Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   842 / 2208
(#) djhans hozzászólása Dec 24, 2009
PL36PP-hez (2x20W-os) Összeírkáltam a hálótrafó adatait. 200VA-es trafó kellene ami csak 160VA-re van kigerjesztve. Szekunder adatok:

290V 300mA anódfesz (87W)
90V 100mA segédrács (9W)
25V 2A PL36 fűtés (50W)
25V 100mA előfesz (2,5W)
6,3V 2A ECC85 fűtés (12,6W)

Az előfesz és a segédrács tekercsnek azért gondoltam 100mA-t hogy ne hajszálból kelljen megtekerni.
Aki talál hibát nyugodtan szóljon.Ezen kívül lesz még PL500 PP-m is de ahhoz meglesznek a trafók. (hálózati+2kimenő)
(#) Müszi hozzászólása Dec 24, 2009
Boldog karácsonyt, és Boldog új évet, minden fórumozó, és Csöves Testvéremnek
(#) Mate78 válasza Gery78 hozzászólására (») Dec 24, 2009
szia!

Légrés nélküli M magot nem tudom, hogyan lehetne légrésesen összerakni.Szerintem nem lehet, hacsak nem állsz neki lereszelgetni néhány tizedet minden lemezből.

Miért mindenképp triódás erősítőt akarsz?
Nekem ugyan még nem volt triódából épített erősítőm, csak pentódát triódaként bekötve hallottam.(PL504PP, EL84SE, GU50SE)

Érdekes, triódának kötve nekem egyiknek sem tetszett úgy a hangja mint pentódás módban.

Nem lesz kevéske a teljesítmény, amit ez a 6C4C tud SE-ben?

üdv


(#) Mate78 hozzászólása Dec 24, 2009
Szerintetek 6N9SZ-nél SRPP kapcsolásban mekkora anódáramot állítsak be?310V a tápfesz most, és 0,8mA az anódáram ,de ahogy néztem ez nem a legjobb munkapont, több kéne...

(#) 6C4C válasza Mate78 hozzászólására (») Dec 24, 2009
1mA-nél többet nem igazán javaslok...

Nem SRPP-ben üzemeltettem, hanem 100kOhm volt az anódban, utána meg 6N8SZ katódkövető...
(#) CIROKL hozzászólása Dec 24, 2009
Kellemes Karácsonyt mindenkinek!
(#) s.sanyi válasza djhans hozzászólására (») Dec 24, 2009
Köszi szépen megcsináltam a visszacsatolást ahogy irtad mostmár sokkal jobban szól,mást nem változtattam a rajzon.Hány wattot tud ez a kapcsolás kiadni és hány wattos hangszóró ajánlott hozzá,hogy szépen szóljon? Még nem eggyenáramról fűtök lehet,hogy ezért van aggy kis mrumm ami nem nagyon zavar ,ha eggyenirányitanám a fűtést lehetne -e csökkenteni a brummot és szabad -e mindhárom csövet eggyenáramról fűteni mivel én mindhárom csövet eggy kivezetéasről fűtöm.
(#) 6C4C válasza Mate78 hozzászólására (») Dec 24, 2009
Nem szeretnék kellemetlenkedni itt a sok gyenge hozzászólásaimmal, de a pentóda/trióda ügyben lenne egy gondolatom.

Ha egy végpentódát triódába kapcsolunk, akkor a G1 jelentősen nagyobb kapacitással fogja terhelni a meghajtás kimenetét, ami a magasátvitel romlásához vezethet
Ezért előnyös a triódát katódkövetőről, vagy kis belsőellenállású/nagy meredekségű csővel hajtani.
(#) Mate78 válasza 6C4C hozzászólására (») Dec 24, 2009
Szia!

Egyáltalán nem kellemetlen hozzászólás ez, hanem építő.
Én is észrevettem ezt, de nem csak ez miatt nem tetszik a kapott hang.

6N9SZ-nél miért nem javasolsz 1mA-nál többet?
Adatlap szerint 1,5mA körül kellene járnia, vagy nem jól értelmezem?

köszi

üdv
(#) djhans válasza s.sanyi hozzászólására (») Dec 24, 2009
Nem attól van a brumm, hogy nem fűtesz egyennel. Itt nem is kell. Azt csak lemezjátszó előerősítő fokozatnál kell. Itt megtalálható a rajz az ajánlott táppal is. Láthatod, hogy az A pont, a kimenő jön a főpufferre, majd B egy RC szűrőn keresztül a segédrácsra és C meg egy további RC szűrőn keresztül az előfokra. Ez a biztos módja a brumm mellőzésének. A táp kapcsolásban egy relé kontaktusát láthatod a graetz előtt, ez azért van mert 30 másodperces időzítéssel kapcsoljuk rá az anódfeszt a csövekre miután azok már felfűtöttek. Így sokkal hosszabb lesz az élettartamuk. A relé kontaktusa azért van a graetz előtt mert a váltót jobban tudják kapcsolni a kis relék. Az ív kialszik nullátmenetben míg egyenáramnál fennmarad. A relét működtető kapcsolás is ott van. Nem kell neki külön tekercs a trafón hanem a csövek fűtőfeszéről táplálható. Csöves egyenirányításnál ez a késleltető nem kell. Ha neked olyen van akkor vedd úgy, hogy az A pont az egyencső utáni pufferkondin van. Csöves egyennél ez csak egy db 47µF lehet az egyencsövön. Utána ha van egy soros ellenállás akkor már bármekkora lehet. Ha gondolod utána kiegészítheted a B és C RC szűrőivel. Ha valamit nem értesz kérdezz nyugodtan.
(#) s.sanyi válasza djhans hozzászólására (») Dec 24, 2009
EZ80 csővel van a tápom mint ezen a rajzon a fojtóm eggy 38 wattos fénycső fojtója.

táp.png
    
(#) s.sanyi válasza s.sanyi hozzászólására (») Dec 24, 2009
Szép megoldás de nekem jobban tetszik a csöves táp lehet hogy nincs igazam de tetszetősebb és állitólag jobb hangminőséget ad.
(#) djhans válasza s.sanyi hozzászólására (») Dec 24, 2009
Ha minden a rajz szerint van akkor nem kéne hogy brumm legyen. Valóban előnyösebb a csöves egyen de csak kis teljesítményű erősítőknél célszerű alkalmazni. A fénycső fojtó nem jó, mert nincs benne légrés és az egyenáramtól felmágneseződik a vas.
(#) rockersrac válasza djhans hozzászólására (») Dec 24, 2009
De jó a fénycső fojtó,nekem is ez üzemel az ecl-ben,két kondi közé betéve,és szinte semmi maci benne! Ha kiveszem,akkor meg zavaróan macis a cuccos!
(#) Gery78 válasza rhesus23 hozzászólására (») Dec 25, 2009
Szia!

Köszi a segítséget, de még azt nem tudom, hogy a fizetést hogy csináltad? Ezt a pay pal-t nem ismerem hogy megy. Váltottál dollárt és úgy utaltad a pénzt, vagy hogy ment? Ehhez kell egy külön számlát nyitni? Ebben vagyok még bizonytalan. Egyébként mekkora teljesítmény vehető ki a 6C4C-ből?
(#) Gery78 válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 25, 2009
Szia Laci!

Ne haragudj hogy csak most válaszolok, csak hát tudod a karácsonyi készülődés... :hide:

Szeretnék érdeklődni, hogy milyen konstrukciójú lesz az erősítőd? OTL? Ez a 6H13C egy kis impedanciás cső igaz? Párhuzamosan kötöd a két triódát? Hogy lehet belőle végfokot csinálni? Vagy esetleg lesz hozzá kimenőtrafó is? Egyébként mekkora teljesítmény vehető ki ebből a csőből? Ebből lehetne ellenütemű triódásat is csinálni úgy mint a 6AS7G-vel is, állítólag az a legjobb... Két trióda van egy csőben így egyszerű lenne ellenütemben is hajtani.

Üdv Geri.
(#) Gery78 válasza Mate78 hozzászólására (») Dec 25, 2009
Szia Máté!

Persze nem is a légrés nélküli M magot akartam légrésesen összeszerelni, hanem a légréses kivitelt. Van abból légréses is, de nem tudom, hogy lehet-e olyat kapni, és hogy az adott légrésméret megfelelne-e a kiszámított értéknek. Lehet, hogy pont nincs olyan értékben mint kéne. Akkor meg marad az SM, vagy az EI mag.
Azért szeretnék triódás SE-t mert az az igazi SE! Igaz, hogy a triódásak nem nagy teljesítményűek, na de a hangjuk... Az már sokkal jobb. Te is hallottad a különbséget a sugártetróda és a pentóda között (KT88SE-re gondolok) és azt is sokkal jobbnak hallottad. A triódás még annál is jobb.
A pentódás erősítőket bekötöd triódásba attól nem fog sokat változni a hangja, nem lesz igazi triódás hangja. Az sajnos még pentódás marad. Hát nem tudom, hogy kevés lesz-e a teljesítménye a 6C4C-nek, igazából nem is tudom mekkora teljesítmény vehető ki belőle. De a 2W-os EL84SE bőven beszólta a szobámat. Egyszer a Terminator 4 c. filmmel teszteltem, de sajnos rövid volt a teszt mert bejött anyukám, és lehalkíttatta, mert nagyon hangos, és mérgesen kérdezte, hogy miért mindig ilyen lövöldözős filmmel kell tesztelni, és miért ilyen hangosan... Úgyhogy eléggé hangos volt az a 2W is. Ha 3-4W kijön a 6C4C-ből akkor már örülni fogok. Osztán ha kevés, akkor még mindig ott van a 6C33C, vagy a kistesója a 6C41C...

Üdv: Geri.
(#) kocos válasza Gery78 hozzászólására (») Dec 25, 2009
Idézet:
„A pentódás erősítőket bekötöd triódásba attól nem fog sokat változni a hangja”


...csak gyakorlatilag teljesen megváltozik a hang karaktere, a "térérzet", a frekvenciaátvitel ..stb
gitárerősítőknél a trioda/pentoda átkapcsolást "teljesítményfelezésre" (is) használják, hogy kisebb hangerőn is torzításba lehessen hajtani a végfokot
(#) kocos válasza Gery78 hozzászólására (») Dec 25, 2009
én hál' Istennek "nagy fiókkal" rendelkezem az évek során folyamatosan végzett güzülések, és egy hagyaték révén, aztán elég sok mindent csak "elő kell venni". Így alakult az az eset is, mikor egy rugós zengető meghajtásához készítetettem ECC82-s parallel triodás SE végfokot. A kimenő magja a kezemügyébe kerőlő M42-es légréses vas lett (amit már egyszer felhasználtam 17 éves korom nagy oszcilloszkóp (át)építési lázában 6,3/12,6 Voltos trafónak. (mellesleg az ahhoz a szkóphoz tekert hálózati lett az első csöves erősítőm - természetesen PCL 86 - "szíve" is azóta is nap mint nap teszi a dolgát! )
(#) kocos válasza Gery78 hozzászólására (») Dec 25, 2009
Dénes Péter Úrral történő - sajnos csak eddig egyszeri - beszélgetésem során dícsérte nagyon ezt a triodát, és mondta, hogy Ő több ellenütemű erősítőt is épített vele de igazából - elmondása szerint - úgy a jó, ha két csővel dolgozol, és az egyes csövek triodáit parallel kötöd. a kivehető teljesítmény 25 W körüli. Az oroszt jobban favorizálta a 6AS7-nél.
Plachtovics György is közölt kapcsolást vele a 2007 és RTÉK-ben, kimenő adatokkal ... amik nem biztos, hogy jók
(#) rhesus23 válasza Gery78 hozzászólására (») Dec 25, 2009
Szia!
Pedig egyszerű. Mindig a következő lépésre kell menni, ami nálam nem ment elsőre az a bankkártya adatai. Annál kell nagyon figyelni, hogy pontosan add meg az adataid (azt hiszem az elején lévő lejárati időt (hónap/év) és a túloldalon az aláírásod melletti számot kell megadni. (lehet még mást is). A rendszer automatikusan levonja az összeget Forintban így nem kell átváltani semmit.
Annyi, mint a 2A3. 3,5 Watt körül.
(#) CIROKL válasza Gery78 hozzászólására (») Dec 25, 2009
Szia ! Ez az erősítő mint már mondottam is , fejhallgató erősítőnek épül elsődlegesen párhuzamosan kötött csőféllel OTL -ben .
Idézet:
„Hogy lehet belőle végfokot csinálni?”
Nagyon egyszerüen , ehhez az átalakitáshoz csak gyakorlatilag a kimenők amik kellenek meg némi pici diy ! A szasszit ugy terveztem hogy a kimenők azok majd alkalom adtán belekerülnek így a füles erősítőm egy apró mozdulattal máris végfokká alakul . Több mint valószinű ez ugy lessz hogy egy kapcsoló segítségével egy kapcsolás erejével OTL - AMP .
Idézet:
„ellenütemben is hajtani.”
Természetesen lehetne ellenütemben is hajtani , ez sem sokban térne el csak a meghajtás meg a kimenő trafó . De special most nekem ez a megoldás amit elterveztem kézenfekvő mert a PP -nél már nehezebben tudnám OTL-be kapcsolni ? Az ecopityu KÖR erősítőjét biztos láttad már !
(#) magitor hozzászólása Dec 25, 2009
Üdv urak, lenne egy apró kérdésem így a linkelt kapcsoláson van egy gad20ha jelű fojtó, mely 20H-s 50mA értékkel rendelkezik, clc tagban, ezt mivel tudnám kiváltani? Bővebben: Link.
Köszönöm, és békés, boldog karácsonyt mindenkinek!
(#) djhans hozzászólása Dec 25, 2009
Megtörtént a PCL86 SE (piccolo) bemérése is. Ebben tv kimenők vannak még mindig 1Khz-en 2,25W a kivehető teljesítmény (ahol szkópon még nem látok torzítást) 4 és 8 ohmon egyaránt. 50Hz-en már csak 1W. Innentől lefelé meredeken esik. 1W kimenő teljesítményen nézve az 1Khz-hez képest 50Hz-en -2dB, 20Khz-en -1dB az átvitel. Meghallgatás alapján sokkal jobb eredményre számítottam. De úgyse hanggenerátorral, szkóppal és műterheléssel van járatva nap mint nap .
(#) ticseboy hozzászólása Dec 25, 2009
Ha az R14 -es 10k kiveszem, nő annyival a feszültség hogy érdemes legyen piszkálnom (mert az jóval kevesebb mint a rajzon), vagy vigyem inkább a 300V-ról azt is, mert az sincs egészen 300???
(#) Imi65 válasza djhans hozzászólására (») Dec 25, 2009
Janika, a papírcimkén nagyon jól mutatott a hangdoboz átviteli görbéje (mit görbéje, egyenese), meg a felirat, miszerint 20-20kHz. A valóság sajnos ettől azért jócskán elmarad, az én Angol gyártmányú hanfalamra 45-22k van ráírva, amit már sokkal jobban elhiszek. Bár a "gyengítések" hatása összegződik, Kócos a megmondhatója, hogy a Bass gitár sem jön ennyire le. Ezért igencsak elfogadhatóak a frekvencia értékek.
(#) djhans válasza ticseboy hozzászólására (») Dec 25, 2009
Ha kiveszed, akkor az előfoknak nem lesz meg az RC szűrése. Csökkenteni lehet mondjuk 2,2-3,3K-ra mivel elég nagy kondi van mögötte.
(#) djhans válasza Imi65 hozzászólására (») Dec 25, 2009
Ezeket én is gondoltam. Nekem ez jól szól, sőt neked és Doncsonak is bejött. Azt majd kipróbálom ha készen lesz az EL84 SE kimenő (SM65) hogy mi az a max amit ez a szegény PCL86 ki tud magából préselni. Egyébként ezeket az adatokat mértük nálad is ha jól emlékszem.
(#) mayky válasza ticseboy hozzászólására (») Dec 25, 2009
A 15k-s ellenállást cserélted legalább 100 k-ra ?

Az ellenállás maradjon kell az előfok szűréséhez, max. csökkentheted. Ha rajtra lesz mind a 2 csatorna akkor mégkevesebb lesz a tápfesz. Szerintem legalább 280 V maradjon.
(#) ticseboy válasza mayky hozzászólására (») Dec 25, 2009
Most értem haza, megnézek egy filmet , aztán kicserélem a 15k-t, meg az r14-et 2.2-re. Ha van fejlemény ugy is közlöm a "segitőimmel".
Következő: »»   842 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem