Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Regeltelek Skype-ra
![]()
Oké örülök.
![]()
Létezik olyan program, ami dugaszolós próbapanelhez kapcsolás-tervező? Ha nem is fullos autoruting ábra, meg ilyesmik, de legalább beállított kapcsolás huzalozás ellenőrzése?
Hmm, egyáltalán magyarul van, amit leírtam? ![]()
Valóban nincs értelme, és most vettem észre, hogy elírtam, a C1 benne van, a C3 nincsen benne.
Még egy kondis kérdés. Szóvval. Az 1p2 kondi az akkor 100pF - ot jelent?
SZtem nem, mivel annak az a lenyege, hogy a madzagot keresztul-kasul dugdoshatod, magyaran pokhalogyar
![]() Kis projectekhez, kiprobalni 1-2 dolgot OK, de masra nem igazan alkalmas, kulonosen nagyobb frekvenciakra.
1,2 pF. A "p" itt a tizedest jelöli. Úgy mint az 1k1-nél 1,1 kohm-ot.
Cafoljanak meg a tobbiek ha nem igaz, de szerintem 1piko-s 200V-os.
Sőt van ilyen is: Breadboard Simulator
Igaz, nem mindenki olvas el mindent. Én sem.
![]()
Egy ismeretlen FET-ről meg lehet állapítani multiméteres vagy másmilyen méréssel a lábkiosztását?
Nem is lenne rossz, csak nagyon korlatozott a hasznalhatosaga. Alig egypar TTL IC-t ismer
![]() Es tuzetesebb vizsgalodas utan latom, ez nem tervezo, hanem szimulator. Gondolom tudjatok amit kobzoli az elsore linkelt tervezo, nem a kerdesre a valasz
Ha van fet tesztered, csak beledugiszálod minden lehetséges variációban, és egyszercsak bingó.
Ha nincs, magad kezdheted el kiméricskélni a dolgokat. Mosfetekben van egy párhuzamos dióda drain / source vonalon ellentétes polaritással. Azt előbb megkeresed. Kiürítéses feteknél 0V gate mellett mA nagyságrendű áram folyik, növekményeseknél uA. Azután még a gate feszültség irányával is eljátszadozhatsz, és nézed a drain változást, abból meglesz, hogy n- vagy p-fet-e.
Hello, elég sok mindent olvastam a tranzisztorokról elmúlt időben de sajnos nem teljesen tudtam meg mindent amit szerettem volna. A fő kérdés az lenne, hogy az előtét ellenállásokra van-e szükség és pontosan miért is (gondolok itt az R1 és R2-re), és tegyük fel példának, hogy ha én azt szeretném hogy a kollektor-emitter feszültségem 12V legyen azt hogyan érhetem el.... ill. kérdezném hogy ha egy adott értéket tudtok mondani a két ellenállásra akkor azt hogyan kaptátok meg hogyan tudnám én is kiszámolni...nem tudom mennyire lényeges a kollektor-emitterre kapcsolunk terhelést akkor annak elég olyan 2-300mA is... illetve hogy ennek értékét hogyan állítom be a tranzisztoron. Remélem nem teljesen zavaros...
![]()
Amit meg kellene nézned az a tranzisztorok munkapontjának beállítása!
A konkrét kapcsolásban : - Ube-~>0.6V ( Ez a tranzisztor Bázis-Emitter diódájának nyitófeszültsége Si tranzisztor esetében ) - R1-en 12V-(Ube)=~11.4V esik. - Ib(bázisáram)=11.4V/R1 - A collector árama Ic= H21xIb ( H21 egy katalógusadat, melyet megtalálsz az adatlapon!) - Ur2 (R2-n eső feszültség) = IcxR2 - Uce= 12V-Ur2 A fenti számításhoz kellett: - Ohm törvénye - Tranzisztor alapvető működésének ismerete - A tranzisztor áramerősítése ( H21->katalógus) Miért is kell a bázis ellenállása(R1)? ->Mert a bázis nem visel el akármekkora áramot, van egy határadata -> Mert szeretném, ha a tranzisztor az általam megálmodott kollektor áramot produkálná és ezt , ebben a kapcsolásban, a bázis ellenállásával (R1) tudom beállítani. Miért kell az R2? -> Az R2 általában a terhelés. Ez lehet akár egy Relé vagy egy LED és a tranzisztort ekkor egy kapcsolóként használom, vagy egy hangszóró és akkor erősítőként.
Megnéztem a lejátszó papírjait és még februárig van hozzá garancia. Addig nem piszkálok bele. Meg próbálom inkább a másik megoldást. Tudnál adni egy rajzot? Mert így, nem értem teljesen hogy is lenne ez. Köszi
Köszönöm a válaszod igen részletes volt még annyit, hogy az általad írt H21 az tulajdonképp a tranzisztor bétája ? az áramerősítési tényező ? (hFE) ? és erről az adatlapon az van írva, hogy hFe=15-60 @ Ic=8A Vce=4V, hogy itt ez esetben tulajdonképp ezek mit is akarnak takarni főleg a @ jel ? Adatlap:2N3773
az @ (at) jelzes jelentese "valaminel" (akarcsak az emailnal X.Y. levelei @ Z szolgaltatoNAL)
azaz az aramerosites erteke 15-60, 8A-es kollektoraramNAL es 4V-os kollektor-emitter feszultsegNEL
Azok az ertekek mindig egy jellemzo munkapontba beallitott felvezetore vonatkozik. Mellekteltem egy kepet, azon lathatod az aramerosseg erteke munkapontfuggo, azaz nem "csak" egyenaramu beallitasoktol fugg, hanem homerseklettol is.
Sziasztok. A minap forrasztottam egy dioda hidat. De tul sokaig, mert a cin nem tapadt jol a labaira.A hid közben forróra melegedett. Attól félek, hogy tönkrement.Hogy lehat lemérni egyszerű multival?
Tehát akkor ezek szerint 25 Celsiuson 1 Amperes kollektor áram esetén az erősítés 90 ? ezáltal a bázis áram pedig 11mA ? ha ez így van akkor érdekelne hogy hogyan tudom bele kalkulálni az egyenletbe a hőmérséklet változását ?
Le.
Ha van diodameresi funkcioja, az Neked a legegyszerubb. Ha barhol, barmilyen iranyban talalsz rovidzarat, akkor kuka. Ha csak sima ellenallas meresi funkciod van, akkor merjel mindig valto es vmelyik kimeneti (+ vagy -)oldal kozott. Merozsinor ket veget felcserelve ket teljesen kulonbozo erteket kell merned, vagyis egyik irany x ohm(kohm), masik iranyban szakadas. Ertheto, vagy rajzoljak?
Nem biztos, mert nem mindegyik egyforma, ez jellemzo ertek amit feltuntetnek. Ezert van adatlapon is a 15-60-as erosites megadva. Most vagy a rosszabbikkal, (15x) tervezel, vagy ha van ra mod akkor valogatsz.
De ha megnezed, csokkeno homerseklethez csokkeno aramerosites tartozik. Az 1A-es Ic-hez mar csak majdnem 50x igaz -55 foknal ![]()
Kicsit számolgattam szerintem rosszul B=15 mivel, hogy úgy fogtam fel hogy érdemes a legkisebb értékével számolni. Tudom hogy az általam "kreált" kapcsolás kicsit értelmetlen de most az értékek a kérdésesek... hogy maga a számolás része jó-e ? még annyit hozzá fűzné hogy a kiindulás az volt, hogy a kollektor ágon 1A lépjen fel, ebből adódva elvileg Ic=1A, Ib=0,066A, Ie=1,066... de szerintem valami tuti nem jó......
Jol szamoltal
![]() ![]()
Ez az amper, ez annyira nem volt kérdéses elnézést kicsit félre érthetően írtam le. A lényeg az ellenállásokon és a rájuk eső feszültségen van továbbá a Ucb, Ube, Uce helyesek-e illetve összerakva működne-e így ahogy van ? + még annyit hogy ez esetben mekkora teljesítmény esik a tranzisztorra ?
Uce sosem lesz 0! Ezert van a katalogusokban az Ucesat adattal adnak meg. A 2N3773 eseteben 8A-nel 1.4V .
Viszont ha te kapcsolokent akarod hasznalni a tranyot, akkor telitesbe kell vezerelni, azaz nem 0.7-0.75 Ube kell hanem sokkal nagyobb. (adatlap: Ic=8A Ube=2.2V) A meglevo es kalkulalhato vesztesegek stb miatt nem lesznek igazak a felirataid. Nem lesz 12W eldisszipalva az R2-n 1A-es Ic mellett. Meg atnezem az adatlapot es papiron kiszamolom az ertekeket, azutan meglatjuk jol szamoltal-e.
Sziasztok!
Segítsetek, hová tehetném fel az amatőr kérdésem tv+dvd+pc normális összekötése ügyében? Köszi,
ide is belefer (gondolom)
Johet ![]()
Sziasztok!
Van egy félterrás külső merevlemezem éshát eléggé melegszik ha használom. Szóval csinálni fogok neki egy ventillátoros hűtést csak egy problémám van! Nem akarom hoyg ez a hűtőberendezés állandóan rajtalegyen a merevlemez tokján szóval leszerelhetőnek kellene lennie. Arögzítést megoldom akár tapadókoronggal akár egy csatos megoldással vagy valamivel rászorítanám a hűtőt a tokra. Kérdésem: mit tudtok ajánlani oylan felületnek ami jó hőátvitelt biztosít a merevlemez fém tokja és egy hűtőborda között , amit nem kell állandóan hővezető pasztával kenegetni (sőtt egyáltalán nem kell).? |
Bejelentkezés
Hirdetés |