Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   47 / 965
(#) eakos1 hozzászólása Dec 22, 2009 /
 
Na úgy néz ki, hogy összeállt a rendszer. A konyhai fordítva bekötésen kívűl nem találtam más hibát. Vettem egy FI relét is, már be is kötöttem.
(#) DuMatyi válasza eakos1 hozzászólására (») Dec 22, 2009 /
 
Látod, megoldod külső szakember nélkül, mert te magad válsz szép lassan szakemberré. A firelé meg lehet hogy 10.000 Ft, de nekem már kétszer mentette meg az életemet.
(#) eakos1 hozzászólása Dec 22, 2009 /
 
Az azért túlzás, hogy szakemberré, de józan paraszti ésszel logikusan átgondolva a dolgokat nagyon sok mindent ki lehet találni.
(#) eakos1 hozzászólása Dec 22, 2009 /
 
Egyébként ezt a bekötést se villanyszerelő csinálta - vagy nagyon részeg lehetett. A kedves előző lakó lehetett.

Ebben a kapcsolótáblában fém a keret, van egy elektromosan leszigetelt másik sín is rajta. Namármost a fázis erre a leszigetelt sínre volt rákötve, onnan leosztva a különböző helységek. de ez a leszigetelt sín persze egy vezetékkel oda volt kötve a kerethez ami a falra van felcsavarozva. Így kompletten az egész fázis alatt volt állandóan. A kismegszakítók meg persze a nulla körben voltak bekötve.

Még pikánsabbá tette a dolgot, hogy minden vezeték a lakásban egyszínű fehér
(#) bgsf válasza eakos1 hozzászólására (») Dec 23, 2009 /
 
A bejövő nulla és fázis vezetéked van felcserélve. De ha ez így lenne akkor a védőnullán is fázisnak kellene lenni. Lehet hogy jól volt bekötve annak idején, de ha volt egy javítás akkor felcserélhették az oszlopon a vezetéket. Nullára még egy részeg villanyszerelő sem tesz biztosítékot mert így hiba esetén a fázis marad meg. Tehát pont azt nem teszi amit kellene. Ha már annyira részeg lett volna akkor nem is tudott volna semmit sem csinálni!
(#) proba válasza ego2 hozzászólására (») Dec 23, 2009 /
 
Azért én még ennél megbízhatatlanabb szerkezetet -a fázison lévő vezeték közelségét jelzö "műszert" is és a fázisceruzát is használom .Szerintem nagyon praktikusak csak tudni kell használni,be kell tartani a szabályait ,mint minden műszernek.
Szerintem egy nulla szakadás miatt nem jelző lámpa veszélyesebb, mint egy nem fázison lévő vezeték veszélyesnek nyilvánítása.Ugyanakkor egy szorvány feszültségre (pl glimlámpás kapcsoló ) a lámpa ad csak megfelelő eredményt.(A fázis ceruza itt is jelzi ,hogy a vezeték azért rázhat bár a lámpa nem világít)
Szerintem minden eszközt a helyén kell kezelni nem szabad kijelenteni, hogy valami semmire sem jó.
A szabvány szerintem a kapcsoló ,konnektor,lámpa bekötésénél használt eszközökről (max szigetelés) nem rendelkezik.
(#) kadarist válasza proba hozzászólására (») Dec 23, 2009 /
 
Én sem temetném a fázisceruzát. Ha van két szál vezeték, akkor hogyan tudom meg, hogy melyik a fázis? Lehet olyan helyzet is, hogy egy kettős szigetelésű készülékben kell meghatározni a fázis-nulla bekötését.
(#) Dudus válasza kadarist hozzászólására (») Dec 23, 2009 /
 
Fogsz egy multimétert ( Digitálisat!) az egyik mérőzsinórnak megfogod a fém végét, majd ugyanabba a kezedbe veszed a műszert is. A másik kezedben fogod a maradék mérőzsinórt ( a szigetelt részénél!) és odaérinted a vezetékekhez. Szépen látszik, melyik a fázis és melyik a nulla. Én gumitalpú cipőben állva szoktam csinálni.

( Analógot csak akkor használja, ha megfelelő bemenőellenállása van! A digi 1 MOhm - ja elegendő, hogy ne legyen probléma. )
(#) kadarist válasza Dudus hozzászólására (») Dec 23, 2009 /
 
Egyszerűbb a fázisceruza, mint görcsölni a multival. Ráadásul a multiméter is képes fals eredményt adni kapacitív feszültségekre.
(#) potyo válasza kadarist hozzászólására (») Dec 23, 2009 /
 
Ha két szál vezeték van, akkor nem tudod biztosan megmondani, hogy melyik a fázis. A fázisceruza is egy harmadikhoz hasonlítja, ami a földelés. Ha végképp nincs biztos földelés, akkor ha máshogy nem, vízvezetékcsőhöz, villámhárítóhoz, ilyesmihez bekötsz egy 15W-os égőt, aztán ha világít, akkor az a fázis, ha nem világít, akkor az a nulla. De miért kellene egy kettős szigetelésű készülékben meghatározni, hogy melyik a fázis?
(#) kadarist válasza potyo hozzászólására (») Dec 23, 2009 /
 
Ha mind a két szálra világít, akkor nem tudod meg, hogy melyik a fázis. Ha az egyikre világít, akkor már tudjuk is. Persze ilyenkor a másik drót nem biztos, hogy nullapotenciálon van, lehet, hogy szakadt. A kapacitív szivárgásra persze adhat hamis eredményt, de például egy világításkapcsoló bekötésénél, alternatív-kapcsoló stb. segítséget jelent. Nem véletlenül találták ki annak idején. Persze kettős szigetelésű készülékben nincs sok értelme a fázis-nulla meghatározására, de ha valaki kíváncsi rá...
(#) Rumcájsz hozzászólása Dec 25, 2009 /
 
Brutál egy mérési módszerek!
OFF:
A szikroszkópikus feszültség és árammérést ismeritek?
Egy csavarhúzóval kell végezni!
Kis szikra kis feszültség, nagy szikra nagy feszültség és ha megolvad a csavarhúzó ott már áram is folyik!
(#) eakos1 válasza Rumcájsz hozzászólására (») Dec 25, 2009 /
 
Hegesztésnél én is így szoktam ívet venni, ha szikrázik és ív is keletkezik akkor folyik az áram
(#) Marko Ramiusz válasza kadarist hozzászólására (») Dec 25, 2009 /
 
A fézisceruza használatát senkinek sem lehet ajánlani, mivel csak kétplusú feszültségvizsgáló műszert szabad használni és az emberi test nem minősül annak. Egyébként is lehetnek érintésvédelmi problémák, nyilván nem a glimmlámpára gondolok Én nagyon tartózkodok ennek a használatától, sohasem alkalmaztam, jah és nem is megbízható, gondolj bele, ha nagyon jól el vagy szigetelve. Jah, és nem multimétert szoktak ilyenre használni, hanem pl. feszültségvizsgáló műszert. Üdv.: Yoe
(#) Marko Ramiusz hozzászólása Dec 25, 2009 /
 
Mellesleg sohasem találkoztam olyannal, hogy digitális multiméter, vagy bármilyen műszer ne mutatta volna ki a fázist, vagy nem tudtam volna meghatározni ezek segítségével. MEllesleg Én sem tudom, hogy kettős szigetelésű készüléknél, vagy bármilyen 1 fázisúnál minek meghatározni, hogy melyik a fázi. Persze más, ha valaki pontosan szeretné tudni.
(#) baloghzoli1 hozzászólása Dec 25, 2009 /
 
A fázisceruza egy dologra jó ,kutyát dobálni,abból is csak kicsit Ha létrán állsz ,netalán müanyag asztalon akkor lesz meglepetés ha erre hagyatkozol.Ettöl már egy 5w-s izzó sokkal jobban haszálható,és megbizhatóbb :yes:
(#) Marko Ramiusz hozzászólása Dec 25, 2009 /
 
Ha mindkettőre világítana, amennyiben a nem ajánlott fázisceruzát használod és a készülék be van dugva a dugalljba akkor valóban nem lehet megállapítani, sőt az inkább további veszélyekre figyelmeztet, pl. meg van szakadva a nullavezet. Mivel galvanikus kapcsolat van a fázisvezető és a készülék nullavezetője közt és meg van szakadva a nulla, akkor nem lehet kijelezni a fázist. Egyébként ezt a hibát egy feszültségvizsgáló vagy -mérőműszerrel simán ki lehet küszöbölni.
(#) ego2 válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Dec 25, 2009 /
 
Na végre valaki, ugyan azon a véleményen van, mint én. Pontosan erről írtam itt pár napja. Még barkácsolás szinten is komolytalan dolog a fázisceruza. Aki viszont rendszeresen szerel villanyt annak viszont egyenesen gagyi szerkezet!
(#) Dudus hozzászólása Dec 25, 2009 /
 
Én úgy vagyok ezzel, hogy minden műszer használható, ha a használója tisztában van a mérési elvével és a lehetséges hibáival. Még fázisceruzával is lehet "mérni" adott esetben, de a mérési "elvének" ismeretében bizonyos (gyakori ) esetekben kétkedve kell fogadni az eredményt.

-szerintem-
(#) Atis57 válasza ego2 hozzászólására (») Dec 25, 2009 /
 
sziasztok!
semmi sem ennyire egyszerű-- MERT: kell a fázisceruza , a próbalámpa, a volt/ohm mérő és a lakatfogó is . mindnek meg van a megfelelő alkalmazási módja -DE EZT BE IS KELL GYAKOROLNI!
ráadásul ha valamit csak egyféleképpen nézek meg --az lehet félrevezető is.!!
példa rá a "fázis " kimutatása de a TT , TN vagy az IT hálózaton --hogyan?azután még sorolhatnánk..Láttatok már a vizcsövön folyó DC áramot ?- hát a városi villamosból! vagy a műanyag szenyvizcsövön érkező nagyfeszt? /kb 1500V /vajon miért rázott a kád vize a vizcsaphoz?
(#) Marko Ramiusz válasza ego2 hozzászólására (») Dec 26, 2009 /
 
Köszönöm, hogy egyetértünk.
(#) Marko Ramiusz válasza Atis57 hozzászólására (») Dec 26, 2009 /
 
Nyilván Neked is igazad van abban, hogy a gyakorlat meghatározó, mikor mit kell használni. Hah, jut eszembe egyenfesznél igencsak hatástalan a fáziscerka
(#) DuMatyi válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Dec 26, 2009 /
 
Egyenfesznél nem hatástalan a fázisceruza! A ködfénykisülés tartományában (légritka tér vagy alacsony nyomású gázzal tölöttt, uA átfolyó áram) a parázsfénykisülés, azaz az ionozáció a katód környezetében megy végbe, azaz: a fázisceruzával egycsapásra megmondható egyen-, vagy váltakozó feszültség van jelen - aszerint, hogy mindkét vagy egyik benyúló fémszál parázslik. Ha váltakozó áramról van szó, azért mindkettő világít, mert felváltva hol az egyik, hol a másik a katód, és a szem a tehetetlensége miatt nem látjuk külön villogónak.
(#) Marko Ramiusz válasza DuMatyi hozzászólására (») Dec 26, 2009 /
 
Nem igazán erre gondoltam a hozzászólásomban, hanem arra, hogy nem nagyon van fázis és nulla.
(#) Atis57 válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Dec 26, 2009 /
 
Szia!
mivel a POSTA és a MÁV dc hálózatain nevelkedtem azokon VAN!
a posta /tcom nál: a 48V + oldala földelt a 2X60 Vnak meg a közepe.
A mávnál a - földelt: 6-12-24-36-48-60-110-156-220 V -s kivitelben
tehát a N megvan ...........akkor a másik is?
(#) Marko Ramiusz válasza Atis57 hozzászólására (») Dec 26, 2009 /
 
Akkor sincsen nulla és fázis, hanem"+" és "-" van.
(#) Atis57 válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Dec 26, 2009 /
 
Szia!
esetleg GND és Vc -- de a lényege szerintem mindegy , csak ha szuperprecizek lennénk?
(#) Marko Ramiusz válasza Atis57 hozzászólására (») Dec 26, 2009 /
 
Szia! Szerintem egyáltalán nem mindegy, és ehhez, az általad szóval élnék: szuperprecíz, mivel egyenáramnál "+" és "-" van vagy a kihangsúlyozott "GND" és "Vc --". Váltakozóáramnál, pedig "Nulla" és "Fázis". Nem összekeverendő a kettő. Üdv.: Yoe
(#) proli007 válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Dec 27, 2009 /
 
Hello!
Már bocs, de nem tudom min szkandereztek..
Fogalmaim szerint, van földelt és és földeletlen (földfüggetlen) hálózat. És az teljesen mindegy, hogy ez egyen, vagy váltóáramú. És léteznek ehhez tartozó elnevezések, melyek vagy egyértelműek, vagy sem.
üdv! proli007
(#) Dani494 hozzászólása Dec 28, 2009 /
 
Sziasztok! Meg tudnátok mondani mi az a narancssárga doboz az elosztótranszformátorokat is tartó betonoszlop egyik résében?Nagyjából akkora mint egy pirító.
Következő: »»   47 / 965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem