Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC égetési hibák, problémák, kérdések
A fényképen úgy látom, hogy a VPP jel nincs közvetlenül rákötve az MCLR lábra.
Igen, 1Kohm-on keresztül van bekötve, mert egy másik pic, amelyikre közvetlenül rákötöttem, forró lett, és ezt szerettem volna itt elkerülni. Megmértem multiméterrel, közvetlenül az MCLR lábon is 12,25V van Vss hez képest. (az adatlap szerint nem folyik áram az MCLR lábon, csak jelként használja a 12V-ot). Kipróbálom azért ellenállás nélkül is.
Csatolom a 12F675 programozási adatlapját. E szerint a Vpp-nek hamarabb kell bekapcsolva lenni. Namost ha ez igaz, akkor nem értem mitől halt volna meg, főleg, hogy 13,5V a max Vpp fesz. Az egész áramkör annyira egyszerű, hogy nem lehet elrontani, én is értetlenül állok a néhány rakoncátlan példány előtt.
Próbáld az adatlap sorrendjében bekapcsolni a feszeket, hátha jó lesz. Érdemes megnézni mindig a kérdéses PIC programozási adatlapját is...
Gyakorlatilag ugyan ez a gondom nekem is, úgy néz ki, hogy működik, csak a visszaellenőrzésnél kezdődnek a problémák. Én 3 gépen is próbáltam, volt köztük régi és újabb is egyaránt, de mindegyiknél ugyan ezt produkálja. Akár hogy nézem hibát nem találok benne, már nem nagyon tudok mire gondolni. Azon gondolkodom, hogy megpróbálom megépíteni a com portos égetőt, hátha az stabilabb. Viszont én lehagynám róla a feszültségátalakító részt, ami a 12V-ot előállítja, mert az én laptopomon már com port sincs, ezért úgyis csak asztali gépnél használnám, ott meg rendelkezésre áll a stabil 12V, nem bonyolítanám ezzel feleslegesen az áramkört. (Másrészt a boltban, ahol jártam azt mondta az eladó, hogy az MC34063A IC-t már nem is nagyon lehet beszerezni). A lényeg, hogy a kapcsolást nézegetve én úgy látom, hogy probléma nélkül helyettesíthetem ezt a részt egy külső stabil 12V-al, de még elég kezdő vagyok a témában, így azért inkább megkérdezem, hogy van-e valami buktató ebben az elgondolásban, amire különösebben figyelni kellene?
Helyettesítheted, nyugodtan, de annyit el kell mondjak, hogy a soros égetőt is inkább 18F-ekhez használtam eddig, és az ingyenes programok nem jól kezelik a 12..16F-ekhez. Pontosabban nem mindegyik égetése volt zökkenőmentes. Én a programokat okolom, nem tökéletes az időzítésük, vagy a protokollba rontanak valamit.
Idézet: „Másrészt a boltban, ahol jártam azt mondta az eladó, hogy az MC34063A IC-t már nem is nagyon lehet beszerezni” Pedig elég, ha ráböksz a keletkezett ikonra!
Köszi, akkor azt hiszem megpróbálkozok vele. Igaz, hogy én egy 16F-el próbálkozom, de sok variációt már nem látok, mert az LPT-s programozók amiket felleltem gyakorlatilag mind ugyan ezt a kapcsolást takarják, JDM-el a tanácsokat megfogadva inkább nem próbálkoznék, USB-hez meg már kellene egy működő példány. Lehet veszek mellé egy 18F-et is, hátha lenne egy kis sikerélményem, ami adna egy kis lendületet
Idézet: Én kis naív meg jól bedőltem Végülis utána nem is kerestem, mert közben kitaláltam, hogy nem is kell az nekem. „Pedig elég, ha ráböksz a keletkezett ikonra! undefined”
A jelenlegi gépemen nincs már LPT port, de a korábbi 3 gépem egyikén sem volt gondom az LPT-vel. Biztosan sokan vannak, akiknek gond nélkül működik, de ők nem írnak, mert ugye minek. Azok lehetnek kevesebben, akiknek nem megy. Az persze furcsa, hogy több gépen sem, mert ott már valami nem stimmel. Mindenesetre a kapcsolás, ahogy mondtad alap, tehát szinte az összes LPT-s égetőben azonos elvű és alkatrész igényű, működnie kéne!
Még egy dologra tudok esetleg gondolni, ez pedig az ic. Egy SN74LS07N -t használtam. Lehetséges, hogy ez nem megfelelő, esetleg hibás?
Elvileg megfelelő, de lehet hibás.
Építettem egy LPT-n működő égetőt amit a bsselektronika oldalán találtam. Ellenőriztem Watt oldalán leírtak alapján és minden megfelelő volt. A winpic800 felismeri a pic-et is, de mégsem hajlandó írni. Próbáltam másik gépen is új operációs rendszerrel, de ugyanaz a probléma. A biosban is végigpróbáltam az összes LPT-s beállítást. Tanácstalan vagyok. A pic attól még lehet rossz, hogy a program felismeri? Egyébként 16F628A-ról van szó. Ha valakinek van ötlete kérem ossza meg velem!
Hali
Ha tudsz probalj bele mas PIC-et. A F628A-k kicsit haklisak az egetesi procedurara. Azert legkozelebb egy linket nem artana beszurni hogy az ember ne a keresessel kezdje a valaszadast. Udv Vili
Igazad van. Erről lenne szó: Bővebben: BSS elektronika. Még annyit, hogy a PGM lábát földre kötöttem és vezetékek hossza sem lehet gond, mert próbáltam egész röviddel is. Majd kipróbálom másféle pic-el is, de most csak ez van kéznél. Ezt csak próbának vettem de már belátom, hogy rosszul választottam.
Ezzel a kapcsolással kapcsolatban fölvetődött egy kérdésem, pusztán elméleti síkon: Jól gondolom-e, ha ezt a kapcsolást 7407 helyett 7405-el építenénk meg, akkor a tranzisztorokat NPN-re kéne cserélni? Abból kiindulva, hogy a 7405 invertál.
Rosszul gondolod, nem cserélhető csak úgy NPN-re. Kövesd végig az áramkört, hogy mit csinál, aztán cseréld ki gondolatban NPN-re, és úgy is nézd meg, hogy mit fog csinálni.
Hali
Gondolom a 7406-ra gondoltal mert a 7405 max kimeneti feszultsege 7 V. Az invertalast pedig a kezelo programban tudod allitani. Nem kell mas tipusu tranyot beletenni. Udv Vili
Hát, nézem, de azt hiszem megint nem látok a szememtől, nem jövök rá a miértre A tranzisztor bázisa föl van húzva pozitívra, és akkor lesz negatív potenciálon, ha a rá kötött inverterek alacsony jelszinten vannak. A PNP tranzisztor ekkor zár. Ha ezt kicserélnénk NPN-re, akkor az inverterek magas szintjénél zár, éppen ellentétesen, mint az PNP. Nekem ez így jónak tűnik, hol a hiba
vilmosd: Lehet, hogy ez is amatőr kérdés lesz, de miért nem elég a 7V? Ha jól tudom a PIC MCLR lábára adott 12V-on kívül csak legföljebb 5V-ot igényel. A tranzisztorok nyitásához lenne kevés?
Hali
Az inverterek max kimeno feszultseget lezart kimenetnel adjak meg. Ha az inverter max kimenofesze 7 V, akkor lezart allapotban nem adhatsz ra tobb feszt. A MCLR fesz 13.5 V tehat a kimenet atut es a PIC MCLR laban allandoan ott lesz a 13.5 V. A PNP tranzisztor emittere pozitiv potencialon van es ehhez kepest negativ fesszel nyitjuk. Ha az inverter kimenete alacsony, kinyitja a tranyot es a kollektoron megjelenik a feszultseg. Nem tudom hogy gondolod ide a NPN tranyot. Udv Vili
A hiba több helyen van a gondolkodásodban. Első, hogy a bipoláris tranzisztor áramvezérelt eszköz, nem feszültségvezérelt. Tehát nem azért van zárt állapotban, mert a bázis fel van húzva, hanem azért, mert a bázisból nem folyik kifele áram (PNP tranzisztornál). A másik, hogy tápfeszültség kapcsolására a közös emitteres alapkapcsolás a megfelelő, mert a tranzisztort telítésbe vezérelve minimális lesz rajta a feszültségesés (nagyobb áramoknál a melegedés miatt kell inkább, de az itt nem lenne probléma). Ez az a kapcsolás, ahol az emitter van a fix potenciálon, tehát az emittert kell odakötni a bejövő 12V-ra. A bázison a feszültség tehát közel 12V lesz, minden esetben. Ha a bázissal sorba kapcsolt ellenállás alsó végét lehúzza valami GND-re, akkor a bázisból áram folyik ki, tehát a tranzisztor vezetni kezd az emitter és kollektor között, vagyis a 12V eljut a kimenetre. Ha viszont az ellenállás nincs GND-re húzva, hanem szabadon van hagyva, akkor a tranzisztor nem vezet, tehát a kimenetre nem jut el a 12V. Itt jön a képbe az, hogy a bipoláris tranzisztor áramvezérelt eszköz, így a bázisán a feszültség nagyjából állandó, és mindig követi az emitteren levő feszültséget. Vagyis a bázison olyan 11,3V körüli feszültség van, amit a 74xx-nek el kell viselnie a kimenetén meghibásodás nélkül akkor, amikor nem akarjuk a tranzisztort bekapcsolni. Az 5V-ot kapcsoló ághoz elég lenne a 7405 is, de a 12V-ot kapcsolóhoz nem.
Idézet: „PNP tranzisztor emittere pozitiv potencialon van es ehhez kepest negativ fesszel nyitjuk. Ha az inverter kimenete alacsony, kinyitja a tranyot es a kollektoron megjelenik a feszultseg.” Ezek szerint az alap működést sikerült megértenem, én is így gondolkodtam. És ebből indultam ki azzal a gondolatmenettel, hogy mivel a PNP tranzisztor negatív, az NPN pedig pozitív potenciálra nyit az emitterhez képest, akkor ha felcserélem a kettőt, az NPN tranzisztor az inverter magas kimenetére nyitna. Tehát pont az ellenkező működést produkálná, mint a PNP. Tehát gondolatom szerint így pontosan ugyan azt a működést produkálná az inverteres IC az NPN tranzisztorral, mint a 7407-es IC (ami ugye nem invertál) a PNP tranzisztorral. Hol a hiba ebben a gondolatmenetben?
Az a rész már tiszta, hogy miért nem jó a 7405-ös IC, azt is értem, hogy tranzisztornál a bázison átfolyó áram vezérel, nem a feszültség. De az még nem teljesen tiszta, hogy ha egy megfelelő kimeneti feszültségű IC-t, pl. 7406-ost használnék a 7405 helyett és úgy tennék be NPN tranzisztort az áramkörbe, akkor az általam kigondolt ellentétes működés jönne létre, vagy ez teljesen hibás elgondolás. Köszönöm a segítséget, ezen még rágódom kicsit, jobban utána fogok nézni a tranzisztorok működésének.
Nem lenne hibás elgondolás, ha a kapcsolni kívánt fogyasztó is az IC-vel azonos tápfeszültségről üzemelne, és meg lehetne cserélni, hogy nem a tápot, hanem a GND-t kapcsolod neki. Pl. ha relét vagy valami nagyobb áramú fogyasztót kapcsolsz, akkor tipikusan GND-t szokás kapcsolni, mivel az NPN tranzisztorok jellemzői jobbak a PNP tranzisztorokétól. De mivel itt nem kapcsolhatjuk a GND-t, mert nem csak egy egyszerű fogyasztóról van szó, az áram pedig nem nagy, ezért használhatunk PNP tranzisztort így egyszerűsítve az áramkört.
Ha nem értek valamihez, akkor nem próbálom elmagyarázni!
Ne ebben a topicban akard megérteni, ha lehet, van erre egy kezdők topic! Kezd a tranyók működésének megértésével!
Idézet: „Ha nem értek valamihez, akkor nem próbálom elmagyarázni!” Ezt nem igazán értem, szerintem én itt csak kérdezni merészeltem, semmit nem állítottam. Az viszont igaz, hogy valóban elmentünk kicsit offtopicba, ezért elnézést, már itt sem vagyok
Idézet: „én itt csak kérdezni merészeltem” Hmmm,én nem láttam kérdőjelet.
16F628A-n be van kapcsolva a code protect. Próbáltam átírni a konfigurációs biteket, hogy levegyem a kódvédelmet, de nem lehet. Azt olvastam, hogy más is járt már igy ugyanezzel a tipussal és ő sem tudott vele mit kezdeni. Ilyenkor a pic mehet a kukába?
Nem engedi törölni. De még a konfigurációs biteket sem engedi átírni. Egyébként ez van most benne beállítva: "config word:3F00" Ezt nem tudom módosítani.
Milyen égetőd van ? nekem a pickit bármikor tudja törölni
Hardwer:égető A szoftver pedig Winpic. 2 éve építettem ezt, de akkor föladtam, mert nem sikerült beüzemelni. Akkor is ezt a pic-et használtam próbának és most kiderült, hogy sikerült valahogy lezárni. Kontrollerek terén teljesen kezdő vagyok. Teljesen új pic-el most még nem próbáltam, mert nincs kéznél. Bulk erase-t is próbáltam, de az sem törölte. Egyébként próbáltam Winpic800-al is. Szerintem a pic halt meg.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |