. Kösz előre is!
Ez a kapcsolás olyan mint ha egy feltöltött kondenzátor lenne.(szerintem)
Elsőre lehet annak tűnik,de a ceruzaakksit jelöltem vele.
Szia!
A jobban feltöltött tölti a kisebb feszültségűt, ezalatt a kiegyenlítődnek a feszültségek. A feszültségük így azonos lesz.
Hello!
A fotótranyó (pláne ha dióda) nem terhelhető úgy mint egy nyomógomb. Tehát erősíteni kell a jelet. Ha egy PNP tranyó emitterét kötöd a hangszóróra, kollektorát a mínuszra, bázisát a fotótranyóra (ahova eddig a hangszóró ment), akkor ismét ordítani fog a dolog. üdv! proli007
Megnéznétek a ezt a hozzászólást .
Köszi szépen, hogy te is válaszoltál, mert a másik ötlet nem működött.
Ezer bocs, tiszta hülye vagyok nem figyeltem.
Köszi mindent.
Üdv!
Megépítettem ezt a kapcsolást: Bővebben: Link Az a gond, hogy a kijelző összevissza mindenféle értéket mutat. Nem tudjátok, ennek mi lehet az oka? Üdv.: mate_x
Szia Proli007!
Megfordítottam a tranyót és most az ic melegszik, most mi lehet a gond? |
Bejelentkezés
Hirdetés |