Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Idézet: „Hát azért nekem is barátságosabb még a 16F széria, a 18-as majd kicsit később.” Tipikus téves meglátás az ismeretek hiánya miatt! (lásd: előző gondolatok)
A 18-assal eddig abszolut nem foglalkoztam; hogy érted, hogy könnyebb programozni? Sokkal nagyobb az
utasításkészlete?
Több az utasítás, ami azt jelenti pl., hogy a:
helyett írhatsz ennyit:
Illetve nincsenek memóriabankok olyan értelemben, mint a 16F sorozatnál. Az összes SFR regiszter elérhető bármelyik memóriabankból, valamint a memóriabankok itt 256 bájt nagyságúak.
De jó, hogy rátaláltam erre a fórumra; hiszem, hogy sok
időt megspóroltatok nekem most, már értem, hogy milyen irányba kell nézelődni. Viszont egy kis problémám van az ilyen kontrollerek beszerzésével itt nálunk (egy 12F675-öst is várok már 1 hónapja, mi lesz még egy 18-assal)...
Külföldön laksz?
További 18F előny a programmemóriába helyezhető adatok kiolvasásáa, azaz a táblázatkezelés egyszerűsége a flash-et címző utasításokkal. Tehát nem kell megijedni, itt a több az egyszerűbbet jelenti. RAM bankok itt is vannak sajnos még, de lapok már nincsenek, azaz a flash memóriát egyben látja minden utasítás, kivéve a relatív címzésűek (RCALL, BRA, BZ stb.) Viszont ezekkel kisebb program keletkezik, és ha netán nem elég a tartomány, a fordító jelzi, és csak át kell írni CALL-ra vagy GOTO-ra. További előnyök: belső oszci, sok periféria, C18 fordító....
Nézd meg a http://www.itcelectronic.com, a http://www.sprintel.co.yu, és a http://www.elementa.co.yu cégeket, vannak náluk PIC-ek. Érdemes telefonon rákérdezni, mert pl. 12F683 sincs a Sprint árlistáján, ennek ellenére vettem már ott néhányszor.
Valamint a 024/821-180 számon elérhető a Robtron nevű zentai üzlet, ők a RET-től (http://www.ret.hu) rendelésre bármit hoznak, és elpostázzák neked utánvéttel.
Az ITC-től várom a pict de nem jön,a másik két link az
szuper,és zentára járok elég sürün(külömben óbecsén lakom)
Proton Plus Basic-re lenne szükségem, honnan lehetne
letölteni, a fullos verzióját. A lite verzióját próbáltam kiválóan működik.
Újvidékről rendelted? Mert van ott egy Dragan nevű figura, az egy balfék. Simán előfordulhat, hogy fel sem írta. A másik kettő, egyik valami Attila, a másik nem jut eszembe, azok rendesek. De szerintem rendeld meg a Sprintből, azok is elég rendesnek tűnnek.
Valoszinü hogy a jövő héten felmegyek újvidékre és megnézem a sprintet mert most már sürgős lenne és
úgy nézem még olcsóbbak is. köszi
Azért nem ennyire egszerű:
portb -> porta trisb -> trisa igy elso blikkre A z RA5 port csak bemenet lehet. (persze itt most az nincs használva)
a kérdésre válaszoltam... ez inkább már csak kötekedés.
Életemben tegnap láttam először PIC-et. Van nekik bemenetük, amelyek függvényében lehet a programot elágaztatni például. És milyen kimeneteik vannak. Köszi a segítséget.
Üdv... Hogy tudok olyat csinalni PIC -el, hogy:
a) figyelem a tápot. ha ez eléri 5V -ot akkor ezt a tápot kiadom egy másik eszköznek (~200mA eszik ) , az eszköz reset lábát magasan tartom 3s -re majd low -ra teszem. Összességében, hogy mérek egyáltalán PIC -el analóg feszültséget? mik az alapelvek? Analóg kapcsolásokkat néztem, mire a zener letiltott addigra tönkrement a cuccom.... 'setleg jó lenne figyelni hogy mekkora táppal inditották a rendszert, logolni az inditás tényét... 7805 sajnos nem jó, mivel a rendszer alapbol 5V-al megy... Erről hol találok hasznos doksit?
Mi a minimum és a maximum amit mérni kell?
Milyen az az áramkőr ami ennyire tápfesz érzékeny.
egy tibbo em202 ethernet modul, +5% taptol mar elszall.... szoval akkor kene kiadni neki a tapot mikor mar stabil 5V van, ha tobb akkor el sem inditani... Namost ugye mivel 5V buszom van, 7805 nem jaccik.... PIC meg kicsit toleransabb a tappal... inkabb kurok el egy 300ftos picet mint egy 15KHuf modult
mondjuk resettel nem foglalkozok, a kapcsolt 5V -ra teszek 100ftos reset IC aztan csokolom...
Szia Mplab-ból 1 kezdönek melyiket érdemes leszedni és milyen plug-inek kellenek hozzá?
és a mikrochip oldalán 1átalán hol van ez?
A legújabbat, és nem kell semmi plugin hozzá.
Develepment Tools-->MPLABŽ IDE Integrated Development Environment alatt található: http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/MP750.zip
Sziasztok!
Hogyan lehet "feltörni" egy PIC-et? Egy működő áramkör PIC-jét szeretném kiolvasni, illetve megfejteni a működését, de az égetésnél bekapcsolták a kód védelmet (cp=code protect). Az olvasóm (icprog + jdm) először a config-ot olvassa ki és ott látja a cp on-t ezért nem is hajlandó tovább olvasni... csak 00-t vagy ff-t. Szerintetek van megoldás vagy reménytelen?
Eletronmikroszkóp alatt a chip felépítésének ismeretében bitenként elvileg ki lehet hámozni a tartalmat. Ez pénzügyileg és időben is legalább annyi, mint újra megírni a programját. Épp ezért találták ki a kódvédelmet, hogy ne lehessen lemásolni.
Amúgy nem az égető nem hajlandó tovább olvasni, hanem a pic nem küld ki semmit. Hogy miért egyszer 00, máskor ff, azt nemtudom.
Igen, igazad van!
Az áramkör, illetve a PIC ismeretében viszonylag könnyen megfejthető vagy új program írható. De a (műszaki beállítottságú) embert hajtja a kíváncsiság, hogy egy másik szakember hogyan oldotta meg a problémát. Sokat lehet belőle tanulni!
Ha a cp-t bekapcsolták, akkor arra nincs orvosság, sajnos...
Esetleg a +5V-s tápfeszt nem tudnád 0.1V-al megemelni és akkor már lehetne 5V-s LDO-t használni.
Nem hiszem, hogy a piccel ezt meg lehetne csinálni. Ő is időben dolgozik és lehet, hogy mire lekonvertálja az anlóg feszt., majd kapcsol addigra már a tápfesz meghaladta a kritikus értéket és megint lesz. De ha ez a Tibbo ethernet modul ennyire érzékeny akkor nem fogok ilyet venni. Pedig tervben volt, hogy egyszer kipróbáloim. Esetleg más serial to ethernet átalakító nem jőhet szóba? A chipcad-nak van most valami új cucca.
Erre a célra én azt csinálnám, hogy a bemenő feszültségből step-up konverterrel csinálnék kb. 7-8V-ot, majd azután akár 7805-el lehetne stabil 5V-ot csinálni.
Másrészt miféle ócska modul az, ami +5%-tól már elszáll? Az ilyennek agyon kéne verni a tervezőjét/gyártóját.
pedig elegge kellemes a cucc, csak odakell ra figyelni kicsit... RJ45 aljzat meret, megkapja cmos serialt es mar kesz is.
Mit kell beállítani soros átvitelhez? 20 megás kvarc van a picen, 4800 baudon akarok olvasni. AD-k ki vannak kapcsolva. Ez a kód:
Úgy számoltam, hogy ez 4808 baudot állít be. Utána figyelem a PIR1 regiszter RCIF bitjét, és ha egy, akkor az RCREG-ből kiolvasom a kapott bájtot. Viszont így egy bájt jön, aztán az RCIF nem lesz többé egy. De miért? Kell még valamit beállítani? Eeee, miért formázza így a kódot? Pedig én több sorba írtam.
Én úgy nézem, jó a kód. Az első bájtot jól fogadja? Lehet, hogy bebillen az FERR bit. Próbáld meg, hogy a fogadott bájt után törlöd, majd újra beállítod a CREN bitet!
Így?
wait_for_char: btfss PIR1,RCIF goto wait_for_char movf RCREG,0 bcf RCSTA,CREN bsf RCSTA,CREN return
Így, de a 0 helyett ha W-t írsz, az könnyebben értelmezhető. Egyébként miért nem megszakításból kezeled?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |