Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Nagyfeszültség sorkimenő trafóval
Témaindító: (Felhasználó 1306), idő: Márc 1, 2006
Milyen kapcsolás? Milyen sorkimenő? Ha fekete (monitorból való pl.) sorkimenőid vannak, akkor ezt el is felejtheted, ugyanis ezt a manővert ellenütemben járatva lehet csak elérni, viszont a trafókban lévő dióda miatt ez nem lehetséges. Ha simán sorba kötöd őket, akkor szinte biztosan át fog ütni a nagyobb feszültségen lévő tekercs a magjára. Ugyanis a legfelső tekercs kivezetése, és a legalsó tekercs alsó kivezetése közt 2x-es feszültséget lehet mérni, és a magon keresztül próbál majd meg áthaladni az áram. Én próbáltam egy fekete, és egy normál sorkimenővel az ellenütemű meghajtást ZVS-el, de sok haszna nem volt, a feszültség látszólag nem nőtt, és később meg is halt a dióda nélküli sorkimenő. Ha kíváncsi vagy, fel tudok rakni videót róla.
Egyébként nem is a két kivezetés közti feszültséggel van probléma, hanem hogy az egyik tekercs alja lesz magas potenciálon, ott üt át. Mert ellenütemben is dupla feszültség van a két kivezetés közt.
a Sorkimenő 1ik felére feltekertem 15menet primert, 3menet vissazcsatoló tekercset és azt kötöttem be a tesla primer+visszacsatoló helyére(L1;L2).A szekunder meg a malomkerék (nem tudom hány menettel) A mellékelt rajznál tökéletesn működik.
Csak a Teslás meghajtásnál nem.
A Teslásnál légmagra vannak méretezve a menetszámok meg egyebek. A vasmagos tekercs induktivitása is sokkal nagyobb, mint a légmagos tekercsé, úgynogy ez teljesen bukta.
Remélem, Collector is megszólal ebben az ügyben.
Értem. És ha tekernék hozzá 1 tesla tekercset a megadott menetszámmal, akkor elvileg jó lenne nem? Csak akkor is 12V-om és gondolom ahhoz kéne méretezni.
Ezen a képen jól látszik a Tesla-elrendezés. A Tesla-meghajtóval ez az elrendezés a működőképes. A Teslának a légmag az egyik sajátossága.Bővebben: Link
Inkább akkor hanyagolom.
Az lenne a kérdésem hogy egy sorkimenő trafóval és egy tirisztorral lehetne e nagyfeszt előállitani.
Hello!
Miért nem maradsz a tranzisztornál? A tirisztor meg egyébként is nem jó erre a célra, azt egészen másra lehet felhasználni. Tranzisztort meg nagyon könnyű beszerezni. Ha van a közelben olyan bolt, ahol elektroval is foglalkoznak, vagy netán TV javítanak biztos, hogy tudsz ott venni egyet! EZT nézd meg, egy kis leírás a tirisztorról.
A közelben nincs se elektronikai bolt se ahol tv-t javitanak. A tranzisztorom ami volt az meg kiégett és itthon nem találok alkalmasat.
Köszönöm ezt megpróbálom megépiteni.
Ha 30 V-ról akarom meghajtani akkor csak az ellenállásokat és a kondenzátorokat kell megváltoztatni. Vagy 30 V-ról nem menne?
Van 2 DB BUK455200A MOS tranzisztorom ebből nem lehetne sorkimenő meghajtást csinálni? Amúgy mi a külömbség a MOS tranzisztor és a FET között, Mert nézegettem a FET sematikus rajzát (N csatornás) és ugyan az mint a most tranzisztoré. IRFP250 buk455-200A
Szia! A két megnevezés ugyanazon eszközt takar.
Akkor a ZVS meghajtót elvileg meg lehetne épiteni a BUK455-200 as MOS-al?
Miért ne lehetne?
Szia,miért nem rendelsz alkatrészt hozzá,semeddig nem tart,megéri amennyiért kihozzák olcsóbb mint a busz,vagy benzin ár,az útra.
Szia!
Kinek írtad? Használd a "válasz" gombot.
De van neki alkatrésze hozzá. Most tisztáztuk.
Csak a 200V-os típusát lehet használni, a 100-ast nem.
Köszi. Akkor megépitem, majd teszek fel képet (ha működni fog)
Van 1 olyan problémám hogy nem találok itthon ZY-12es zéner diódát, azt lehetne valamivel helyettesíteni a ZVS driver-ban? Esetleg hol találhatok ilyet? Pc táp, monitor monitor alaplapján? esteleg azok a kis piros üvegszerű diódák azok mert nincs rájuk irva hogy ZY-xx csak az hogy h-48, meg h-10, h16. Vagy esetleg lehet helyettesíteni sima diódával. Mert nincs kedvem futárral lehozatni 2db diódát.
Zenert nem helyettesíthetsz sima diódával
Az üveg tokozásból sem mindegyik zener, pl 1N4148 is üveg.
Keresgélj,volt mikor órákat képes vagyok bámulni a bontott panelokat,hátha rá lelek a hiányzó alkatrészre
Ha gyanús a dolog, hogy zener, de nem tudod beazonositani, akkor célravezető egy tápegység, egy~1k ohm ellenállás sorba a diódával,és a diódán feszültségmérés. Természetesen záróirányban.
Én és bámultam órákat a panelokat és találtam zénert, még jó hogy a panelon ZD-vel volt jelölve . Most az a probláma hogy ZY-14töl vannak felfele azthiszem 32ig (h14-h32), a 14 voltos zéner is jó, mert én csak 12voltrol fogom tudni hajtani(PC-táp)?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |