Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Tényleg! A BSS nem is jutott eszembe... Köszi szépen!
Még annyit, hogy mi lenne ha kihagynám a relét (meg a hozzá tartozó diódát), a LED helyére meg egy optokaput raknék megfelelő előtétellenállással, és így a fototranzisztor kapcsolna (nincs szó nagy áramokról, csak pár mA)?
Sziasztok
Az volna a kérdésem, hogy scart csatlakozóból, ami a dvd hátulján van, lehet e monitorra képet küldeni, elektronika nélkül, csak kábellel? Van még component kimenet a dvd-n és a monitoron van bajonettes 5 csatis rgb bemenet! Össze lehet hozni őket egyszerű kábellel? Előre is köszönöm a válaszokat
Nem igazán! a monitornak külön választott szinkron jelek kellenek, de a DVD-ből 100%, hogy egyesített jön ki! És a monitor lehetséges, hogy nem is tudná az 50Hz-es frissítést.
Sziasztok.Olyan kérdésem lenne hogy:Van egy regent g1-... erősítőm.A potik már recsegnek ropognak.Szörnyű!!!
Én simán kicserélhetem mostani(amiket most gyártanak)pot-metrekre mert ebbe KB10éves potik vannak. köszöni:csikosgabi
Mi a kerdes? :kerdes:
Én simán kicserélhetem mostani(amiket most gyártanak)pot-metrekre ?
oda volt írva csak nem volt utána ? jel
ja , Igen, kicserelheted, csak nezd meg, hogy mekkora az erteke az eredeti ellenallasnak es olyat vegy.
erre én is gondoltam.kösz szépen
Idézet: „...mi lenne ha kihagynám a relét (meg a hozzá tartozó diódát), a LED helyére meg egy optokaput raknék megfelelő előtétellenállással,...” Akkor lenne egy optocsatolt érintő-vezérlőd! Szal nyugodtan elhagyhatod a relét/diódát, és a LED helyére mehet az optocsatoló.
Hali, a kérdésem: Mi lesz, ha két ic-s erősítőt nem a leírás szerint kötök hídba, csak egyszerűen párhuzamosan kapcsolom: ketté szedem a bemeneti jelet meg a táp fezst és a kimeneteket szimplán összekötöm?
Kérek gyors segélyt
Fúú! Lehet, hogy gáz amit kérek, de nincs meg sehol. Azt szeretném, hogy legyenszíves küldeni nekem egy ltp port, és soros port -nak a bekötését. pl.: Hol van a feszültség meg ilyesmi. Remélem van valakinek ilyen.
Sziasztok!
Lehet hogy az "ez milyen alkatrész" topicba kellet volna írnom na de mind1. A kérdésem az lenne hogy a mellékelt képen látható kijelzőnek melyik lábát hogyan lehet megnézni, hogy melyik szám kirakásához jó. a kijelzőt egy hőmérőből szedtem ki azért van ketté választva mert külső és belső hőmérsékletet mért. A nyák is megvan készíthetek képet ha az segít... Köszi a segítséget.
A képen látható formák alapból nincsenek ott csak ha feszültséget kap!
Szerintem ez egy LCD.
Csak úgy szerintem nem lehet vezérelni... Szerintem valami mikroveézrlő kell hogy meginduljon.. Vagy csinálsz belőle hőmérőt!
Sziasztok!
Valaki segithetne nekem ebben az IC-ben, hogy melyik lábra mit kell kötnöm! Az adat táblát néztem, de nem igazán értem az angolt, nomeg a lábkiosztások kifejezéseit! CD4013
Amit elsőként tudni kell róla, az az, hogy ez egy 2 db flip-flop egységet tartalmazó IC.
Bekötése az adatlap alapján/lábak: 1. Az első flip-flop Q kimenete 2. Az első flip-flop Q negált kimenete (mindig ellentétes jelet lehet rajta mérni, mint a sima Q kimeneten) 3. Az első flip-flop egység órajel-bemenete 4. Az első flip-flop egység RESET bemenete 5. Az első flip-flop egység adatbemenete 6. Az első flip-flop egység beállító-bemenete 7. Negatív tápfeszültség, avagy GND A többi láb jelentését már te is el tudod képzelni ezek alapján... Egyébként mire akarod használni?
Egy triac nem hal meg attól ha pl. egy 1000 W-os 600 V-os triacot 25 W 230 V-tal terhelek?
Üdv.: Müszi
Nem. Alulterhelni lehet, fölé nem szabad menni a fesznek és a kapcsolt teljesítménynek.
(Az igazsághoz tartozik, hogy picivel szabad fölé menni, mert a gyári adatok a még biztonsággal működtethető értékek, de nem nagyon érdemes kísérletezni, hamar "elszállhat" az alkatrész...)
Lehet, hogy én olvasom rosszul a Triac-ok adatlapját, de ezt az 1000W-ot honnan vetted? Ennyit tud eldisszipálni? Nekem csak a Gate-en eldisszipált teljesítmény jut eszembe de az ettől majd egy nagyságrenddel kisebb.
Szerintem van egy Bekapcsolt allapotban értendő maximális áram (RMS), egy bekapcsolt állapotban értendő maximális csúcsáram, amit csak a megadott ideig visel el, és egy maximális zárófeszültség.
Ez csak egy példa tehát a kérdésemre a válasz???
Hogy micsoda? Nem teljesen értem ezt a kérdést! Légyszi, írd le egyértelműen, mit is szeretnél kérdezni!
Kösz!
Példa:
-Van egy triacunk ami pl 1000W-os -25 W-os izzóval szeretnénk leterhelni A kérdés: nem döglik-e meg a triac ilyen kicsi terhelésnél Üdv. :yes:
Ne haragudj, de nincs 1000W-os triac!!!!! Mert ez a paraméter nem vagy igen nagy képzelőerővel értelmezhető.
Ezt a paramétert nem tudom, honnan vetted, az előbb leírtam, mik azok a paraméterek, amik a Te 25W-os izzód esetében irányadóak...... Szerk: Szerintem olvasd el az adatlapját és mutasd meg mitől 1000W-os! Idézet: „Egy triac nem hal meg attól ha pl. egy 1000 W-os 600 V-os triacot 25 W 230 V-tal terhelek? Üdv.: Müszi” Szia Müszi. Ha a névleges teljesítménynél sokkal kissebb terheléssel használsz egy alkatrészt, attó (rendszerint) nem megy tönkre!!! Legfeljebb kevesebb hőt fog a hűtőfelületén eldisszipálni (elfűteni). PLD a BT137-600-as triak esetében, / amit 'névlegesen' 8 Amperral lehet terhelni,/ a 25W / 230V AC esetén a kapcsolt áram = 0.108A = 108mA!!! Tehát ez a BT137-est nem fogja "túlterhelni"!!! - Hütőfül nélkül is kényelmesen szabályozza... Kipróbálása csak saját felelősségre!!! !!! !!!
[off]1000W = 1KW
I = P / U P = 1000W U = 230V (AC) I = 1000 / 230 = 4.34A Az 1000W-ot, egy gőzőlős vasaló kényelmesen felveszi... S Elég széles az a triak-típusválaszték, amit be lehet szerezni, a 0.6Amperostól a 300Ampeig bezárólag... De amatőr célra a 25Amperes típus, [b]maximálisan[b] elég... :nezze: |
Bejelentkezés
Hirdetés |