Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vasklorid
 
Témaindító: licert, idő: Aug 4, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   12 / 23
(#) bbalazs_ válasza desz hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
Beleontesz egy kis sosavat.
Beleteszel vasszoget.
Melegited maratashoz rendesen (meg bele tudj egy pillanatra nyulni - kihuleskor csapadek valhat ki az aljan, ha igazan tomeny volt).

Elektrolizist vegzel rajta, aminel az egyik poluson kivalik a rez. Megis, hova lenne a rez a nyakrol? Ott van az kemenyen, rezionok formajaban es emiatt nem tud tobb leoldodni. Ha ezeket eltavolitod, akkor javul a marokepessege.

Ha mindenaron ki akarod onteni, akkor siman mehet a lefolyoba, HA BO VIZSUGAR MELLETT ontod ki. Magyarul: jol nyisd ki a csapot es lassan ontsd bele a levet. De szerintem ez nem tul gyakori muvelet, en ugyanabbol a Canada Dry-os palackbol hasznalom a marato oldatot, kb 14 eve...
(#) mraton hozzászólása Aug 11, 2009 /
 
sziasztok!

vaskloriddal szeretnék nyákot maratni.
a gyógyszertárban kaptam és azt mondták, h elég csak símán belerakni a nyákot.
eddig ment, meg egy ideig szedte is a cuccot, de aztán megállt, az anyag pedig zöld lett.
van valakinek valami ötlete?

kösz:

mraton
(#) Bassmester válasza mraton hozzászólására (») Aug 11, 2009 /
 
Elhasználódott az oldat, újat kell venni, vagy csinálni. A vasklorid lassú és körülményes, jó ideje mást használok.
(#) VIM válasza mraton hozzászólására (») Aug 11, 2009 /
 
Helló!
A vasszög, vagy más tiszta ( nem rozsdás) vaslemez darab, átmenetileg valóban segít a bajon. Próbálj meg beszerezni szilárd állapotút és töményítsd vele mind addig amíg oldani tudja a rendelkezésre álló folyadék. Valószínű azért nem tudsz vele rövid idő alatt maratni, mert nem is volt elég tömény a patikusi változatban. Nekem is tizenéves, nem szoktam még A5 nagyságú paneleket sem maratni, de még mindig jól dolgozik. Igaz nem várom el, hogy azonnal kész legyen, ráér fél napot is, pláne mostanában.
VIM
(#) george47 hozzászólása Aug 19, 2009 /
 
Válasz Mindenkinek!
Valóban a vasszeg segit , még melegiteni sem muszáj elég ha a radiátorra teszitek pl (télen) , én ugy oldottam meg a gyorsitást, hogy egy csipesszel kiszedtem a szeget , csap alatt eltávolitottam róla a kicsapódott rezet, és visszatettem, ezzel elértem azt
hogy többségében egy 100x150 mm méretü lapot képes volt jó félóra alatt lemarni. Ha túl hosszú ideig kell maratni előfordukhat hogy alámar a nyomtatásnak és csúnya lesz , rosszabb esetben akár elmarhat egy félmilis vezetéket is.
(#) bbalazs_ válasza george47 hozzászólására (») Aug 20, 2009 /
 
Vaskloriddal kb ot perc a maratas es nagyon sokaig hasznalhato 1l oldat, ha par egyszeru szabalyt betart az ember.
- jo meleg legyen (eppenhogy bele tudj nyulni)
- tomeny legyen
- mozgatni kell, folyamatosan (en egy fogkefe-nyelet hasznalok, a vege laposra reszelve, hogy fel lehessen piszkalni a nyakot a fazek aljarol)
- ne legyen nagy, egybefuggo lemarando felulet. Amit nem muszaj, ne marass le, hanem maszkolj ezerrel!
- ha megis muszaj, elotte jo erosen be szoktam karcolgatni azt a reszt korzovel/arral

Hatranyai:
- mindent osszefog a szinevel
- maratas kozben ki kell emelgetni, hogy lasd, hol tartasz
(#) szalab9 hozzászólása Aug 28, 2009 /
 
Hol lehet venni vaskloridot? Itt azt olvastam, hogy a gyógyszertári nem a legjobb (egyáltalán miért lehet gyógyszertárban kapni, mire használják gyógyászatban?)
Budapesten hol van ilyen vegyszerbolt, ahol be tudnám szerezni?
(#) Babó22 válasza szalab9 hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
Nem vagyok pesti, de szerinten a legtöbb vegyészeti vagy vegyszerboltban be tudod szerezni. Gyógyászatban vérzéscsillapításra használják. Ha mást nem elektronikai boltokban be tudsz szerezni 500 Ft-ért fél liter Wolf TN 150 gyorsmaratót, nekem bevált. Igaz nem sok panelt marattam vele, de a cucc vas-klorid alapú. Szerintem vas-klorid vizes oldata ez a cucc, csak még egy kicsike sósavat is tettek bele.
(#) kanocos hozzászólása Okt 10, 2009 /
 
sziasztok. én most kezdtem kloriddal maratni eleinte megy is amig egy nagyobb nyákot nem maradtam. edding150es filctollal rajzoltam és most a felét lemarta az anyag. higitsam tovább az oldatot ? maratás álló filcel is probálkoztam de az ránézésre se takar semmit.
(#) kontar65 válasza kanocos hozzászólására (») Okt 10, 2009 /
 
kedves (#528742) kanocos! fiatal Barátom!
Kicsit macerás visszaolvasni, de sokszorosan le van írva a fórumban, hogy bármilyen filctollas rajzolás magával hozhatja az alámarást.
Régi hobbis vagyok (68 éves) nekem még mindig a 363-as toll, és mahagóni lakk a jól bevált módszer, igaz ehhez 45 évvel ezelőtt tanított műszaki rajz készség sem árt. Meg kell várni, amíg megszárad, (infralámpa gyorsít) Utána kaparható, igazítható.
Lapozz vissza keress, és találsz.
(#) kanocos válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 10, 2009 /
 
köszönöm a segitségeket remélem sikerrel járok
(#) Brienter hozzászólása Nov 8, 2009 /
 
Üdv!
Vas kloridot milyen arányban kell keverni vízzel hogy jól marjon?
Az oldat melegítése gyorsítja a folyamatot?
És amikor én marok utána elrakom az oldatot szétválik 2 részre egy ilyen fekete szerű réteg lesz az oldat alján az réz oxid vagy mi?
(#) kadarist válasza Brienter hozzászólására (») Nov 8, 2009 /
 
Nyolccal előtted a megoldás.

Annyit még hozzátennék, hogy időnként érdemes leszűrni itatóspapírral a rézszemcsék eltávolítása miatt.
Nameg adj hozzá egy kis sósavat, úgy gyorsabb lesz a folyamat. Vigyázz: a keletkező gőzök mérgezőek!
(#) Brienter válasza kadarist hozzászólására (») Nov 8, 2009 /
 
Igen olvastam de a tömény nem éppen pontos meghatározás
(#) kadarist válasza Brienter hozzászólására (») Nov 8, 2009 /
 
Amennyi még éppen fel tud oldódni a meleg vízben. Ez a tömény.
(#) VIM válasza Brienter hozzászólására (») Nov 8, 2009 /
 
Szia!
Nem akarok belekotnyeleskedni, de a régi kémia órai ismeret nem halványodhat el ilyen szinten!
Ez csak egy oldat! Akkor lesz tömény (telített), ha már nem tud több anyagot feloldani, s ezt még lehet segíteni egy kis hőközléssel is (nem forraljuk, csak melegítjük, 50-60fok). Ha nem akarsz "bebüdösíteni", akkor nem kell bele a sav, csak melegíteni kell (pl. radiátoron) maratáskor.
Üdv..VIM
(#) lgyk válasza Brienter hozzászólására (») Nov 13, 2009 /
 
Hi!

Nagyjából szobahőmérsékleten telített oldat kell, de hígabb oldat is működik, csak értelemszerűen lassabb.

A melegítés gyorsítja a reakciósebességet és a diffúziót is, mindenképpen gyorsít. Ha nem sietsz, akkor szobahőmérsékletű maratóval is tökéletes lesz az eredmény.

A kiváló trutymó általában réz-oxidok és vegyes vegyértékű vas-hidroxidok jelenlétére utal (két-és három vegyértéket tartalmazó vas-hidroxid színe fekete, a megfelelő oxid a ferrit). Kevés sósav hozzáadására el kell tűnnie. Ne adj hozzá túl sok savat, a kipárolgó HCl idővel megtámadja a környező fémtárgyakat... Egyébként melegítés hatására is gyorsabb a párolgás, a maratót célszerű lefedni valamivel, de nem teljesen légmentesen!
(#) lgyk válasza VIM hozzászólására (») Nov 13, 2009 /
 
Szia!

A tömény egy relatív fogalom, pl. analitikai kémiában a 0,1M-os oldat tömény, preparatív kémiában híg. Ahogy írtad, a "telített" fogalom adja a pontos meghatározást, de ez is hőmérsékletfüggő, hozzá szokták írni, hogy pl. szobahőmérsékleten telített.
(#) fantom45 hozzászólása Dec 20, 2009 /
 
Hali. Kérdésem a következő: vettem 125g vaskloridot szilárd, kristályos formában. Kérdezném hogy milyen arányok kellenének a feloldáshoz, maratáshoz.
(#) DuMatyi válasza fantom45 hozzászólására (») Dec 20, 2009 / 2
 
Körülbelül 2-2,5 deci vízben. Ehhez dukál 30 ml. sósav dukál. Ne lepődj meg, ha zárolják a topikot.
(#) DuMatyi hozzászólása Dec 20, 2009 / 6
 
Idézet:
„A vas-klorid maratófürdő főbb műszaki adatai:

Alsó határérték: 28 m/m% 365 g/l
Legkedvezőbb érték: 36 m/m% 500 g/l
Felső határérték: 42 m/m% 608 g/l”


Forrás: Szalay Miklós: Nyomtatott áramköri lapok amatőröknek. Budapest: Műszaki kvk., 1984.

Azaz aránypárral a legkedvezőbb érték: 125/500=0,25 l, azaz 2,5 dl. A 2,5 dl-ből levonsz 30 ml.-t, és azt ha akarod sósavval pótolod. Az csökkenti a bázikus Fe (OH)3 képződést.
(#) fantom45 hozzászólása Dec 20, 2009 /
 
tehát akkor az egész (125g-os vaskloridot) fel kell használni? ne nézzetek hülyének de nyákkészítés terén nagyon kezdő vagyok... inkább venni szoktam, de ugye válság van
(#) fantom45 hozzászólása Dec 20, 2009 /
 
Köszönöm szépen a válaszokat. Sokat segítettetek
(#) tcs52 válasza fantom45 hozzászólására (») Dec 20, 2009 / 1
 
Én még egy tanácsot adnék, mint kezdőnek:

Ha az ünnepek miatt fektetnéd a témát, akkor a megvásárolt kristályos vaskloridot haladéktalanul tegyed valamilyen üvegedénybe (befőttes üveg), mivel erősen nedvszívó, és nagyon hamar elfolyósodik a levegő nedvességtartalma miatt. Nekem egyszer se jött be az, hogy félredobtam csak úgy a nylonzacskóban, és károkozás nélkül vettem elő. Mindíg kilyukadt valahol, és kifolyt, és a fentebb ismertetett kellemetlen tüneteket okozva...

(Ja, és remélem azt a narancssárga Vas[III] kloridot vetted meg (föloldva sötétbarna lötty), nem a halványzöld Vas[II] kloridot, mert csak az marja a rezet - a kémiai folyamatban az utóbbivá alakulva!)
(#) Abukodonozo válasza fantom45 hozzászólására (») Dec 20, 2009 / 1
 
Szia! Ahhoz csatlakoznék amit simpi fórumtárs mondott, az oldatodat célszerű melegíteni. A legegyszerűbb ha egy íróasztali lámpa égője allatt maratsz, egy sima klasszikus egő, mondjuk 70 wattos, már nagyban elősegíti a maratást. Mit mondhatnék még? Jól szellőző helyen csináld, s használj gumikesztyűt, de ezt, gondolom, Te is tudod! Üdv. Abu.
(#) lowre hozzászólása Dec 22, 2009 /
 
Üdv mindenkinek!

Marató "készüléket" szeretnék készíteni. Vas-Clorid-os NYÁK maratáshoz. Az elképzelésem az hogy üveglapokból összeragasztott edényt készítek(akváriumot ), amelyben hőlég befúvással végzem az oldat keverését, valaimt melegítését.

Az lenne a kérdésem, hogy a sima sziloplaszt ellenáll-e a Vas-Cloridnak. Úgy tudom, hogy az akváriumokhoz azért használnak speciális sziloplasztot, mert a halak nem bírják az ecetsavat... vagy??? a sima szilo, esetleg nem vízálló?

Ha valakinek van tapasztalata, esetleg kémikus megköszönném a segítséget!
(#) Frankye válasza lowre hozzászólására (») Dec 22, 2009 /
 
Legjobb tudomásom szerint ellenáll a sziloplast a vaskloridnak.
(#) rascal hozzászólása Jan 16, 2010 /
 
Van kb 2 liter vaskloridom, úgy 15 éves. Régen többször használtam, aztán kb 10 év szünet után most megint dologra fogtam. Kint tárolom az erkélyen egy szekrényben két üvegpalackban. Most elég komótosan dolgozott, kb 2-3 óra alatt mart le 2db 8*12 cm-s egyoldalas nyákot úgy, hogy a marató edényt egy vödör (csap) forró vízbe tettem, és ahogy hűlt néha cseréltem. A nyákok együtt voltak az edényben függőlegesen. Úgy félóránként nézegettem, hogy mit csinálnak. Ilyenkor mozgattam egy kicsit a nyákokat, kavargattam a vaskloridot. Lassan indult meg a maratás, azután már kicsit intenzívebben nézegettem, és mozgattam a dolgokat. Ezt csak azért írtam le, hogy lehessen látni milyen állapotban van kb. a marató. Sósavat egyébként sohasem látott, eddig nem is tudtam, hogy jót tesz neki.
A lényeg, hogy mielőtt az üvegekből kiöntöttem volna úgy nézett ki, hogy felül sötétzöld folyadék, alul kb 2-3 újnyi sárgás barna sárszerű üledék volt. A maratáshoz persze jól felkevertem, és a maratás alatt nem is ülepedett le jelentősen.

A kérdésem az, hogy mind a két részt kell-e tárolni, vagy valamelyiktől nyugodtan megszabadulhatok?

Vettem friss vaskloridot 125g, szilárd (nem látom, de zörög, nem csobog) és az van ráírva, hogy FeCl3*6H2O=270.30 (A 270.30 mellesleg mit jelent?)

Hogy érdemes felhasználnom? Önállóan, vagy a már meglévő oldatba belekeverve?

Ha pár vasszöggel megpróbálom a régi oldatomat feljavítani (csak úgy kísérletezésileg), akkor az így kapott rezes szög tartós lesz ebben az állapotban?
Középiskolában műhelygyakorlaton úgy emlékszem rézgálicba (kékes valami + víz) raktuk az acél munkadarabot, hogy réz bevonat kerüljön rá, és aztán abba karcolva jobban lássuk mit kell vele csinálni. Az hamarabb lecsiszolódott, mint hogy a tartóssága kiderült volna
(#) Lacika válasza rascal hozzászólására (») Jan 17, 2010 /
 
Hát.... sósavat ne is lásson ezután se! A vasklorid kénsavval regenerálható. Az, hogy az oldat zöld, és alján barna ülledék van, az azt jelenti, hogy az oldat teljesen elhasználódott. Kicsapódott a vasoxid. Az oldatot rendesen keverd fel, öntsél belé kénsavat, annyit amíg rendes szine nem lesz. Hagyd másnapig álni, ekkor az alján zöld szinű ülledék lesz.
Ez a rézoxid, ezt kidobni (de hová???).

A pontos egyenletet a reakcióról majd talán egy itt lévő kóbor kémikus levezeti.

Már csak egyet nem értek: honnan szedtétek, hogy a vaskloridba sósavat, peroxidot, vasszöget, ....., kell tenni? Nem lett volna egyszerűbb odamenni egy sima mezei kémiatanárhoz, és megkérdezni tőle, hogy a rézzel telített vasklorid oldatból hogy tudom kiszedni a rezet és visszavarázsolni, az oldat aljára kicsapódott vasat???
(#) kadarist válasza Lacika hozzászólására (») Jan 17, 2010 /
 
Szia!
Rosszul tudod! A vaskloridhoz sósavat kell adagolni. Rézszemcséket pedig szűrőpapírral lehet kivonni az oldatból.
Következő: »»   12 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem