Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   12 / 1319
(#) watt válasza elko2 hozzászólására (») Jan 14, 2007 /

Idézet:
„Hát azért nekem is barátságosabb még a 16F széria, a 18-as majd kicsit később.”

Tipikus téves meglátás az ismeretek hiánya miatt! (lásd: előző gondolatok)
(#) elko2 válasza watt hozzászólására (») Jan 14, 2007 /

A 18-assal eddig abszolut nem foglalkoztam; hogy érted, hogy könnyebb programozni? Sokkal nagyobb az
utasításkészlete?
(#) potyo válasza elko2 hozzászólására (») Jan 14, 2007 /

Több az utasítás, ami azt jelenti pl., hogy a:

1. BTFSC STATUS, Z

1. GOTO xxx

helyett írhatsz ennyit:

1. BZ xxx

Illetve nincsenek memóriabankok olyan értelemben, mint a 16F sorozatnál. Az összes SFR regiszter elérhető bármelyik memóriabankból, valamint a memóriabankok itt 256 bájt nagyságúak.
(#) elko2 válasza potyo hozzászólására (») Jan 14, 2007 /

De jó, hogy rátaláltam erre a fórumra; hiszem, hogy sok
időt megspóroltatok nekem most, már értem, hogy milyen irányba kell nézelődni. Viszont egy kis problémám van az ilyen kontrollerek beszerzésével itt nálunk (egy 12F675-öst is várok már 1 hónapja, mi lesz még egy 18-assal)...
(#) watt válasza elko2 hozzászólására (») Jan 15, 2007 /

Külföldön laksz?

További 18F előny a programmemóriába helyezhető adatok kiolvasásáa, azaz a táblázatkezelés egyszerűsége a flash-et címző utasításokkal. Tehát nem kell megijedni, itt a több az egyszerűbbet jelenti.
RAM bankok itt is vannak sajnos még, de lapok már nincsenek, azaz a flash memóriát egyben látja minden utasítás, kivéve a relatív címzésűek (RCALL, BRA, BZ stb.) Viszont ezekkel kisebb program keletkezik, és ha netán nem elég a tartomány, a fordító jelzi, és csak át kell írni CALL-ra vagy GOTO-ra. További előnyök: belső oszci, sok periféria, C18 fordító....
(#) potyo válasza elko2 hozzászólására (») Jan 15, 2007 /

Nézd meg a http://www.itcelectronic.com, a http://www.sprintel.co.yu, és a http://www.elementa.co.yu cégeket, vannak náluk PIC-ek. Érdemes telefonon rákérdezni, mert pl. 12F683 sincs a Sprint árlistáján, ennek ellenére vettem már ott néhányszor.

Valamint a 024/821-180 számon elérhető a Robtron nevű zentai üzlet, ők a RET-től (http://www.ret.hu) rendelésre bármit hoznak, és elpostázzák neked utánvéttel.
(#) elko2 válasza potyo hozzászólására (») Jan 15, 2007 /

Az ITC-től várom a pict de nem jön,a másik két link az
szuper,és zentára járok elég sürün(külömben óbecsén
lakom)
(#) fricz hozzászólása Jan 15, 2007 /

Proton Plus Basic-re lenne szükségem, honnan lehetne
letölteni, a fullos verzióját. A lite verzióját próbáltam kiválóan működik.
(#) potyo válasza elko2 hozzászólására (») Jan 16, 2007 /

Újvidékről rendelted? Mert van ott egy Dragan nevű figura, az egy balfék. Simán előfordulhat, hogy fel sem írta. A másik kettő, egyik valami Attila, a másik nem jut eszembe, azok rendesek. De szerintem rendeld meg a Sprintből, azok is elég rendesnek tűnnek.
(#) elko2 válasza potyo hozzászólására (») Jan 17, 2007 /

Valoszinü hogy a jövő héten felmegyek újvidékre és megnézem a sprintet mert most már sürgős lenne és
úgy nézem még olcsóbbak is. köszi
(#) miklajos válasza dpeti hozzászólására (») Jan 20, 2007 /

Azért nem ennyire egszerű:
portb -> porta
trisb -> trisa
igy elso blikkre

A z RA5 port csak bemenet lehet. (persze itt most az nincs használva)
(#) dpeti válasza miklajos hozzászólására (») Jan 21, 2007 /

a kérdésre válaszoltam... ez inkább már csak kötekedés.
(#) Sg1 hozzászólása Jan 22, 2007 /

Életemben tegnap láttam először PIC-et. Van nekik bemenetük, amelyek függvényében lehet a programot elágaztatni például. És milyen kimeneteik vannak. Köszi a segítséget.
(#) slinky hozzászólása Jan 22, 2007 /

Üdv... Hogy tudok olyat csinalni PIC -el, hogy:

a) figyelem a tápot. ha ez eléri 5V -ot akkor ezt a tápot kiadom egy másik eszköznek (~200mA eszik ) , az eszköz reset lábát magasan tartom 3s -re majd low -ra teszem.

Összességében, hogy mérek egyáltalán PIC -el analóg feszültséget? mik az alapelvek? Analóg kapcsolásokkat néztem, mire a zener letiltott addigra tönkrement a cuccom.... 'setleg jó lenne figyelni hogy mekkora táppal inditották a rendszert, logolni az inditás tényét... 7805 sajnos nem jó, mivel a rendszer alapbol 5V-al megy... Erről hol találok hasznos doksit?
(#) Tomee válasza slinky hozzászólására (») Jan 22, 2007 /

Mi a minimum és a maximum amit mérni kell?
Milyen az az áramkőr ami ennyire tápfesz érzékeny.

egy tibbo em202 ethernet modul, +5% taptol mar elszall.... szoval akkor kene kiadni neki a tapot mikor mar stabil 5V van, ha tobb akkor el sem inditani... Namost ugye mivel 5V buszom van, 7805 nem jaccik.... PIC meg kicsit toleransabb a tappal... inkabb kurok el egy 300ftos picet mint egy 15KHuf modult

mondjuk resettel nem foglalkozok, a kapcsolt 5V -ra teszek 100ftos reset IC aztan csokolom...
(#) farkasgbr válasza Pavel hozzászólására (») Jan 23, 2007 /

Szia Mplab-ból 1 kezdönek melyiket érdemes leszedni és milyen plug-inek kellenek hozzá?
és a mikrochip oldalán 1átalán hol van ez?
(#) potyo válasza farkasgbr hozzászólására (») Jan 23, 2007 /

A legújabbat, és nem kell semmi plugin hozzá.
Develepment Tools-->MPLABŽ IDE Integrated Development Environment alatt található:
http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/MP750.zip
(#) Zolika hozzászólása Jan 23, 2007 /

Sziasztok!

Hogyan lehet "feltörni" egy PIC-et?
Egy működő áramkör PIC-jét szeretném kiolvasni, illetve megfejteni a működését, de az égetésnél bekapcsolták a kód védelmet (cp=code protect). Az olvasóm (icprog + jdm) először a config-ot olvassa ki és ott látja a cp on-t ezért nem is hajlandó tovább olvasni... csak 00-t vagy ff-t.
Szerintetek van megoldás vagy reménytelen?
(#) potyo válasza Zolika hozzászólására (») Jan 23, 2007 /

Eletronmikroszkóp alatt a chip felépítésének ismeretében bitenként elvileg ki lehet hámozni a tartalmat. Ez pénzügyileg és időben is legalább annyi, mint újra megírni a programját. Épp ezért találták ki a kódvédelmet, hogy ne lehessen lemásolni.

Amúgy nem az égető nem hajlandó tovább olvasni, hanem a pic nem küld ki semmit. Hogy miért egyszer 00, máskor ff, azt nemtudom.
(#) Zolika válasza potyo hozzászólására (») Jan 23, 2007 /

Igen, igazad van!
Az áramkör, illetve a PIC ismeretében viszonylag könnyen megfejthető vagy új program írható. De a (műszaki beállítottságú) embert hajtja a kíváncsiság, hogy egy másik szakember hogyan oldotta meg a problémát. Sokat lehet belőle tanulni!
(#) Frankye válasza Zolika hozzászólására (») Jan 23, 2007 /

Ha a cp-t bekapcsolták, akkor arra nincs orvosság, sajnos...
(#) Tomee válasza slinky hozzászólására (») Jan 23, 2007 /

Esetleg a +5V-s tápfeszt nem tudnád 0.1V-al megemelni és akkor már lehetne 5V-s LDO-t használni.
Nem hiszem, hogy a piccel ezt meg lehetne csinálni. Ő is időben dolgozik és lehet, hogy mire lekonvertálja az anlóg feszt., majd kapcsol addigra már a tápfesz meghaladta a kritikus értéket és megint lesz.
De ha ez a Tibbo ethernet modul ennyire érzékeny akkor nem fogok ilyet venni. Pedig tervben volt, hogy egyszer kipróbáloim.
Esetleg más serial to ethernet átalakító nem jőhet szóba? A chipcad-nak van most valami új cucca.
(#) potyo válasza slinky hozzászólására (») Jan 23, 2007 /

Erre a célra én azt csinálnám, hogy a bemenő feszültségből step-up konverterrel csinálnék kb. 7-8V-ot, majd azután akár 7805-el lehetne stabil 5V-ot csinálni.

Másrészt miféle ócska modul az, ami +5%-tól már elszáll? Az ilyennek agyon kéne verni a tervezőjét/gyártóját.
(#) slinky hozzászólása Jan 23, 2007 /

pedig elegge kellemes a cucc, csak odakell ra figyelni kicsit... RJ45 aljzat meret, megkapja cmos serialt es mar kesz is.
(#) bkati hozzászólása Jan 23, 2007 /

Mit kell beállítani soros átvitelhez? 20 megás kvarc van a picen, 4800 baudon akarok olvasni. AD-k ki vannak kapcsolva. Ez a kód:

1. movlw   0x40
  2. movwf   SPBRG
  3. movlw   0x20
  4. movwf   TXSTA
  5. banksel RCSTA
  6. movlw   0x90
  7. movwf   RCSTA
  8. banksel TRISC
  9. bsf             TRISC,7
  10. bcf             TRISC,6

Úgy számoltam, hogy ez 4808 baudot állít be. Utána figyelem a PIR1 regiszter RCIF bitjét, és ha egy, akkor az RCREG-ből kiolvasom a kapott bájtot. Viszont így egy bájt jön, aztán az RCIF nem lesz többé egy. De miért? Kell még valamit beállítani?

Eeee, miért formázza így a kódot? Pedig én több sorba írtam.
(#) potyo válasza bkati hozzászólására (») Jan 23, 2007 /

Én úgy nézem, jó a kód. Az első bájtot jól fogadja? Lehet, hogy bebillen az FERR bit. Próbáld meg, hogy a fogadott bájt után törlöd, majd újra beállítod a CREN bitet!
(#) bkati válasza potyo hozzászólására (») Jan 24, 2007 /

Így?

wait_for_char:

btfss PIR1,RCIF
goto wait_for_char
movf RCREG,0
bcf RCSTA,CREN
bsf RCSTA,CREN
return
(#) potyo válasza bkati hozzászólására (») Jan 24, 2007 /

Így, de a 0 helyett ha W-t írsz, az könnyebben értelmezhető. Egyébként miért nem megszakításból kezeled?
Következő: »»   12 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem