Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Köszi, megnézem az elektroncso.hu-n, ez lesz az, csak az ára.. 100Ft-tal kevesebbért kaptam még a GU50-hez is foglalatot.
Ettől többet ne is várj, sőt ha az ellencsatolást megnöveled akkor lemegy a torzítás is és ezzel parallel megnő a sávszélesség. A torzításhatárolt teljesítmény kissebb lesz de viszont a hangkép jobb lesz egy adott teljesítmény határok között. Azért mondom ezt mert én sokat sz.... ilyen gépekkel.
Remélem, hogy jó lesz majd. Ezt most ugye SE-ben próbálod a börzés kimenőkkel? (most látom hogy igen) Párat majd átvennék töled a 6P15P-ből (4db.). Kipróbálnám a PP-ben.
Nem látom sajnos a rajzot...pedig érdekelne.
Az orosz vevőcsövek jelölésrendszeréből egy kis ízelítő: Az első számjegy a fűtőfeszültség kerekített értéke V-ban. A második karakter: C (SZ) trióda H (N) kettőstrióda E tetróda F trióda-pentóda K szabályozó-pentóda ZS kisteljesítményű pentóda vagy tetróda P teljesítmény-pentóda és sugártetróda Az utolsó karakter jelentése: C (SZ) üvegbúrás cső P miniatűr 7lábú, vagy novál cső
Van sajnos egy pár hiba a rajzodban.
Ha a 6C4C-t a szokásos, 250V 60mA munkapontjában szeretnéd üzemeltetni, akkor a rácsán a katódhoz képest -45V-ot kell beállítani, ezen a rajzon ott +10V van Annál is inkább baj van a rácson, mivel a D3a hatalmas értékű katódellenállása miatt a meghajtócsövön alig folyna anódáram és még a leírt 150V-nál is magasabb lenne az anódfesz!!! A 270kOhmra egyébként nincs szükség. Tehát helyesen a D3a anódfeszültségét 95V-ra kell beállítani, egy nagyobb értékű anódellenállással és kisebb katódellenállással. Érdemes lehet ez utóbbit a szokott módon elkóval áthidalni, különben nem lesz elég a fokozat erősítése... Egyébként igen, szokták a D3a-t triódaként bekötni, még a gyártó is ad hozzá triódakarakterisztikát az adatlapon
Sőt triódaba kötve irigylésre méltó 41mA/V a meredeksége.
Korábban nekem is ajánlottad meghajtócsőnek a D3a-t a 6C33C-hez. Időközben találtam egy olyan kapcsolást 6C41C-hez ahol alternatívájaként említik az E180F, E280F és E810F csöveket, igaz egy SRPP meghajtás felső pozíciójába. Az első kettő jóval olcsóbban beszerezhető, mint a D3a, sőt ha jól értelmezem az E180F-nek van orosz megfelelője is a 6ZS9P. Sajnos ennek csak 17,5mA/V (triódába kötve 21mA/V) a meredeksége, így sejtem önállóan kevés lenne. Viszont érdekelne, hogy van-e ezeknek a csöveknek az audió célú felhasználásával valamilyen tapasztalatod?
Akkor kérdeznék mielőtt újra elkezdenék számolni. A munkaegyenes megrajzolásakor el kell osztani a tápfeszt az Rt-vel. Tápfeszültségnek az ellenállás előtti vagy utáni értékkel kell számolni? És még egy: Ha jól sejtem a nagyobb erősítéshez meredekebb munkaegyenesre van szükség, de mitől lesz negatív előjelű?Kondi amit említettél a katódellenállásnál: hogy méretezik ezt?
A munkaegyenes megrajzolásakor az Ut-t elosztod Ra-val (Rt-vel ahogy Te nevezted), ezt jól írod. Ez adja az Ia-max-ot, ez lesz a munkaegyenes felső pontja. Az Ua=0V fölé kerül. A másik pontja az Ut. A tápfesznek a szűrt DC feszt kell venni, ami a tápegységből kijön. Az Ra-n esik egy bizonyos értékű fesz, az anódáram, és Ra értékének függvényében. Ami az ellenállás után van, - ahogy írod - az cső anódja, és a föld között mérhető fesz, de nem azonos a tápfesszel! Hanem Ua=Ut-URa az értéke. Ha jól számoltál, és jól beállítod a munkapontot, akkor a grafikusan megszerkesztett ábrának passzolnia kell a kapcsolásban mért értékekhez. Jól gondolod, nagyobb erősítéshez meredekebb karakterisztika szükséges. A negatív előjel az erősítésben a fázisfordításra utal. A katódkondit nem tudom hogy méretezik, de gyakorlatban minél nagyobb az értéke annál alacsonyabb frekit is átvisz. Kb 100µF "szokott" lenni. De küldök még egy nagyon jó olvasnivalót a munkapont beállításról ebben szerintem megtalálsz mindent.
Üdv: Geri.
üdv!
Nem tudja valaki,hogy az EL6 os pentódából "A"osztályban mekkora a max levehető teljesítmény?
Adatlap!
Amúgy 250V anódfesszel, 90ohm katódellenállással (72mA anódáram) 8mA segédrácsárammal, 3,5k Ra-val, 10% torzításnál 8W-ot ad. Nem egy gyenge cső!
Köszi a magyarázatot! Így már azt hiszem nekiállok megint számolgatni, úgy szerintem könnyebben megértem.
Köszi a gyors választ. Van ittthon 1 db ilyen csövem és gondoltam eggyet,ebből építek egy monó erősítőt.
Vatera, ebay-en nézelődhetsz, hisz sztereó csak jobb lenne gondolom. Nem tudom, mennyiért megy ez a cső, de bele is gondoltam, hogyha tudnék 8db felett ilyen csövet szerezni, akkor építenék egy PP-t belőle.
EL6 Adatlap
Még nem döntöttem el hogy sztereólesz -e, vagy gitárerősítőnek fogom használni.De azt tudom hogy PCC84,EF89,vagy EF83 lesz az előfok.de szerintem PCC lesz és akkor dupla lesz az előerősítés
Ja, értem, ha gityó, akkor oké, hogy monó.. De ezt én inkább audiofil zenehallgatásra szánnám gitárhoz nem "pazarolnám" el. Oda inkább GU-50-et raknék, ha már SE. De ha PP, akkor EL84, vagy EL34..
Eltekintve a rohadt kosaras foglalatától......
Ha ilyen csövet tudok szerezni (főleg ennyit), akkor a kosaras foglalat már nem nagy dolog. De akkor a meghajtás se novál lenne, hanem valami régebbi típus.
Idézet: Márk ! viszont ha neki olyan csöve van akkor miert ne épthetne abból amit akar ! Az hogy ki miből épít az hagy legyen a saját gondja , te is abból építesz amiből akarsz . Neked én azt mondanám hogy építs 300b - ből akkor ? „GU-50-et raknék, ha már SE. De ha PP, akkor EL84, vagy EL34..”
Szét kell szedni darabokra felpolírozni a foszforbronz érintkezőket és mintha ma gyártották volna
foglalat
Audiofil zenehallgatásra ott van 2 db EL84 SE-m ECC83 as előerősítőkkel(mindkettő látványerősítő).Az eggyik SE ben két orosz 6P14P dolgozik és ORION ECC83 van benne,ez 2 nap alatt lett összedobva azért ilyen "ronda" ,ennek 2*5.5 watt a teljesítménye ,a másik SEvel még nem vagyok kész de az állati szép lesz szerintem.kék tetőfilc,lakkozottt fa díszkeretek,bele lesz égetve a fadísz közepére vékony pálkaheggyel hogy"El84 stereo amplifier" két EM84 is van benne,anódfeszkapcsoló,glimmlámpás főkapcsoló,a fadoboz sarkain fém sarokvédő
Igazad van Laci, csak mondtam, hogy én azt tennék bele. Mert az EL6-ból nem hiszem, hogy olyan sok utánpótlás lenne. Ha azt mondanád, én mondanám, hogy majd egyszer.
Azért jó lett, hiába 2 nap alatt csináltad meg! A beléről nincs képed?
Idézet: Erről valamit bővebben mondanál mert ez ? de jó ! „ennek 2*5.5 watt a teljesítménye”
Ezt az erősítőt tavasszal csináltam és azóta nem voltam képes a belsejéről képet csinálni,de majd fogok
Márk pont most beszéltünk róla hogy amiből csak othon 1-2 darab cső van , ami még ráádásul bizonytalan is hogy jó - e vagy sem ! Hát abból ne építsen senki csak először kisérleti példányt csak esetlegesen . Amiből nincs ithon min 20-30 darab csövem abból nem építek ! Nálam ez elvi kérdés , de amennyi ember annyi szokás , végülis bátraké a szerencse .
A meredekségről 1-2 szót ejtenék, ha megengeditek, nyilván ismerős vagy tudott a dolog.
A meredekség (S) a cső zérus munkaellenállással való terhelése esetén mérhető, az anódáramváltozás és a hozzá tartozó rácsfeszültségváltozás hányadosa. Barkhausen fedezte fel a legfontosabb csőegyenletet, ami így szól: mű=Ri*S, vagyis az erősítés egyenlő a belsőellenállás és a meredekség szorzatával. A gyakorlatban persze mindig van külső (munka) ellenállás a csövön, ekkor persze megváltoznak a viszonyok. Elviekben tehát azok lennének a legjobb csövek, amiknek lehető kicsiny a belsőellenállásuk, és nagy az erősítésük... Ehhez szükséges a nagy meredekség!!! Ezt a nagy meredekséget a csőgyártás fénykorában az un. feszítettrácsos csövekkel tudták megvalósítani. A felsorolás minden tagja ilyen eszköz... Az E180F-et és a D3a-t nagyon sokan használják kiváló eredménnyel meghajtásokban. Én igazából az E280F-et alkalmaztam triódakapcsolásban meglepő módon egy DC csatolt SE-ben. Tetszett. Persze a nagy meredekség és a kis belsőellenállás még nem jelent automatikusan jó hangot, de sokkal könnyebb az ilyen csővel meghajtást csinálni Idézet: Ja igen arra is egy csöppet kiváncsiak lennénk ? De annál inkább arra lennék kiváncsi hogy neked az a 5,5Watt az honnan van? Kapcsolási rajzot ha tudnál mutatni meg némi felvilágosítást az egyéb adatairól ! „belsejéről képet csinálni”
290 voltos anódfeszültség,2 szer 52mA anódárammal.
A katódellenállások különböznek mert a csövek nincsenek párba válogatva.A Hálózati és a kimenőtrafók Videoton Pacsirta rádióból valók(sztereó) A kimenők frekiátvitele 40Hz-14 kHz .Gyári rajzból indultam ki csak az anódfesz miatt át lett alakítva egy kicsit:azthiszem 820 ohmokat raktam a bemenettel sorba,100ohmos-100µF/350v os RC-k |
Bejelentkezés
Hirdetés |