Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 1.2V -os akkucellából 8-9V

Témaindító: tothtechnika, idő: Jan 5, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 3
(#) tothtechnika hozzászólása Jan 5, 2010 /

Sziasztok!

Szeretnék egy gyárilag 9V-os elemmel működtetett készüléket (vezeték nélküli gitáradó) 1.5V-os ceruzaelemről, vagy egy 1.2V-os ceruzaakkuról működtetni.

9V-ról 20mA-t vesz fel a készülék, tehát 180mW fogyasztása van. Számításaim szerint ekkor 1V-ról 180mA-t venne fel, tehát még egy kacatabb 1.2V-os akkuról is hosszabb üzemidőt érhetnék el, mint egy 9V-os elemről, arról nem is beszélve, mennyivel olcsóbbak a ceruzaakkuk, illetve a ceruzaelemek.

Sokat keresgéltem neten, de nemigazán találtam olyan dc-dc konvertert ami tudna 9V körüli feszültésget előállítani ilyen kis feszültségből.

Igazából 7V már elég lenne, de ennél kevesebb sajnos kevés. Amit én találtam az stabil 5V-ot állított elő, és sajnos nem lehetett feljebb vinni a feszültséget.

Előre is köszönök minden segítséget!
(#) tothtechnika válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Kösz, de nekem nem 12V-ból kell, hanem 1.2-ből... és ilyen nincs itt...
(#) CIROKL válasza tothtechnika hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

De a Zoli a topik címére utalt ! Vagy amit keresel az nem dc-dc konvereter? mert a szövegezésből nekem az jön le
(#) Csaszu válasza tothtechnika hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

és mondjuk 6-7 db AAA miniceruza akku, mindenféle túlbonyolítás nélkül ?
de ugyanúgy létezik 9 V-os NiMh akku is, szval nem is értem a kérdést.
(#) Rober_4 válasza tothtechnika hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Szerintem, nem véletlenül mennek ezek a cuccok 9v-os elemről. Egy ilyen dc-dc konverter elég sok zajt termelhet, és szerintem megfelelően méretezett zavarszűrést igényel. Egy kilencvoltos elem ezzel szemben professzionálisan zavarmentes. Tehát szerintem is maradj az aksinál, viszont azt tölteni kell kéthetente, mert magától is lemerül. Az elemek a torzítómban ráadásul hónapokig bírják, bár én mindig olcsó kínait veszek, mert ha bekapcsolva felejtem, akkor ne legyek nagyon mérges, hogy lemerült. Egy 9v-os elemről ráadásul mindig könnyen megállapítható, hogy töltött-e. A ceruzaelemet viszont hiába nyalogatod, ahhoz műszer kell. :beka3:

Az a téma nagyteljesítményű dc-dc konverterekkel foglalkozik, mint a legtöbb amit találni lehet. Nekem itt kisteljesítményű kell, 1 ic-s megoldás. Nem véletlenül csináltam külön topikot.
(#) Sebi válasza tothtechnika hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

A két előttem szólónál a megoldás...

Azért kell/érdemes a 9V-os akkunál vagy AA cellasort alkalmazni, mert a konverter mindig termel zajt is. Nem megoldhatatlan a kiszűrése, de munkaigényes: jól árnyékolt vasdoboz, ki-bevezetések szűrése, stb. Ezenkívül számolni kell az átalakítás veszteségeivel is, aminek figyelembe vételével a várható üzemidő már nem nem fog olyan mértékű növekedést mutatni, amit gondoltál.

(#) tothtechnika válasza Rober_4 hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Helló!

Persze hogy nem véltelen, mivel a 9V-os elelmmel készíteni áramkört a legolcsóbb megoldás. A mai korszerű dc-dc konverterek sok esetben kevesebb zajt termelnek mint egy analóg szabályzó. És mint minden, ez is megfelelő méretezést igényel, egyetértek.. dehát istenem azért foglalkozunk vele, hogy megfelelően méretezzük

Amúgy ha végigolvassátok a témaindító hozzászólásomat láthatjátok, hogy nem véletlenül szeretnék átálni ceruzaelemes működésre, ár és tartósság szempontjából is sokkal jobb megoldás.

Mivel látom, nem volt egyértelmű valójában mit is várok, leírom újra: Olyan kapcsolóüzemű DC-DC konverter ic-t keresek ami képes működni 0.8, 0.9V-ról (tehát 1 db 1.2V-os akkuról már simán megy), és ebből képes 7-9V körüli egyenfeszültséget jó hatásfokkal készíteni. Nem utolsósorban kapható legyen valahogy.

Nagyon jó példa a MAX1674, de sajnos ez csak 5V-ot képes előállítani.
link
Itt meg van oldva a lemerült elem jelzése is.

Gondolkoztam azon is, hogy két dc-dc konvertert sorbakötve megoldható lenne a feladat, de helyhiány miatt kivitelezhetetlen sajnos.
(#) tothtechnika válasza Sebi hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Azért nem kell annyira félni a zajtól... Egyáltalán nem nagy ördöngősség kiszűrni, arról nem is beszélve, hogy egy ilyen eszközbe több zaj van, mint amit a konverter termel, szóval sok vizet nem zavar...

MAX632-es IC-vel már készítettem konvertert ami 2V-ról már elő tudta állítani a 7V-os feszültséget, de sajnos 2V alatt leáll, és nem működik. A két ceruzaelemmel 41 órás üzemidőt értem el... Tippelhettek mennyi volt a 9V-os elemmel. És érdekes módon zavarnak semmi jele, nem veszek észre semmi különbséget a hangátvitelben.
(#) cimopata válasza tothtechnika hozzászólására (») Jan 5, 2010 / 6

Szia!

Léteznek ilyen IC-k
Itt egy NI-s ic: Bővebben: Link

Itt pedig egy Maxim-os: Bővebben: Link

Vagy LM2623 retnél van.

A gomolyfelhők eloszlatására leírom, hogy nem kell egyáltalán félni a zavaroktól.
Ha pl 500kHz-re állítjuk be a kapcsolófrekit, akkor szűrés után szinte semmi zaj nem marad belőle.
Jó nyáktervel pedig a szórt zavarok is minimálisak.
(#) tothtechnika válasza cimopata hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Köszi a választ.

Néztem az ic-ket amit ajánlottál:
LM2623: úgy látom 2 cella alatt nem jó.
MAX1947: nem kapható itthon, és úgy látom 3.3V fölé nem megy a kimeneti feszültsége.

LM2623 a legszimpibb, de nem tudom hogy ez is menne e 1 celláról, mert ha jól látom minimum fesz 1,2V

Találtam még ezt: link

De sajnos nem tudom, hogy mennyire lehet ez jó, viszont elég drága

Na ez jogos, de ezt nem találtam Sorry! De ahogy elnéztem itt sem találtak rá a megoldásra.
(#) cimopata válasza tothtechnika hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Idézet:
„Köszi a választ. Néztem az ic-ket amit ajánlottál: LM2623: úgy látom 2 cella alatt nem jó.”

Miért ne menne?

Nézd meg Sart Up Supply Voltage max 1,1V
(#) Ubul12 válasza tothtechnika hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Ne bonyolítsd ami egyszerűen megvalósítható.
Tegyél be 9V-os akkut. Ezt már ajánlották.
A maradék idődben pedig olvasgassál szakirodalmat, és tanulmányozd Ohm törvényét.
(#) dokidoki hozzászólása Jan 5, 2010 /

Sziasztok! Buék!

Régebben nekem is volt ilyesmi gondom. Tönkrement a vezeték nélküli mikrofonom, az is egy darab ceruza elemről ment, és egyszer csak elhallgatott.
A javítás során kiderült, hogy a friss elem ellenére nem kap tápfeszültséget a szerkezet. Vissza követve a kapcsolását a tápegység egy sima egy tranziztoros step-up konverter. Ami a tranziztoron kívül egy tekercs és egy dióda meg egy ellenállást tartalmazott.
A tekercs egyik kivezetése maródott el a ragasztó miatt.
Sajnos már nem tudom hol van a rajzom róla, mert évekkel ezelőtt történt ez. Akkor több kísérletet végezem vele, simán lehetett vele 150 voltot is csinálni.
Ezt a kapcsolást viszontláttam valamelyik LED-es topikban. ha lesz kedvem megkeresem.
A másik ötlet: Valószínű, hogy a TE áramköröd is nem közvetlen 9 voltról megy, hanem az elem táplál valószínűleg 78L05 stabilizátort, ez általában lehal 7 Volt feszültség alatt. Ha az ajánlott kapcsolásokat használva, de megkerülve a belső stabilizátort használható lehetne. De ehhez bele kell kotornod az áramkörbe, bár szerintem ez nem vészes, ha van róla áramköri terved és kapcsolásod.
Ha netán nincsen, akkor szépen lefotózva, a képek alapján segítségre lelhetsz itt. (ha eddig nem helyeződött át a topik, akkor mások hasonló bajait is lehet majd orvosolni)
(#) tothtechnika válasza dokidoki hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Helló!
Ez az egytranzisztoros tetszik
Van benne 78l05, de csak az osszcinak, a végfokozat és a compander ic 9V-ról megy, és sajnos nem is a 78l05 miatt kell a 7V, hanem a ne571 miatt, mert az bizony 6V alatt nem hajlandó működni. A végfokot még át lehet építeni hogy kisebb tápról is működjön ugyanakkora E.R.P-vel.
(#) tothtechnika válasza Ubul12 hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Most jól érzem, hogy ezzel a válaszoddal teljesen analfabétának állítasz be, holott te nem tudsz elolvasni egy témanyitó hozzászólást?

Amúgy sem értem, hogy miért megy el minden tudástáras beszélgetés fele arra, hogy a témaindítónak 100x el kell magyarázni, miért akar azt csinálni amit akar és nem mást, mert az tuti, hogy tök más megoldást kínálnak neki, mint amit kérdez, és megmagyarázzák, hogy egy analfabéta és menjen inkább vonatkerekeket pumpálni.

Én a helyedbe ha nem tudok értelmeset hozzászólni, inkább nem írnék semmit...

Kérlek benneteket felejtsétek már el azt a 9V-os elemet vagy akkut. Van itthon belőle 10 db és egyik sem ér egy rakás szart sem, de Ubul12 kedvéért 3x is leírom, hogy érthető legyen: 9V-os akkuval 3 -4 óra üzemidőt tud az eszköz...
Lehet, hogy téged ez boldoggá tenne, de engem kevésbé.

2db ceruzaakuval 30-40 órát elértem ugyanazzal a készülékkel, de most helyhiány miatt csak 1 ceruzaelem lehetne benne.

Továbbá ennek a kis eszköznek felhasználási lehetőségei szinte korlátlanok, nem hiszem el, hogy csak én látok benne fantáziát...
(#) tothtechnika hozzászólása Jan 5, 2010 /

Amúgy azt hiszem, skori weboldalán megtaláltam a megoldást, ha ír hozzászólást, neki adnám az 50 pontot, felrakott egy új menüpontot és abba elég jó kapcsolás van, bár kár, hogy csak tranzisztoros, helyhiány miatt az ic-s szerintem most nekem jobb lenne, dehát vannak mini smd-k ugyhogy talán ez nem lesz probléma. Pénteken összedobok egyet.
(#) cimopata válasza tothtechnika hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Tranzisztoros megoldásra visszatérve.
Ha fogsz 2db tranyót csinálsz belőle egy astabil multivibrátort, csak a kollektorkörbe ellenállások helyet kerül a primer oldal 1-1 tekercse.
A szekunder meg megfelelő menetszám, áttétellel leadná a 9V-ot.

(#) tothtechnika válasza cimopata hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

igazából trafót nem nagyon szeretnék beletenni mert elég bonyolult a kivitelezése, nagyon kis helyem van, na meg nem tudom mennyire lenne stabil 1V-ról egy astabil multivibrátor, kimenőfesz stabilitás is hagy némi kívánnivalót maga után, ahhoz képest meg bonyolult... szerintem
(#) dokidoki válasza tothtechnika hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Nekem is tetszik, közben megkerestem a gépemen.. a ledes topikban tették fel. Bár az emlékeim szerint az általam visszarajzolt kapcsolás még egy ellenállást tartalmazott a tranziztor bázisa és a test felé... De el lehet szórakozni vele, mert sok formában és tekercs variáció lehetőség van.

Na. Ez egy érdekes és egyszerű kapcsolás.. Majd kísérletezgetek vele, bár kétlem, hogy ezzel lehetne 7V 20mA-t kihozni.

No még egyszer írok, az ötlet hogy a valamelyik ajánlott kapcsolást használd 1,2V vs. 5Volt, az még járható lenne ha a táp-icé kapcsoló kimenetét kiegészítenénk egy diódás feszültségduplázóval, mivel az ott szaggatott induktivitás adna elég áramot hozzá. Az 5V os kimenete táplálná a kényesebb alacson feszültségű részt, a duplázó kimenete pedig a végfok, kompresszor részt. Nem biztos hogy bejön, de egy kísérletet megér.

Ne becsüld le , nálam a gyári gagyi mikrofonban tökéletesen működik, holnap megmérem mennyit ad le... A kimenete a tekercs ill. a trafó és a tranziztor paramétereitől függ. Nálam egy nagyfeszültségű kapcsoló tranyó viszonylag alacsony bétával és egy HAGY630 fazékmag isten se tudja milyen kísérleti vad tekercsel simán nyomta a 150 Voltot, egy ceruza akkuról.
Van ennek egy jobb változata, ott egy tranziztor és egy ellenállásosztóval van visszacsatolás, viszonylag stabil feszültséget ad. Ezt is meg kellene keresnem valahogy.
(eszembe jutott hol láttam, RT valamely számában, elektronikus előtét fénycsőhöz, az elve ugyanez)
(#) Saggitarius válasza tothtechnika hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Ehhez mit szolsz? Primitiv, es a celodnak megfelelo.
(#) Saggitarius válasza tothtechnika hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Epp most leltem egy elegans megoldast, a TL494-es IC-vel

kapcsolás: link

Ilyen ic-m van itthon, még annó rendeltem belőle 2db-ot, érdekes amit mondtál, hogy feszültségkétszerezővel talán lehetne 10V-ot kicsalogatni belőle... Egyedül a compandernek kellene több 5V-nál, végfokot át lehet alakítani simán, az nem gond.

Csak az a kérdés, hogy ennél a kapcsolásnál, hogy lehetne kialakítani a feszültségkétszerezést.
(#) tothtechnika válasza Saggitarius hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Jónak tűnik, de sajnos nem igen találtam senki olyannál ilyen ic-t ahonnan tudnék rendelni.

Saggitarius: Érdekes kapcsolás, bár nem tudom működne e a 74es ic 1db celláról.

dokidoki: Látok akkora fantáziát az ötletedbe, hogy meg fogom próbálni, és ha működik megpróbálom stabilizálni a feszültségét

Köszönöm az eddigi sok segítő hozzászólást.
(#) dokidoki válasza tothtechnika hozzászólására (») Jan 6, 2010 /

Szia!
Megnéztem a kapcsolást, ügyes áramkör.
Elsőnek három lehetőséget látok:
- Az IC-nek a figure1 vázlatán az FB lábon van lehetőség trimmelni a kimenő feszültséget. Itt lehetne "túlhúzni" az áramkört és kipróbálni mennyit visel el. (kicsi az esély rá, mert a belső áramkörei is az előállított feszültségből táplálkoznak)
- Második lehetőség, ha marad a beállítás 5V -on, abból táplálkoznak a wireless áramkörei. De a tápáramkör LX pontjára kapcsolunk egy kondenzátor segítségével egy diódás duplázó fokozatot, ami sajnos szabályozatlan lenne. De talán itt is fel lehet használni az FB szabályzó bemenetet.
- Harmadik lehetőségként: Az LX lábra csatlakozó 22uH tekercset fazékmagon transzformátorként alakítjuk ki, és az áttétellel a második tekercsen egyenirányítás után tetszőleges feszültséget kapunk.

Az adatlap figure 10 képén van az ajánlott kapcsolás az alacsony feszültségű <1,3V üzemhez. Itt látható a az LX és az OUT láb közé épített dióda, vagyis a LX lábra lehet csatlakozni szerintem egy diódás többszörözővel...
Mondjuk ez a kapcsolás legfinomabb hackelését jelentené Sok buktatót nem rejteget a módosítás, mert vagy működik a duplázott kimenet, úgy ahogy szeretnéd, vagy nem.
Sok sikert a kísérlethez.>
(#) tothtechnika válasza dokidoki hozzászólására (») Jan 6, 2010 /

Helló!

Én ahogy nézegettem, az FB lábbal csak lefelé tudod húzni a feszültséget. Szerintem ha testen van úgy a legnagyobb,vagyis 5V.

Amire én gondoltam az az, hogy felemelem a referenciafeszültségét egy kis visszacsatolással.... de ez már elég nagy hekkelés.

A diódás fesz. kétszerezőt nem nagyon tudom elképzelni itt, mivel nincs váltóáram, csak pulzáló egyen a tekercsen. Még a duplatekercs tűnik a legjobb megoldásnak. Mindenesetre Ic van, csak össze kellene rakni. Ez elég jó kis ic-nek tűnik, 94% hatásfok, és 200-300mA ... bőven sok nekem
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem