Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   33 / 227
(#) Mallar válasza _BiG_ hozzászólására (») Jan 8, 2010 /

Az írásomból lehet az jött le h kötök mindent mindenhova, de amúgy félek az 50Hz-s áramtól mint a tűztől Tény, hogy az első ilyen típusú kísérletem, de azzal kezdtem, hogy építettem fából egy kis asztalt neki, énmeg mikor mindent összekötöttem, szó szerint csak bottal piszkálom( egy hosszú pálcával) vagyis csak piszkálnám, mivel még azt a pálcát fel sem emeltem mert mikor a konektorba dugtam a cuccot mindíg csattant a kismegszakító Szerintem a hálózati dugó hibája, de még nem próbáltam ki a régebbi félével, amin nincs a két kis föld pöcök alul felül. A google meg már kerestem sokszor a finomindítást, de most tudtam meg, hogy lágyindítás a becses neve és így már jönnek a találatok
köszi mindent, majd írok ha lesz fejlemény
(#) Collector válasza Mallar hozzászólására (») Jan 8, 2010 /

Ha gyors kísérletnek kell, akkor köss párhuzamosan néhány 100W-os izzót a primerrel, és egy kapcsolóval zárd rövidre a lámpákat utána. De az is jó, ha egy 5-10W-os, 50ohmos ellenállást kötsz velük sorba, és azt zárod rövidre (ezt azonban néhány másodpercen belül meg kell tenni, mert szétég az ellenállás). Ez a leggyorsabb megoldás lágyindításra.
A falapra szerelést pedig csak ajánlani tudom mindenkinek, én is mindent felszerelek egy falapra amit először tesztelni kell, nem pedig szanaszét dobálva játszadozik az ember vele. Csak túl nagy feszültségeknél ne érjen a fa a nagyfesz részhez lehetőleg. Én 1,5x1,5 méteres táblába vettem a rétegelt falemezt, kb. 4 ezer forintért, ebből aztán jut mindenre (10-es).
(#) _BiG_ válasza Mallar hozzászólására (») Jan 8, 2010 /

Pontosítom egy kicsit Collector leírását (remélem, nem orrol meg rám ezért), mert kicsit félreérthető, neked meg nem baj, ha félszavaknál jobban segítünk: a 100W-os izzókat kösd párhuzamosan, majd ezt a kapcsolást sorba a primerrel. Az izzókat áthidalod egy kapcsolóval, ami indításkor nyitva, majd amikor zümmög a trafó, zárod. Tulajdonképp ez egy kézivezérlésű lágyindítás

A szerelési útmutató a deszkamodell irányában tényleg megfogadandó! Helyesen csináltál egy asztalt - legyen stabil! Nincs rosszabb, mint ha egy elszabadult, feszültség alatt levő vezeték az öledbe esik... Nem beszélve arról, hogy itt már olyan is előfordul, hogy a nem rögzített hosszú vékonyabb drótok az áramimpulzusok hatására megmozdulnak-összerándulnak. Nem hiányzik gondolom a szikraeső az arcodba, vagy a kigyulladó szigetelés oltogatása. Amit reflexből vízzel megtenni halál...

Ellenőrizd a kismegszakítót, hány amperes?

Üdv!

(#) Mallar válasza _BiG_ hozzászólására (») Jan 8, 2010 /

16 amperes.
Amúgy ez az izzós dolog jól hangzik Tényleg jó ötlet...
Minél hamarább kipróbálom Több dolgot csinálok egyszerre. Aztán mindennel haladok falatonként. A motok egy kisebb teslához kellenek majd, de előtte persze skori miniteslája ezen kívül kísérletezek még sorkimenővel is Ebből az apropóból, nem segítenétek hogy a 15-20Khz körüli freki mennyire veszélyes?
(#) Collector válasza Mallar hozzászólására (») Jan 8, 2010 /

Idézet:
„a 15-20Khz körüli freki mennyire veszélyes?”

Tévedés azt hinni, hogy ha a freki elég magas, akkor már sérthetetlen az ember. De egy jótanács: ne fogdosd.
(#) Hodinka válasza Mallar hozzászólására (») Jan 8, 2010 /

Ha a veszélyes szóval áramütésre utalsz ,akkor annyira veszélyes van,hogy egy csúnya lyukat égessen az ujjaidba,tapasztalatból beszélek.
(#) _BiG_ válasza Mallar hozzászólására (») Jan 8, 2010 /

Nos, a frekvenciák viselkedéséről némi saját tapasztalat: az itt leírt csöves teslámat hangolgattam (kb. 170kHz-en megy). Amikor szépen dorombolt a szikra, akkor simogatható volt, csak kicsit égette a bőr felszínét, mindössze égetthaj-szagú lett a kezem. De amikor sokszorosára megnöveltem a párhuzamos RC-kör kondenzátorának értékét (sputter-módú üzem) és a visszacsatoló tekervset is hangoltam, akkor a szikra sikítani kezdett, azaz hangfrekvencián is gerjedt. Olyan hangja volt, mint amikor csúszik a kocsi generátorának ékszíja, és akkora hangereje is volt. Ilyenkor csípett a szikra, nem volt kellemes megérinteni. Sikerült kicsit zsibbasztósabbat is kapni egyszer tőle. Szóval az alacsony freki veszélyes. Olyan 20kHz fölött már tényleg nem olyan gáz. Viszont égethet.
Amire figyelj, hogy a teslatekercs környékén nagyfrekvenciás tér van, ha ott állsz mellette, benned is feszültséget kelt. Ilyenkor a földelt fémtárgyak megérintése szintén égést okozhat, főleg, ha nem fogod meg határozottan, hanem ki tud alakulni kicsi ív. De a másik kisebb teslám, ami jóval nagyobb frekvencián megy, olyan delejt nyom, hogy ha megszorítom például a földelt oszcilloszkóp-csipeszt, akkor is éget. A bőr ellenállásán akkora hő fejődik.
Szóval óvatosan

Üdv!
(#) Collector válasza _BiG_ hozzászólására (») Jan 8, 2010 /

Ott a folyamatosüzem is, ahol frekvenciától függetlenül szénné ég a bőr fél másodperc alatt is.
(#) Mallar hozzászólása Jan 10, 2010 /

Arra gondoltam, hogy készítek egy egész apró teslát és sorkimenővel fogom hajtani. (Tudom elég kicsi a tejlesítménye de tényleg csak egy kis asztali teslára gondoltam) És próbaként, hogy megcsináljam az első szikraközömet, összecsaptam egy leydeni palackot. és a tesla primer tekercse nélkül összedobtam a szikraközt. Viszont gondolom ennek a kb 1pF os kapacitása nem elég egy kis tesla meghajtásához sem, ezért (miután természetesen kiszámoltam hogy a kívánt méretemnek mekkora kapacitás kell) mit ajánlotok, készítsem el a Collector féle PE-zsákos alufóliás feltekert nagyfesz fóliakondit, vagy esetleg láttam neten ilyen 3Kvos 10nanós kerámia kondikat és arra gondoltam h ebből rendelnék vagy 50 darabot és sorosan kötve vagy 6-7 ilyen kondit, meg ezekből a bankokból sokat párhuzamosan kötve elkészítenék egy magasfesz bankot.
Olvastam valahol hogy a tesla meghajtáshoz a magasfesz kerámiakondikból épített bank kilőve, viszont nem mondták el miért. Ha ebből vennék sokat én a jelenlegi tudásommal nem látom akadályát hogy működjön. De azért megkérdezem tőletek is. Próbáltátok e már, vagy ha esetleg melegedne is akkor olajalá dugva neme működhetne. Mivel így árban nagyjából megegyezik és mégis kisebb méretű kondim lenne. Írjátok le a véleményeteket
(#) Collector válasza Mallar hozzászólására (») Jan 10, 2010 /

Arra készülj fel, hogy a bemeneti csúcsfeszültség több, mint kétszeresére kell méretezni a kondibankot. Kerámiából is van többféle, abból az egyik típusnál nagyon nagy a veszteség. Egyébként a leydeni palacknak (ha pl. sörösüveg nagyságú) jóval nagyobb a kapacitása, mint 1pF. De én azt tanácsolom, hogy ilyen nagy feszültségre sima üveglapokat használj, szendvics felépítésben alufóliával. Üveget még ingyen is be lehet szerezni (lehetőleg 3mm-nél nem vastagabb), kiszámolod, mekkora felület kell, és összerakod, majd leszigeteled (vagy olaj alá dobod). A másik megoldás, hogy kerámia helyett fóliakondikat veszel. De vigyázz, mert amit kiírnak, hogy x kV, az általában DC-ben értendő, AC-ben viszont ennek felét, vagy harmadát bírják.
(#) Hodinka válasza Mallar hozzászólására (») Jan 10, 2010 /

Ha szabad kIváncsiskodnom ,mégis mekkora teslára gondoltál?
(#) _BiG_ válasza Mallar hozzászólására (») Jan 10, 2010 /

Szervusz!

Nem minden kerámiakondi rossz. Ha tudsz szerezni rádióadóba való nagyfeszültségű, nagyfrekire szánt kondit, az lenne a legjobb. Ezeket a pici tárcsakondikat felejtsd el, pillanatok alatt szétmennek. Nagy a veszteségük és nem erre az áramra tervezték őket. Kipróbáltam két darabot a soros láncban. Azonnal füstöltek. A Lomexben van 7,7nF/1600V-os kerámia kondi, az bevált, de 1.5x2x0.5 cm körülbelül 1 darab mérete, tehát nem pici. Nyolcas csomag 200Ft. A GU81-es teslában bírta a gyűrődést, volt, amikor csak 5 darab volt sorba kötve, nem ütött át.

Most 4 db 400pF és 4 db 190pF 15kV-os csőkondenzátor van benne párhuzamosan, ezek rádióadókba való nagy ökölnyi böhömök, bírják.
Üveg se mindegy, milyen. Kisebb teslákhoz akármilyen elmegy, de ha nagyteljesítményűt akarsz egyszer, ott nem mindegy, mekkora a dielektromos veszteség. Ha tudsz teflont lapot, fóliát szerezni, az nagyon jó. Javaslom, keress rá a neten, melyik műanyag hogyan viselkedik. Én fejből nem tudok annyit, de arra emlékszem, hogy pl. a PVC nem jó.
Valahol láttam olyan listát is (ha emlékeznék...), ahol felsorolták, melyik gyártó kondija jó, melyik gagyi. Teslacoil fan oldalakon érdemes keresni, mert angol nyelven van a legtöbb oldal. De ha rábukkanok egyszer, úgyis belinkelem

Üdv!
(#) Mallar válasza Hodinka hozzászólására (») Jan 10, 2010 /

Méretre körülbelül akkorát mint Skori mini teslája. Arra gondoltam, hogy előbb a sorkimenőhöz készítek egy mondjuk 1m^2 alapterülető fegyverzettel ellátott fóliakondit kondit, ami bírja a feszt persze, vagy építek egy bankot 3Kvos 10nanós kerámiákból. Aztán annak a kisülési frekvenciáján, már tudok a szikraközzel hangolni nem? Vagy hogyha túl kicsi a szikraköz akkor kevés áram húz át rajta, és nem lesz elég nafta a nagy tekercs indukálásához? Arra gondoltam, hogy előbb megépítem a primer és szekundertekercset és kísérleti úton beállítom a szikraköz frekijét, aminél a tekercseknek a legoptimálisabb.
(#) Collector válasza Mallar hozzászólására (») Jan 10, 2010 /

A szikraköz igazából másodlagos tényező (főleg a frekvencia, az a többi dologtól fog függeni). Elsődleges a primer oldali rezonancia frekvencia ismerete. Először a primer oldalt csináld meg, és ha az fixen működik, aztán csináld csak a szekundert.

Leirásod alapján lehetségesnek tartom, csak nem tudom ,de nagy a valószinüsége annak,hogy a sorvégtrafóval gondjaid lesznek,ugyanis fojtonos Iv kisülés csúnyán megviseli majd a driveredet, vagy a trafó szekunderét.
Amúgy korábban én is próbálkoztam sorkimenővel több-kevesebb sikerrel, egy marék tranzisztorom bánta,aztán egy neontrafóval megoldottam egyszerűbben a dolgot,ja még annyit megkérdeznék,hogy te mivel hajtod meg a sorkimenőt, FET-ekkel ,vagy valami mással?
(#) Mallar válasza Hodinka hozzászólására (») Jan 10, 2010 /

Sima egy tranyós oszcillátor Viszont tényleg nem várok sokat ettől a sorkimenős teslától. Mivel ez az első, hogyha látok majd ívkisülést akkor már megveregetem a jobb kezemmel a bal vállam, vagy akár fordítva . De úgyérzem mindez szükséges ahoz, hogy megértsem a működését és majd hogyha egy nagyobbat készítek motokkal, akkor ott majd szépen minden értéket precízen kimérve készítsem el a cuccot. Ez csak amolyan... Szereztem egy sorkimenőt és ki akarom belőle hozni amit lehet. Élvezem, hogy ezt a sorkimenőt ingyen szereztem és a tranyót is hozzá én bontottam, aztán élvezem, hogy szinte a szemétből dobtam össze valami látványosat Aztán láttam egy oldalon, hogy sorkimenővel hajtott a srác egy nagyon pici teslát. Gondoltam én is belevágok, végülis azis szinte ingyen van
(#) Mallar válasza Collector hozzászólására (») Jan 10, 2010 /

Szerinted, ha Leydeni palackokból építeném a kondibankot az eszelős, vagy inkább eszement ötlet? Gondolok itt mondjuk egy rekesznyi borosüvegre

Én a helyedben megnézném mégegyszer kicsit részletesebben,a haverod sorkimenős tesláját,hogy milyen tranyókat használ,mert ha te a sorkimenő eredeti bipoláris tranzisztorával akarod müködtetni ,az sokáig nem fogja húzni,ugyanis legyen az TV, vagy monitorból ,ilyen hosszútávu túlterhelésre azok nincsenek kiszámItva.
De nem akarom ezzel elvenni a kedved a kIsérletezéstől,főleg ha az alkatrészek egy filléredbe sem kerültek,inkább sok szerencsét hozzá!
(#) Hodinka válasza Hodinka hozzászólására (») Jan 10, 2010 /

Ja bocs a pici félreértés miatt,
Idézet:
„a haverod sorkimenős tesláját”
de csak most olvastam újra figyelmesen a válaszod.
(#) Mallar hozzászólása Jan 10, 2010 /

A " tranyót" pc tápból bontottam, de most világosítottak fel h abban FET-ek vannak... Még nemtudom mi a különbség de mindjárt utánnajárok
Szal a vezérlést ilyen pc tápból kiberhelt FET-el csinálom.
(#) zolee1209 válasza Mallar hozzászólására (») Jan 10, 2010 /

Szia!
Olvastam DuMatyi hozzászólását másik témában! Az, hogy a PC tápban FET van, így nem igaz! Ebben a formában nem! Nagyon sok olyan táp van, pl az AT-s tápok, ahol a teljesítménykapcsolók bipoláris tranzisztorok. Az újabb típusú ATX tápokban is többnyire bipoláris tranyó a teljesítménykapcsoló, viszont az 5V-os készenléti feszültséget FET segítségével állítják elő. Ez teljesítményben kisebb. És hallottam már olyat, sőt tuti hogy van is olyan PC táp, amiben a teljesítménykapcsolók is FET-ek, ilyet még nem volt alkalmam bontani, ezügyben nincs személyes tapasztalatom... Vagyis típusa (teljesítménye) válogatja, hogy milyen kapcsolóelemet alkalmaznak!
(#) Collector válasza Mallar hozzászólására (») Jan 11, 2010 /

Azért azt megjegyezném, hogy a FET is tranzisztor.
1 tranzisztoros meghajtóval sorkimenővel nem tudsz teslát csinálni, túl kicsi a teljesítménye.
Egy ilyen kis méretű és nagy bemeneti feszültségű teslához egyetlen üveg is elég a kondihoz.
(#) Mallar hozzászólása Jan 11, 2010 /

Ehhez a sorkemnős kapcosláshoz mit szóltok? Ezt a srác aki feldobta a kapcsolást ő is teslához használja. És hogyha két FETel hajtom meg a sorkimenőt, akkor az ezért jó, mert a FETek így ketten több áramot bírnak, mint egy db? Vagy az oszcilláció szempontjából kedvezőbb?
(#) Hodinka válasza Mallar hozzászólására (») Jan 11, 2010 /

Legutóbb ezzel az áramkörrel egy elektrosokkoló belselyében találkoztam,igaz csak ennél jóval kissebb változatban.De igen,ennek elméletileg müködnie kell,a tranyók egyenkénti 280W-nyi szuflával,ennek fele sem tréfa!
(#) Hodinka válasza Collector hozzászólására (») Jan 11, 2010 /

Field Effect Transistor aliaz FET ,ami magyarul annyit jelent:térvezérlésű tranzisztor.
Az egy tranyós sorkimenős,tesla sikertelenségét meg sajnos csak meg erősIteni tudom.
(#) Hodinka hozzászólása Jan 11, 2010 /

Most,hogy Igy nézem a Mallar két FET-es áramkörét,a trafó után egy diódahIdnak nem nagyobb haszna lenne?végül is ez egy multivibrátor FET-ekkel,és egy diódával az egyik tranyó (pontosabban ahogy elnézem a Q2-es) mindig túlterhelésben lesz amásikkal szemben,mit gondoltok?
(#) Collector válasza Mallar hozzászólására (») Jan 12, 2010 /

Ha megnézed ez egy az egybe a ZVS meghajtó! Csak éppen IRFP460-al, ami oda nem is lenne jó. IRFP260N vagy IRFP250, vagy hasonló való oda, aminek 150mohmnál kisebb az átmeneti ellenállása.
(#) Mallar válasza Hodinka hozzászólására (») Jan 12, 2010 /

Az a tranyó amit eddig használtam a kísérletekhez (40W-os) d13007k Nem sokáig bírta A fizikatanárommal kipróbáltuk labortápról... Az öreg egyből rányomta a 16 ampert, ráadásul fordítva volt bekötve a labortápba a piros meg a fekete banándugó Fordított polaritáson Elvileg 16 ampert bír impulzusban, de szinte izzott. Nemcsoda hogy egyből szedhettem a csavarhúzót, hogy betegyem a pót-tranyómat. Viszont most ittvan ez az IRFP sorozat, amivel csak most barátkozok, de eddig nagyon tetszik :szeret:. Tuti jobban szuperál majd a ZVS meghajtás. Collector, megfogadom a tanácsod és a 250est fogom használni 460as helyett. Gyorsabbnak tűnik. Gondolom ehhez a ZVS meghajtáshoz nem jó ha az újfajta sorkimenő belső primer tekercsét használom, hanem kívülre kell tekerni házilag primert. De ma nyertem aukción egy junoszt sorkimenőt, az remélem jó lesz ehez.
(#) Hodinka hozzászólása Jan 14, 2010 /

Üdv! Játszom a gondolattal,hogy a közeljövőben csinálok egy nagy teslát,én kb 250-300mm átmérőjű,és olyan150-200cm hosszú PVC csőre gondoltam a szekundert,de mielőtt belevágok meghalgatnám a véleményeiteket egy-két dologról,mint például arról,hogy először is milyen vastag huzalból lenne a legjobb megtekerni a szekundert,és kb milyen kapacitású kondi lenne a legjobb rá.
Lehet,hogy nagy fába vágom a fejszémet,de gondoltam csinálok valami nagyobbat ,és látványosabbat,mert a kicsikkel nem nagyon vagyok meg elégedve.
Nem tudom, hogy közületek valaki csinált-e már hasonló méretűt,de megköszönnék minden megosztott tapasztalatot,és minden hozzázsólást.
(#) Collector válasza Hodinka hozzászólására (») Jan 14, 2010 / 3

Ha nagyon jól állsz anyagilag, akkor neki lehet fogni.
De én egy 2 MOT-os tekercset ajánlok, ez relatíve olcsó, tudok adni konkrét méreteket is (csak meg kell építeni).
90nF kondibank, 2 darab nagyobb mikrosütőtrafó, forgó szikraköz flexszel és 6-os wolfram rúddal, 0,5mm-es huzalból kb 1000 menet (fél méter magasan megtekercselve 100-as pvc cső), tetőkapacitásból pedig 100-as vagy 125-ös aluflexcső kb. 50 centi átmérővel, primer tekercs 4-5 menet 6-os lágy rézcső.
Itt egy videó a működéséről. Itt eléggé szerteszét vannak a kábelek, szóval ennél csak jobb lehet.
Bővebben: Link
Következő: »»   33 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem