Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   366 / 1385
(#) mps válasza watt hozzászólására (») Jan 24, 2010 /
 
Próbáltam régen, nem jó. Gyűrődik, szakadozik rajta a nyomat. Igaz, ha véletlenül egy egy jó lett, azt nem kellett áztatni.
(#) kaqkk válasza watt hozzászólására (») Jan 24, 2010 /
 
Akkor ez az ötlet kilőve .
(#) pici válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 25, 2010 /
 
Maradt még 20méter pauszom egyetem után...
Lehet kipróbálom...
(#) gulasoft válasza pici hozzászólására (») Jan 25, 2010 /
 
Rá kell ragasztani egy a4-es lapra celuxal. Én már nyomtattam rá, de fotózáshoz kevés raja a festék. Vasaláshoz (lamináláshoz) lehet hogy elég, ki kell próbálni. Van az a density spray ami sötétíti a nyomatot, azt nem tudom mit tenne egy vasalásnál.
(#) watt válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 25, 2010 /
 
Idézet:
„Rá kell ragasztani egy a4-es lapra celuxal.”

Celuxot lézernyomtatóba? Én nem merném ajánlani ezt, még akkor sem, ha neked netán megúszta.
Elég, ha egyszerre van beetetve a két összefogott lap a kézi adagolón keresztül.
(#) gulasoft válasza watt hozzászólására (») Jan 25, 2010 /
 
Én nem a kézi adagolón etetem be, és mint mondtam nekem egy ősrégi selejtezésből visszamaradt hp 5l-em van, nem egy lap ment bele már így, de lehet hogy ott ül a szerencsemalac a nyomtató szélén a négylevelű lóherével a szájában. Mondjuk van olyan ragacs is ami nem olvad meg olyan könnyen, bár nem vágom miért kéne erőltetni a pauszt vasaláshoz a lézerbe, hiszen a pausz "beissza" a tonerport vagy tévedek? Mondjuk este ki tudom próbálni ha valakit érdekel, ha 150 fokkal lejön (amit a laminálóm tud) akkor egy kísérletet megér.
(#) gulasoft hozzászólása Jan 25, 2010 /
 
Egy hete felvetettem a vezető ragasztó ötletet kétoldalas nyákokhoz, senki nem próbálkozott még vele?
(#) waterbear válasza watt hozzászólására (») Jan 25, 2010 /
 
Csak megjegyzem, hogy én anno PnP fóliát használtam és rendszeresen ráragasztottam Celux-al egy síma nyomtató papírra a megfelelő méretűre vágott PnP fólia darabot, de van, hogy ha kis darab pausz akad a kezembe, vagy csak próbálok valamit, akkor most is megteszem. HP6L-es nyomtatóm van, és ebben nem okozott semmi problémát a Celux. A HP5L ugyanilyen rendszerű, szerintem abban sem okoz gondot.
DE... abban nem vagyok biztos, hogy ezt más típusú nyomtatókkal is meg lehet tenni.
(#) gulasoft válasza waterbear hozzászólására (») Jan 25, 2010 /
 
Ja nekem is 6l-em van egy 5l-ről upgradeltem
(#) llaci56 válasza watt hozzászólására (») Jan 25, 2010 /
 
Jó dolog átprogramozni egy léptetőmotort, de ha tökéletesíteni akarjátok a "vasalásos technikát", akkor inkább az egyszerűségre kéne törekedni.
Ha lelassítjuk a léptetőmotort (pl.) eredeti sebességének 1/10 részére, azt nyugodtan lehet(ne) helyettesíteni avval, hogy a panelt 10 szer engeded át a gépen a gyári sebességgel. (...és mindjárt nem kell külön elektroniokát építeni a motornak.)
A hömérséklet megemeléséhez pedig ki lehet indulni abból, hogy a szilícium dióda nyitófeszültsége megközelítőleg 2 mV -tal csökken C fokonként, vagyis úgy kell ellenállást sorbakötni a hőérzékelő diódával, hogy a megemelni kívánt hőmérséklettel C fokonként 2 mV-tal nagyobb feszültség legyen mérhető a dióda és a vele sorbakötött ellenálláson.
(A gyári elektronikában lehet, hogy elve van egy poti/ellenállás, amivel beállítják a hőmérsékletet a diódák szórásának kompenzálásával.)
Persze, ezek csak ötletek, ami felmerült a témát olvasva.
(#) gulasoft válasza waterbear hozzászólására (») Jan 25, 2010 /
 
Meg kell nézni hol olvad a cellux. Az biztos hogy leszedni nehezebb miután átment a nyomtatón. Kézi adagoló nem is tudom van e a 6l-en. Mondjuk az enyém már annyira gagyi, hogy ha 2 lap van benne akkor azt a kettőt húzza be, ha 3 akkor meg hármat. Nem nagyon van kedvem 20-30.000 forintot elkölteni nyomtatóra, ezért nálam marad a nyomda. 80 fólia fölött jönne be a nyomtató ára, és akkor még a fólia árát nem is számoltam, meg a toner költséget, meg a kopást, és a minősége sem olyan.
Persze nekem könnyű a nyomda metróval 30 perc+10 perc séta, kocsival meg még gyorsabb, vidékieknek ez nehezen megoldhatók.
Macera kettesével párba rakni, ha két oldalas akkor az már 4 fólia, nekem nem éri meg. Ha valaki vasal, akkor persze kötelező egy jó nyomtató, nekem a hp6l max. pozíciórajzhoz elég.
(#) elektromos válasza llaci56 hozzászólására (») Jan 25, 2010 /
 
Én nem az egyszerűségre törekszem, hanem a kényelemre Most az jutott eszembe, hogy a 220V-os görgő meghajtó motort kicserélem léptetö motorra, és automatikusra teszem a panel mozgatást. Ezt ugy értem, hogy letárolom a panel áttfutási idejét, és utánna saját maga viszi a panelt előre, és mielőtt kiérne, megáll és visszafelé hozza a panelt. Így nem kell figyelni , meg fogdozni a meleg panelt Ha befejezem egy cnc vezérlését, és lesz egy kis szabadidőm, akkor belevágok ennek a megoldásába.
(#) patexati válasza llaci56 hozzászólására (») Jan 25, 2010 /
 
Szia! Nem adok igazat,hogy a sebességet nem kell lassítani mert a hőmérsékletet jól levitte watt a javaslatomra,hogy csak kicsit tudjon megolvadni és ez miatt ha nem töt megfelelő időt a nyák a henger alatt fel sem fog tapadni hiába megy többször is! Melegebb hengerrel jó lehet de a végeredmény nem lesz tökéletes!
(#) Attila86 válasza elektromos hozzászólására (») Jan 25, 2010 /
 
Ilyesmiről volt is szó korábban, én hoztam fel.
Azóta szereztem is két léptetőmotort, de a tengelyére nem megy rá a lamináló motorján lévő fogaskerék. Pedig de jó lenne...
(#) watt válasza waterbear hozzászólására (») Jan 25, 2010 /
 
Nem akarok tovább oktalankodni, de ha elolvasod a nyomtató használati utasítását, valamint tudod hogy működik a nyomtató és el tudod képzelni, hogy mit csinálna a fény hengerrel ha a ragasztós felület hozzáérne, akkor be kell látnod, hogy saját felelősségre még lehet vele próbálkozni, de másoknak ajánlani felelőtlenség.
Még annyit, hogy úgy tapasztaltam a HP-k alacsonyabb olvadáspontú festéket használnak, így lehet, hogy ha nem ragacsozik össze valamit a celux, akkor talán nem fog megolvadni. Más típusoknál, ahol 160°C körüli a hőfok, már nem lennék biztos ebben sem. Én csak ennyit akartam ezzel kapcsolatban mondani.
(#) tbence3 válasza watt hozzászólására (») Jan 25, 2010 /
 
Nekem Hp1020-asom van és én is ragasztószalagos megoldással szoktam spórolni. Szerencsére nem olvad meg.
Esetleg nem tud valaki olcsón fixáló fóliát Hp1010-eshez?
(#) Alkotó hozzászólása Jan 25, 2010 /
 
Olvasgatom ezt az új témát, és nem látok tisztán. Valaki megtenné nekem, hogy röviden összefoglalja a laminálás körüli gondokat. Mondjuk egy hivatalos gyári laminálóból kiindulva. (Talán az előtolás sebességét és a henger hőfokát kell változtatni, vagy állíthatóvá tenni?)
Ha jól sejtem, akkor a vasalót hivatott kiváltani, kellő hőfokot, és megfelelően egyenletes nyomást biztosítva.
Egyáltalán belefér a panel (eddig még csak papírt dugtam a miénkbe)?
(#) sucuka válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 25, 2010 /
 
Kell hozzá maratni hasonló fogazásút a tengelyre
(#) patexati válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 25, 2010 /
 
Szia! Olvas vissza itt is meg a nyákos topicban mindenre részletes választ találsz! Hőmérséklet,sebesség,nyákhoz alkalmassá tétele a mechanikának ezek a fő dolgok!
(#) watt válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 25, 2010 /
 
Pedig már eléggé körüljártuk a témát, olvasd el ezt a topicot, benne van a válasz. A másik megoldás, hogy megvárod a cikket.
(#) Attila86 válasza sucuka hozzászólására (») Jan 25, 2010 /
 
És ezt hol csinálnák meg nekem? Nagyon érdekelne a dolog!
(#) patexati válasza sucuka hozzászólására (») Jan 25, 2010 /
 
Nem tudom milyen vastag az a tengely?? Talán egy régi deck vagy video szervó jó lehetne Ha kapok kipróbálom rengeteg fajta motorom van mindenből kiszedem lomtalanítás előtt ez ilyen gyerekkori mánia a motorokkal
(#) patexati válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 25, 2010 /
 
Ha lenne konkrét tipusú motor mi befér akkor lehetne gyártatni fogaskereket de többen össze kéne állni úgy lenne értelme mert egy sokkal drágább szerintem!
(#) watt válasza llaci56 hozzászólására (») Jan 25, 2010 /
 
Patexati jól érzékeli a kérdést.
Az általad léptetőmotornak nevezett eszköz egy szinkronmotor, ezért kell ilyen megoldást alkalmazni(PWM+freki tuning)
Átküldhetem bármennyiszer, nem tapad fel, ha az általam preferált hőmérsékletet választom. Magasabb hőfokon, ahogy patexati is említette, nem lesz tökéletes!
A tökéletesség alatt azt értem, hogy a vonalak szélessége azonos legyen a nyákterven szereplővel, és ne lapuljon szélesebbre.

Megjegyzem, hogy a műnyomó papír is 100x könnyebben lejön, mint amikor még magas hőfokon vasaltam!

Fontos észrevenni, hogy itt(is) a részletekben bújik meg az ördög, ne lépjünk át lényeges dolgokon, értsük meg a jelentőségét, mert akkor csak elbeszélünk egymás mellett, mint eddig oly sokszor, akár az előző, akár az itteni topicban!
(#) watt válasza patexati hozzászólására (») Jan 25, 2010 /
 
Biztosak vagytok benne, hogy szükséges ez az ide oda tekergetés, meg a lineáris sebesség? Megéri?
Nekem is van egy halom motorom, nem hiszem, hogy át fogom alakítani, ha így tökéletesen működik.

Még adós vagyok a tesztekkel(bár a korábban csatolt kép is magáért beszél), de ami késik nem múlik. Talán ma, de inkább holnap fogok ráérni...
(#) Attila86 válasza patexati hozzászólására (») Jan 25, 2010 /
 
Oké, de hol lehet gyártatni fogaskereket?
(#) Attila86 válasza watt hozzászólására (») Jan 25, 2010 /
 
- Kaptam ingyen két darab CNC-hez való, bivaly erős léptetőmotort.
- Épp PIC programozást tanulgatok.
- Kirúgtak a munkahelyemről, így időm van bőven.

Szóval igen, szeretném megcsinálni léptetőmotorral. :yes:
(#) watt válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 25, 2010 /
 
Hát az utóbbit szomorúan hallom, a többihez pedig jó munkát kívánok!

Amúgy már ha leszeded a motort, nem néznéd meg, hogyan van tekercselve? Lehet, könyen ki lehetne vezetni a 4 szálat, és akkor akár ezzel a motorral is lehetne mókolni. Elég lenne egy 30V-os táp(vagy inkább egy áramgenerátoros táp), és készíteni egy frekiváltót 4 FET-ből. Igaz, akkor a nagyobbik sebességet dobnánk ki az ablakon(hacsak nem férne fel plusz tekercs a motorra), de irányváltós lenne.
(#) patexati válasza watt hozzászólására (») Jan 25, 2010 /
 
Szia! Nem látom én sem sok értelmét csak kérdezték Ha kapok ma nyomtatót azért megnézem nem e lesz belevaló motorom mert az azért szépen vinné lassan ha sikerülne de veszek cuccot a PWM-hez is majd valami kialakul. Nekem írták,hogy most (ma ) nem volt lamináló a Tescoban de talán errefelé szerencsém lesz ha nem megnézem a Lidl-bent is azt a hőszabályzóst! Mindenképp venni akarok (persze emberi áron) egyet ma!
(#) patexati válasza watt hozzászólására (») Jan 25, 2010 /
 
Ez a motor olyan "morgótrafós" fajta és egy tekercs van bent! A mosógépek szivattyúi is ezen az elven mennek! Nem lehet variálni rajt sajna! Még irányt sem lehet váltani mert a forgórészt kell megfordítani hozzá úgy hiszem!
Következő: »»   366 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem