Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el

Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   122 / 274
(#) kadarist válasza rammeradrian hozzászólására (») Jan 12, 2010 /

Igen, a test ebben az esetben a tápfeszültség negatív pólusa lesz, ami az IC 3-as lába is egyben.
(#) hüblerattila hozzászólása Jan 12, 2010 /

Sziasztok! Megépítettem a tda2030-as végfokomat, szól is rendesen szépen, de egy bajom van vele, hogy nagyobb hangerőnél beszaggat a hang, ez normális?
(#) levi102 válasza hüblerattila hozzászólására (») Jan 13, 2010 /

TALÁN a táp hány wattos? vagy a hűtéssel van baj ez nem normális folog az én erölködőm nem szaggat be
(#) hüblerattila válasza levi102 hozzászólására (») Jan 13, 2010 /

A trafó olyan 100-150 wattos, videoton végfok trafója volt, erről a tda-m 33 voltot kap. A hűtése pedig megintcsak egy vidi erősitőnek a bordája. egyébként nem melegszik.
(#) hüblerattila válasza hüblerattila hozzászólására (») Jan 13, 2010 /

Na most már rákezdett arra hogy ha feltekerem a hangerőt akkor teljesen elhalgat csak búg, kihuzom konektorból és felszólal egy másodpercre (gondolom ez a pufferkondi miatt van) és ha visszadugom akkor jó megint, de csak kis hangerőn. Ez mitől lehet?
(#) kadarist válasza hüblerattila hozzászólására (») Jan 13, 2010 /

Szia!
Mekkora pufferkondik vannak a tápban?
(#) hüblerattila válasza kadarist hozzászólására (») Jan 13, 2010 /

Egy darab 4700µF-es 40 voltos kondi ez is vidi erősítőből való.

Kevés lesz a 4700 uF. Milyen rajz szerint építetted meg?

Bővebben: Link ezt csináltam meg. És mégis mennyi pufferelés kellene akkor? És tuti ez lehet a gond?

Mekkora feszültségről használod? Hány ohmos hangszóró van rákötve? Sztereó, vagy csak egy IC-s változat?

33 voltot kap akkor amikor be van kapcsolva, a hangszóró 8 ohmos és csak mono mert próbaképp csináltam meg de lesz neki párja ha jó lesz.
(#) highand válasza hüblerattila hozzászólására (») Jan 13, 2010 /

Próbáld meg a hangerőt ici pici lépésekben feltekerni. Amennyiben ekkor nem jelentkezik a hiba, akkor C2 értke túl nagy az alkalmazott 100k-hoz, mert nagyon nagy időállandó jön ki. Az is lehet, hogy C2 fordítva van bekötve, ezt mindenképpen ellenőrizd a testen kell lennie a negatív lábnak.
(#) hüblerattila válasza highand hozzászólására (») Jan 13, 2010 /

C2 jól van bekötve, ezt a tesztet meg csak holnap végzem el mert igy este már nem szeretném bömböltetni, mert ugye szomszédok...

Az is lehet, hogy csak szimplán túlvezéreled az erősítődet, és azért vág.

Hát feltekerem neki a hangerejét és akkor egyszer csak elhalgat , ha ilyenkor visszaveszem a hangerőt akkor sem szólal meg csak abban az esetben ha kihuzom és visszadugom a konektorba.

A 10 µF/25V a bemeneten ott van?

igen ottvan

Tehát egy az egyben a linkelt kapcsolás. Amikor elhallgat az erősítő, akkor a tápfeszültség hogy alakul?

Igen teljesen ugyanez a kapcsolás. Hogy hogyan alakul a feszültség még nem néztem de holnap tudom megnézni csak a délután folyamán. Írni fogok hogy mi lett.

Várjuk a fejleményeket!
(#) highand hozzászólása Jan 14, 2010 /

hapro?
(#) hüblerattila válasza kadarist hozzászólására (») Jan 14, 2010 /

Megvan az eredmény, 32 volt a fesz ha elhalghat alapból meg 33-34v.
(#) hüblerattila válasza hüblerattila hozzászólására (») Jan 14, 2010 /

ja és ha fokozatosan adom rá a hangot akkor is elhalgat...
(#) kadarist válasza hüblerattila hozzászólására (») Jan 14, 2010 /

Akkor meg simán túlhajszolod. De várjuk a hozzáértők véleményét is.

Ha halk a zene és úgy tekered fel a hangerőt akkor is elhallgat? Nem-e a potméter bekötése a problémás.
(#) highand hozzászólása Jan 14, 2010 /

Vannak eleve hibás hamis darabok sajnos. Én ma 4-et dobtam ki eddig.
(#) hüblerattila válasza kadarist hozzászólására (») Jan 14, 2010 /

Nincs bekötve elé semmi poti laptopról hajtottam és ott adtam rá szépen lassan a hangerőt, és ugy is elhalgatott. A táp árama nem lehet kevés hiszen egy 2X50 wattos videoton erősitő trafója aminek minimum 100wattosnak kellene lennie.... és dióda hid meg a pufferkondi is ugyanebből a videotonból való.
(#) hapro válasza highand hozzászólására (») Jan 14, 2010 /

Szóval az a hibajavítós változatod érdekelne, aminek olyan hejjdehűha hangja van. A teljesítmény nem számít, de azért ne 2W-ot tudjon, de ha jól emlékszem 100-at írtál rá. Ehhez kellene egy egyoldalas nyákterv.
Előre is köszönöm.

Hibás TDA2030-ak gyárilag?
Mire figyeljek, ha veszem őket, hogy ne essek ilyen hibába?

Tehát a laptopról kijövő meleg ér megy a 10 µF-os kondira. Az árnyékolás meg megy az erősítő testjére (mínusz). Kíváncsiságképpen multiméterrel mérj feszültséget a 10 mikrós kondin, DC állásban, összekábelezett, bekapcsolt állapotban. Milyen polaritású egyenfeszültséget mérsz a kondin?
(#) mindenes válasza hüblerattila hozzászólására (») Jan 14, 2010 /

Üdv !
Elolvastam az összes hozzászólást a tiedtől kezdve, és hát elég érdekes a story.
Szerintem kondenzátor hiba leszz. Ha a kicsatoló kondi is a bontásból származik akkor lehetséges hogy pont egy meghalófélben levőt sikerült kitermelned ami nagyobb hangerőnél vagyis nagyobb teljesítménynél kezd zárlatossá válni, átengedve az egyenfeszt is tehát innen a búgás.Ellenőrizd a kimenetet hogy nem jut e egyenfesz a hangszórókra (C5 kondi negativ lába), szerintem ott lessz a hiba valahol..
Következő: »»   122 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem