Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   42 / 1387
(#) Pak válasza qssty hozzászólására (») Jan 21, 2007 /

Tinta = a festék amit rávasalsz......
Hogy szoktad leszedni maratás után?
Én nem tom leszedni semmivel
(#) qssty válasza Pak hozzászólására (») Jan 21, 2007 /

nagyon egyszerű...(maratás után beleteszed a vizbe és utánna)
polír papír,de szerintem a mosogató szivacs is jó csak dörzsölni kell.
(#) Pak válasza qssty hozzászólására (») Jan 21, 2007 /

Köszi a tippet.
Nem igazán akartam csiszolgatni(nehogy megsérüljön a réz) de ha kell, tudok drasztikus is lenni.
(#) qssty válasza Pak hozzászólására (») Jan 21, 2007 /

de feltétlenül csak polirpapir legyen mert szerintem a durvább papir már nem használ neki...
benzinnel is próbáltad már?és nem szedte le?
(#) Ricsa válasza Pak hozzászólására (») Jan 22, 2007 /

Szia! Én körömlakklemosóval szedem le a tintát a NYÁKról maratás után. Valami illatosított ízé, ráadásul acetonmentes de akkor is nagyon jól leszedte. De szerinterm a 96 %-os alkohol sinmán leszedi. Én így csinálom, nekem ez vált be.
(#) Pak válasza qssty hozzászólására (») Jan 22, 2007 /

Hali!
Aham, próbáltam benzinnel de csak szétmaszatolta nyákon és nem is szedte le rendesen.
Valami új fesék lehet, mert régen szépen lejött, most viszont nagyon jól tapad
Tökéletes a kontraszt
(#) Ricsa hozzászólása Jan 22, 2007 /

Hát igen minden jóban van valami rossz
(#) Blint válasza Pak hozzászólására (») Jan 22, 2007 /

Én azzal a fémgombolyaggal (+egy kis folyékony szappan) szoktam ledörzsölni, először paráztam, h leszedi a rezet, de alaptalannak bizonyult a félelmem.
(#) Pak válasza Blint hozzászólására (») Jan 22, 2007 /

Hali!
Azt a "fémforgács" súroló cuccot mondod?
Mer ha igen akkor kipróbálom olyanom van itthon.
És tuti nem csinál kárt?
Az valami acélból van......keményebb a réznél.
Bár próba szerencse. Úgyis van panelom is meg nyomtatványom is.
(#) Blint válasza Pak hozzászólására (») Jan 22, 2007 /

pontosan azzal csináltam, na azért nem kell izomból nyomni, de könnyen rá lehet érezni
(#) qssty válasza Blint hozzászólására (») Jan 22, 2007 /

szerintem a poirpapír a legjobb...nem is olyan vészes összeg,és evvel tutira nem séérül a kimart lap...érdemesebb ilyenre áldozni mint aztán bosszankodni a "hibásan" megválasztott anyagok által keletkezett hibákért...
(#) Pak hozzászólása Jan 22, 2007 /

Tényleg!Ha már itt tartunk, ki mivel marat? Nem mintha nekem nem lenne jó a vasklorid, de annyian dicsőítik a hiperolt....., hogy olcsóbb, gyorsabb.
Én még nem próbáltam, mert szerintem durván alámar, meg asszem valami hőt is termel elég rendesen.
De hátha valaki meg tud győzni. :nevetes1:
(#) Ricsa válasza Pak hozzászólására (») Jan 22, 2007 /

Én 5-ször is leteszem a voksomat a sósav + hidrogén-peroxid mellett. 1. ha jól felhigítod a sósavat (7-8 %), és kevés h2o2 (hidrogén-peroxid)-ot teszel bele, akkor még ott is lehet hagyni tuttti, hogy nem mar alá. 2. Ha a gyorsaság számít kicsit töményebbre csinálod az oldatod és már szedi is a rezet (a rekordom: 1:23, de akkor már felforrt a lé , de még mindig nem mart alá). 3. A hőtermelés ellen úgy védekezem, hogy kiteszem a hidegre és már nem is melegszik :yes: . 4. Tényleg olcsóbb. É itt vidéken a 20 %-os sósavat 239 ft-ért vettem, amiből lehet csinálni úgy 2 litert, és 8 decis h2o2-t meg asszem 350 ft-volt ez bőven elég a két liter vizes sósavhoz. Szóval van úgy kb. 2,5 liter marób kb.: 600 ft-ból. Képzeld el mennyi ez vas-kloridba. Számoljunk 0,5 literenként úgy 600 ft-tal az 2,5/5 = 5, 5*600= 3000 ft: Szóval 2,5 liter gyorsmarató (vasklorid) 3000 ft-ba kerül. Hasonlítsd össze az árát :nyes: :nezze:
(#) qssty válasza Ricsa hozzászólására (») Jan 22, 2007 /

a gyorsmarót 750 ml-es kiszerelésben árulják(legalábbis én ugy vettem) és ez volt 610Ft...tehát eből 2,5 liter az 2000 forintnak kicsit föle van,de ezeel legalább nem kell "kotyvasztani" és még a hatodik vagy hetedik lapot is szépen kimarja kb.3 perc alatt.én maradok a gyorsmarónál ,ez bevállt...
(#) Frankye válasza qssty hozzászólására (») Jan 23, 2007 /

A kérdés az, hogy kinek mennyit ér az ideje.
Ha nem akar sokat költeni a maratóra, de van ideje valakinek, akkor jó a vaskloridos "gyorsmarató", de ha hamar szeretne végezni, viszont hajlandó többet áldozni rá, akkor javaslom az általam használt recept szerinti maratót.
Igaz, hogy a gázképződés (klór) miatt nem javasolt "szagolgatni" maratás közben, de garantáltan gyorsan dolgozik, még "hidegen" is. (Illetve "önmagát melegíti" fel, merthogy némi hőt termel. Azért annyit nem, hogy forrjon, de langyos lesz.)
Kimarattam már ezzel jónéhány lemezt, fototechnikai eljárással (P20 lakk, HMLI lámpa) készülteket, de alámaródást egyiknél sem tapasztaltam. (Szemben a vaskloridos maratóval, ahol bizony volt alámaródás olykor, elég rendesen, habár azt vasalással, vagy alkohols filces rajzzal készítettem.)

Szal azt mondom, hogy ha valaki "sorozatgyártást" végez, és fontos az idő, akkor érdemes fotózni és hiperolos maratóval dolgozni.
(#) qssty válasza Frankye hozzászólására (») Jan 23, 2007 /

alámarás elkerülésére MEGFELELŐ filc használata!!!
első lapom nekem is filccel volt és nem mart alá.vasalásos modszernél se tapasztaltam még...
de abban 100%igazad van hogy a fotózós módszer az az igazi...csak aki hobbi szinten foglalkozik vele annak megéri-e?ez itt a kérdés...
(#) fureszk válasza qssty hozzászólására (») Jan 23, 2007 /

hobbi szinten foglakozom vle, és megéri!
(#) raron válasza fureszk hozzászólására (») Jan 23, 2007 /

Attól függ, mert a hobbinak is vannak szinzjei: pl ha valaki 2 ledes villogót csinál, akor nem éri meg neki a fotozás, de ha valaki komolyabb nyákokat csinál, annak igen.
Nekem fotozással a rekordom 2 vonal között 0,2 mm (2/10) volt, és a VasKlorid szépen kimarta. Bár egyenlőre nemcsinálta vele sokat, nem tudom rendesen beforrasztani. :no: Kellet nekem ilyet tervezni. . .
(#) qssty válasza raron hozzászólására (») Jan 23, 2007 /

mivel forrasztassz?mit akarsz csinálni?
(#) Pak válasza raron hozzászólására (») Jan 23, 2007 /

Én ezt a mutatványt vasalós tech-val is véghez vittem.
Nekem se mart alá.
Weller pákával forrassz!
(#) qssty válasza Pak hozzászólására (») Jan 23, 2007 /

ha nagyon kezdő akkor nem érdemes wellerrel kezdeni(bár nem egy haszontalan dolog a weller) én se egy nagy minőségű cuccal csinálom de kezdésnek ez is nagyon megfelel mert sokkal jobb ha eggy olcsobbal megtanulsz és utánna ruházol be egy jobb minőségi cuccra
(#) Frankye válasza qssty hozzászólására (») Jan 23, 2007 /

Idézet:
„sokkal jobb ha eggy olcsobbal megtanulsz és utánna ruházol be egy jobb minőségi cuccra”

Teljes mértékig egyetértek!

Első pákám (vagy 15 évig nyüstöltem! ) Egy (akkor még létező) Ezermester boltból való (az "öregek" még emlékeznek, a Rákóczi tér sarkán volt, és nem csak ezért volt érdemes oda elnézni olykor... :hehe: ), barna bakelit-burkolatos pisztoly-páka volt, amibe a rézdrótot kellett befogni. A végére már olyan leharcolt állapotban volt, hogy a burkolat a trafóján több helyen hiányzott, mint ahol megvolt! (Szegényke, nem nagyon bírta, hogy párszor lepottyant... )
Aztán egy darabig Konrádos, ceruzahegyűvel dolgoztam, de MOST!
Most beruháztam egy szép kis Fahrenheit forrasztó állomásra! (Igaz, analóg, de nagyon meg vagyok vele elégedve!)
(#) raron válasza qssty hozzászólására (») Jan 23, 2007 /

Egy gitárhangolót próbálok épiteni.
Páka: Volcraft LS50 forrasztóállomás + 48W os páka 0,8mm hegyel.
(Miután tönkretettem egy 2*16LCD-t a weller pákával vettem egy szabályozhatót.) Szerintetek ez jó?
(#) Müszi válasza Frankye hozzászólására (») Jan 23, 2007 /

Én még mindig olyat használok, de beruházok valamikicsit hegyesebb hegyű pákába.
(#) Frankye válasza Müszi hozzászólására (») Jan 23, 2007 /

Nem rossz az, csak bumsztli.
Apróbb cuccokhoz (netán SMD-khez!) már nem alkalmas... :no:
(#) qssty válasza Frankye hozzászólására (») Jan 23, 2007 /

én egy nagyon egyszerű dolgot csináltam....
mikor megvettem a pákát akkor véső hegy volt benne..."dolgoztam vele egy kicsit és elegem lett belőle hogy nem tudok rendesen beforrasztani egy ellenálláslábat.ez egy vasárnapi napon történt és ugyebár ilyenkor nincs nyitva elektrós bolt...nem vártam hétfőig.kivettem a pákából a hegyet és befogtam egy akumlátoros fúrógépbe és egy köszörűvel le köszörültwm a veső alakot hegyes hegyre.lehet hogy gányolás de evvel most pontosabban tudok dlgozni mint a másik heggyel.de itt lenne már az idő a cserére mert már kezd "kopni"
(#) Pak válasza Frankye hozzászólására (») Jan 23, 2007 /

Nekem is olyan állomásom van.
De azért nem feledkeztem meg a jó öreg pisztolyról sem.
Két pisztoly pákám van és mérhetetlen becsben vannak, mert akadnak olyan dolgok (pl.:tuner doboza) ahova kell a 100 W.
(#) isamisa válasza qssty hozzászólására (») Jan 23, 2007 /

[off]Nem is csoda hogy kopik. Ha leszeded róla a védőréteget akkor megeszi a rezet az fórrasztó-ón.

Én a JLT-02-es pákámmal már hónapok óta ugyan azt a hegyet nyúzom és semmi kopás.
(#) qssty válasza isamisa hozzászólására (») Jan 23, 2007 /

nekem is ez csak egy ugymnd "átmeneti" megoldás...
(#) Peti_85 hozzászólása Jan 23, 2007 /

Sziasztok!

Olvasgattam a topicot, de azért megkérdezném, hogy levilágításnál, próbálkozott már valaki nagyobb teljesítménű IZZÓVAL, REFLEKTORRAL??? Van esélye, hogy UV lámpa nélkül is sikerül? csak hosszabb idő igaz?
Vagy pl. ha kitenném a napra? abban is van UV fény.... Az úgy mennyi idő lenne?
köszi..

Peti.
Következő: »»   42 / 1387
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem