Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szaggató

Témaindító: borvendeg, idő: Nov 23, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) borvendeg hozzászólása Nov 23, 2006 /

hello szükségem volna egy kisfeszültségű szaggatóra kb 15-16v-t kéne szaggatni
köszi
(#) gtk válasza borvendeg hozzászólására (») Nov 23, 2006 /

Milyen idokozonkent?
Csinalj egy flip-flopot.

Bocs kevés adatot adtam meg. Anyira kéne megszaggatni az egyenáramot, hogy egy trafó tudja kezelni.
Kösz a gyors választ!
(#) gtk válasza borvendeg hozzászólására (») Nov 23, 2006 / 4

Akkor az 50Hz kell hogy legyen.(lehet tobb is,de ez a standard valto frekije)
Ehhez meg szinuszos jelet lenne jo csinalni.
Lehet astabillal is szorakozni.
Nehany astabilra pelda.

Szóval ha egy egyszerű villogót építek és a LED hejére a trafót teszem akkor már jó is lesz????

Igen.A 'LEDek helyere' lenne jo,az szinuszos lenne.
Ha egy LED helyere kotod az felszinuszos lesz.Az is jo,attol fugg mire kell.
De meg kell rola bizonyosodni hogy legyen meg legalabb az 50 Hz.
Nem art BD tranyokat rakni.

Bocs h ijen éretlen vok csak naon kezdő vok. Szóval tudnál adni egy konkrét kapcsolást?
Kösz

Konkret kapcsolast mire?
220/6V trafot meg akarod hajtani

Lattam mar 555-el is kapcsolast pl tesla trafo meghajtasra.
Vard meg mas velemenyet is errol.
(#) Termi válasza borvendeg hozzászólására (») Nov 23, 2006 /

Esetleg ez: inverter. Vagy csak az eleje a teljesítmény tranyókig. Bár ez nem szinuszos.

Szóval ez egy szivatáshoz kellene. A lényege hogy ha 2 9V-os elemet sorba kötök az kb.16V és ha ezt rákötöm egy trafóra akkor az a másik oldalon ráz (trafóm már van kipróbáltam szaggató nélkül de ott az a baj, hogy csak egy pillanatra ráz mikor rákötöm a trafóra az elemeket)szóval ezért kellene a szaggató.
(#) kisrobert válasza borvendeg hozzászólására (») Nov 23, 2006 /

A villanyáram nem igazán jó játékszer. Vannak érzékenyebb emberek, akiknél ez komoly egészségügyi problémát is okozhat.
Szivatáshoz próbálj meg fogkrémet kenni a kilincsre!

Nem akarok agyonvágatni senkit legelőször én próbáltam ki, hogy menyire ráz. Nem vészes csak egy kicsit megijed az áldozat és kész

Valamelyik topicban volt mar hasonlorol szo.
En ilyesmivel nem jatszanek az biztos.Nem mindenki egyforman reagal ra!Bar lehet hogy keves aram jon letre,de akkor is veszelyes lehet!!
Inkabb fogadd el kisrobert otletet.
(#) Sebi válasza borvendeg hozzászólására (») Nov 23, 2006 /

Ezt anno én is megcsináltam ált.isk-ban: csengőreduktor 3V-os szekunderére 9V-os elem sorbakötve kolomp nélküli csengővel. Primeren kijött vagy 350V.
(#) Ricsa hozzászólása Jan 17, 2007 /

Sziasztok!
Nem akartam új témát nyitni, jó ez. Csak annyi lenne, hogy kéne egy kapcsolás, ami a kb. 5 voltot megszaggatja annyira, hogy tudjam transzformálni. Elmondom mire kell. Van egy saját készítésű távirányítós hajóm. Maga a távirányító chip megy úgy 5 voltról. Van egy számítógéppropim ami jó lenne, csak az a gáz, hogy nem elég neki az 5 v. Beleteszem a vízbe és már le is áll, vagy nagyon-nagyon lassan pörög. Az kéne, hogy a 4 db sörbakötött aksi (4,8 v) ami lead egyenáramot meg kéne szaggatni és transzformálni úgy 13-14v-ra. Már csináltam egy mechanikus szaggatót, csak az a kár, hogy nem bírta sokáig mert kopott a rugó meg minden, nagyon nehéz, és eszméletlenül hangos. Gondoljátok el 40-50-szer "üt" egy másodpercben . Na valami elektronikus kapcsra gondoltam ami egyszerű és elég könnyű. Előbbi hozzászólásokban olvastam, az astaillal a szaggatást, de az nem jó mert félszinusos, és ezért csak a fél feszültséget adná, vagy nagyon trafót kéne gyártani. Na, nagyon szépen megkérlek titekte, hogy valami elég kevés alkatrészből álló "szagató"nak kéne a kapcsrajza, vagy egy egész inverter is jó. A Rajzokat köszönöm.
(#) Travolta válasza borvendeg hozzászólására (») Jan 18, 2007 /

Szaggatónak legegyszerűbb egy 12V-os kommutátoros motort használnod.Hidd el,a hatás nem marad el. Mi ugyan ezt csináltuk csengőreduktorral, laposelemmel és aszem walkman motorral.
(#) Ricsa hozzászólása Jan 20, 2007 /

Sziasztok!
Olvastam hogy astabillal is meg lehet csinálni a szggatót. Szerintetek ez működne? (mellékeltem)
Kicsit gagyi a rajz, de az a tekercs egy trafó akar lenni.

astabil.gif

(#) Ricsa válasza Ricsa hozzászólására (») Jan 20, 2007 /

LÉCCI VÁLASZOLJATOK! Különben mi az a csengőreduktor?
(#) erobi82 válasza Ricsa hozzászólására (») Jan 20, 2007 /

A csengőreduktor...nem más mint csengőtranszformátor
(#) bzzzzzzz hozzászólása Aug 28, 2008 /

Sziasztok!
Abban kérném a segítségeteket, hogy az egyenáramú szaggató tranzisztorának (esetleg tirisztorának) vezérlőjelét milyen kapcsolással lehet előállítani, és milyen paraméterekkel lehet beállítani a kívánt frekvenciát és kivezérlési fokot? Köszönet érte, ha tudna valaki erről egy használható forrásmunkát ajánlani.
Üdv mindenkinek,
B
(#) borvendeg válasza bzzzzzzz hozzászólására (») Aug 28, 2008 /

(#) bzzzzzzz válasza borvendeg hozzászólására (») Aug 28, 2008 /

Köszönöm a gyors választ!
Tehát multivibrátornak hívják ezt az eszközt.
Üdv
(#) OpenGL hozzászólása Ápr 7, 2015 /

Hali
Az utóbbi napokban bróbálgattam egy astabil billenőkörrel váltóáramot csinálni de sohogy sem tudom összehozni az 50 hzet a transzformáláshoz. Esetleg nem tudtok egy olyan egyszerű kapcsolást ami képes erre és nincsének benne ICk stb
Köszi a válaszokat
(#) Gafly válasza OpenGL hozzászólására (») Ápr 7, 2015 /

Hány voltról szeretnéd működtetni?
(#) OpenGL válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 7, 2015 /

9 voltról
(#) Gafly válasza OpenGL hozzászólására (») Ápr 7, 2015 /

Mekkora teljesitmény kellene?
(#) pucuka válasza OpenGL hozzászólására (») Ápr 7, 2015 /

Egy kéttranzisztoros astabil multivibrátor bázisán levő RC tag időállandójának állításával tudod beállítani a frekvenciát.
f = 1/2ΠRC
Az astabilt nem érdemes teljesítmény tranzisztorokkal megcsinálni, bár lehet, mert a teljesítmény tranzisztoroknál az alacsony értékű bázis ellenállások miatt nagy kondenzátorok szükségesek. Meg azért sem jó, mert akkor a frekvencia is terhelés függő lesz. A jó megpldás két tranzisztoros astabil, + telhesítmény tranzisztor a trafó kapcsolgatására. Akár szimpla, de jobb megoldás az ellenütemű.
Egyébként az astabilt válthatod ki LM555 -el megfelelő frekvenciára beállítva. A számoláshoz a segédprogrammok között találsz számoló progit.
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2015
(#) OpenGL válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 7, 2015 /

Az RC tag idöállandója? Nem egészen értem valami konkrétabb infót tudsz erről adni?
(#) pucuka válasza OpenGL hozzászólására (») Ápr 7, 2015 /

Kicsit nézz utánna
Bővebben: Link
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem