Fórum témák
» Több friss téma |
Végül ez lett belőle.
A nyugalmi áram beállítását egy-egy poti+ellenállással helyettesítettem. Így az oldalankénti szimmetriát is tökéletesen be lehet lőni. A két meghajtó tranyó is rákerült az L profilra, és így nem szökik az egekbe a nyugalmi melegedéskor. pontos beállítást, majd akkor eszközölök, ha megkapja a saját bordáját, de nem nagyon kell már mókányolni rajta. A nyákot átterveztem "ilyen" kivitelűre, nem kell már vezetékezni max pár millimétert, ha kell....és a trimmer potikat sem kell bebarkácsolni a nyákba, hanem kaptak megfelelő helyet azon.
Üdv!
Audiofil minőségű A-osztályú erősítőt tervezek építeni a nemrégiben megvásárolt GRADO fejhallgatómhoz. Nem a hangerőt keveslem a mostani zenehallgatásom közben, hanem úgy tűnik, hogy nagyobb áramot igényelne a fejhallgató, ami 32 ohmos, mint amekkorát le ad a lejátszóm, amire rá van kötve, ez meghallatszik a mélyebb hangokon. Ezért gondolkozok egy végtranzisztoros megoldáson. Nemrég kaptam egy kapcsolási rajzot, amit mellékelek is. Ezt szeretném még jobban leegyszerűsíteni, hiszen az első fokozatban szereplő műveleti erősítőt fölöslegesnek tartom, mivel a mostani lejátszóm kimeneti fokozatában már van egy OPA 2134 ami, mint írtam, elegendő hangerőt biztosít. Mit kell megváltoztatnom a kapcsolásban ahhoz, hogy műv. erősítő nélkül is működjön? Valahogy IC nélkül túl egyszerűnek tűnik a kapcsolás ahhoz, hogy jól működjön is Van egy tápom, amihez igazítanám az erősítőt, ez +/- 17 V-ot szolgáltat egyen.ben, 2x17.000µF szűrőkondival. Maradhat minden ellenállás értéke a rajz szerint, vagy ehhez a tápfeszültséghez változtatnom kéne valamin? Ha netán tudna valaki egy jobb kapcsolást, azt is szívesen venném. Jó lenne, ha nem égetné le a vadiúj fejhallgatómat Előre is köszönöm a választ.
Szia!
Inkább ezt: MOSFET amp , elég egyszerű és 32 Ohm-os fejhallgatóhoz pont elég is. Üdv. P István
IRF 513 mosfet helyett lehet valami mást is használni, mert nem biztos, hogy ilyet betudok szerezni.
Köszönöm a válaszokat!
Még egy kérdésem maradt: A tápellátásnak 'regulated power supply'-t írnak, ez azt jelenti, hogy stab. IC-t kell használni hozzá mindenféleképpen? Csak mert pl. egy 7815 IC 1A-t tud, és ennél azért nagyobb teljesítmény kéne, vagy nem? És találtam egy másik erősítő kapcsolást, amihez szintén "regulated power"-t javasolnak, és van hozzá egy javasolt táp kapcsolása, amiben nem találok stabilizáló elemet: Ez az
A stabilizátor IC-n kívül rengeteg megoldás a problémára, pl. Zéner dióda + tranzisztor, stabilizátor "kocka" + tranzisztor. Léteznek 5A-es stabilizátor IC-k is, amelyek általában TO3 (fém) tokozásúak.
Fentebb be is raktam, én milyen tápot ütöttem hirtelen össze LM317 és két tranyóval. (A nagy tranyó hűtése nagyon fontos!)
Nagyon szépen "muzsikál".
Szervusz!
Ez egy A osztályú egy fejhalgató erősítő -amihez a táp kell- és az áramfelvétele csatornánként 300 mA körül van. - Az A osztályú erősítők -mint ez is- általában érzékenyek a tápból jövő zavarokra, ezért kell a stabilizált táp is. CLC szűrőt amit belinkeltél, nehezebb készíteni a megfelelő fojtótekercs hiánya miatt is. - Elég az stab IC megfelelően hűtve (esetleg csatornánként külön) - Szerintem elég 12V-os táp ( 20VA-es 15 V-os trafóval) - a 20 Ohm-os ellenálások teljesítményére vigyázz legalább 5W-osak legyenek (15V-nál 7W a minimum) de inkább több. Ha nincs 20 Ohm-os akkor jó a 22 Ohm is. - A FET-ek Gate kivezetésére menő 220 Ohm-okat (Rg)közvetlenül a FET-ek lábára kell forrasztani! És általában a lehető legrövidebb vezetékezést kell alkalmazni. - A kimeneten érdemes beállítani pontosan a fél tápfeszt a 100 K Ohm változtatásával. - A fetek hűtésére is figyelni kell (50 - 100 cm2 alulemez, vagy ennek megfelelő hűtőborda)
Rábukkantam ennek a kapcsolásnak egy picit átalakított változatára, ahol a 20 Ω helyett egy LM317 van betéve.
Link Ez szerinted jó megoldás, ha netán nem tudok beszerezni nagyteljesítményű ellenállásokat? -Miután beállítottam a fél tápfeszt, a potit helyettesíthetem megfelelő értékű ellenállással, vagy jó, ha bennehagyom a potit? -Tegyük fel, egy 15 V-os trafót egyenirányítok, abból lesz kb 17 egyenfesz. Erre nyugodtan ráköthetem a 12V/1A-os stabkockát akkor, nem túl nagy a feszültségtöbblet?
Nekem szimpatikusabb az ellenálásos megoldás, de az áramgenerátoros megoldás is jó lehet. De ha nincs akkora teljesítményű ellenállás (miért ne lenne) akkor több darabból is össze lehet rakni soros és/vagy párhuzamos kapcsolással. (Az IRF510 helyett jó lehet még az IRF610-is, de egy hajszállal nagyobb lesz a torzitása, de a bemenőkapacitása viszont kisebb)
- Ne hagyd benne a trimmert (eggyel kevesebb a hialehetőség) - A 12V-hoz a stab IC-nek legalább 13-14V kell hogy megfelelően működjön, + kell 10% a hálozat fesz ingadozásai miatt, + további 1-2 V a búgófesz miatt. Úgy hogy a 17-18V (terhelve) egyenirányított feszültség legalább kell. A 15V os trafó 21-22 V-t fog adni terheletlenűl
Helló,
Megépítésén vagyok a mayan féle "csodának". Bővebben: Link A kérdésem az lenne, hogy mekkorára érdemes választani/beállítani a nyugalmi áramot? Az alábbi paraméterek adottak: 4ohm 20W-os hangszóró. +-14,2V DC táp. Másik kérdésem, hogy a tápban mekkorára érdemes választani a pufferkondikat? Jelenleg 2*10000µF van bent. (Tápáganként 10000.) Elég ennyi? Kösz a segítséget.
Ezt most kitől kérdezed ? Amúgy bőségesen elég a 2*10000µF mert egyáltalán nem jön ki semmi brumm, sokkal kevesebbel sem. Az áramot pedig úgy állítsd be hogy neked elegendő legyen a teljesítmény. De kiindulásnak mondom, 0,5A teljesen elég. Ne fűtsön jobban mint a radiátor...
Kösz,
egyébként általános kérdés volt a kollekva felé.
Szia!
Ha azt kérdezted, hogy adott tápfeszültségnél és terhelő impedanciánál egy (igazi)A osztályú erősítőnél aminek nyugalmi áramát egy áramgenerátor állítja be, mekkora áramot kell beállítani a maxiális kimenőteljesítmény érdekében, akkor általánosságban: - Az egyszerűség kedvéért vegyünk +-12V kimenőfeszültséget (a többi a tranzisztorok maradékfeszültsége) - A 12V és 4 Ohm 3A csúcsáramot eredményez, ekkor elvileg 16W kimenő teljeítményünk lesz. - Az egyik félperiódusban az aktiv elem (tranzisztor vagy FET) lezár ekkor az áramgenerátornak kell biztosítani a kimenő áramot, ebből belátható hogy az áramgenerátornak 3A-t kell tudnia! A hűtést ennek megfelelően kell megoldani!
Csatlakozom mert minnél kissebb a stab disszipiációja annál kissebb még a morgás is. Az A-osztájú végfokot ezért nem kedvelem mert amúgy sem lehet rendesen leszűrni, plusz a hangja sem annyival jobb ami egy "erőművet" kér. Zoli hogy vagy ebben a náthás időben?
Nem lehet leszűrni rendesen a tápot?
Nekem van 2db 17.000µF/100V kondim, szerintem ennyinek elégnek kell lenni. Plusz még valami 100nF körüli a végére. Amúgy azért építek ilyen erősítőt, mert az A-osztálynak általában nagyon szép, meleg hangja van, és a melegítés rá is fér egy Grado-ra szerintem, + nagyon egyszerű a megépítése. Eleinte elvetettem az ötletet, hogy én magam építsek erősítőt, mert féltettem a fejhallgatómat, de aztán látom, hogy csatolókondi van a kimeneten, ami legalább a DC-t leszűri. (nagyfrekis gerjedés nem tudom mennyire fordulhat elő egy ilyen erőlködőnél) Remélem jók lesznek az ATX tápból kiszedett 680µF/400V elkók hozzá. Kapacitásilag pont olyan kell bele, csak nem tudom, hogy nem-e ront valamit a hangminőségen, ha nagyobb feszültségű kondikat használok.
Egyszerübb helyzetben vagy, mert "csak" fejhallgatóhoz kell az erősítő. A 10-20W-os A osztályú erősítőkkel már több probléma van, a nagyobb áramok, a fokozott hűtés igény miatt is.
A kimenőkondit az ATX tápból bontani nem biztos, hogy jó ötlet, mert ott fokozott igénybevételnek volt kitéve és lehet hogy már megnövekedett az ESR-je, meg kellene mérni. Ez elvileg nem gerjed, de FET Gate kivezetére menő 220 ohmot azért közvetlen a FET lábára kell forrasztani.
Ha érdekel a véleményem akkor elmondom: Az A-munkaponti beállítás ugye nagy nyugalmi árammal jár. Elég egy lámpa felkapcsolása és már kattan. Ezt én csöves ill. félvezetős gépeknél is tapasztaltam. A másik az, hogy én nem lakást akarok fűteni hanem zenét akarok hallgatni ha van rá kedvem.Ezt pedig bármelyik jól beállított AB ill. D-osztályban működő csöves vagy félvezetős végfokkal is elérem.. Az pedig , hogy meleg hangja van vagy nincs szerintem csak sznobizmus kérdése feltéve ha érted a fogalmat
Ha már a kondiknál tart a beszélgetés, akkor erről eszembe jutott egy kérdés:
Miért van az, hogy a 20W-os Hiraga végfokom tápegységében ugye rengeteg kondi van, ami CRC szűrőként van összerakva. 0,5ohm előtte 44.000uF+44.000uF, utána meg 176.000uF+176.000uF. Az első 4 kondinak hangja van üzem közben amik meg az ellenállás után vannak azoknak meg semmi. Bővebben: Link Minden egység alatt tápáganként van egy-egy 2,2µF MKT+47nF valami fólia. Ez a zúgás, mitől hallható ki a kondikból? Esetleg ha valami jó minőségű low ESR kondit párhuzamba bekötök attól elmúlna ez a zizegés? Kb olyan mintha hálózati 50Hz-et hallnék, vagy kicsit hasonlít a hangjuk arra amikor egy trafót megterhelünk és amilyen hangot az hallat, azaz búg. Persze csak akkor ha egész közel teszem a fülem hozzájuk.
Lásd kondihangszóró, főleg ilyen terhelésnél..
Szia!
Annak a toroidnak elég kicsi a belső ellenállása (úgy látom, hogy van bekapcsolási késleltetőd is) Az egyenirányító csak csúcsban vezet nagyon rövid ideig és igen nagy csúcsáramok alakulnak ki, akár 50-100A-is a ki belső ellenállású trafó és a kis ESR-ü kondik miatt! Ekkora impulzusszerű áramok mágneses hatása a kondenzátor belsejében levő lemezeket rezgésbe hozza (100Hz-et hallasz) Valószínűleg jobban is melegednek Az RC tag kimenetén már majdnem folyamatos egyenáram folyik ezért azokon a kondenzátorok nem lép fel ez a jelenség. Talán, ha egy kis ellenállást az első kondik elé tennél (0,05 -0,1 Ohm) akkor csökkenhet a jelenség, vagy nem toroidról táplálni hanem nagyobb szórású lemezelt trafóról, de lehet hogy más típusú/gyártmányú kondenzátor is kevésbé hajlamos a mechanikai rezgésre
Hm, az a kattanásos dolog nem túl bíztató, ezt én is tapasztaltam már néhány erősítőnél, de nem tudtam mitől van. Kezdek elbizonytalanodni, hogy most akkor milyen erősítőt építsek.
AB-osztályú fejhallgató-erősítő rajzot, ami bevált valakinek, tudnál mutatni? ITTtaláltam ezt az erősítőt, nem tudom, hogy milyen osztályú lehet. Ez tűnik még könnyen megépíthetőnek.
Ne hagyd magad elbizonytalanítani!
Hitvitáknak meg végképp ne ülj fel, mindenféle üzemmóddal (A A/B D) lehet megfelelő erősítőt készíteni. Én éppen egy csöves hibrid A/B osztállyal szemezek... A "kattanásnak" semmi köze az áramfelvételhez, sokkal inkább a helytelen vezetékezésnek, árnyékolásnak, nem megfelelő szűrésnek, ami minden erősítőt érint. Amit Te tervezel amúgy is egyszeres feszültség erősítésű, ami miatt kevésbé érzékeny a zavarokra. Ha minden beszólásra elbizonytalanodsz, sosem lesz semmilyen erősítőd! P István
Okok. Most jól elbizonytalanítottál, hogy érdemes-e elbizonytalanodnom
Viccet félretéve, holnap megveszek mindent az erősítőhöz, beleértve a trafót is, meg akkor a 680µF helyett is veszek valami újat. Akkor ha a számítgatások jók voltak, egy ~12V trafó lenne jó ha 12V stab. tápot szeretnék?
Ha csak 20-25 VA-es akkor kevés, de 50-100VA-es trafóval szűken elég lehet. Üzem közben, ha a stab IC bemenetén 15V alá csökken a fezsültség akkor kevés. Leginkább egy olyan trafó kellene Neked ami tud 12 és 15V is, és akkor beüzemeléskor ki tudod választani a megfelelőt!
Ha stab IC-n túl kis feszültség esik 1-2V akkor romlik a stabilizálás hatékonysága! Ha tovább csökken akkor meg is szűnik Ezért inkább egy kicsit több feszültség maradjon rajta mint kevesebb. Amúgy is csak 2-3W többletről van szó ebben az esetben.
Szia!
Köszi. Ez a folyamatos 100Hz-es rezgés tönkre is teheti a kondit? Gondolom, hogy bántja, de mennyivel gyorsabban tenné tönkre így mint normál üzem esetén? Mert ha ez nem számottevő, akkor hagyom így, vagy talán beteszek 1-1 kis értékű ellenállást az a kondi tag elé.
Ha nem melegszenek számottevően, akkor valószínűleg nem vészes a dolog. Egy kisebb ellenállás nem túl költséges, még esetleg ki lehet próbálni.
Üdv. P István |
Bejelentkezés
Hirdetés |