Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolási rajzot keresek
Témaindító: Kallai Csaba, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
Csak nem akartam reklámozni annyira
Szia,
Igen, ez az, köszönöm szépen! Üdv, Pepe
Üdv
Egy olyan kapcsolásra, vagy más megoldásra lenne szükségem, amivel egy H11-es 55W-os (15 amperes bizti) izzót, tudnék kapcsoli, úgy, mint az újabb autókban lévő kanyarfény van. Tehát lekapcsolás után nem egyből elalszik, hanem szép lassan elhalványodik, éppen ezért gondolom relével nem oldható meg...
Üdv mindenkinek! Schneider ML 910 kapcsolási rajzot keresek vagy ha van valakinek egy ilyen micro hifije akkor legyen szíves nézze meg az erősítő IC tipusát.Ugyanis a nagy áram miatt szétdurrant az eleje és nem lehet leolvasni róla semmit.Előre is köszönöm!
Sziasztok!
Kenwood KA3060R erősítő kapcsolási rajzot keresek. Nagyon köszönöm aki tud segiteni!
Sziasztok!
házilag szeretnék egy 2*40watos erösitöt épiteni. kéne hozá 1-2 terv. Elöre is köszi:
Szép estét mindenkinek! Orion EMG 1535/B oszcilloszkóphoz keresek kapcs.rajzot és főleg használati doksit. Válaszukat előre is nagyon köszönöm! Kellemes ünnepeket kívánok mindenkinek!
Szia!
Működési leírást találtam. Remélem jó lesz.
Sziasztok!
Ez a rajz működőképes?(TDA2030) Átnézné nekem valaki? 5. oldal "Figure 13. Typical amplifier with split power supply" Bővebben: Link
Szervusz! Köszönöm szépen a dokumentációt! További szép napot és kellemes ünnepeket! Tisztelettel: Fecó
Neked és családodnak is Boldog Karácsonyt!
Üdv!
AAY1090-es vfd kijelzőhöz keresek adatlapot, vagy bármi információt a tápfeszültségét illetően! Boldog karácsonyt mindenkinek!!
Sziasztok!
EMG-1652 másik nevén TR-5402/A tipusú modulációmérőhöz keresek kapcsolási rajzot, szervízdokumentációt. Köszönettel Ferkógyerek
sziasztok! Egy olyan kapcsolást keresnék vagy hozzá ötleteket amivel fordulatszámot lehetne ellenőrizni, figyelni, mérni. Az alap ötletem az hogy egy tengely vagy bármi forgó elem oldalára tennék egy fehér-sárga vagy más alapszin esetén más feltünő elütő szinü festék pöttyöt, lakkfilccel. Ezután megvilágitanám egy stroboszkóppal. Ennek a villágását kéne szabályozni elég tág határok közt, hogy minél nagyobb fordulatszámtartományt átfedjen. De ezt ugy is meg lehetne oldani hogy egy kapcsolóval tartományt váltok és mondjuk elég lenne magas fordulaton csak minden második fordulatot megvillantani igy nem kell olyan sok villogás ha azt a lámpa nem birja. Alap esetben mondjuk 0-tól 3-4 ezerig tudjon mérni. Lényeg addig állitjuk a villogás sebességét még a forgó pöttyöt mindig ugyan ott látjuk kb. és az ehhez tertozó fordulat leolvasható lenne a beállitó potiról. nem tudom ez az ötlet menyire életképes, Kösz a hozzászólásokat.
Ha egy optokapuval egy tárcsán nézed akkor egy frekvenciamérős multiméterrel megkapod a fordulatát. Persze hatvannal be kell szorozni, vagy hatvan lyukú tárcsa kell.
Na igen ez igy egyszerü is lenne csak az alap ötletnek az a lényege hogy univerzális lenne bárhova vihetem és mérhetek vele külömböző gépeken nem kell fixen telepiteni! És az egész lényege az hogy ne legyen rögzitve mert bármit mérhessek vele.
Idézet: Ez már régi "életképes" 5let! „Az alap ötletem... ...nem tudom ez az ötlet menyire életképes” Fordulatszámmérő Optikai (lézeres irányzék) 5 digites STROBOSZKÓP FORDULATSZÁM MÉRŐ
Sziasztok!
Keresném az OE 134 typ DC POWER SUPPLY kapcsolási rajzát. Az OMSZÖV gyártotta. Előre is köszönöm: öregszem1
Persze ezeket ismerem csak vagy batár nagy vagy drága. Egy kis erősfényü ledes elemes táplálásu állitható villogási sebességgel otthoni elfekvő cuccokból megépithetőre gondoltam. Végülis egy kapcsolás kell ami villog és lehessen szabályozni a villogás sebességét.
Nézz szét a másik topic-ban: Fordulatszám mérés, optikai úton
Hello!
Úgy látom neked egy astabil 555-ös kapcsolásra van szükséged, vagy ha nullától szeretnél szabályozni, akkor ehhez hasonló áramköri megoldásra. A potméter lehet vagy precíziós, vagy a kondit kapcsolgatod, ha "méréshatárt" szeretnél váltani. A Led-et alépból egy előtét ellenállás segítségével a plusztáp és a kimenet közé teheted. Persze 9V-ról is lehet járatni, de telepes táplálás és Led esetén, nagyobb pufferkondit érdemes rakni, mint a C2. üdv! proli007
Lévén kezdő vagyok kicsit szájbarágósabban is elmondanád hogy ez a kapcsolás jó e nekem? a preciziós potit miből lhetne bontani? vagy melyik kondit kell váltogatni?
http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/cc/ccbf92ba913fb889d9da8...14.png köszi
Hello!
- Neked egy változtatható sűrűségű impulzusra van szükséged. A 0..3000 fordulat, 0..50Hz-et jelent. Így a maximális 50Hz-nek periódus ideje, 20msec-ra adódik. - A Cx kondenzátort, egy feszültségvezérelt áramgenerátor tölti. Ha a kondi feszültsége elérte a tápfeszültség 2/3 értékét, az 555 kisüti a kondit a tápfeszültség 1/3 részéig és a folyamat kezdődik elölről. Így az áramkör egy oszcillátort alkot. - Az áramkör töltési időzítését, a Cx kondi kapacitása, a Q1 töltőárama és az 555 komparálási küszöbfeszültségei határozzák meg. - A kondenzátor töltési idejét a Q=C*U képlet határozza meg. Ahol a Q=i*t. Vagy is a kondi szükséges "i" töltőáramát, a C*U/t határozza meg. Ha 20msec idő alatt szeretnénk feltölteni egy 1µF-os kondit a tápfeszültség 1/3-áról 2/3-adára, (12V tápfesz mellett ez 4V) akkor ahhoz 200uA töltő áram szükséges. - Az U1 áramgenerátor a P1 potiról kapja a vezérlő feszültségét. Ez 12V tápfesz mellett 0..2V-ot jelent. A műveleti erősítő a potiról kapott feszültséget állítja be mindig az Rx ellenálláson. (Tekintve, hogy ha egy ellenálláson állandó feszültség van, akkor azon az áram is állandó értékű. Mivel egy tranzisztor kollektor árama közelítőleg megegyezik az emitter áramával, a tranzisztor kollektorában is ugyan akkora, tehát állandó áram fog folyni, mint az emitterében elhelyezett Rx ellenálláson.) Az Rx-en folyó áram, így 2V/Rx értékű lesz. Ebből Rx szükséges értéke meghatározható. Rx=URx/IRx. 2V/200uA=10kohm. - Tehát maximális 20msec töltésidőhöz, Cx=1µF-os kondi, és Rx=10kohm-os ellenállás szükséges. Viszont van két apró hiba. - A kapcsolás működése nem független a tápfeszültségtől, tehát stabil tápfeszültségre lenne szükség. - A jel periódus idejét (így frekvenciáját) nem csak a kondi töltési ideje plusz a kisütés ideje is meghatározza meg. A kisütési idő itt állandó, és a Cx értéke, és R2 értéke fogja meghatározni. 1µF esetében ez 2..3msec idő lesz. Ez lesz egyben a Led állandó felvillanási ideje is. Tekintve, hogy a 2msec idő a periódusidő tizedrésze, így a potenciométer feszültsége és a frekvencia között, maximális frekvenciánál már 10% hibát fog okozni. Azaz nem lesz arányos a poti elfordulási szögével a frekvencia. Ha ezt csökkenteni szeretnénk, akkor csökkenteni kell a kisütési időt (de ebben az esetben a Led felvillanási ideje, azaz fényereje is csökkenne), vagy skálázni kell a potit. Megoldás lehet, ha lecsökkentett kisütési idő mellett, a Led-et nem közvetlenül, hanem egy monostabil multival (vagy egy frekvencia felező CD4013 ) közbeiktatásával vezérelnénk. A "precíziós" potenciométerrel szemben a linearitás és a beállíthatóság a követelmény. Ezt legfőképpen egy helipottal érnénk el. Sajnos a helipotok között, legfőképpen csak 10 fordulatosak léteznek és ehhez tartozó, méreg drága 100-as osztású diálok. Sima potik linearitása elég pocsék, és szabályozási tartománya sem lehet több, 1:10 arányú. Ha ezt alkalmazod, skálázni kell, és vagy a Cx kondit, vagy az Rx ellenállást kapcsolni. Lehet nem fogsz mindent érteni, de sajnos ez van. Javaslom, hogy építsd meg ezt a kapcsolást, próbáld ki ennek (elméletednek) használhatóságát, és döntsd el, hogy továbbfejleszted, vagy még is a frekvencia méréses fordulatszámmérés mellett döntesz. Alapvetően használták ezt a módszert gépjárműnél, de a cél nem igazán a fordulatmérés, hanem a előgyújtás mértékének megállapítása volt a cél. üdv! proli007
hello! Köszi szépen nagyjából értem miről van szó, arra is gondoltam lehetne felváltva is villogtatni két leddel és akkor az a kisütési idő maradhatna. Ez menyire bonyolitaná a dolgot?
Stabil 12V nem gond van egy kapcsiüzemü tápom pont elfekvőben vagy ott egy pc táp is akár. Potméter sem gond egy skálát csinálok meg bejelölök rajta pár referencia pontot anyi elég a célnak megfelel. Ha mondjuk azt szeretném hogy az Rx ellenállást kapcsolom akkor csak anyi hogy párhuzamosan kapcsolok vele egy ugyan olyan értéküt? kis kapcsolóval vagy fokozatkapcsolóval? kösz üdv
Hello!
50-10Hz-el röhögve villog egy led. Csak az a kérdés mekkora fényereje lesz, kis felvillanási idő alatt. Mert ha hosszú a villanási idő, elmossa a látott jelet. (Gondolom én, tehát ki kell próbálni.) Semmi sem gond, csak ki kell találni mit szeretne az ember. (Ha pld. felezed a villogást - ahogy eredetileg gondoltad - akkor összetéveszted az 1500 fordulatot a 3000-el.) Eredetileg egy telepről akart menni nem? Hálózati zsinórt cipelni nem éppen ésszerű dolog. Ha az ellenállásokat párhuzamosan kötöd, az áram duplája lesz, tehát a villogás a kétszeresére gyorsul. üdv! proli007
A P1 poti az milyen trimmer vagy huzal vagy "A"-s "B"-s???
Üdv mindenkinek! Nekem egy fordulat számlálló rajzára lenne szükségem trafó tekercseléshez.
Előre is köszi!
Üdv mindenkinek! Nekem egy fordulat számlálló rajzára lenne szükségem trafó tekercseléshez.
Előre is köszi!
Hello!
Hát pont ezzel a potival tudod állítani a frekvenciát, és ezt kell skálázni. Tehát külső potit érdemes használni és lineárisat, azaz "A" típusjelűt. (Ezek szerint nem volt érthető, amit írtam, vagy nem olvastad el.. ) üdv! proli007 |
Bejelentkezés
Hirdetés |