Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   736 / 3999
(#) Saggitarius válasza papcsi95 hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Regeltelek Skype-ra
(#) papcsi95 válasza Saggitarius hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Oké örülök.
(#) pajti2 hozzászólása Dec 29, 2009 /

Létezik olyan program, ami dugaszolós próbapanelhez kapcsolás-tervező? Ha nem is fullos autoruting ábra, meg ilyesmik, de legalább beállított kapcsolás huzalozás ellenőrzése?

Hmm, egyáltalán magyarul van, amit leírtam?
(#) Vacok válasza kadarist hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Valóban nincs értelme, és most vettem észre, hogy elírtam, a C1 benne van, a C3 nincsen benne.
(#) elektromania92 hozzászólása Dec 29, 2009 /

Még egy kondis kérdés. Szóvval. Az 1p2 kondi az akkor 100pF - ot jelent?
(#) Saggitarius válasza pajti2 hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

SZtem nem, mivel annak az a lenyege, hogy a madzagot keresztul-kasul dugdoshatod, magyaran pokhalogyar
Kis projectekhez, kiprobalni 1-2 dolgot OK, de masra nem igazan alkalmas, kulonosen nagyobb frekvenciakra.
(#) kadarist válasza elektromania92 hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

1,2 pF. A "p" itt a tizedest jelöli. Úgy mint az 1k1-nél 1,1 kohm-ot.
(#) Saggitarius válasza elektromania92 hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Cafoljanak meg a tobbiek ha nem igaz, de szerintem 1piko-s 200V-os.
(#) Action2K válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Sőt van ilyen is: Breadboard Simulator
(#) Action2K válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Igaz, nem mindenki olvas el mindent. Én sem.
(#) hapro hozzászólása Dec 29, 2009 /

Egy ismeretlen FET-ről meg lehet állapítani multiméteres vagy másmilyen méréssel a lábkiosztását?
(#) Saggitarius válasza Action2K hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Nem is lenne rossz, csak nagyon korlatozott a hasznalhatosaga. Alig egypar TTL IC-t ismer
Es tuzetesebb vizsgalodas utan latom, ez nem tervezo, hanem szimulator.

Gondolom tudjatok amit kobzoli az elsore linkelt tervezo, nem a kerdesre a valasz
(#) pajti2 válasza hapro hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Ha van fet tesztered, csak beledugiszálod minden lehetséges variációban, és egyszercsak bingó.

Ha nincs, magad kezdheted el kiméricskélni a dolgokat. Mosfetekben van egy párhuzamos dióda drain / source vonalon ellentétes polaritással. Azt előbb megkeresed. Kiürítéses feteknél 0V gate mellett mA nagyságrendű áram folyik, növekményeseknél uA. Azután még a gate feszültség irányával is eljátszadozhatsz, és nézed a drain változást, abból meglesz, hogy n- vagy p-fet-e.
(#) Riccsusz hozzászólása Dec 29, 2009 /

Hello, elég sok mindent olvastam a tranzisztorokról elmúlt időben de sajnos nem teljesen tudtam meg mindent amit szerettem volna. A fő kérdés az lenne, hogy az előtét ellenállásokra van-e szükség és pontosan miért is (gondolok itt az R1 és R2-re), és tegyük fel példának, hogy ha én azt szeretném hogy a kollektor-emitter feszültségem 12V legyen azt hogyan érhetem el.... ill. kérdezném hogy ha egy adott értéket tudtok mondani a két ellenállásra akkor azt hogyan kaptátok meg hogyan tudnám én is kiszámolni...nem tudom mennyire lényeges a kollektor-emitterre kapcsolunk terhelést akkor annak elég olyan 2-300mA is... illetve hogy ennek értékét hogyan állítom be a tranzisztoron. Remélem nem teljesen zavaros... Előre is köszönöm

tran.JPG

(#) Dudus válasza Riccsusz hozzászólására (») Dec 29, 2009 / 1

Amit meg kellene nézned az a tranzisztorok munkapontjának beállítása!

A konkrét kapcsolásban :

- Ube-~>0.6V ( Ez a tranzisztor Bázis-Emitter diódájának nyitófeszültsége Si tranzisztor esetében )
- R1-en 12V-(Ube)=~11.4V esik.
- Ib(bázisáram)=11.4V/R1
- A collector árama Ic= H21xIb ( H21 egy katalógusadat, melyet megtalálsz az adatlapon!)
- Ur2 (R2-n eső feszültség) = IcxR2
- Uce= 12V-Ur2

A fenti számításhoz kellett:

- Ohm törvénye
- Tranzisztor alapvető működésének ismerete
- A tranzisztor áramerősítése ( H21->katalógus)

Miért is kell a bázis ellenállása(R1)?

->Mert a bázis nem visel el akármekkora áramot, van egy határadata
-> Mert szeretném, ha a tranzisztor az általam megálmodott kollektor áramot produkálná és ezt , ebben a kapcsolásban, a bázis ellenállásával (R1) tudom beállítani.

Miért kell az R2?

-> Az R2 általában a terhelés. Ez lehet akár egy Relé vagy egy LED és a tranzisztort ekkor egy kapcsolóként használom, vagy egy hangszóró és akkor erősítőként.
(#) Maymax válasza Action2K hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Megnéztem a lejátszó papírjait és még februárig van hozzá garancia. Addig nem piszkálok bele. Meg próbálom inkább a másik megoldást. Tudnál adni egy rajzot? Mert így, nem értem teljesen hogy is lenne ez. Köszi
(#) Riccsusz válasza Dudus hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Köszönöm a válaszod igen részletes volt még annyit, hogy az általad írt H21 az tulajdonképp a tranzisztor bétája ? az áramerősítési tényező ? (hFE) ? és erről az adatlapon az van írva, hogy hFe=15-60 @ Ic=8A Vce=4V, hogy itt ez esetben tulajdonképp ezek mit is akarnak takarni főleg a @ jel ? Adatlap:2N3773
(#) Saggitarius válasza Riccsusz hozzászólására (») Dec 29, 2009 / 1

az @ (at) jelzes jelentese "valaminel" (akarcsak az emailnal X.Y. levelei @ Z szolgaltatoNAL)
azaz az aramerosites erteke 15-60, 8A-es kollektoraramNAL es 4V-os kollektor-emitter feszultsegNEL
(#) Saggitarius válasza Riccsusz hozzászólására (») Dec 29, 2009 / 1

Azok az ertekek mindig egy jellemzo munkapontba beallitott felvezetore vonatkozik. Mellekteltem egy kepet, azon lathatod az aramerosseg erteke munkapontfuggo, azaz nem "csak" egyenaramu beallitasoktol fugg, hanem homerseklettol is.
(#) elektromania92 hozzászólása Dec 29, 2009 /

Sziasztok. A minap forrasztottam egy dioda hidat. De tul sokaig, mert a cin nem tapadt jol a labaira.A hid közben forróra melegedett. Attól félek, hogy tönkrement.Hogy lehat lemérni egyszerű multival?
(#) Riccsusz válasza Saggitarius hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Tehát akkor ezek szerint 25 Celsiuson 1 Amperes kollektor áram esetén az erősítés 90 ? ezáltal a bázis áram pedig 11mA ? ha ez így van akkor érdekelne hogy hogyan tudom bele kalkulálni az egyenletbe a hőmérséklet változását ?
(#) Saggitarius válasza elektromania92 hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Le.
Ha van diodameresi funkcioja, az Neked a legegyszerubb.
Ha barhol, barmilyen iranyban talalsz rovidzarat, akkor kuka.
Ha csak sima ellenallas meresi funkciod van, akkor merjel mindig valto es vmelyik kimeneti (+ vagy -)oldal kozott. Merozsinor ket veget felcserelve ket teljesen kulonbozo erteket kell merned, vagyis egyik irany x ohm(kohm), masik iranyban szakadas. Ertheto, vagy rajzoljak?
(#) Saggitarius válasza Riccsusz hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Nem biztos, mert nem mindegyik egyforma, ez jellemzo ertek amit feltuntetnek. Ezert van adatlapon is a 15-60-as erosites megadva. Most vagy a rosszabbikkal, (15x) tervezel, vagy ha van ra mod akkor valogatsz.
De ha megnezed, csokkeno homerseklethez csokkeno aramerosites tartozik. Az 1A-es Ic-hez mar csak majdnem 50x igaz -55 foknal

Kicsit számolgattam szerintem rosszul B=15 mivel, hogy úgy fogtam fel hogy érdemes a legkisebb értékével számolni. Tudom hogy az általam "kreált" kapcsolás kicsit értelmetlen de most az értékek a kérdésesek... hogy maga a számolás része jó-e ? még annyit hozzá fűzné hogy a kiindulás az volt, hogy a kollektor ágon 1A lépjen fel, ebből adódva elvileg Ic=1A, Ib=0,066A, Ie=1,066... de szerintem valami tuti nem jó......

tran.PNG

Jol szamoltal ami befolyik annak ki is kell jonni Mivel ez NPN ezert az Ie=Ic+Ib

Ez az amper, ez annyira nem volt kérdéses elnézést kicsit félre érthetően írtam le. A lényeg az ellenállásokon és a rájuk eső feszültségen van továbbá a Ucb, Ube, Uce helyesek-e illetve összerakva működne-e így ahogy van ? + még annyit hogy ez esetben mekkora teljesítmény esik a tranzisztorra ?

Uce sosem lesz 0! Ezert van a katalogusokban az Ucesat adattal adnak meg. A 2N3773 eseteben 8A-nel 1.4V .
Viszont ha te kapcsolokent akarod hasznalni a tranyot, akkor telitesbe kell vezerelni, azaz nem 0.7-0.75 Ube kell hanem sokkal nagyobb. (adatlap: Ic=8A Ube=2.2V)
A meglevo es kalkulalhato vesztesegek stb miatt nem lesznek igazak a felirataid. Nem lesz 12W eldisszipalva az R2-n 1A-es Ic mellett.
Meg atnezem az adatlapot es papiron kiszamolom az ertekeket, azutan meglatjuk jol szamoltal-e.
(#) H-Jag hozzászólása Dec 29, 2009 /

Sziasztok!

Segítsetek, hová tehetném fel az amatőr kérdésem tv+dvd+pc normális összekötése ügyében?

Köszi,
(#) Saggitarius válasza H-Jag hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

ide is belefer (gondolom)

Johet
(#) Izeg. hozzászólása Dec 29, 2009 /

Sziasztok!
Van egy félterrás külső merevlemezem éshát eléggé melegszik ha használom. Szóval csinálni fogok neki egy ventillátoros hűtést csak egy problémám van!
Nem akarom hoyg ez a hűtőberendezés állandóan rajtalegyen a merevlemez tokján szóval leszerelhetőnek kellene lennie. Arögzítést megoldom akár tapadókoronggal akár egy csatos megoldással vagy valamivel rászorítanám a hűtőt a tokra.
Kérdésem: mit tudtok ajánlani oylan felületnek ami jó hőátvitelt biztosít a merevlemez fém tokja és egy hűtőborda között , amit nem kell állandóan hővezető pasztával kenegetni (sőtt egyáltalán nem kell).?
Következő: »»   736 / 3999
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem