Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Sziasztok! Bosci,hogy beleszólok de nem mindegy a nyák vastagsága,szélessége,hossza mivel nagy mértékben változik a hőtani tehetetlensége ezek arányában! Szóval a kicsi nyákot fel tudja melegíteni de egy nagyobb mi sokat lóg ki nagyon lehűl ha meg erősebben melegítjük akkor megfolyik a festék Amúgy engemet is érdekel a dolog
Ezért kell többszőr átküldeni, minden irányból, de elő lehet melegíteni hőlégfúvóval, mint én tettem eleinte.
Ezért gondoltam, hogy a PIC-ben le lehetne programozni hogy ha nagyobb a nyák akkor más módon 'vasaljon'. Mondjuk először gyorsan áttologatja néhányszor, aztán amikor már elég meleg a nyák akkor lassabban.
A másik megoldás ami eszembe jutott és lehet hogy ez célravezetőbb is: A nyákon egyszerre csak egy kb 1cm-es csíkot vasalna. Mondjuk hússzor (vagy a nyák szélességétől függően) átmenne lassan oda-vissza a nyák első 1cm-én, aztán hússzor a második 1cm-en, majd megint tovább menne egy centit... Most hogy jobban belegondolok ez még jobb is, mert így egyáltalán nem érdekel minket hogy a nyák többi (hőhengerek által nem érintett) része kihűl.
Szia! Nem rossz ötlet! De csak a gyakorlatban lehet kipróbálni! Ha sikeres lesz a kísérlet kinél van már lamináló én is veszek egyet játszani! Persze kéne átfedés is! Én a mikor megy tovább egy centit akkor nem a befejezett helytől kezdeném hanem annak a közepétől 0,5 cetinél és így tovább!
Szia Watt!
A laminálóval a NyÁK széleinél is tökéletesen rátapadt a festék? A motor forgását nem lehetne lassítani egy PWM-el vezérelt optocsatolóval, ami egy triak-ot gyújt be? Vagy valamilyen soros ellenállást bekötni? Mekkora teljesítményű motor lehet benne? Nekem a NyÁK szélére sose tapad rá rendesen a tinta, akár hogy is vasalom. Legutoljára egy SMD alkatrészekkel teli NyÁK-ot próbáltam elkészíteni, de a TQFP32-tok egy kicsit összefolyt melegítés közben. A laminálóval nem folyna össze, annyira nem szorít? Ha minden ok, pénteken lehet, hogy veszek egyet.
A nyák széle valószínűleg azért nem tapad fel neked sose, mert nem reszeled le a nyák széleit és a sorja ezért megemeli a vasaló talpát a széleken!
4W-os motor van a laminálóban, négyet fordul percenként.
Persze, én is így gondoltam. Így biztosan jó lesz a vasalt nyák, ebben biztos vagyok. A gond csak az, hogy kellene hozzá egy valamilyen oda-vissza forogni tudó lassú motor, aminek a tengelyére rámegy ennek a motornak a fogaskereke.
De utálom én a mechanikát... Hol lehet kapni motorokat?
Ha a szélén nem marad ott a festék, akkor az tisztítási probléma is lehet. Ha picit is barna, akkor már megette a kutya... le kell csiszolni, de zsíroldó (aceton) se árt.
És közben se fogd meg kézzel a rezet, mert amit leszedtél visszamegy...
Az 1cm odavissza "úthengerelésnél" esetleg jobb lehet, ha 10mm-t megy előre és 9mm-t vissza.
Csak kiköpi a végén
Szia!
Le szoktam reszelni, még finom smirdli papírral is meg szoktam dörzsölni. A NyÁK-ot úgy csinálom, ahogy az egyik videóban Te is csinálod, zsebkendővel finoman dörzsölöm a forró NyÁK lemezt. Ezt a motort lehetne PWM-el a triak-os megoldással lassítani? Itt van három szkóp ábra egy másik témából: http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/44/447d05c144b4c8b17bb04...d7.gif http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/6b/6bb6fc7fc07c17b9a6637...14.gif http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/e1/e18938266d2196222acad...fd.gif A piros a triak kimenete, a sárga az optocsatoló LED-je. Nem tudom, hogy kb. 500Hz-es PWM jellel <50% kitöltési tényezővel hogy működne, illetve a motor hogyan reagálna.
Szia!
Zsír probléma az lehet, a szélei néha egy kicsit zsírosak maradnak (a víz lepereg róla). Legközelebb kipróbálom acetonnal!
Nem, mert akkor csak tízszer megy át ugyan azon a felületen a henger. Ennél többször kellene szerintem. Azt hogy mennyiszer, azt a nyák szélessége döntené el amit tasztatúrával beírnánk a PIC-be.
Én mindig kb 5mm-el nagyobbra vágom a nyákot és maratás után vágom méretre! Ha legömbölyödik a széle a csiszoláskor (márpedig így van a vasalásnál tapasztaltam) akkor ott nem nyomja rá rendesen a henger!
Egy kérdés a TESCO gazdaságost milyen nyákkal próbáltad?? A 2mm-es is átmegy rajt?? Veszek egyet ha megyek a tuskóba másnem jó lesz előlapokat laminálni
De, mert én is csak 4szer küldtem át telibe és tutti nyák lett, vezető szélesség: 3-4 mil = 0,07 mm
Nézd meg nagyban
Nem nagy, névjegykártya méretű
.Kb ekkorákat szoktam zsúfolni.
Én úgy gondolom(majd kiderül), hogy be lehet állítani egy olyan sebességet és hozzá egy hőmérsékletet, ami nagy nyákra is jó. Legfeljebb egy nagyobb nyákra 5 percig kell várni.
Ebben az a szép, hogy ha elrontja az ember, újra lehet próbálkozni!
Nagyobb méretűnél már lehet hogy gondot okozna a nyák hőelvezetése.
Szerintem a vonalvastagságot is figyelembe kéne venni ha PIC-es lenne Kéne több fokozat de ezeket mind előtte kéne kikísérletezni!
Lehet.
Bár most úgy saccolnám, hogy közeli 9 odavissza csak elég már. De persze nagyobb/vastagabb panelnél nem teszteltem, tehát pudingpróba.
Milyen motor van a laminálóban? Kefés?Aszinkron?
Jó dolog az a PIC meg AVR de a különböző vastagságú lamináló papír/fólia és fotó lamináláshoz sem terveztek mikrovezérlőt, nem bonyolították túl Sőt, a lézernyomtatók se függenek a vonalvastagságól.
Szerintem elég rá egy pótméter, mint az állítható hőfökű laminálókon és majd oda tekered ahova akarod. De ha melegebb az olvadási pontnál az nem olyan gáz, ha a nyomás azonos, nem nyomja jobban szét. sztm Idézet: „A laminálóval a NyÁK széleinél is tökéletesen rátapadt a festék?” Maximálisan tökéletes lett. A henger nagyon jól deformálódik. A motort nem lehet fordulatszám vezérelni, esetleg, ha frekvenciaváltót építenénk. Én is kvázi PWM-el vezérlem, csak a periódus idő másodpercekben mérhető. (a rajzot lást néhány lappal előrébb(556-os kivitelt keress). Idézet: „Nekem a NyÁK szélére sose tapad rá rendesen a tinta, akár hogy is vasalom.” Vasalóval nekem se! Ezért készítek egy keretet, amin belül már jó. De ezt remélem el lehet felejteni(és a keret is szépen megmarad ). Én véleményem az, hogy a megfelelő hőfokkal és sebességgel nem folyna össze. Pici nagyon tuti vonalakat hengerelt, ezt is megtalálod visszább(ott linkeltem a másik topicban lévő hozzászólását).! Ha nem sürgős, várd meg mire jutunk!
Felteszel légyszíves egy képet, amin a többi része is rajta van, ha nem nagy kérés?
Persze, máris!
Én 1,5mm-sel próbáltam, de szerintem ezen átmegy egy csirke is!
Húha, izzik az UTP kábelem!
Köszönöm a válaszod!
A motor lassításra valamit még ki kellene találnom. Számomra rémálom a NyÁK készítés, nem szeretem, a vaskloriddal pacsmagolni, elmosni, vasalni, közben izgulni hogy rátapadt a szélére, nem tapadt rá. Talán ez majd könnyít rajtam. Szeretnék én is valamit alkotni AVR-el. Én egy Nokia 3310 84*48 pixeles LCD-t szeretnék rákötni, az eddigi elképzelés szerint három gomb biztos lesz rajta, egy Start/Stop és kettő, amivel a hőmérsékletet állíthatom be, illetve egy LED, ami jelzi ha a lamináló bemelegedett. |
Bejelentkezés
Hirdetés |