Fórum témák
» Több friss téma |
Megkeresem az egyenletet, még ma felteszem ide. Nem kell semilyen hókuszpókusz.
Sajnálom, de újra, meg újra átmegy vegyészetbe a "Vasklorid" panelmaratás a lényeg, vegyétek a fáradságot az előzményeket elolvasni! Ide nem képlet kell! Kirajzolni, a mintát, letakarni ami marad, és maratni.
Na most aztán kirobbant a sav csata! Várom, ki lesz a győztes.
No igen, de kettővel hátrébb már a felét kapásból megcáfolták. Most aztán legyek okos! Marad az, hogy fél litert feláldozok kísérleti célra.
Mivel hogy a leírást nem találtam meg, megfogadtam saját tanácsom és megkérdeztem egy kémiatanártól. A következőt mondta: Mivel neked nincs szükséged labortisztaságú vaskloridra, hisz csak maratni akarsz, hagyd a kénsavat a békén, igaz, hogy azzal nagy tisztaságú oldat az eredmény, de az eljárás túl bonyolult.
Tehát a készítése egyszerűen, az oldat tisztaságával most ne törődj: Fe2O3+6HCL, ebből lesz 2FeCl3+3H2O Maratásnál: 2FeCl3+3Cu ebből lesz 3CuCl2+2FE Regenerálásnál: A leülepedett, kicsapódott vasat oxidálod, vagyis levegőn megszárítod, és lesz belőle Fe2O3 vagyis közönséges rozsda. És máris máris kezdhetsz készíteni egy új oldatot. :eek2: :eek2: :eek2:
Az utolsó mondatot (Regenerálásnál:...) nem teljesen értem. (Igaz, nem voltam zseni kémiából soha.)
Viszont ha az oldatban jelen van a sósav (HCl gáz vizes oldata), akkor a keletkező elemi vasból kisvártatva vas-klorid keletkezik. Ezért (is) jó sósavat adagolni a maratóoldathoz.
Igen, de azzal csak még jobban felhigítod az oldatot, mert az elemi vasból sósavval soha nem lesz vasklorid, hanem csak a rozsdából. Az, hogy ez segít rajta, attól van, hogy van az oldatban egyéb szennyeződés is,külömböző kémiai reakciók jönnek létre ilyenkor, melyektől részben a benne lévő elemi vas oxidálódik, legalább is nekem így magyarázta.
A wikipédiában vasból állítják elő a vaskloridot, nem rozsdából. Figyelmedbe ajánlom EZT
Hát persze, ott van a salétromsav, az oxidálja a feloldott vasat.
A lényeg az, hogy az előállításának több megoldása is van. A kémiatanár pedig elmondta a legegyszerűbbet, és a legolcsóbbat.
Hozzáöntünk még egy kis salétromsavat, jól felfőzzük, megsózzuk, borsozzuk! Egészségünkre
Nem tudom miért ironizálsz. Nem te hívtad fel a figyelmemet egy salétromsavas megoldásra?
A képletben van HNO3 ami bizony salétromsav.
Valahogy ilyen szarkasztikus hangulatom van. Ne haragudj! Nekem meglepetés volt a salétromsav szerepe a reakcióban. Erről nem tudtam.
Számomra egy tanulság van: nem kell foglalkoznom a regenerálással. Túlságosan bonyolult folyamat. Nátrium-perszulfáttal van tapasztalatod?
Nem ammónium-perszulfátra gondoltál? Hát azzal nincs.
Utólag belegondolva a vasklorid regenerációja nem nagy dolog. Én sokkal bonyolultabban csináltam. De most kipróbáltam a tanár által javasoltat. Tegnap egy jó nagy adag elhasznált vaskloridról leöntöttem a "vizét", az üledéket meg ráöntöttem újságra. Ez elitta a levét. Ezután szétkentem nagyobb felületre, hogy vékonyabb legyen, ma estére megszáradt. Vissza az üvegjébe, majd öntöttem rá sósavat. Hát rendesen habzott és melegedett. De van vadonat új vaskloridom.
Nem, én erre gondoltam:nátrium-perszulfát
nátrium-perszulfát2 Állítólag hasonló hatásfokú, mint a vasklorid, de színtelen.
Hát..... lényegében bármivel marathatod a nyák-ot, ami megeszi a rezet, de nem bántja a festéket, lakkot és a hordozót.
De én már csak maradok a vaskloridnál, mert olcsó az előállítása. Meg már megszoktam.
Hát, ezt megbeszéltük. További szép estét!
Köszönöm szépen az utánajárást!
Közönséges halandó maximum hány százalékos sósavhoz juthat hozzá? (Mit kérjek az eladótól és melyik boltban?) Kell-e ezen töményíteni valahogy, egyáltalán házi eszközökkel egyszerűen, olcsón, biztonságosan lehet-e? Nem akarok nagyon centizni, de megpróbáltam kiszámolni vegyületek tömegeit a helyes arányú keveréshez. Jól számoltam? (egészre kerekítettem) Fe2O3=2*56+3*16=160g 6HCl=6*(1+36)=222g Az X %-os sósavban ugye sima "konyhamérleges" tömegarány van megadva?
Én viszont nem számoltam. Annyi sósavat öntöttem rá, amíg fel nem oldódott majdnem mind, egy órát ált és átszűrtem. 32%-os sósavat az egyik multinál vettem.
Akkor én is így fogom megoldani. Gondolom ha most úgy két liternyi oldatom van (gőzöm sincs milyen oldási arányban) akkor 2 liter sósav biztos elég lesz.
Szűrőpapírnak mit lehet használni? Sima kéztörlő papír jó, vagy olyat kell keresni, amit laborokban használnak?
Sima kéztörlőt tettem egy műanyagtölcsérbe. Ám bár ez sem kell ha van türelmed megvárni amíg leüllepszik magától úgy 3-4 nap alatt
A nyák termelési sebességem mellett akár 3-4 hetem is lenne.
Lehet, hogy már túlzás amit kérdezek, de a folyadék, vagy a leülepedett trutyi ami kell nekem?
Már mint mikor? Regeneráció előtt vagy után?
Után!
Az "előttire" a leírásodból úgy vettem ki, hogy a szilárd kell. (zöld lötty, sárgásbarna üledék)
A leüllepedett vagy kiszűrt részt ha sok marad, szárítsd meg, tedd el és legközelebb majd keverd be.
Tudom, hogy tartalmas válaszok születek a topicban, de azért én csak megkérdezem, hogy egy kezdőnek, milyen marató szert érdemes beszereznie, használnia?
Azaz milyen marató szert szerezek be, milyen százalékban kell használni, mivel keverjem a helyes keverék előállításáért, hogy a megfelelő százalékú legyen, vagyis ha kell akkor mivel hígítsam? Előre is köszönök minden választ.
Jön a "gumiválasz":
Attól függ! Mármint attól, hogy egyszerre (egymás után) hány db. panelt akarsz maratni. Ha rövid időn belül több panelt akarsz gyártani, akkor a sósav+hidrogén-peroxid a Te maratószered. Gyors, nem hagy foltot a kézen-ruhán, viszont nem olcsó, és büdös, továbbá elég hamar lebomlik, és használhatatlan lesz. Ha viszont fontos, hogy olcsó (viszonylag) és sokáig eltartható legyen, akkor a vaskloridos marató a jó. Megveheted a vaskloridot por alakban, és akkor vízben feloldva használható, vagy akár készen (gyorsmarató) is. (Ha nem akarsz "pancsolni", a kész sem sokkal drágább.) Van még a nátrium-perszulfát, ami nem büdös, nem színez, viszont csak kb. 40°C-ig használható, mert elbomlik, és nehezebb beszerezni (csak vegyszerboltban van). Az oldatkészítés: A sósav-peroxidot próbáltam. Sósavba Hyperol tablettákat őröltem, de csak úgy "szemre". Kell hozzá egy kis tapasztalat, de az hamar megjön. Melegíteni lehet. A vaskloridos maratót használom, mert egy fórumtárs jóvoltából több életre elegendő készletem van belőle. Ennek elkészítése: A vízben annyi kristályos vas(III)kloridot kell feloldani, amennyi gond nélül feloldódik. Esetleg egy kevés sósavat lehet hozzá önteni, de ez nem muszáj, az oldat melegítéssel serkenthető. A nátrium-perszulfátot én nem próbáltam még, de Bari- fórumtárs barátom biztosan szívesen segít, ha megkérdezed. (Ő ezzel maratja a paneljait, és mondhatom, gyönyörű NYÁK-okat készít.) (Igazán pontos recept egyire sincs, hogy hány gram vízhez hány gram vegyszert kell keverni, de "elrontani" gyakorlatilag nem lehet.)
Köszönöm szépen a gyors és pontos választ.
Ha jól értettem akkor a legjobb módszer a számomra, ha veszek vas kloridot készen, folyadék formában vagy oldásra váró por vagy golyó formában. Még csak azt szeretném kérdezni, hogy ha mondjuk veszek egy liter 40% vas kloridot akkor ahhoz mennyi fizet adjak, hogy megfelelő arányú legyen, és az egészet oldjam fel vizel vagy csak mindig annyit amennyi épp kell? De szerintem a CHLORID III választom és azt feloldom vízzel. Ez ugye megfelelő, kb 1L vízzel való hígítás után? Ja igen sósavat ehhez mérten menyit öntsek hozzá és milyen zázalékosat? Kösz mégegyszer mindent.
Szívesen.
A vas-kloridhoz (por, granulátum) add hozzá a vizet, annyit, amennyit még éppen fel tud venni, azaz lassanként oldd fel benne a szárazanyagot. Ha folyékony gyorsmarató szert veszel, az már eleve felhasználásra kész, nem kell vele semmit csinálni, csk használni. A 40%-os oldat pedig így is használható, nem kell vele semmit tenned. A sósavat sem kötelező hozzáadni, de az 1 liter oldathoz egy fél-egy decinyit tehetsz nyugodtan. A sima, háztartási sósav tökéletesen megfelel, ennek a töménysége (ha jól emlékszem) max. 30%. |
Bejelentkezés
Hirdetés |