Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   45 / 162
(#) gulasoft válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 8, 2009 /

Na pár kép a projektről:
A kép 001_2 a toroid, 14~10A ebből csinál 18V egyent, ez még változik, kapcsoló bekötés+ alkatrészek elhelyezése.
A kép 002_2 a vezérlő az 5V-ot előállító ic-vel, hát ennél egyszerűbbet mutassatok ami tud mikrosteppet, meg állítható tartást. Ezen még 3-4 dolog változik, utána késznek tekinthető.
A kép 003_2 a szintillesztő a 3.3V-os pic24 és az 5V-os motorvezérlő között, 1 van csak kiépítve, a többinek még csak a helye van meg de végleges a panel, csak az ic-ket kell beletolni meg a kábeleket megcsinálni.

(#) gulasoft válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 8, 2009 /

A kép 004_2 a mikrovezérlős próbapanelem, a nagy elefántfülek a szűrőkondik, csak nem volt itthon smd
A teszttábla oldalt meg még nincs kitöltve csatlakozókkal, a lustaság és az időhiány nagy úr.
A ledek az időzítéspróbához vannak belerakva, ez ugye teljesen külön panel lesz, ez a tesztpanel.
A kép 005_2 a soros illesztő, ez véglekes, tesztelt működik, ezen nem változik már semmi.

A működés:
Bejön a 18V abból a vezérlőnek csinálok 5V-ot, és megy tovább az 5V a szintillesztő felé, valamint a vezérlő lábai felé jön a jel a szintillesztő felől.
A szintillesztő megkapja az 5V-ot, csinál belőle 3,3V-ot a pic-nek és fogadja a pic felől a 3,3V-os jeleket a motorvezérléshez.
A pic küldi a jeleket a motorvezérlő felé, (reset, enable, irány, step, micro1, micro2) (itt van egy hiány a vezérlőtől meg kell kapni a monitor jelet ami azt jelzi, hogy a motor függőleges állapotban van, mehet a mikro és a full lépés közötti váltás) (bár ez igazából el is hanyagolható, mert csak a fúrás megkezdéséig kéne fullal menni, onnan úgyis mikróval kell lépni, olyan közel szoktak lenni a furatok)
A pic vezérlését a soros illesztőn keresztül a pc-ről lehet vezérleni, és itt a vége fuss el véle.
Hát ennyi. nagyon moduláris, nagyon egyszerű egy egy modul, mégis az egész egy komplett cnc vezérlést ad. Nekem tetszik.
(#) prst14 hozzászólása Jan 6, 2010 /

Hali.
Akkor ennek a a NYÁK rajzát most tükröznöm kell e vagy sem?Egyszerűen nem bírom kivenni
De szerintem nem kell...
Valaki segítsen!
(#) proli007 válasza prst14 hozzászólására (») Jan 6, 2010 /

Hello!
Mind két oldali nyák rajzolat helyesen, az alkatrész felőli képét mutatja. (Tehát a Top oldalon ahogy látnád ha kész a nyák , a Bottom, meg mint ha átlátnál a panelon.)
A forrasztási (bottom) oldalon látható is, hogy a nyákon lévő felirat fordítottan látszik.
üdv! proli007
(#) prst14 hozzászólása Jan 6, 2010 /

Tehát tükrözni nem kell...Köszi
(#) frank tibor hozzászólása Jan 6, 2010 /

Hello
A fórum segítségét szeretném kérni. Léptetőmotor vezérlőt terveznék a Powermax II motorhoz. A motorra irt adatok:Is(dc)2.3A bipolar series Vs(dc):65V Po:104W. Az általam mért ellenálás egy tekercsen kb:1.5Ohm. Bipoláris bekötésben hidkapcsolásban hajtanám a motort. Létezhet hogy 1.5Ohmos tekercsellenálású motorhoz 65Volt kell? A motor adatlapja. Soros vagy párhuzamos tekercsbekötésű ekora feszültségnél?
(#) t-dani válasza frank tibor hozzászólására (») Jan 7, 2010 /

Szia!

A magasabb fesz = tuning fesz .
(#) frank tibor válasza t-dani hozzászólására (») Jan 7, 2010 /

Hello
Köszönöm, sajnos nincs adatlapom a motorhoz ennyi információ volt csak az adattábláján.
(#) TRDEATH hozzászólása Jan 8, 2010 /

sziasztok segítségr volna szükségem.
kaptam egy motort. 4 kefés egyenáramú. 5 kivezetés van motor plusz, minusz, föld
jeladó plusz, minusz,
adattábla:
EVIG
ezm 45a 4p
M0=0,3 Nm
U=48V
In=2,8A
n=3100 1/min
TG: 10V/ 1000/min
(#) gulasoft válasza TRDEATH hozzászólására (») Jan 8, 2010 /

Ez egy motor.
Egy sima motor.
(#) TRDEATH válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 8, 2010 /

akkor jó.
mindkét irány működhet??
mármint generátogként a motor.
szeretnék fordulatszámszabályozni.potival
a jeladót figyelni és ahhoz képest szabályozni, vagy csak ledes visszajelzőt hajtani vele...
(#) gulasoft válasza TRDEATH hozzászólására (») Jan 8, 2010 /

Mi köze van ennek a léptetőmotor topichoz?
(#) TRDEATH válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 8, 2010 /

csak kérdeztem, érdeklődtem melyik topikba menjek.
(#) prst14 hozzászólása Jan 19, 2010 /

Hát sajnos a PIC eket nem tudom egyenlőre felprogramozni ,még csiszolni kell a tudásomon, de sebaj ,megépítem a másik kapcsolást...ebben nincs PIC.
De már meg itt nem tudom hogy a két NYÁK rajzolatból melyiket nyomathatom?!Melyik az amelyiket nem kell tükrözni ,és mehet a pausz papírra?
Elvileg a 2.-at kell nyomtatni ugye?Itt tölthető le a dokumentáció.
Am ehhez a kapcsoláshoz jóval több infót adnak mint a PIC-eshez ,lehet ezzel még jobban is járok...erről videó is van.
Tehát a kérdés még egyszer.A dokumentációban szereplő NYÁK rajzok közül melyik mehet a nyomtatóba és melyiket kell tükrözni?Én a 2.at nyomtattam ki ,de valami baj van a tintával ,így újra nyomtathatom ,nem tapad meg a panelen.
A dokumentáció közepén található a 2 rajz.
Inkább megkérdezem hogy jól csinálom e egyáltalán mint később a forrasztás után jöjjek rá meghibásodott alkatrészekkel a zsebemben...
Köszönöm
(#) szkrep válasza prst14 hozzászólására (») Jan 20, 2010 / 1

Szia! Ebben a pdf-ben ott virít a rajzok felett pirossal, hogy nem valódi méretűek. Szóval kisebb, mint amit le kell gyártanod (1,85mm lábtávok vannak; 2,54mm kellene). A másodikat kellene nyomtatni, de nagyítani kell rajta. Ha már ennyit közzétettek róla, biztosan ott van valahol a rendes nyomtatható nyákterv is.
(#) prst14 válasza szkrep hozzászólására (») Jan 20, 2010 /

Igen tudom hogy nem felel meg a valós méretnek
Fentvan egy másik PDF a honlapon ami a 2.at ábrázolja ,és 100%os méretben
Ezért kérdezem mert nem tudom hogy akkor az 1. rajz mire való?! Talán levilágításhoz?!
Azért köszönöm! Akkor jót nyomtattam ki!
(#) Kicsa hozzászólása Jan 25, 2010 /

Sziasztok!
Léptetőmotor tengelyéről hogy lehet levarázsolni a fogaskerekeket? Van rá valami egyszerű mód? Nekem bipoláris a motorom de unipoláris vezérlésre szeretném kötni,jobban járok ha egyszerűen motort cserélek...csak sajna a fogaskerék 'pótolhatalan'
Köszi szépen
Üdv Kicsa
(#) prst14 hozzászólása Jan 31, 2010 /

No jön a következő kérdés...a NYÁK kész ,a beültetés folyamatban...
A következő lépés ,elgondolkodtam az optikai leválasztáson (4n25)Olvasgattam itt a leválasztási módokról , viszont itt megtaláltam hogy melyik a kimenet ill bemenet esetleg mind a kettő...
Tehát úgy értelmeztem a kimenetre mehet a 4n25 ,de a ki/be menetre mit tegyek??
Hogy lehet ezt okosan megoldani?
Olvasgattam a témákban ,de....
Ha valaki elmagyarázná megköszönöm.
További szép napot!

módosítás.: a NYÁK így néz ki ,msima papírral és vasalással készítettem ,szakadás 1 ,zárlat 4 volt...szerintem nem vészes.
(#) ferencz istván hozzászólása Feb 5, 2010 /

Sziasztok.
A csatolt képen lévő léptetőmotort szeretném működtetni.A csatlakozó 4 pontja alatt ezek a feliratok olvashatók"FGP/SGND+24" a gnd és a +24 érthető de az első kettőre nem tudom mit kapcsoljak. Ha tudtok segítsetek
Üdv: István

Kép 003.jpg

(#) Sir-Nyeteg válasza ferencz istván hozzászólására (») Feb 5, 2010 / 1

Nem valószínű hogy ez léptetőmotor lenne...
A "973rpm" nem jellemző a léptetőmotorokra.
(#) prst14 válasza ferencz istván hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Szia!
Miből vadásztad ki??Vagy kaptad?
Csak mert Sir -Nyeteg nek igaza van...
(#) ferencz istván válasza prst14 hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Szia.
A motort nyomtatóból szedtem ki
(#) prst14 válasza ferencz istván hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Értem ,ez mozgatta a fejet?Vagy a lapot? Esetleg a tisztitó fejet?
(én az utóbbira tippelek...)
(#) ferencz istván válasza prst14 hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Akkor ez nem léptetőmotor? Mit jelent a "fgp/s? Ha nem léptetőmotor akkor elnézést,hogy ebbe a topikba írtam,segítségeteket köszönöm.
(#) gulasoft válasza prst14 hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Borzasztóan csúnyán szétmarta a rezet a marató, látszik, hogy a festék nem tapadt meg rendesen és teljes fedettséggel. Legközelebb ne sima papírt használj.
(#) prst14 válasza gulasoft hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Tudom hogy nagyon megmarta ,de nem a kinézet a lényeg...Hanem a cél, hogy működjön és ne legyen zárlat , szakadás...(am már próbáltam pár féle papírt ,de a boltokban azt se tudták mi az a műnyomó )
A kérdésemre nem tud valaki válaszolni?!
Üdv
(#) kaqkk válasza prst14 hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Nálam tökéletesen bevált a COLORCOPI félfényes fénymásoló papírja , de van belőle teljesen fényes is .
A 120gr felettiek már egészen fényesek .
(#) mezpal hozzászólása Feb 8, 2010 /

most vettem a vaterán,4 motort vezérel.Esetleg van valakinek dokumentácioja hozzá???L297-L298 van benne 4-4 db
(#) Medve válasza mezpal hozzászólására (») Feb 8, 2010 /

Nem kell ehhez dokumentáció! Letöltöd az IC-k adatlapjait, s megkeresed hogy "kulcsfontosságú" lábak a csatlakozó mely részére mennek.
(#) gulasoft válasza mezpal hozzászólására (») Feb 8, 2010 /

Hát ezt én is néztem, és azt kell mondanom ráfaragtál. Mi a fenének veszel valamit, amiről az eladó a saját bevallása szerint sem tud semmit. Direkt meg lett kérdezve tud e bekötésről valamit mondani és a válasz az volt, ki kell mérni. Hát Én sem tudok mást mondani. Mérd ki ha már megvetted.

Ha már mindenképpen venni akarsz:
Bővebben: Link
vagy kereshetsz másikat:
Bővebben: Link

kb. 2000Ft és magyarországon van, rendes leírással, mach3-al, nem kell vele szenvedni. A TA8435-nek a darabja itthon 2000Ft felett van, tehát a 4 tengelyeshez kell csak 8000Ft+-ért chipet venni, itt meg 12000 körül a kész boardot megkapod ami 1000Ft-ot jelent tengelyenként pluszban. Sőtt motort is vehetsz, múltkor láttam 3 tényleg cnc-hez való nagy erős motort 5000Ft-ért.

Persze olcsó húsnak híg a leve (lásd leírás teljes hiánya), ha vettél valamit akkor nincs mese méregetni kell, meg majd illeszteni, meg minden egyéb, mindezt egy kétsoros borzadálycsatlakozón keresztül, ehhez panelt tervezni, legyártani, beforrasztani, és a végén örülni. Ez is egy út.

Én terveztem egyet ugyan ezzel az ic-vel azért tudom az árakat, tegnap lettem kész az 1.1-es panellel aminél a tartóáramot és meghajtó áramot potival lehet szabályozni, és a mikrovezérlő kapcsolgathatja a tartó és meghajtó között a jelet, plusz kap egy jelet vissza mikor van a motor olyan állapotban, hogy a mikro és full stepp között lehet váltani.
Egy ilyen gyári izénél valószínű ezek nem lesznek meg, vagy mindenféle ic-ken keresztül futnak, amiről vagy kitalálod mire való, vagy kihagyod ezeket a lábakat.
Nem lesz egyszerű, és persze mind a 4-et meg kll mérni.
Első körben a fölet, a motor tápot, a vezérlő tápot, a steppet, és a directiont mérd ki ezek az adatlapról kiolvashatók. Ha elindul utána ráérsz a többivel szórakozni.
Következő: »»   45 / 162
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem