Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Sziasztok!
Megépítettem az alábbi labortápot: Bővebben: Link A táplálását úgy oldottam meg hogy egy 24V-os trafóra két egyforma ellenállást kötöttem(470Ohm/10W). Az 1N4001es diódák helyett 1N4007-est használtam. A kapcsolás sajnos nem működik. Ha az egyes pótmétert tekerem a feszültség 0,6V-ról hirtelen 16V-ra ugrik. Semmilyen más feszültségváltozást nem tudok elérni. Lineáris helyett logaritmus pótméterket használtam. Ha tudjátok hol lehet a hiba kérlek segítsetek! Üdv.: Jocó! Idézet: „A bemenő pedig 40-45 V . Tönkrement az ic?” Az könnyen meglehet. Az én adatlapjaimban 35-40V-ot írnak maximális bemeneti feszültségre. Ha ezt túllépted, lehet, hogy elpusztult az IC. ( Gyakorlati tapasztalatom nincs ezügyben. )
Tök jó eséllyel indul a hullaszállítóba!
Sziasztok!
Szükségem lenne egy labortápra, mert ami most van az igen ramaty. Van két használható trafóm, az egyik 200W 30VAC, a másik 170W 2*27VAC. A legjobban egy egyszerű szimetrikus tápegységnek örülnék. A szimetrikus tápot hogyan lehet kivitelezni? épitek kettőt és megfelelően össze kötöm, ezt nem tudom elképzelni hogy igy lenne de mért ne, lehet. A rendelkésre álló 2n3055-ből szeretnék szeretnék valamit összehozni. A lényeg hogy 0-24V-ig és minimum 2A, de több azt csak jobb. A mellékelt kapcsolásokkal szemezek szerintetek működik? esetleg véleményeket kérnék ha vannak ![]() köszi a segitséget.
Jó mind kettő kapcsolás!
Tudsz hozzá nyáktervet beültetéssel?
Az első rajzot már készre igazította pioneer, 2.7-es változatot keress, ahhoz meg lesz a nyák is.
segitessz mert nem találom.. pedig már ma láttam egyszer nem tudom már hol. ITt valahol a képek között..
Igen ezek! Nagyon köszi. Én úgy kerestem rá hogy: Pioneer 2.7... Igy nem adott ki semmit.
És mi van akkor ha én 30VAC-t adok neki?
Alkotó! Hozzád lenne egy kérdésem de nem itt hanem a ICL7107-es topicban. majd nézz be köszi
A 45V-oshoz igen a másikhoz nem
Csak hogy a lényeget említsük már meg.
Ha labortápot akarsz, a 45V os felejtős, nincs áramkorlátja! Ha szimmetrikust akarsz, akkor meg a 30V AC trafót felejtsd el, inkább a 2*27V-os lesz a jó neked, feltéve ha négy kivezetése van, tehát két külön 27V-os szekuder tekercsel van megáldva. Ha ez nem így van, akkor csak sorosan tudod kötni majd, párhuzamosan nem . Ez pedig a labortáp egyik előnye. A másik dolog, ezzel a trafóval 2*2-3A-re számolj, többre nagyon ne. Végezetül hadd mutassak egy bevállt kapcsolást , nyák tervvel, mindennel, a kapcsolás Proli mesteré, én magam és többen is megépítettük, a stabilitását illetve zajt teszteltem, szerintem nagyon jó tulajdonságai vannak, semmi zaj, gerjedékenység, 3A-nél is roppant stabil a kimenő fesz, egy elég kompakt nyákon helyezkedik el, ki van alakítva a DC kikapcsolási lehetőség a panelon, illetve a hővédelemnek is van kiállás. Szóval én csak ajánlani tudom ezt a kis erőművet. Üdv. Doncso Bővebben: Link
Itt van a nyák és beültetési rajz
Köszi. Szimetrikustápot lehetne ebből?
Milyen érdekes, ezt én scanneltem még annó.
Helló, olvasd el kettővel fentebb, a kisregényt neked írtam ám.
![]()
![]()
Semmi gond. Egyébként, amit ajánlottam nem csak fettel működik, megy az 3055-el is. Egyébként ha már egyszer építesz tápot, akkor egy tisztességeset építs, vagy akkor maradj az LM317 és a tranzisztoros "fejelésen" működni az is működik. A 45v os tápot tényleg nem ajánlom, azt is megépítettem már, áramkorlát nélkül csak annyit ér mint a 317-es táp, többet nem.
Úgy látom sorba vannak kötve a FET-ek, de mi van ha csak három 2n3055-öst raknék bele? csak teljesítmény csökkenne ugye?! Ahoz hogy szimetrikus legyen ez akkor kettőt kellene épitenem. nem debár?
Inkább párhuzamosan vannak kötve a fetek, így megoszlik a terhelés. Három 3055 elég 3A-re olvasd el a hozzászólást amit belinkeltem, ne csak a képeket tesség nézegetni.
sziasztok
szeretnék építeni egy tápegységet ic nélkül. Lehetséges ez? Ha igen tud valaki kapcsolási rajzot küldeni? Köszi ab
Google, előbb itt nézz körül, és tessék választani a több millió rajz közül. Sajnos nem vagyok jövőbelátó, és a kritálygömb sincs éppen nálam, hogy megtudjam mondani milyen paraméterekkel rendelkező kellene neked, és mit szeretnél vele elkövetni.
0-6V ig szabályozható kéne
AC?, DC?, A?, Áramkorlát?, PPM? PWM? stb. Az hogy 0-6V, még nem mond semmit.
bemenet:220V
DC:0-6V A:min 0.5A
Szia, bár Lacika hozzászólása támadólag hathat, de valamelyest igaza van. Meg kellene határoznod, milyen kimenő áramot szeretnél, szükséges e áramkorlátozás, illetve rövidzár védelem, vagy mehet max áramon a kimenet mert csak a szabályozható feszültség a lényeg.
Amit nem értek, hogy miért kitétel az IC mentesség? Gondolom nem vagy önkínzó tipus. Egy 723-as ic-vel gyerekjáték építeni szabályozható tápot, akkor miért erőlködnél csak tranzisztorokkal? Mellesleg kb 100Ft egy 723-as. De műveleti erősítővel is lehet egyszerű tápot építeni, vagy akár egyetlen tranzisztorral is ha nagyon muszály.
Időközbe megjött a válaszod, amig irtam, nos ez nem túl bonyolult dolog, de a kimenő áramot MAX-ba szoktuk megadni.
Idézet: „vagy akár egyetlen tranzisztorral is ha nagyon muszály.” Javítom : egyetlen áteresztő tranzisztorral.
Hello mindenkinek!
Az a kérdésem lenne, hogy a Hobby Elektronika 2004 07/08/09 számában megjelent Labortápegységet építette-e meg valaki? Ha igen milyen tapasztalatai voltak az építéssel kapcsolatban (mire érdemes figyelni, mik a buktatók stb.) és mi a véleménye a kész szerkezetről? Az információkat előre is köszönöm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |