Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Köszi.
A pc-t úgy kötöm a "sima" tv-re, hogy a tv elején a video/audio rca in-be kötöm. Ez randa, plusz lógnak a vezetékek, ráadásul a gyerek is kitépi immer. Azt kéne megoldanom valahogy, hogy euroscartal legyen összekötve a pc a dvd a tv-vel és midnezt egy fülessel is tudjam hallgatni, ha kell. Van egy hármas euroscart elosztóm: Ilyen Ebbe, ha bedugom a dvd-t, plusz a pc-t egy ilyennel akkor nincs a dvd-nek hangja. Gondolom 2 hang nem tud egyszerre menni. A 3. helyre egy ilyet tettem, amibe a füles dugtam. Ezzel megint csak az a baj, hogy kapcsolgatni kell, hogy a dvd-t, vagy a pc hangját akarom e hallani. Egyszóval problémás és ronda a jelenlegi megoldás. Remélem érthető. Persze nem feltétlen ezekkel az eszközökkel. Ha kell veszek hozzá, ami kel. Köszönöm a segítséget
Hello!
Nem igazán láttam, hogy érdemleges választ kaptál volna (vagy nem böngésztem végig.) De javaslatom a következő. - Tekintve, hogy az 555-öt követő 4013 felezi a frekit, 30..60kHz helyett 60..120kHz-et kell előállítani. - R4-et kiveszed, D1..D3-at rövidre zárod. - R6=22kohm, R5=10kohm, R7=3,3kohm, R8=100ohm, C4=2.2nF - Az R5 ellenállással sorba kötöd az egyik kivett diódát, úgy hogy az anódja a plusztáp-felé, a katódja az R5-felé nézzen. - Az átalakítás után a freki átfogása kb. 1:2,2 lesz. Ha a frekvenciát szeretnéd állítani, akkor az R7 és C4 módosítása a célravezető. Az átfogást egyik sem fogja módosítani. (Ha érdekel a számítási elmélete is akkor leírom.) üdv! proli007
Sziasztok! Mindenképpen 3V-ra van szükségem egy LCD kijelzőhöz és így az egész rendszerhez is. Az egyetlen 3V-os IC, amit venni tudtam, az 100mA-es ez meg nem elég.
Van egy jó 1A-es 3,3V-os IC-m, hogy lesz abból stabil 3V az egész rendszerre? Félek 3,3V-ot használni az LCD-hez, mert az adatlapjára 3V van írva. Ráadásul 3X-os belső boostert kell a leírás szerint használni, ami ugye 9V. De ha én beadom neki a 3.3V-ot és azt 3X-osan veszem, az már 10V. Az adatlap szerint a vezérlő IC-je bírja a 3,5V-ot is. Mentsetek meg! Köszi!
Használj LM 317-est, és helipotit a fesz beállításához!
minek a helipoti? Kicsit draga megoldas lenne, lehet fixre is.
(vagy megfejelni a 100mA-est egy kulso power taggal)
LM317 helyett, gyors és ideiglenes megoldásként nem jó, ha beteszek egy diódát, amin esik pár tized volt, vagy ellenállásból építek fesz osztót? Vagy ezek erre nem jók?
Persze, az is megoldás, de ha nagyon precízre akarja belőni, akkor ez a legjobb.
Sziasztok!
ATX tápban STD13007 helyettesíthető 2SC3306-vel? STD13007 adatlap 2SC3306 adatlap Nem sürgős de fontos lenne a válasz.
Sziasztok szeretném meg tudni hogy az autóba való fejegységet pc táppal működésre lehet e bírni?
Üdv!
Egy orion 5.1, úgy néz ki meghalt. A végfok részére gyanakszom, az 5 hangszóróból 2 szól a többi nem. Főbb alkatrészek adatpalját mekerestem neten, UTC erősítők vannak benn hídba kötve. Aminek tudtam meg is mértem a tápfeszét, szépen meg is kapja az összes IC. Viszont az RCA kimenetekről visszakövetve rátaláltam 2 számomra ismeretlen IC-re. A típusuk: YG2025 Ha valaki tud ezekről valami infot az kérem segítsen. Ezeken az IC-ken van egyedül hűtés ( UTC-ket leszámíta ), és ahogy már mondtam ennek lábai mennek a kimenetekre ahova a kis hangszórókat dugom be. Sehol egy kormozódás semmi, ezért gyanakszom, hogy ennek az IC-nek néhány kimenete halhatott meg. Esetleg helyettesíthető valami mással? Előre is köszönöm! üdv: Dávid
pont a potis megoldas nem a legpontosabb, csak annak latszik.
A PC táp fekete és sárga vezetéke között 12V feszültség van. Fekete a GND sárga a +12V.
fel tudnal dobni egy fotot? (lehetoleg ne elmosodottat)
Ahhoz hogy valami bemondja az unalmast nem feltetlenul kell optikai jelei legyenek
Valami nagyon hasonló IC lehet. Azok a kis hangszórók biztosan nem többet 2W-nál és ahogy látom 1 IC tud 2 hangszórót megszólaltatni. Ebben 2db ilyen IC van. Egyedül a neve nem stimmel. Már összeraktam mert el kell mennem, de holnap délelött megnézem a feltett adatlaphoz képest miket mérek.
Holnap teszek fel képeket is! Köszönöm! üdv: Dávid
...csak nem minden pc tap szereti az uresen futkoraszast, nemelyik le is tilt, ha nincs az adott agon megfelelo terheles -raadasul pont az 5V-on-
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy mono audio erősítőt próbálkozásnak. Találtam egy csomót és szinte mindennel tisztában vagyok, csak a legfontosabbal nem. Ha a szükséges tápfesz +/- 35 V, akkor mivel tudnám ezt a feszültséget elérni? Hogyan kössem be, hova kössem be, stb. Alaposan oktassatok ki légyszi! Üdv: Barna
Igen ezt tudom,de én arra vagyok kíváncsi hogy ugyan olyan teljesítményt lead mint egy autóban?
Mondjuk egy 4x50 wattos fejegységhez egy 350-450 wattos pc táp és akkor elméletileg ennek müködnie kel Nem
1.,Ha ki is akarod csutkaig hajtani, akkor nem elegendo. 12V-os agon 10-15A-es a megengedett terhelhetoseg ami 120-180W. Mondjuk kocsiba 200W Ja pesze vacak hatasfoku hangszorokba lehet pumpalni a teljesitmenyt hogy szoljon is valamennyire.
2.,PC-s tapok nem ennyire dinamikus terhelesre keszultek, ezert IS kapcsolouzemuek.
Nekem eddig minden tápom elindult az 5V os ág terhelése nélkül.
Sziasztok! Még mindig ez a táp probléma. Csatolok egy fájlt, látható rajta, hogy 3V-ról +/-10%-ról van szó, amit 3x boost-al kell hajtani.
Másrészről egy NT7532-es IC van benne, aminek az adatlapja ITT található. Erre az van írva, hogy 3,6V-ig lehet neki adni a tápot. Nekem 3,3V-os tápom van. Meg szabad azt tennem bűntelenül, hogy 3,3V-ot adok rá és használom a 3X-os boostert? Mi rossz lehet belőle? Mit gondoltok? Köszi!
Jó, de akkor miért korlátozzák be nekem az LCD adatlapján, hogy 3V-ról menjen 3X-os booster-el? ez az előbb lemaradt, de írtam azért.
Sziasztok.
Nem akartam új topikot nyitni ezért itt kérdezem. Hogyan tudnák a lehetö legolcsobban 230v váltofeszböl 12-16 voltot elöálitani?? olyan 6-800 mA terhelhetöséggel? elöre is köszi
Üdv
Nem akarok új topikot nyitni ezért itt írok: hogy lehet olyan csavart kinyitni aminek a feje olyan mint a sima csavaré csak a vonal közepe hiányzik,tehát csak két szélén van bevágás?? Ha spéci csavarhúzó kell hozzá akkor hol lehet ilyent kapni (van egy kép is róla) Nagyon fontos lenne
Fűrészeld/reszeld be egy csavarhúzó közepét. Az utána még jó lehet csavarhúzónak. Vagy próbáld meg enyhén nyitott, de jó erős csípőfogóval.
Vagy, fogj két szöget és a nyílás távolságában szorítsd őket egy kombinált fogó szájába, és azzal próbáld kihajtani.
Hát ennél kicsit olcsobb megoldásra számitottam
mivel nem egy darab kellene
Kínai piac 200 !
Hát lehet az lesz
de azért nem tudtok egy egyszerü félvezetös megoldást? jobban örülnék neki
Feszítőfejes csavarnak hívják. Bővebben: Link. 1-2-3 ezer Ft-ért lehet kapni 102 darabos csavarhúzókészletet, amiben van ilyen fajta csavarhúzófej, 4,6,8,10-es méretben (az ár boltfüggő). Nagyon jó kis készlet, 12 féle csavarhúzófej típus van benne, csillag, torx, imbusz, stb.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |