Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Azt nem értem, hogy miért nem a gyártó oldalán kerestek ilyen jellegű infókat. Talán azért, mert olyan nyílvánvaló?
Bővebben: Link Bővebben: Link
Szisztok!
Kérhetek egy mérhetetlenül nagy segítséget? Valaki tudna segíteni mi lehet a projekt baja? A CloseUSART() ot nem találja a fordításkor! Mellékeltem rar-ban feltettem az összes file-t. Teljesen tanácstalan vagyok, mi lehet a baj.... Bármi segítséget örömmel veszek! Előre is köszönöm! üdv, bubu
Nem csak ezt nem találja, hanem egy nagy halom egyéb mindent se.
De a kérdésedre a válasz az, hogy ebben a PIC-ben nem egy usart van, ezért azok neve nem CloseUsart(), hanem Close1USART(), ill. Close2USART() Ez az összes hasonló dologra igaz. Érdemes belenézni az usart.h és egyéb felhasznált x.h állományokba, bennük van a válasz az ilyen kérdésekre!
Miert lenne nehez?
Bővebben: Link Amugy meg MPLAB-ban Help, Topic, MPASM Assembler, beirod 'DB' vagy directives-nel kinezed mi kell... Az a Help velemenyem szerint nagyon jo, az az MPASM MSDN-je ha szabad igy ossze hasonlitani, erdemes olvasgatni fokent a peldakat es tippeket...
Sziasztok!
Létezik olyan program ami át tudja konvertálni a c fájlt asm fájllá? Az egész googlet átkutattam, és nem találtam semmi használható dolgot. Idézet: „Létezik olyan program ami át tudja konvertálni a c fájlt asm fájllá?” A C fordítók általában ilyenek (pl. SDCC). De a HEX állomány is megjeleníthető ASM formában (MPLAB disassembly Listing, vagy Program Memory ablak). Azt viszont egyiktől se reméld, hogy értelmes, használható assembly forráskódot ad. Többnyire arra jó csak, hogy egy-egy rövid programrészletről megállapítsuk, hogy mennyire optimálisan fordítja le a C fordító.
Rossz helyen kérdezel! Olvasd el a fórum használatával kapcsolatos dolgokat!
Ugye így fogom tudni programozásra, és digitális bemenetként is használni az MCLR lábat? És ugye az U$5 nem csak resetelésre használható hanem a digitális bemenetre való L szint kapcsolására is? (U$5 egy kapcsoló.) vagy csak reseteléshez használható az MCLR láb?
Ma egyébként már A/D-t is használtam. Bár az ADCON2 regiszter célját (idők) nem értem teljesen, de mégis elsőre sikerült kiíratnom a mért értéket a már korábban megírt szubrutinommal a hétszegmenses multiplexált kijelzőimre. Igaz az érték nagyon ugrál, de ez a nyák nem is ehhez lett tervezve... A következő az időzítők és a megszakítások megtanulása lesz. :yes:
Ha bemenetnek akarod használni, akkor felesleges a D1,C1,R39. Elég egy felhúzó ellenállás és kapcsolóval L-re húzni. Igy a programzáshoz is használható. Ne felejtsd a configbitet is beállítani, mert csak akkor lesz bemenet.
Idézet: „Elég egy felhúzó ellenállás és kapcsolóval L-re húzni.” De akkor ha rádugom a PICKit2-t és megnyomom a gombbot, akkor a 13,5V-ot összekötöm a GND-vel.
Ha nyitva van a kapcsoló - gondolom ez az alaphelyzet, nem "köszön össze". De ha megnyomod, akkor... ... tegyél a GND felöl is egy ellenállást, az mégis csak olcsobb...
MPLAB-nál a HEX visszafordítása abban az esetben is működik, ha a HEX fájl nem a project részét képezi?
Miért nem próbálod ki? Akkor meglátod.
Sok köszönet nincs benne, amit mutat, mert nem lesznek mellette kommentben a forrássorok, ami segíthetne az eligazodásban.
Sziasztok!
MPLAB-ban be lehet valahol állítani, hogy a pickit2 "vpp first" módon programozza a PIC-et (12F675)? Mivel ha a PGC, vagy PGD lábat dig. kimenetként használom, és H-ra állítódik a program futásakor, mielőtt a programozó ráadná a vpp-t, akkor nem tudja törölni/programozni, csak a picikit2 programmal tudom vpp first módban törölni/programozni. A programozási adatlap szerint egyébként is vpp first módon kellene a program/verify módba lépni: Idézet: „The Program/Verify mode is entered by holding pins clock and data low while raising MCLR pin from VIL to VIHH (high voltage). Apply VDD and data.”
Szia,
En nem tudok rola, hogy lehetne, de pickit2 szoftvereben van ket lehetoseg. Az egyik, hogy automatikusan programozzon ha egy bizonyos HEX file valtozik, a masik, hogy a pickit2 gomb megnyomasara programozzon be egy bizonyos HEX file-t. (A harmadik pedig, hogy alt-tab es klikk, nem nehezebb, mint az MPLAB-on belul kattintgatni)
Sziastok!
Aki Proton-t használ PIC programok írására az legyen szives mondja el nekem hogy a lenti progi miért nem működik. PICkit2-t használok ami tökéletesen működik. progi: Device = 16F887 XTAL = 20 Output PORTD High PORTD
Speciel én nem ismerem ezt a programot (ezért ez most lehet csak felesleges okoskodás lesz), hibaforrásként talán azt tudom felróni, hogy az irányregiszterek nincsenek feltöltve, TRISD jelen pillanatban. Viszont ennél a fordítónál nem tudom hogy működhet, de erősen basic jellege van ennek a néhány sornak, próbálj ilyesmit: "TRISD = %00000000"
En nem ertek a PICBASIC-hez, de mintha "Output" ill "High" eseten meg kellene adni a port bitet is, pl:
Azonkivul szerintem nem artana egy vegtelen ciklus az egesz vegere, hogy ne fusson memoria szemetre -- ambar lehet a PICBASIC ezt automatikusan elintezi, nem tudom? Itt talaltam egy par pelda programot amibol a kovetkezteteseket levontam: Bővebben: Link
Nem használok Proton Basic-et, de itt találtam egy nagyon egyszerű mintapéldát.
Igen, ez basic. A TRISD szerepét most az OUTPUT parancs vette át. Most más problémáim akadtak, mégpedig az hogy a felprogramozott PIC néha csak kb. 1 perc után indul el, de ha hozzáérek a port többi lábaihoz akkor rögtön elindul. A program egy ledet villogtat a PORTB.0-n.
Ha nem adok meg port bitet akkor az egész portra értelmezi. Köszi a linket.
Az oszcillátorral lesz valami. Szerintem haszáld a belső oscillátort, ha már ebben a tipusban úgyis van. Az OSCCON regiszterrel kell indulás után beállítani a frekit.
üdv
Csak mint érdekességként említem meg, hogy böngésztem a Lomex kínálatát és beleakadtam egy ilyen pic be: PIC18F6622. 564 nettóért még akár meg is érheti. Ennél jóval többe kerül a chipcadnél. Szerintetek érdemes foglalkozni vele ?
Attól függ, mire akarnád használni. Általában a feladat adott, és ahhoz nézünk chipet, nem a chiphez feladatot. Elég általános célúnak néz ki, fő előnyének az tűnik, hogy két MSSP és két USART van benne, meg 12 bites AD átalakító.
Az ár miatt akadtam fenn rajta elsősorban, mivel a lomexben amugy nem szokott jó áron pic lenni, de a 2 hw usart is jól jön most. Szerintem megpróbálkozom vele.
(csak 10bit az A/D, de 12 van belőle)
Akkukapacitasmeresre milyen pic-et ajanlotok?
Nem tudom hogyan mukodnek a profi akuteszterek, nekem 3.7V Lithiumokat kene merni, elobb arra gondoltam hogy feltoltom es kisutes kozben merem az idot, aztan gondoltam ha mar merem a feszultseget kisutes kozben hogy tudjam mikor alitsam le a kisutest el is tarolhatnam az adatokat, na de ha eltarolom azt nem tudom mibe tegyem, gondoltam sd-kartyara. tudom ez beillene egy akutolto keszitese topikba is.. kinek milyen tapasztalata van/ milyen otlete?
Mindenféleképpen olyat, amiben van AD átalakító, de kb. 12F675 is elég erre. SD kártya SPI módban az négy láb, ha jól emlékszem, ötödik az AD átalakító, hatodik amivel a PIC le birja állítani a kisütést. Mondjuk ez elég kicentizett, de kb. ez az igénye egy kapacitásmérésnek. Esetleg ha akarsz kisütőáramot változtatni/mérni, akkor ahhoz kis kell néhány láb, ha kvarcpontossággal akarod az időt mérni, ahhoz is kell két láb, szóval össze kell számolni, hogy mik az igényeid.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |