Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   635 / 1319
(#) trudnai válasza accesid hozzászólására (») Jan 4, 2010 /

En sem tudom pontosan hogy mukodnek ezek, de mintha mindenfele dolgot mernenek, a legprofibbak meg talan homersekletet is. Nekem van egy gyari profi toltom, az eleg nagy pontossaggal megmondja, hogy hany cella van sorban ill parhuzamosan, de ha jol emlekszem a kapacitast nekem kellett beutni -- most nem veszem elo mert epp koltozes kozben vagyok Az a toltes kozben szamolja, hogy mennyi megy bele, igy az akksi allapotat is meg tudja mondani. De szerintem ot mericskelni kell aramokat is nem csak feszultseget, es valahogy ebbol szamol valoszinuleg belso ellenallast es ehhez hasonlokat -- de mondom, jobb ha elolvasol nehany cikket ezzel kapcsolatban, mert ha tulsagosan lemeritesz egy Li-Po vagy Li-Ion akksit akkor dobhatod ki... Meg hat azt se felejtsuk el, hogy ezek tuzveszelyesek, ahogy azt a laptop botranybol mar hallhattuk...
(#) pepe33 hozzászólása Jan 5, 2010 /

Nekem van egy elég jó töltöm , van rajta TESZT funkció is , azt úgy csinálja hogy feltölti teljesen, aztán kisüti nullára , majd ismét feltölti és akkor kiirja hogy mit tud az aksi.
Nagyobb aksiknál ez azért jó pár óra is lehet.
(#) kocici17 hozzászólása Jan 5, 2010 /

Szevasztok mindenkinek.
Kérnék egy kis segítséget tőletek, egy kommunikácioval kapcsolatban.
Adott egy RJ5C15-ös timer, és egy 16F877-es pic, és én , de én az istenért sem tudom összehozni a kommunikációt a pik és a timer között.
Ha valaki csinált már ilyen jellegü kommunikációt pic-el vagy van müködö példa rutinja , kérném ossza meg velem, nagyan nagyot segítene.
Köszi mindenkinek.
(#) Hp41C válasza kocici17 hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Szia!

Töltsd fel a kapcsolást és a programodat...

Szia
(#) kocici17 válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Bocs elrontottam ide kéne

Elnézést az elöbb a terminál részét tettem fel, de ez a kiszolgálló. és ebbe kéne a rutin.
Köszönettel kocici17

Pg_232_v3.ASM

Ez meg a rajz:
(#) kocici17 válasza kocici17 hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

A port kiosztás most állítottam be a rajz szerintire, mert , változtatni kellet a programhoz képest.

Szia!

Az RJ5C15 kezeléséhez a RC0..3 és RD0..3 kevés lesz. Nézd meg az adatlapját: A3..0 (4 címvonal) és a D3..0 (4 adatvonal) már el is vitte a 8 szabad lábat. Vezérelni kellene még a RD (kiolvasás), a WR (beírás) és a negált CS jelet. Ide a legegyszerűbb esetben még 3 láb kellene (RE0..2??).

Ha nincs ....:
Ha a RD3..0 vonalakat egy 4 bites tárolóba (latch) is elviszed - tároló kimenete lesz a 4 címvonal - és a ciklus kezdetén a címet a regiszterbe beletároltatod, akkor a 8 láb elég lesz. Az RC0 - ALE (Address Latch Enable - Címtároló engedélyezése), RC1 - negált CS vezérlése egy tranzisztoron keresztül, RC2 - RD, RC3 - WR.

Alapállapot
- Állítsd kimenetnek a RD3..0 és a ALE, RD, WR, negált CS vonalakat.
- Állítsd magasra a RD és WR vonalat, alacsonyra a negált CS-t.

Egy olvasási ciklus:
- Állítsd be a keresett adat címét a RD3..0 -ra.
- Állítsd magasra az ALE-t, késleltetés.
- Állítsd alacsonyra az ALE-t.
- Állítsd bemenetnek a RD3..0 vonalakat.
- Állítsd magasra a negált CS-t. A tranzisztor negálja...
- Állítsd alacsonyra a RD vonalat, késleltetés.
- Olvasd be az adatot az RD3..0 vonalakról.
- Állítsd magasra a RD vonalat, alacsonyra a negált CS-t.
- Állítsd kimenetnek a RD3..0 vonalakat.

Egy írási ciklus:
- Állítsd be a beírandó adat címét a RD3..0 -ra.
- Állítsd magasra az ALE-t, késleltetés.
- Állítsd alacsonyra az ALE-t.
- Állítsd be az adatot a RD3..0 vonalakra.
- Állítsd magasra a negált CS-t. A tranzisztor negálja...
- Állítsd alacsonyra a WR vonalat, késleltetés.
- Állítsd magasra a WR vonalat, alacsonyra a negált CS-t.

Sok bajod lesz a programmal:
- Megszakítás kiszolgáló rutinból hiányzik a W és a STATUS regiszeterek mentése - visszaállítása,
- Megszakítási rutin ne várjon (9600 baud esetén egy katakter kb. 1ms). Használj két fifot (egyet a vett karaktereknek, egyet az adandóknak),
- Memória kiosztás: a 0x70 - 0x7F tartományba csak a legfontosabb változókat tedd. Ez a tartomány minden lapról látszik..

Szia

Még olvasom amit irtál, de van annyi láb, mert a címeké az RC0-3-ig ez négy az adatoké az RD0-3-ig, ez 8
és definiálva külön a DO, WR, CS, _CS - ez 12-láb.

Szia!

- Akkor az ALE kimenet állítgatása kimarad a ciklusokból. A CS bemenet az RTC-t "felébreszti". Az adat eléréséhez az kell, hogy a CS magas, a negált CS alacsony legyen.

Szia

Na végig olvastam...
Köszönöm igy már értem, és világos.
Persze jogos a Status W mentése,....már pótoltam..és most szépen lépésrőöl lépésre megírom a maradványt.

Csak kihagyom a tárolót, mert elég sok a pic lába.
Mindenesetre igen olvasmányos lessz az eredmény.

Mégegyszer köszi.
UI. a 70-7F iget nem véletlenül oda tettem, mert azokat a flegeket el kell érnem mindenhonnan, főkép, hogy a D portot folyamatosan cserélni kell.Az az bankot kell váltani.
(#) kocici17 válasza kocici17 hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Holnap megírom az eredményt, ....így már menni fog a terminál és a kiszolgálló.
(#) valaki2 hozzászólása Jan 5, 2010 /

Hali,

tud valaki segiteni abban, hogy az alábbi 4021 -snek mennyi a fogyasztása?

Én nem találom benne. Vagy az is elég ha valaki tudja h kb mennyit fogyaszt.

CD4021.pdf

(#) Hp41C válasza valaki2 hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Szia!

Nyugalomban - órajel nélkül - max 600uA @ 85 fok + a kimenetek terhelése. Ha működteted, a fogyasztása a k*U^2*f képlet szerint fog változni (kimenetek tervelése nélkül).

Szia
(#) accesid válasza potyo hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

potyo, trudnai, pepe33 - koszonom a valaszokat

potyo! nem akarom ennyire kicentizni a dolgokat, en egy 16f628-asra vagy egy 16f877-esre gondoltam.
16f628-asaim vannak is ithon, csak azt nem ertettem hogy ezeknel mi a kulombseg az 16f628 es a 16f628a kozott es persze quart azert mert ugy szerintem egyszerubb az idot "beloni"

a tarolasra milyen mas memoriatiust ajanlotok?
en azert gondoltam az sd kartyara mert 128-256 megas darabok mar ertektelenek... es egy olyat lehetetlen egy meres alatt tulcsorditani, viszont ha SPI modban hasznalom akkor az adatletoltes (mert ha pc-n akarom megrajzolni a diagramot) ezen az eszkozon kell elvegezzem, viszont hogy egy fat rendszert hasznaljak es ott egy filba irjak azt en nem tudom megirni egy picre.

amugy ma egy noname tesztert megvizsgaltam oszcilloszkoppal... ha valakit erdekel leirom hogy az hogy mukodik... csak az nem ebbe a topikba nehogy zavarjon valakit
(#) potyo válasza accesid hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Akkor inkább 16F877, mivel abban van AD átalakító. SD kártya jó, nem kell más memóriatipus. Esetleg EEPROM, de azzal is ugyanott leszel, mint az SD kártyával. Megbirod azt csinálni, hogy soros porton összekötöd a gépeddel a kontrollert, és azon keresztül lekéred az adatokat a kártyáról, és a gépeddel íratod fájlba.
(#) trudnai válasza accesid hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Akkor inkabb 877-es helyett 887-es Felulrol tulajdonkepp kompatibilis a 877-essel, viszont van pl sajat belso oraja, debuggolhato PICkit2-vel, es a mi meg ennel is lenyegesebb: olcsobb!
(#) accesid válasza potyo hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

hu de gyorsak vagytok...
igen a soros komunikaciot a controller es a pc kozott azt igen.. azt meg tudom csinalni...

Kezd a mondatokat nagy kezdőbetűvel, és használj írásjeleket!
szamóca
(#) benjami válasza accesid hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Filerendszer használathoz szerintem kevés egy 16f-es proci, főleg hogy a filerendszerek 512byte-os szektorokkal dolgoznak, ami be sem fér egy ilyen PIC RAM-jába. Nem véletlen hogy a filekezelésre a példák csak 18fxxx-tól kezdve vannak pl: itt. Esetleg javaslom még a régebben már mások által is leírt módszert, amikor is az SD kártya formázása után felirunk rá egy akárhány MB-os file-t és megnézzük hogy hányadik szektornál kezdődik a kártyán, a PIC-el pedig fixen erre a területre írunk.
A kártyán levő adatokban történő turkáláshoz a WinHex nevű programot javaslom.
(#) watt válasza benjami hozzászólására (») Jan 6, 2010 /

Idézet:
„Esetleg javaslom még a régebben már mások által is leírt módszert, amikor is az SD kártya formázása után felirunk rá egy akárhány MB-os file-t és megnézzük hogy hányadik szektornál kezdődik a kártyán, a PIC-el pedig fixen erre a területre írunk.”

Ezt még nem hallottam, nagyon ötletes, ki fogom próbálni! Nem kell hozzá fájlrendszer kezelés és még is olvasható PC-n. Kérdés, hogy nem jelez e CRC hibát az olvasáskor, másoláskor? Vagy azt is módosítani kell, ha változtatom az adatokat a fájlon belül(macera)?
Viszont egy txt fájlt simán lehet így kezelni, ha az aggályaim nem valósak. Köszi az ötletet, ill. hogy említetted!
(#) watt válasza benjami hozzászólására (») Jan 6, 2010 /

Idézet:
„A kártyán levő adatokban történő turkáláshoz a WinHex nevű programot javaslom.”

Igen, de esetleg az is megoldás, hogy ha egy ismert adatsort rögzítesz a txt fájl elején, és arra keresel rá egy egyszerű rutinnal a PIC-ben. Ez az adat tartalmazhatja esetleg azt is, hogy mekkora terület áll rendelkezésre a fájlban.
Gondolom arra vigyázni kell, hogy egy teljes format után sorban folyamatosan kell felvinni a fájlt(fájlokat), mert különben a töredezettség(amit a FAT simán lekezel) gondot fog okozni.

Ez a WinHex képes a kártyán lévő adatok kártyabeli címét megjeleníteni?
(#) trudnai válasza watt hozzászólására (») Jan 6, 2010 /

Idézet:
„Igen, de esetleg az is megoldás, hogy ha egy ismert adatsort rögzítesz a txt fájl elején, és arra keresel rá egy egyszerű rutinnal a PIC-ben. Ez az adat tartalmazhatja esetleg azt is, hogy mekkora terület áll rendelkezésre a fájlban.”

Arra gondolsz, hogy megkeresed a file nevet a root directory-ban, ahol a file meretet es kezdetet is ki tudod olvasni?
(#) trudnai válasza benjami hozzászólására (») Jan 6, 2010 /

1. Filerendszer használathoz szerintem kevés egy 16f-es proci, főleg hogy a filerendszerek 512byte-os szektorokkal dolgoznak, ami be sem fér egy ilyen PIC RAM-jába.

Miert is kellene a teljes block-ot beolvasni a RAM-ba?
(#) vicsys hozzászólása Jan 6, 2010 /

Sziasztok
Nézegettem a termék választót a mikrochip honlapján, de nem találtam megfelelő típust. Olyan 16F szériájú PIC-re lenne szükségem, ami tudja a belső oszcival a 20MHz-et, mindenféle trükközés nélkül. (egyéb periféria nem kell a sima digitális IO-n kívül). Egyáltalán létezik ilyen?
(#) trudnai válasza vicsys hozzászólására (») Jan 6, 2010 /

A MAPS-ban valaszd ki az "Enhanced Mid-Range"-et a Familiy-nal...
(#) lidi válasza vicsys hozzászólására (») Jan 6, 2010 /

De 20 as szerintem nem lesz, inkabb 16 v. 32.
(#) kocici17 válasza kocici17 hozzászólására (») Jan 6, 2010 /

Kedves HP.
Kissé átalakítottam az egészet, így egyszerübb a port használlata, és megúsztam a maszkolgatásokat.
Az RB port csak az interrupt miatt kell, az rs232 kommunikáció indítása miatt.
Így az RC port megmaradt az egyébb irányításoknak, és csak az RD port az amelyiket váltani kell menet közben /ki-be...menet/.
Az RA port meg állandó kimenteként csak a címzéssel foglalkozik. Most állok neki a program tupírozásának, mert eddíg a protellal voltam elfoglalva, hogy készülhessen a nyák. Mellékelem az új nyákrajzot. Köszi a segítséget innen már boldogulok.
(#) kocici17 válasza kocici17 hozzászólására (») Jan 6, 2010 /

Bocsánat ez HP41C-nek szólt volna, csak elbénáztam
(#) watt válasza trudnai hozzászólására (») Jan 6, 2010 /

Igen, de ez már közelít a FAT kezeléséhez, mert ha olvasom és tudom is hol keressem, akkor már írhatom is. Egyszerűbb, egy jól deffiniált sorozatot megkeresni az egyik blokk elején. Aztán a fene tudja!
(#) watt válasza vicsys hozzászólására (») Jan 6, 2010 /

Belső oszcival nem nagyon emlékszem 16F-esre, amivel ki lehet hozni az 5MIPS-et. 18F-eknél is jól körül kéne nézni, hogy PLL módban melyik oszcillátor kialakítása olyan, hogy lehet szorozni, osztani a belső oszci jelét is, ezzel nagy sebességet elérni.
Következő: »»   635 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem