Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC programozása C nyelven, C-Compiler
Lapozás: OK   11 / 153
(#) icserny válasza googa hozzászólására (») Dec 1, 2009 /

Már meglevő projekt esetében a Project -> Select Language Toolsuite menüben.

Új projekt létrehozásakor pedig a Projekt Wizard dobja fel ugyanezt az ablakot.

Mellesleg nekem az a tapasztalatom, hogy a HiTech 9.60 fordító csak akkor használható, ha rendszergazda jogokkal indítom az MPLAB-ot.
(#) googa válasza icserny hozzászólására (») Dec 1, 2009 /

Sziasztok! Köszi, nemsokára ki is próbálom. Most dolgozni kell, ilyen az élet
(#) El_Pinyo hozzászólása Dec 7, 2009 /

Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni az alábbi problémára!
Hi-Tech C 9.70.-es fordítóról van szó, MPLAB 8.40-es környezetben.
Szeretném a gyári beépített függvényeket használni, pl. itoa() nevezetű ANSI függvényt, amely az stdlib.h fejlécállományban van definiálva. Megadtam a Hi-Tech include mappa elérési útvonalát, lefordítás után a hibaüzenet az volt, hogy nem találja a linker a függvényt. Erre én belenéztem az stdlib.h állományba, melyben csak a függvény fejléce volt, amin igazából nem lepődtem meg, viszont azon már igen, hogy sehol sem találom a függvény kifejtését. Megnéztem az MCC-18 forítónál is ugyanezt a fejlécállományt, és a függvény definíciója alatt kommentben ez szerepelt:"The {\bf ltoa} function is an MPLAB-Cxx extension to the ANSI required libraries and may not be present in other implementations.", ezt én úgy értelmezem, hogy ez egy kiterjesztése a szükséges ANSI könyvtárnak. Gondolom a Hi-Tech- nél is ugyanez a helyzet.
Arra lennék kíváncsi, hogy hogyan lehetne megoldani ezt a problémát!
(#) icserny válasza El_Pinyo hozzászólására (») Dec 7, 2009 /

Idézet:
„Megadtam a Hi-Tech include mappa elérési útvonalát, lefordítás után a hibaüzenet az volt, hogy nem találja a linker a függvényt.”

Az include-ot hiába adod meg, ha a linkernek a lib mappa elérési útvonala hiányzik. A lib mappán belül a htpic--c.lpp lesz talán az, amire szükséged van.
Idézet:
„sehol sem találom a függvény kifejtését”

A sources mappában van, bár erre konkrétan nincs szükséged a használathoz. (nálam a 9.65 verzió van fenn, de nem gondolom, hogy ebben komoly eltérés volna).
(#) El_Pinyo válasza icserny hozzászólására (») Dec 7, 2009 /

Szia!
Köszönöm a válaszodat!
Úgy próbáltam én is, ahogy írod, csak elkövettem egy bagatell hibát : valamiért a fejemben a sok utánajárás és keresgélés miatt összemixeltem az itoa és utoa függvényt, amiből lett az utoi() nem létező függvény. Naná, hogy ezt nem találta!
Mindenesetre köszönöm, hogy segítettél!
Üdv.
(#) Lala456 hozzászólása Dec 22, 2009 /

Sziasztok!
Most kezdek Picinyezni C nyelven. Arra lennénk kiváncsi melyik a legjobb C fordító ami mplab alá berakható és sok példa van hozzá neten és lehetőleg FULL verziós legyen.
Válaszokat előre is köszi
(#) potyo válasza Lala456 hozzászólására (») Dec 22, 2009 /

A gyári fordítók.
(#) icserny válasza Lala456 hozzászólására (») Dec 22, 2009 / 1

Abban az értelemben mindegyik "full verziós", hogy méretkorlátozás nélkül (tehát nagy projektekhez is) használhatók, de abban az értelemben minden ingyenes verzió korlátozott, hogy az optimalizálás "nem tökéletes" (pl. a GNU GCC-n alapuló C30-nál csak -O1 szintű).
(#) Lala456 hozzászólása Dec 22, 2009 /

Most nem kerülültünk a gyerekhez akkor szerintetek valamelyik c18 c30 verziót kellene használni?
Az a bajom velük hogy egy kód nagyság után letilt
és neketek van igazi c18 vagy c30 ostok? eseleg c32....
vagy honnét lehet leszedni mert nagyon nincs az én guglimba. Előre is köszi
(#) potyo válasza Lala456 hozzászólására (») Dec 22, 2009 / 1

A C18 biztosan nem tilt le kódméret miatt. A procedural abstraction optimalizálást és az egyes chipekben létező bővített utasításkészlet használatát tiltja le 60 nap után. Persze ha annyira ki van centizve a kódméret, hogy ezek miatt beférne, nélkülük nem, akkor esetleg probléma lehet a dolog. A C30 és C32-t nemtudom, hogy azoknál mi a helyzet.
(#) Lala456 válasza potyo hozzászólására (») Dec 22, 2009 /

Értem, nagyon sokat segítettél, erre nem jöttem volna rá
ha lejár a 60 nap akkor megint telepítve megint bővítményes lesz lesz a c18?
Másik kérdés ezt írja ki az icd2 (klón)
ICDWarn0020: Invalid target device id (expected=0x21, read=0x0)
...Reading ICD Product ID
Running ICD Self Test
...Passed
MPLAB ICD 2 ready for next operation

ezt az érvénytelen id ,hogy lehet megszüntetni ha meg kell egyátalán köszi előre is.
(#) potyo válasza Lala456 hozzászólására (») Dec 22, 2009 / 1

Nem kell neked az a bővítményes rész egyelőre. Új verzió megjelenésekor szokott újraindulni a 60 nap, de a gép dátumát visszaállítva is ismét működik.

Nem ismeri fel a chipet az ICD2, azért van ez az üzenet.
(#) Lala456 válasza potyo hozzászólására (») Dec 22, 2009 /

köszi most már mindenk ok
(#) pipi válasza Lala456 hozzászólására (») Dec 22, 2009 / 1

ellenőrizd az mclr, icspclk,icspdat lábakat, mi van rajtuk, táp rendben van-e
(#) trudnai válasza Lala456 hozzászólására (») Dec 23, 2009 /

Ahogy mondani szoktak:

Van harom kovetelmeny:

1. Jo fordito sok peldaval
2. Full extra kodmeret es optimalizalas korlatozas nelkul
3. Ingyenes

...valaszthatod barmelyik kettot...

Amugy SDCC jo igeret mindharom kovetelmenyre, bar az 1. ponton lehet ezzel kapcsolaban vitatkozni...
(#) vilmosd válasza Lala456 hozzászólására (») Dec 23, 2009 /

Hali

Ez is meger egy probat : cc5x
Udv Vili
(#) p_istvan válasza vilmosd hozzászólására (») Dec 24, 2009 /

Szia!
Erről mit tudsz: CC8E C compiler ?
Vagy valaki más?
Köszönöm.
P István
(#) vilmosd válasza p_istvan hozzászólására (») Dec 24, 2009 /

Hali
Ott irja az oldalon. Ez a 18Fxxx sorozathoz valo compiler.
Udv Vili
(#) p_istvan válasza vilmosd hozzászólására (») Dec 24, 2009 /

Eddig eljutottam én is... mert, hogy ahhoz keresek hatékony és ingyenes fordítót!
Konkrétabban a jó vagy rossz tapasztalatok érdekelnek.
P István
(#) vilmosd válasza p_istvan hozzászólására (») Dec 24, 2009 /

Hali
En csak a cc5x-et hasznaltam. 18-asokhoz ccs c-t hasznalok.
Udv Vili
(#) potyo válasza p_istvan hozzászólására (») Dec 24, 2009 /

C18-al mi a gond? Hatékony, ingyenes és gyári.
(#) p_istvan válasza potyo hozzászólására (») Dec 24, 2009 /

Az SDCC és a C18 közül választanék, de láttam a CC8E-t ami pl. 16 és 24 bites lebegőpontos számokkal is tud dolgozni.
És olyan fordítót keresek amely kis kódot készít a matematikai műveleténél is, ez gondolkodóba ejtett!
Üdv.
P István
(#) potyo válasza p_istvan hozzászólására (») Dec 24, 2009 /

Mintha láttam volna C18-ban is valami ilyesmit, hogy csökkentett bitszámmal ábrázoljon. De nem emlékszem pontosan, lehet, hogy ez a long tipusra vonatkozott, most meg nincs itt, hogy megnézzem a beállításait.

Nem lehet azokat a matematikai műveleteket egész számokra hozni? Szerintem 32 biten ábrázolt egész számokkal is sokkal gyorsabban tud dolgozni egy kontroller, mint 16 biten ábrázolt lebegőpontos számokkal...
(#) watt válasza p_istvan hozzászólására (») Dec 24, 2009 /

A gond nem az ábrázolással lesz, hanem a lassúsággal, és azzal, hogy néhány sorral tele lesz a memória. Kevés olyan feladat van amire lebegőpontos pontosság kell. Ha még is, szerintem arra nem PIC való.
(#) p_istvan válasza watt hozzászólására (») Dec 24, 2009 /

Valóban nem sűrűn kell, de néha jól jön a lebegőpontos aritmetika! A helyzet sem annyira sötét, 16f690 és CCSC -vel is elboldogultam (LCM3) bár valóban eszik a programmemóriát a lebegőpontos műveletek, részben ezért is váltok 18fxxx-re a CCSC helyett pedig valami legális fordítóra.
Egyébként ha egy fordítónál a lebegőpontos számításokat nem optimalizálják normálisan, akkor a többi kód optimalizálástól mit lehet várni?
(#) pipi válasza p_istvan hozzászólására (») Dec 24, 2009 /

A lebegőpontos számításokat szerintem könyvtári függvények végzik, amik nem fordítási időben fordulnak le, csak a linker csapja hozzá, igy valószinűleg nem sok változás van a beállított optimalizálás eredményeképp. Szerintem....

Boldok karácsonyt mindenkinek
(#) p_istvan válasza pipi hozzászólására (») Dec 25, 2009 /

Valóban nem fogalmaztam pontosan, a könyvári függvények írása során végzett optimalizálásra akartam utalni, ami nagyon nem egyforma a különböző fordítóknál. A fordítás során végzett optimalizálás kevésbé izgat, (nem baj ha van) legfeljebb pl. a kettő hatványaival végzett osztás shiftelésre való cserélését nem bízom a fordítóra. Az meg külön idegesítő pl a CCSC-ben hogy az assembler betétbe is belenyúl a fordítás során...
Üdv. és boldog Karácsonyt!
(#) elektromania92 hozzászólása Jan 4, 2010 /

Sziasztok

Szeretnék megtanulni programozni mikrovezérlőket, főleg mert sokmindent megoldható vele "egyszerűen ". Szóval C nyelvere gondoltam, hogy ezzel szeretném.
A C nyelvhez nem értek, de sikerült beszereznem egy alapkönyvet.Gondolom ebből megtanulom a programozási alapokat.Mennyire különbözik a oic-es C a klasszikus számítógépes C től?Esetleg a pickezéshez kell valami külön programozási tudás?
(#) potyo válasza elektromania92 hozzászólására (») Jan 4, 2010 /

Idézet:
„Esetleg a pickezéshez kell valami külön programozási tudás?”

A PIC-hez elektronikai tudás kell, a programozás az már csak részletkérdés
(#) googa hozzászólása Jan 4, 2010 /

Hali! Hi_Tech C-ben hogyan kell az új PIC.h-t és a nekem szükséges pic16f887.h-t érvényesíteni a fordító számára? Ha csak bemásolom a többi .h mellé a fordító include mappábájában az nem jó. Fordításkor azt mondja, hogy Error[000] : Unknown flag -16F887. Ebből gondolom, hogy ez még így önmagában nem megoldás.
Következő: »»   11 / 153
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem