Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Videoton RA 6363 és EA 6383 javítása
Lapozás: OK   18 / 123
(#) BEAG válasza Akashi hozzászólására (») Jan 7, 2010 /

No megnéztem, mi hova megy, le is fényképeztem.

- A bekapcsoló gomb és a választógombok bal fele a narancssárga vezetéken kapcsolódik az FM gomb ISOSTAT kapcsolójához. (a lábat lásd a képen)
- A választógombok jobb fele az AM gomb kapcsolójához megy (szürke vezeték).
- Az FM választó forrcsúcsáról a citromsárga vezeték megy az FM gomb kapcsolójához.

Az FM gombtól a vastag barna vezeték pedig a szabályzó modul bal felén lévő csatlakozó középső (3.) pólusára megy.

Sok sikert a helyreállításhoz és ha valahol elakadsz, kérdezz bátran!
Üdv: Gábor
(#) weber74 válasza Akashi hozzászólására (») Jan 7, 2010 /

szi a nekem van egy videoton rádio erősitőm de már ki van berhelve de előlap és skála rajta van meg az alappanel is a modulok hiányoznak talán az am tuner benne van mid van cserébe holnap lefotozom vagy még ma este
(#) Akashi válasza BEAG hozzászólására (») Jan 7, 2010 /

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ és fotót. Ez alapján bizony hamar helyre tudom állitani
Nagyon rendes Tőled hogy lefotóztad. Bárcsak mindenhol ilyen segítőkész emberek lennének.

Nem ebbe a topikba való téma de említettél egy Sansuit. Nekem egy R-50 -es pihen a padláson, végfokhibás. Csináltál már ilyet? Nem találok hozzá sehol rajzot, pedig jó lenne helyretenni.
(#) Akashi válasza weber74 hozzászólására (») Jan 7, 2010 /

Szia.
Nem tudom mi érdekelne, van pár "kacat" a padlásomon. Pl. Régi Orion Sat vevő, ezeréves TV dobozok, akkuhibás orion mp4 lejátszó, CD-rom, hibás nyomtató, régi szines monitor, stb..
Ird meg priviben mi az elképzelésed.
(#) weber74 válasza Akashi hozzászólására (») Jan 7, 2010 /

ime igy néz ki mobillal pincébe fotozva
a hangerő felirat hiányzik meg rola a 4 es és az 5 ös az alappanelt tartalmazza meg az isostatok mind arjta van nyomogombokkal ésa két hangszin poti is a hangerő és a balansz hiányzik
a modulok sincsenek benne és a trafo se és a tetejét meg kell keresnem az aszem megvan
skálal ledekkel hibátlan
hátlap is megvan hütöborda nélkül

DSC00351.JPG

(#) Pörköltszaft hozzászólása Jan 8, 2010 /

Sziasztok!

Kukáztam egy ilyen (RA 6363 S) erősítőt, gondoltam helyrepofozom. Kicseréltem az összes félvezetőt a végfokokon, két-két elégett ellenállást (0,47ohm), illetve pár gyanús ellenállást, valamint a FET-eket. Minden más mérésre jónak tűnik. Kapott új ELCO-kat a szerkezet, kivéve a nagy tápszűrőket (4700uF). Az alaplapon átforrasztgattam a forrpontokat, mert láttam sokan tanácsolták ezt is. A táp ágakba izzót kötöttem, biztos ami biztos.

A készülék a következőt produkálja: Kis hangerőn úgy-ahogy elfogadhatóan szól, bár a jobb csatornára teljesen hatástalan a mélyhang potméter tekergetése. (ezeket is kiszedtem, át lettek takarítva). Nagyobb hangerőn azonban elkezd torzítani, illetve egy-egy nagyobb mélyhangnál kigyullad a pozitív ágban lévő izzó, és addig égve marad, amig VALAMELYIK hangfalat ki nem húzom. Miután ez megtörtént, kialszik és megy tovább a zene (persze torzít.) A fejhallgató dugóját kiszedtem, és a nyáklapon áthidaltam a szükséges részeket, mert nagyon KH-s volt a füles kapcsolója (legelőször erre tippeltem, de sajnos nem ez volt a hiba oka).

Akkor is ugyan ez a jelenség, ha egyből a végfokok 2-es lábára kötök jelet (pl. mp3 lejátszót). Gondolom tehát, hogy nem a szabályzóban illetve az alaplapon van a hiba (max a mélyhang potméterrel kapcsolatos).

Szerintetek mi lehet a gond? Valamit rosszul raktam volna össze? (egyáltalán megszólalna ha igen? És mind a két végfokban elhibáztam volna valamit?!).
Esetleg elfogyna a szufla a tápból nagyobb hangerőn? Megoldaná a problémát ha kicserélném a két 4700µF-os kondenzátort is?
Vagy csak valami KH lenne még mindig?

Ilyen hibajelenségre nem találtam a választ a topicban, illetve a videotonos témákban, de ha mégis lenne, elnézéseteket kérem!

Üdv,
Pörköltszaft
(#) laci6662 válasza Pörköltszaft hozzászólására (») Jan 9, 2010 /

Szia!

Milyen tranyókat használtál végfoktranyóknak?

A két végfoktranyót a kapcsolási rajz szerint kötötted be?
Azért kérdezem, mert a legtöbb rajzon, így a Magnósok évkönyvéből származó rajzon is a két tranyó fel van cserélve.
A TE1820-as mint PNP tranyó szerepel a rajzon a pozitív feszültségű ágban, pedig oda az NPN tranyó kellene.

A legkönnyebben úgy tudod ellenőrizni, hogy jól vannak-e bekötve, hogyha a végfokpanel csatija alul van (mint amikor bent van az alaplapon) akkor az NPN tranyónak kell felül a panel tetejénél a PNP-nek pedig alulra bekötve lennie.

Üdv: Laci
(#) Pörköltszaft válasza laci6662 hozzászólására (») Jan 9, 2010 /

A topicban sokak által javasolt BD911 / 912 párost raktam be végtranzisztoroknak.

A magnósok évkönyvében lévő rajz engem is jól megtréfált elsőre Aztán kijavítottam e rajz szerint.

Tehát a BD912 van alul, és a 911 pedig felül. Fordítva meg sem szólalt, csak világított mindkét tápvonalra kötött izzó.
(#) didyman válasza Pörköltszaft hozzászólására (») Jan 9, 2010 /

Vélhetően van gerjedés valahol. A tranzisztorokat ki kénemérni, mert a meghajtásban is lehet még hiba. Nyugalmi áramokat mértél, rendben vannak? DC ofszet pontos? FET-et kiszedve nincs változás? Puffereket cseréld ki nyugodtan, ha nem tudod kimérni kapacitásra/ellenállásra, 20 év után nem baj, de ha csak ilyen g-luxon és társai kacat kapható, akkor hagynám inkább az eredetit (persze ha kapacitásra kb. rendben van) ELCO: A rövidítés elekrolit kondenzátor, tehát elko.
(#) shalafi.66 válasza Pörköltszaft hozzászólására (») Jan 9, 2010 /

Én ha ilyen véget javítok, alapból kidobom a teljes félvezetőkészletet, mert fillérekbe kerül ahhoz képest, amennyi szívás van vele, ha valami nem 100%-os. (aztán a benne lévő BC182-213 és tsai pl. elég jók később zajgenerátorba is. )
(#) viktor555 hozzászólása Jan 12, 2010 /

Sziasztok!

Van egy 6363-as erősítőm. Sokévnyi hibamentes működés után kiment benne a bal oldali végfok (csak sustorgás volt hallható). Kicseréltem a tranyókat BD911-912-re. Visszaraktam a panelt, és gyönyörűen szólt, de a próba során (a saját hülyeségemből) "sikeresen" leégettem a végfokot. Újabb végtranyó csere után viszont már csak búgott. Kivettem a panelt, és végigmértem a meghajtókat és a kis tranyókat is, amik jóknak bizonyultak. Bekapcsolva továbbra is csak búgott. Átraktam a jobb oldali végfok helyére, és ott tökéletesen működött. Visszaszerelve mindent az eredeti helyére, a bal oldal már nem búgott, hanem teljesen csendben volt (be-, és kikapcsoláskori apró pattogás hallatszik, de ezen kívül teljesen néma). A jobb oldal továbbra is rendben működik.

Kérdésem: valaki látott / hallott már ilyet? Hol keressem a hibát? Lehet, hogy tönkrement az előfok, vagy a szabályzóban van a gond?

Válaszotokat várva, köszönettel:

Viktor
(#) shalafi.66 válasza viktor555 hozzászólására (») Jan 12, 2010 /

Hát nézd meg, mi jön a 2-es lábon a bemenetre (remélem jól emlékszem, hogy a kettes).
(#) weber74 válasza viktor555 hozzászólására (») Jan 12, 2010 /

nézd végig a lábokon a feszültségeket főleg a tápfeszültséget meg van e mind rajzod van rola vagy keressünk esetleg vedd ki az alaplapot nincs e vami panelszakadás elégés sok sikert
(#) laci6662 hozzászólása Jan 12, 2010 /

Sziasztok!

Hozzám került egy újabb ra6363s hibásan, műszakilag rendbe hoztam, de előlapot és hátlapot keresek hozzá, mert sajnos az előző tulaj leszerelte, ha bárkinek van eladó, akár előlap akár hátlap, kérem jelezze.

Előre is köszönöm!
Üdv: Laci
(#) Pörköltszaft válasza didyman hozzászólására (») Jan 13, 2010 /

Szia!

Kiszedtem az összes tranyót újra, megmértem őket, jók. FET-et is kiszedtem, nem történt változás.

A probléma viszont megoldódot. A tápra kötött izzók miatt torzított az erősítő nagyobb hangerőn. Mivel úgyis volt itthon még 1 garnitúra alkatrész a végfokhoz, gondoltam kipróbálom égők nélkül is (maximum elfüstöl...) És működött! Eltünt a torzítás, mostmár szépen szól az erőlködő. Ja, és a puffer kondenzátorok is jók, kimértem őket, tehát nem lettek cserélve.

Köszönöm a válaszokat, és a problémámra fordított időtöket!

Üdv: Pörköltszaft
(#) viktor555 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 13, 2010 /

Szia!

Tegnap már nem volt kedvem vacakolni az erősítővel, ezért hagytam szétszedve az egészet. Reggel végignéztem az alaplapon a csatlakozásokat: nem találtam szakadást, kontakt hibát. Összeraktam (végfokok nélkül) és végigkövettem a jel útját, ami rendben megérkezett a végfok bemenetére (2-es láb). Beraktam a két végfokot, majd próba. Mindkét oldal megszólalt és az összes funkció is működött: némítás, hangszín, hangerő, balansz. Már kezdtem örülni, hogy mégis működik, bár nem tudtam, hogy mitől javult meg. Örömöm - pár órás zene hallgatás után - az első kikapcsolásig tartott, amikor a bal csatorna egy hangosabbat pukkant. Ismét bekapcsolva a búgás jött vissza a bal csatornából, ami pár másodperc múlva recsegés-ropogásba ment át. Kikapcs-bekapcs, ugyanaz: búgás, majd recsegés.

Vajon mi lehet a baj (hogy egyszer működik, egyszer meg nem) ?

Üdv : Viktor

(#) shalafi.66 válasza viktor555 hozzászólására (») Jan 13, 2010 /

Nézegesd búgás közben a tápfeszeket a végtranyókon. Megvannak?
(#) viktor555 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 13, 2010 /

Szia!

Kivettem a bal oldali végfokot. Megmértem a tranyókat. Megint jónak tüntek. Megnéztem mi jön a 2-es lábon: semmi. Mármint semmi olyasmi, ami zajra utalna, vagy amit egy kis multiméterrel ki tudok mérni (szkópom nincs sajnos). Kivettem a szabályzót is, de nem találtam rajta semmi hibára utalót. Összeraktam és megint működik.

Nem értem...

Kiváncsi leszek mit csinál, ha majd kikapcsolom...

Üdv : Viktor

(#) shalafi.66 válasza viktor555 hozzászólására (») Jan 13, 2010 /

Hú, pedig közben eszembe jutott, hogy egy hónapja belefutottam egy ugyanilyenbe, de már nem emlékszem mit csináltam vele hogy folyamatosan működjön.
(#) Ricsi89 válasza viktor555 hozzászólására (») Jan 13, 2010 /

Érdemes lenne átforrasztani a szabályzómodulon az összes forrasztást. Engem egy ilyen hibás forrasztás szivatott meg. Nem akart szólni az egyik oldal, csak nagyon halkan és csak ciripelt. Végignyomogattam minden panelt, semmi nem változott. Végfok jó volt. Ekkor kezdtem a szabályzómodulon hibát keresni, de semmi. Egyszer amikor megmozdítottam a szabályzómodult egy pillanatra jó lett. Ezután forrasztottam át az egészet és azóta is hibátlan. Szemmel nem lehetett látni a hibás forrasztást, de az átmelegítés és a kis plusz ón csodákat művelt. Egy 10 perces meló és utána nincs vele többé gond.
(#) saraha hozzászólása Jan 27, 2010 /

Sziasztok.

Kaptam javításra egy RS 6363 S típusú erősítőt.
Az a baja,hogy frekikereséskor8(forgókondi tekerésekor) elég erősen berecseg.
A hangerő poti is recseg azt kicserélem.
Mivel érdemes még próbálkozni?
Vonalbemenettel még nem próbáltam.
(#) Ricsi89 válasza saraha hozzászólására (») Jan 27, 2010 /

Ha URH-n recseg tekerés közben, akkor nem a forgókondi recseg, hanem a hátán lévő potméter a kontakthibás. A hangerőpotit meg nem lesz egyszerű szerezni bele. Nekem is idő kellett míg belevalót találtam. A recsegésen a wd-40 segít.
(#) saraha válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jan 27, 2010 /

Köszi.
Potim az pont van ugyanilyen.
Azért a WD40-et megpróbálom.
(#) saraha válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jan 27, 2010 /

Király vagy

WD40 nem volt de csavarlazító meg nagyon finom smirgli megoldotta a problémát!
A poti marad!
(#) shalafi.66 válasza saraha hozzászólására (») Jan 27, 2010 /

Jézusom.
(#) martin96 hozzászólása Jan 30, 2010 /

Sziasztok!
A végfok tranzisztorokat mivel lehetne helyettesíteni?Én bd911/912-re gondoltam.
(#) hitter.zoltan hozzászólása Jan 30, 2010 /

sziasztok van egy videoton ra6363 erölködöm amit még apu hagyott rám kb 25évig hiba nélkül ment de tegnap egy bekapcsolás után még hang nélkül egyet pattant kiment az egyik bizti elszált raktam helyette egy nagyobbat(nem kellett volna) izzott a két tekercs a végén aztán elégtek azt ujratekerem elszállt a két végtranyó cserélem viszont előttük egy bc 337-25 is behalt olyanom nincs itthon mivel tudnám helyettesíteni? bc212 vagy bc546-547 mer kb van itthon 20millio féle de (miért ne)pont ilyen nincs a következő kérdés h ha kicserélem a rossz alkatrészeket mi a biztosíték rá h jo lesz? gondolok arra h izzott majd elégett a két tekercs az lehetett e attol h meghaltak a tranyok?
a bc mind3 lába zárlat
a TE-knek E-C között
(ugy néztem h kiforrasztottam)
(#) Ricsi89 válasza hitter.zoltan hozzászólására (») Jan 30, 2010 /

A bc546-os jó lesz, de meg kell nézni a meghajtótranzisztorokat is, mert azok is előszeretettel szállnak el a végtranzisztorokkal együtt. Ha kimegy a biztosíték, akkor annak oka van, nem szabad egyből újat bele tenni, mert még nagyobb kárt csinál, mint hasznot(ezt láthattad te is). Ilyenkor egyből meg kell nézni a végtranzisztorokat. Általában azok pukkannak meg.
(#) Ricsi89 válasza martin96 hozzászólására (») Jan 30, 2010 /

Ez a páros jó lesz bele.
(#) martin96 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jan 30, 2010 /

Köszönöm a választ.
Következő: »»   18 / 123
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem