Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Üdv!
Villamos gépekben jó vagyok, szóval: Ez egy úgynevezett árnyékoltpólusú rövidrezárt (kalickás) forgórészű egyfázisú aszinkron motor. Akkor sem fordul meg a forgásirány, ha a forgórészt fordítod meg. Van benne két db réz rövidrezáró gyűrű, ami arra torzítja a mágneses teret, amerre eredetileg a motor forgásirányát tervezték. Csak úgy "lehetne" változtatni rajta, ha új állórészt gyártanánk hozzá, ez meg ugyebár abszurdum. Tulajdonképpen egy ezgy olyan motor gyakorlatilag, mint egy normál aszinkron motor, csak nem kondenzátor és segédfázis tekercs van benne, hanem örvényáramú mágnesestér torzítás.
Akkor miért írtak szinkront a lamináló motorjára? Akkor lehet, hogy az még sem ilyen, vagy nem jó a felirat?
Erre akkor kapsz kielégítő választ, ha átgondolod, mitől szinkron, illetve aszinkron egy motor.
Annyi rémlik, hogy a szinkronmotor csak a freki által meghatározott fordulaton adja le a nyomatékát, ha kiesik a szinkronból, leáll.
Én még arra is gondoltam, mi lenne, ha ráaplikálnátok egy szervót? Olyan hatalmas erő nem kéne...
Lehet a sebességgel játszani, de a nyomtatóból se 2 perc múlva jön ki a nyomat.
Persze a réznél a hőelvonás játszik. Én inkább hajlok az egész lemez (akár kismértékű) egyenletesebb előmelegítésére, mint a pontszerű hullámmelegítésre. Márcsak azért is, mert ha áttolod a NYÁKot, akkor felmelegszik és mire újra betolod, kb + 20-30 fokkal magasabb hőmérsékleten van az egész panel egyenletessen és ha így tolod be megint, akkor egyenletesebben tudja rányomatni a cuccot. Ha lassan, vagy jóval magasabb hőbérsékleten nyomod be, akkor az elején a nagy hülés miatt jobban elvezeti a hőt és amikor vége kerül be az meg bazi forró lesz, mert az eleje (ami már átment) már nem vezeti el annyira a hőt, mint a vége amikor elkezdtük betolni... Nem tudom érthető voltam-e? Időben ott van mindkettő... 1 szer lassan, vagy 2szer gyorsabban.... És ha 2szer tolod be, akkor tudod cserélni az oldalakat és így is egyenletesebb lesz.
Nem-nem!
A szinkron-motornak NEM kell segédfázis, amiről te beszélsz az az aszinkron. Ha neked van igazad, akkor kidobhatom a technikusi bizonyítványomat a 3000-es fordulat pedig úgy jön ki egy szinkron motornál, hogy a motor 60 pólusúra van tekercselve, a szinkron motor fordulata egyenlő pólusszám szorozva frekvencia, ami hálózati motornál 60x50, aza 3000
Attól , hogy gerjesztett a forgórésze, akár állandómágnessel, akár tekercselt elektromágnessel.
Az aszinkron motor forgórésze az állórészből indukált feszültségtől "gerjed fel", ezért is hívják indukciós motornak!
Na de mi van azzal a ténnyel, hogy ha lassabb sebességet választasz, akkor jóval alacsonyabb hőfok is elég?
A másik kérdés pedig az, hogy valóban gondot okoz a felvetett probléma, mármint az, hogy a nyák csak a hengerek alatt meleg? Milyen teszteket kellene végezni szerinted, hogy a lassú módszer vélt hibája bizonyítást nyerjen? Én nem szeretném külön előmelegítgetni ha nem muszáj, maximum annyit, hogy egyszer gyorsan átküldöm, bár ez a legutóbb nem győzött meg teljesen, mert a papír a második menetnél jobban gyűrődött, mint az elsőnél, viszont nem hiszem, hogy bármi haszna lett volna, ennek ellenére minden oda került, ahová kell, mert a papír nem valószínű, hogy hosszában nyúlna, rövidülne a hőtől. Idézet: „Ellenben lehetne alkalmazni a ki-be kapcsolós szabályzást, akár fűtéssel kombinálva, mint a lézernyomtatók tisztítóprogramja csinálja.” Nem olvastad el a topicot!
Ez pontosan így van, ahogy leírtad, ha a szinkron motor kiesik a szinkronból, akkor leáll, és leég(het)...
Remélem mindenki számára tisztázódott a motor kérdés. Persze laminálója válogatja, hogy milyen motor van bennük. De erről ti többet tudtok, mivel a sajátomat még nem berheltem szét, de ami késik, nem múlik
De legalább neked nem kell elmagyaráznom a vezérlés működési elvét!
Nézem ezeket az animációkat. Kéremszépen azon 2 tekercspár van, és a képen pont egy olyan motort mutatnak példának, ami a milyenkben van. Akkor még is csak érdemes lenne kibontani a tekercset Attilának, ha már úgy is kicseréli a motort, hátha talál benne két tekercset! Mert ha igen, akkor meg lehet fordítani a forgásirányát!
Az előmelegítést ne úgy értsd, hogy hőlégfúvó, vagy külön kemence...
Hanem egyszer átküldve a NYÁK, és nem muszáj a papírral együtt... átküldöd, papír pozicionál, majd mehet élesben... Nekem az lebeg a szemem elött, amikor hullámos úton mész autóval, ha gyorsan mész, akkor kigyenlítödik és alig érzed, ha lassan mész, akkor minden gödörbe belehuppan a kerék... nagyobb nyomást kifejtve. De ezt lamínátornál biztos hogy nem ilyen drasztikus... elhanyagolható.
Értelek, de be kéne bizonyítani, hogy az előmelegítés nélkül a vélt hibák előjönnek. Erre kéne valami ötlet, ami téged is, engem is, meggyőzne, vagy bizonyítaná, hogy ezzel nem érdemes foglalkozni. Gondolok itt nyákrajzolatra, méretre, stb. Adj egy vezérfonalat, és én kipróbálom.
Következőt tudom ajánlani:
Meg kell nézni a motort, ha sikerül szétszedni, akkor kiderül, hogy a forgórész tekercselt-e vagy aluminium henger-szerű, esetleg állandómágnes. Ha tekercselt, akkor változtatható a forgásirány, ha pedig állandómágnes, vagy rövidrezárt aluba öntött "kalickás" akkor sajnos nem. Illetve az állandómágnesesnél is forgatható, de ott elektronikusan nehéz lenne
Persze, igazad van, bár itt bent is próbáltam egy caconnal de ez egy nagy hálózati nyomtató, ilyen otthon senkinek nem lesz, ott sem volt gond, meg biztos lehet olyan szalagot kapni ami 200 foknál sem olvad meg. Akinek nem ilyen nyomtatója van, az ha van ideje járjon utána. hp6l-be 5l-be 1020-asba (eddig ilyen visszajelzések jöttek) nem olvad meg az tuti, viszont most hogy mondod, hogy 160 fok, lehet hogy begyömöszölök egy pauszt és megpróbálom fellaminálni a laminálómmal.
Pont ezt írom, hogy szét kell szedni!
Én állandómágnesesre tippelek, bár ki tudja. Ha az, akkor az animáció alapján bármikor meg lehet fordítani a forgás irányát és egyben a fordulatszámát is lehet vezérelni. Azt hiszem ez lett volna a fő két cél. Hogy ehhez milyen alkatrészek kellenek(IGBT, nagyfesz FET, OPTO, PIC, stb.) az már más kérdés, de itt már rég nem a költséghatékonyságnál tartunk, amikor erről beszélünk. Persze itt már bejön az is, hogy olcsóbb és egyszerűbb lenne másik motort venni bele! Bevallom, amikor ilyen sokváltozós valami, akkor már nem éri meg vele foglalkozni. Én is csak azért mentem bele, hogy ne az legyen, hogy én mindent lehurrogok.
Azóta már összeszereltem a motort, még egyszer szerintem már nem tudnám szétszedni, mert nem bírnák el a kis fülek a hajtogatást. Csak ez a két kép van:
Bővebben: KÉP1 Bővebben: KÉP1
Nem emlékszel, miből van a forgórész? Én fogazott mágnesre tippelek. Milyen volt az állórész belül?
Nem néztem igazából, csak a tekercs részt.
Pedig direkt nem raktam össze egy napig, hátha addig valaki kérdez róla valamit.
Szia!
Egy ilye motort nemrég szedtem ki egy már (sajna) rossz laminátorból. A motor szétszedett állapotáról néhány felvétel. A tekercs csak két kivezetéses volt. Belül, a forgómágneshez az egyik végén szemben, két kis mü.a. fogaskerék kapcsolódottt, amelyek csak az egyik irányban engedtég elindulni a motort.
Jaj, nagyon jó képek, köszönöm!
Szóval akkor ez felejtős. Egy tekercs, mechanikus pöckölgetős rezonáns mechanika, gagyi az egész, csoda hogy működik!
Én javasolnék egy régi 5,25"-ös floppy drive fejpozícionáló motorját. Persze ehhez ehhez már vezélő is kell, és akkor már nem költséghatékony.
Így jártunk.
Ez egy "körmöspólusú" állandómágneses szinkronmotor, a pólusszáma pedig ha jól számoltam 6, így 50Hz-es hálózati frekivel beszorozva 300 ford./perc-et tud. de a forgásiránya nem változtatható.
Szia!
12 pólusa van, ha "összeborítom" az alsó és felső részét. Most tekertem körbe a forgómágnest, valóban 12 határozott lépés lett egy fordulatban. De szerintem ez már nem sokat számít ebben a felállásban.
Akkor rosszul néztem, de 12x50=600 ford./perc.
De ha jól gondolkodtok, akkor fehetne fordulatot szabályozni, csak kell egy frekvenciaváltó, változtatható frekijű inverter, ami persze 230V-ot ad ki Mert ha felezed a hálózati 50-et, akkor már csak 300-al forog. De egy frekiváltó se épp a költségkímélő megoldásokhoz tartozik... |
Bejelentkezés
Hirdetés |