Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   737 / 3999
(#) H-Jag válasza Saggitarius hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Köszi.

A pc-t úgy kötöm a "sima" tv-re, hogy a tv elején a video/audio rca in-be kötöm. Ez randa, plusz lógnak a vezetékek, ráadásul a gyerek is kitépi immer. Azt kéne megoldanom valahogy, hogy euroscartal legyen összekötve a pc a dvd a tv-vel és midnezt egy fülessel is tudjam hallgatni, ha kell.

Van egy hármas euroscart elosztóm: Ilyen Ebbe, ha bedugom a dvd-t, plusz a pc-t egy ilyennel akkor nincs a dvd-nek hangja. Gondolom 2 hang nem tud egyszerre menni. A 3. helyre egy ilyet tettem, amibe a füles dugtam. Ezzel megint csak az a baj, hogy kapcsolgatni kell, hogy a dvd-t, vagy a pc hangját akarom e hallani. Egyszóval problémás és ronda a jelenlegi megoldás. Remélem érthető.
Persze nem feltétlen ezekkel az eszközökkel. Ha kell veszek hozzá, ami kel.

Köszönöm a segítséget
(#) proli007 válasza Vacok hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Hello!
Nem igazán láttam, hogy érdemleges választ kaptál volna (vagy nem böngésztem végig.) De javaslatom a következő.
- Tekintve, hogy az 555-öt követő 4013 felezi a frekit, 30..60kHz helyett 60..120kHz-et kell előállítani.
- R4-et kiveszed, D1..D3-at rövidre zárod.
- R6=22kohm, R5=10kohm, R7=3,3kohm, R8=100ohm, C4=2.2nF
- Az R5 ellenállással sorba kötöd az egyik kivett diódát, úgy hogy az anódja a plusztáp-felé, a katódja az R5-felé nézzen.
- Az átalakítás után a freki átfogása kb. 1:2,2 lesz. Ha a frekvenciát szeretnéd állítani, akkor az R7 és C4 módosítása a célravezető. Az átfogást egyik sem fogja módosítani.
(Ha érdekel a számítási elmélete is akkor leírom.)
üdv! proli007
(#) googa hozzászólása Dec 30, 2009 /

Sziasztok! Mindenképpen 3V-ra van szükségem egy LCD kijelzőhöz és így az egész rendszerhez is. Az egyetlen 3V-os IC, amit venni tudtam, az 100mA-es ez meg nem elég.

Van egy jó 1A-es 3,3V-os IC-m, hogy lesz abból stabil 3V az egész rendszerre?

Félek 3,3V-ot használni az LCD-hez, mert az adatlapjára 3V van írva. Ráadásul 3X-os belső boostert kell a leírás szerint használni, ami ugye 9V. De ha én beadom neki a 3.3V-ot és azt 3X-osan veszem, az már 10V. Az adatlap szerint a vezérlő IC-je bírja a 3,5V-ot is.

Mentsetek meg! Köszi!
(#) Frankye válasza googa hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

Használj LM 317-est, és helipotit a fesz beállításához!
(#) Saggitarius válasza Frankye hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

minek a helipoti? Kicsit draga megoldas lenne, lehet fixre is.
(vagy megfejelni a 100mA-est egy kulso power taggal)
(#) googa válasza Saggitarius hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

LM317 helyett, gyors és ideiglenes megoldásként nem jó, ha beteszek egy diódát, amin esik pár tized volt, vagy ellenállásból építek fesz osztót? Vagy ezek erre nem jók?
(#) Frankye válasza Saggitarius hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

Persze, az is megoldás, de ha nagyon precízre akarja belőni, akkor ez a legjobb.
(#) sprofan hozzászólása Dec 30, 2009 /

Sziasztok!
ATX tápban STD13007 helyettesíthető 2SC3306-vel?
STD13007 adatlap
2SC3306 adatlap
Nem sürgős de fontos lenne a válasz.
(#) Renátó004 hozzászólása Dec 30, 2009 /

Sziasztok szeretném meg tudni hogy az autóba való fejegységet pc táppal működésre lehet e bírni?
(#) aderka hozzászólása Dec 30, 2009 /

Üdv!
Egy orion 5.1, úgy néz ki meghalt. A végfok részére gyanakszom, az 5 hangszóróból 2 szól a többi nem. Főbb alkatrészek adatpalját mekerestem neten, UTC erősítők vannak benn hídba kötve. Aminek tudtam meg is mértem a tápfeszét, szépen meg is kapja az összes IC. Viszont az RCA kimenetekről visszakövetve rátaláltam 2 számomra ismeretlen IC-re. A típusuk: YG2025 Ha valaki tud ezekről valami infot az kérem segítsen.
Ezeken az IC-ken van egyedül hűtés ( UTC-ket leszámíta ), és ahogy már mondtam ennek lábai mennek a kimenetekre ahova a kis hangszórókat dugom be.
Sehol egy kormozódás semmi, ezért gyanakszom, hogy ennek az IC-nek néhány kimenete halhatott meg. Esetleg helyettesíthető valami mással?

Előre is köszönöm!

üdv: Dávid
(#) Saggitarius válasza Frankye hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

pont a potis megoldas nem a legpontosabb, csak annak latszik.
(#) moltam válasza Renátó004 hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

A PC táp fekete és sárga vezetéke között 12V feszültség van. Fekete a GND sárga a +12V.
(#) Saggitarius válasza aderka hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

fel tudnal dobni egy fotot? (lehetoleg ne elmosodottat)

Ahhoz hogy valami bemondja az unalmast nem feltetlenul kell optikai jelei legyenek
(#) aderka válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

Valami nagyon hasonló IC lehet. Azok a kis hangszórók biztosan nem többet 2W-nál és ahogy látom 1 IC tud 2 hangszórót megszólaltatni. Ebben 2db ilyen IC van. Egyedül a neve nem stimmel. Már összeraktam mert el kell mennem, de holnap délelött megnézem a feltett adatlaphoz képest miket mérek.
Holnap teszek fel képeket is!

Köszönöm!
üdv: Dávid
(#) Saggitarius válasza moltam hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

...csak nem minden pc tap szereti az uresen futkoraszast, nemelyik le is tilt, ha nincs az adott agon megfelelo terheles -raadasul pont az 5V-on-
(#) gyongyb hozzászólása Dec 30, 2009 /

Sziasztok!

Szeretnék építeni egy mono audio erősítőt próbálkozásnak. Találtam egy csomót és szinte mindennel tisztában vagyok, csak a legfontosabbal nem.
Ha a szükséges tápfesz +/- 35 V, akkor mivel tudnám ezt a feszültséget elérni?
Hogyan kössem be, hova kössem be, stb.
Alaposan oktassatok ki légyszi!

Üdv: Barna
(#) kadarist válasza gyongyb hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

Szia!

Ez a topic a Tiéd:Bővebben: Link
(#) Renátó004 válasza moltam hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

Igen ezt tudom,de én arra vagyok kíváncsi hogy ugyan olyan teljesítményt lead mint egy autóban?
Mondjuk egy 4x50 wattos fejegységhez egy 350-450 wattos pc táp és akkor elméletileg ennek müködnie kel
Nem
(#) Saggitarius válasza Renátó004 hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

1.,Ha ki is akarod csutkaig hajtani, akkor nem elegendo. 12V-os agon 10-15A-es a megengedett terhelhetoseg ami 120-180W. Mondjuk kocsiba 200W Ja pesze vacak hatasfoku hangszorokba lehet pumpalni a teljesitmenyt hogy szoljon is valamennyire.
2.,PC-s tapok nem ennyire dinamikus terhelesre keszultek, ezert IS kapcsolouzemuek.
(#) moltam válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

Nekem eddig minden tápom elindult az 5V os ág terhelése nélkül.
(#) googa hozzászólása Dec 30, 2009 /

Sziasztok! Még mindig ez a táp probléma. Csatolok egy fájlt, látható rajta, hogy 3V-ról +/-10%-ról van szó, amit 3x boost-al kell hajtani.
Másrészről egy NT7532-es IC van benne, aminek az adatlapja ITT található. Erre az van írva, hogy 3,6V-ig lehet neki adni a tápot. Nekem 3,3V-os tápom van. Meg szabad azt tennem bűntelenül, hogy 3,3V-ot adok rá és használom a 3X-os boostert? Mi rossz lehet belőle? Mit gondoltok? Köszi!
(#) googa válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

Jó, de akkor miért korlátozzák be nekem az LCD adatlapján, hogy 3V-ról menjen 3X-os booster-el? ez az előbb lemaradt, de írtam azért.

cog12864.pdf

(#) iscir hozzászólása Dec 30, 2009 /

Sziasztok.
Nem akartam új topikot nyitni ezért itt kérdezem. Hogyan tudnák a lehetö legolcsobban 230v váltofeszböl 12-16 voltot elöálitani?? olyan 6-800 mA terhelhetöséggel?
elöre is köszi
(#) kiskoczka1021 hozzászólása Dec 30, 2009 /

Üdv

Nem akarok új topikot nyitni ezért itt írok:
hogy lehet olyan csavart kinyitni aminek a feje olyan mint a sima csavaré csak a vonal közepe hiányzik,tehát csak két szélén van bevágás??
Ha spéci csavarhúzó kell hozzá akkor hol lehet ilyent kapni

(van egy kép is róla)
Nagyon fontos lenne

Névtelen.png

(#) googa válasza kiskoczka1021 hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

Fűrészeld/reszeld be egy csavarhúzó közepét. Az utána még jó lehet csavarhúzónak. Vagy próbáld meg enyhén nyitott, de jó erős csípőfogóval.
Vagy, fogj két szöget és a nyílás távolságában szorítsd őket egy kombinált fogó szájába, és azzal próbáld kihajtani.
(#) iscir válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

Hát ennél kicsit olcsobb megoldásra számitottam
mivel nem egy darab kellene
(#) _ampervadasz_ válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

Kínai piac 200 !

Hát lehet az lesz
de azért nem tudtok egy egyszerü félvezetös megoldást?
jobban örülnék neki

és 10-16 v 100mA re???
(#) vizor válasza kiskoczka1021 hozzászólására (») Dec 31, 2009 /

Feszítőfejes csavarnak hívják. Bővebben: Link. 1-2-3 ezer Ft-ért lehet kapni 102 darabos csavarhúzókészletet, amiben van ilyen fajta csavarhúzófej, 4,6,8,10-es méretben (az ár boltfüggő). Nagyon jó kis készlet, 12 féle csavarhúzófej típus van benne, csillag, torx, imbusz, stb.
Következő: »»   737 / 3999
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem