Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC-s mérőadapter audio célokra
Persze, sőt.
Igen, szerintem is. Másképp nem is tudna működni.
Úgy érzem ez már nem ilyen egyszerű, hogy törekedjünk a linearitásra, mélyebben van itt a tökéletesség záloga, egyáltalán érdemes mérni, ez most felvetődött bennem.
Attól függ mit mérsz, és hogyan. És tudod-e értékelni a kapott eredményeket.
Szerinted mit érdemes mérni?
mindent amit tudsz, és adott helyzetben hasznos lehet számodra.
Átvitel, impedancia, dinamikus viselkedés, CSD, Wigner-eloszlás, torzítások, iránykarakter, és érdemes érteni a lengőrendszerek működését, tudni, hogy melyik hangszóróval meddig mehetsz el, melyiktől mit várhatsz.
Helló!
Én is megépítettem ezt az adaptert Elég frankó, nekem nagyon tetszik Itt van egy impedanciamenet két párhuzamosan kapcsolt 15ohmos 20cm-es mély-ről, elég régiek, a gyári dobozban, hangváltó nélkül! Mikrofont hitelesíteni mivel lehetne egyszerűen? Vagy csak olyan megoldás a célravezető, hogy szerzek valahonnan egy etalon mikrofont? (Vagy megkérek valakit, hogy mérje le a mikrofonom?) Üdv!
A mikrofonos dolgot jól látod. Szükséged lesz egy CAL ,vagy mic fájlra. Olyan mic kapszula nemnagyon van ami lineáris lenne , és nemkell kalibrálni.
Az impmenetet kicsit finobabb felbontásban érdemes , illeve nagyobb átlagolással. Kicsit "szögletes".
Meg 300 000,- alatt olyan is ritkán akad, aminek mindig egyezne az átvitele a neten keringő, vagy a programokhoz kapott fájlokkal... Sajnos.
De főleg kicsit zajos.
Jaj shala, olyan negatív vagy, mindenre azt mondod, hogy nem jó, drága, nem megoldható. Nem laboratóriumi mérésre van szükségünk ebben a topicban, hanem otthoni, hobbi mérésre, erre tökéletesen megfelel, egy minőségibb kölcsön mikrofon is, vagy egy ismert karakterisztikájú. Tudom hogy te a "labor precíz" dolgokat képviseled, de itt nekünk elég a hobbi is.
Üdv.
Ahogy elnézem megúsztad a brummot, ez jól látszik a karakterisztikán, ez szuper. Jól látod, kalibrálni kell a mikrofont, ha akusztikus mérést akarsz elvégezni mert minden elektret mikrofonnak többnyire más a karakterisztikája, ezt kétféleképpen lehet, vagy egy drágább (philips) elektretet használsz, amihez jár adatlap, így tudjuk a karakterisztikáját, vagy kérsz kölcsön hangosító, vagy hasonló ismerőstől egy drágább, minőségi mikrofont, aminek szintén van adatlapja és ahhoz kalibrálod.
Nekem még az is felmerült, mint ötlet, hogy szerzek egy jobb közép-magas hangsugárzót, aminek ismerem az átvitelét és ahhoz bekalibrálom a mérőmikrofont, de ezt nem tudom járható lenne e, csak egy ötlet.
Ha csak 3dB-vel eltolod a mérés miatt az átvitel egyensúlyát, akkor már hiába küzdöttél. És pl. egy 10 000,- pénzbe kerülő ECM-8000-nek simán vannak egymáshoz és a gyári adatlaphoz képest 10dB-s eltérései.
Ez nem laborszint, csak egyébként nincs értelme nekifogni. Egyébként nagy tévedés ha azt gondolod mindenre azt mondanom: "nem megoldható". Szerintem nem olvasod el amiket írok. Akkor történnek ilyen félreértések.
Idézet: Az milyen? Erről még nem hallottam. „vagy egy drágább (philips) elektretet használsz, amihez jár adatlap”
Próbáltam az 1/9-es oktáv-t bejelölni, de impedancia menet mérésekor csak oszlopos lett a grafikon, nem tűntek el a hirtelen kiugrások. Nehogy félreértsetek, csak kicsit simítani szeretném a grafikont, hogy jobban látszódjanak a hullámok Az átlagolás melyik menüpontban található? A felbontást feljebb állítottam! Köszi!
Doncso: Nem, nekem is 50Hz-nél úgy gerjed, hogy csak na! De a fénykép készítés idejére feltekertem a hangerőt, és az elnyomta a brummot! szerk: Elkezdtem olvasni a szomszéd fórum hasonló témáját, hátha lesz valami jó ötlet Üdv!
Ne érts félre, elismerem a szakértelmedet. Ezzel nincs itt gond. Én csak abból táplálkozok, amit olvasok pl Gilszki kolléga oldalán. Ott vagy a szomszéd fórumon említette ezt a philips mikrofont, de lehet hogy épp subvoive oldalán olvastam.
Abban egyetértek veled, hogy találomra beillesztett elektret mikrofonnal abszolut nem lesz hiteles az akusztikus átvitel mérése. De ez is csak 5-10kHz felett, addig nagyjából lineáris a mikrofon legjobb tudomásom szerint. Viszont ez sem megoldhatatlan probléma. Mindamellett, villamos átvitelre, Fs mérésre teljesen jó az adapter. Üdv.
A brummra azt hiszem talán ebben a topikban olvastam megoldást, szerintem nem lehetetlen kiiktatni.
A szomszéd fórum topikja elég hosszú, de sok okosság van benne. Üdv.
A spektrát nem ismerem , de averages vagy valami hasonló.
Csak nem kell földhurkot csinálni, és elég szűrés kell a trafó mögé.
Én csak a Pana WM-61-ről tudok, azt használjuk elég sokan, és emlegetem is, mint legolcsóbb már használható alternatívát. Annak valóban csak a teteje szokott inogni, hol fel, hol le, de szerintem az is épp elég hibaforrás.
Lehet, hogy Gilszki J. azt írja, 5k-ig egyenes mindegyik mic, de azért én még nem láttam erre meggyőző példát. A behringer mérőmikrofonja már elvileg egy magasabb kategória, de az is rengeteg kínos meglepetést tud okozni: http://www.cross-spectrum.com/weblog/2009/07/23 Az olcsóbb ismeretlenek pedig: http://www.ele.tut.fi/~artoko/audio/measurement/unknown_mic.jpg Sosem tudhatod, milyenek.
Igen, választható, hogy hány mérés átlagából készítse el a végleges impmenetet.
Nekem kapcsoló üzemű tápról megy, rendesen megszűrve, és mégis van 50Hz-es zavarjel kis hangerő mellett! Szóval nem ez lesz a probléma.
Az 50Hz nem is lehet szűréshiány (akkor 100Hz lenne), max. földhurok, vagy mint zavart szedheti össze.
Mindenkinél földhurok lenne?
Esetleg egy másik alternatíva, rendelek a H2000-től egy közép magas sugárzót, állitólag azok tisztességesen vannak bemérve, és addig kompenzálom a mérőmikrofont, amig a mérés meg nem egyezik az adatlapon lévővel.
Az adott példánynál biztos egyezik. De a mérések többsége 2006-os még. Azóta sok idő eltelt. Sokminden változott.
Idézet: Azt nem tudom, de a PC ilyen szempontból nem könnyű.. Esetleg a 2 ér + külön árnyékolás szerkezetű madzagok is okozhatnak bajt. „Mindenkinél földhurok lenne?”
Hello!
Egy kis segítség, ha nem indul be a rózsazaj: a két zajongó tranzisztor körül alaposan le kell tisztítani a nyákot, mert az ott maradt bármilyen folyasztószer képes megakadályozni a zajkeltést! Néztem is nagyot, amikor kivezetékezve zajongott a méricske, utána nyákba ültetve teljes volt a csend Utána inkább elvágtam még az üresen beforrasztott lábát is a tranzisztornak. És lenne egy kérdésem: Nekem is sikerült beállítani a Scaling Control-nál az 1/9 oktávos átlagolást (?), de ekkor nálam oszlopos lesz a grafikon. Viszont ha elmentem (set overlays), utána visszaállítom logaritmikusra a Scaling Control-t, akkor gyönyörű hullámokat kapok, viszont 52Hz-től felfelé. Csak így lehet szépíteni a hullámokat, vagy van rá valami más megoldás is? Esetleg ki lehet tolni 20Hz-re az alsó határfrekvenciát? Mert 1/9 oktávos beállításnál nem lehet lejjebb állítani az 52Hz-et! Átolvastam a "szomszéd" 16 oldalnyi beszélgetését, és megtudtam ezt-azt, de erre nem volt válasz Esetleg van Szegeden vagy Pécsen egy ráérő kolléga, akinek van kalibrált mikrofonja? Szeretnék én is egy relatív lineáris mikrofonnal büszkélkedni Köszönöm szépen a válaszokat, Üdv!
Azt észrevettétek, hogy itt az OPA 4-es lábához csak oda van vezetve egy vezetősáv? Én gondolkodtam, hogy esetleg oda tervezett valamit Gilszklabor smd méretben, utána a kapcsolási rajzot megnézve a GND a 4-es lábra csatlakozik. Szerintem ez egy teszt Biztosan nem véletlenül hiányzik 3mm a cél előtt
Ne csak a képeket nézd, olvasd a cikket is, oda egy alulról felforrasztott kondi jön.
Üdv.
Hm. Rosszul írtam az előbb. A 8-as lábhoz van vezetve egy sáv, ami a GND. A 22pF-os kondi pedig az 5-ös és 8-as láb közé kell (és 5-ös láb nem a GND-re csatlakozik). Kezdek összezavarodni, hogy akkor most miért is van ott az a kinyúlás A 2006/2 RT-ben a 70. oldalon viszont a GND csatlakozik a 8-as lábbal! Lehet, hogy ez egy apró, felesleges kérdés, de én kíváncsi vagyok
Ez tényleg érdekes, hogy az RT-ben a 8-as láb a gnd-re van kötve, viszont lehet a nem bekötésnek is értelme: gnd sáv van az ic alá vezetve valamennyi zavarvédelem reményében... smd audio ic-knél gyári ajánlásban láttam hasonlót..., illetve nekem is van Méricském az enyémen nincs 50Hz brumm viszont én saját panelt rajzoltam (másoltam Gilszkilaborét) a fórum 16.oldalán látható a képe nekem sincs bekötve a 8-as láb
|
Bejelentkezés
Hirdetés |