Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Novia-nál van. Elmész az Egressy úthoz pl. 3-as vagy 62-es villamossal, vagy 32-es busszal, és közvetlen ott van. Ha jól emlékszem ez sztirol alapú. Van kétféle, lamináló, és víztiszta, én mindkettőt vettem. Igazából ez kifejezetten olyan gyanta, ami valamilyen tárgynak a kiöntésére alkalmas.
A vödör az egy kis vödör, ha jól emlékszem fél kilós vagy 1 kilós kiszerelés, de nem kevés ennyi pénzért. Kétkomponensű (melyik műgyanta nem?), műgyanta+edző.
Van képlet.
Ezt a képletet kifejezetten teslához készítettem: Bővebben: Link De ha már van matematikai modul, akkor ide is beírom: ![]() d-távolság mm-ben Er- relatív dielektromos állandó A- felület négyzetméterben nF- nanofarad
Ebben a videóban is pont olyan neontrafó van, amilyen nekem jön!
Megnyugodtam, legalább az első lépésem helyes. Tudom, hogy a nagy szikrákig még sokat kell dolgoznom, de legalább ez ok.. Bár ahogy elnézem a szikrákat a videó végén... Vagy nagyon el van méretezve a dolog, vagy neki se kezdek, ha ennyi várható...
Hát 500W-tól csodát ne várj. Főleg kezdőként. Fél méteres szikránál nagyobbat nemigen tudsz összehozni. Azt is leginkább csak forgó szikraközzel.
2 mikrosütőtrafóval olcsóbban kijössz, és tesztelésre is jó. Azzal már 1 méteres szikra elérhető gond nélkül, és lehet őket nyúzni (csak olaj kell hozzá). Egyébként a végén a szikrából látszik, hogy közel nem működik rendesen a videón. A hiba pedig a szikraköz neki.
Szervusz!
Néhány hasznos infó, innen számoltam neked: DeepFried Neon Látom, a szakzsargon keresztbe állt a torkodon ![]() EMI-filter: ElectroMagnetic Interference-filter, azaz elektromágneses-zavar szűrő. A zavarterjedést van hivatott blokkolni. Mellékelek egy vázlatot, de ilyen van a mikrókban is. Mellette a fix szikraköz és a javasolt elrendezés is. Azért jó ez a bekötés, mert a kisüléskor a nagyfrekvenciás áramokat a forgó szikraköz egyben rövidre is zárja és nem terjednek a neontrafó felé. Kiemeltem az általad nézett videóból a védő szikraközt is mutató képet, mert ott látható szépen, középen, hogyan néz ki. Az ipse csinált a nagyfesz oldalra is egy szűrőt ("terry"-filter), nem árt, ha van. Mellékelek még képet. Az én VTTC-m így nézett ki első verzióban még ősz elején, most már kicsit átalakítottam. A tesla 004-en látható alul a kondifűzér, ilyen a 7,7nF/1600V-os kondi. Fölöttük egy 200pF-os nagyfesz forgókondi. Hátul a GU81M végpentóda. Azért van két primer tekercs, mert az alsó a visszacsatoló. De ez csöves tesla, nem olyan, mint a tied. A szekunder 1100 menet, 0,35-ös huzalból. Tetején a narancssárga lezárósapka, hogy télen ne fázzon a feje ![]() ![]() Üdv!
Szervusz!
Szerintem a másik hiba, a tekercs tetején levő lezáró bronzgyűrű. Rövidrezárt menetként viselkedik, viszi a delejt szépen magába és átalakítja hővé. Üdv!
A toroid is 'rövidrezárt menet', mégsem okoz problémát. A tekercs tetején ezek már elég messze vannak a gerjesztéstől. Ha a tekercs tetején menetként viselkedik, az már régen rossz.
De mikor még 5 éve az első neontrafós tekercsem építettem, ugyan ez volt a hibám, gyenge szikrák, mert a szikraköz rossz volt, ez teljesen egyértelmű számomra.
Forgó szikraközt akarok, valószínű, hogy a sarokcsiszolós megoldással. Tehát ezzel nem lesz gond. A trafó is jó lesz, elég a 10kV, 50mA. A szikrák, ha 50cm-esek lesznek, már sikeresnek fogom tekinteni a projektet.
A "háromlábú" safety gap is kezd összeállni a fejemben a primeren. Alap helyzetben ugye ott nem kell, hogy ív keletkezzen... A földet hova kössem? Ugyanígy hova kössem a szekunder alsó végét? Hol az a bizonyos "föld"? EMI szűrőt honnan tudnék esetleg szerezni? Mikrón kívül? Nem tudtok egy ilyet, ami nekem passzolna?
Hát a föld az Föld
![]() EM szűrő nem kell a működéshez. A hálózatba pedig azzal együtt is visszakerül nagyfreki, az nem okoz bajt, ha olyan konnektorról hajtod, ami elég közel van a villanyórához. Tehát nem kell rászikráztatni a hálózatra közvetlen, akkor nem lesz gond ![]()
És én hova ássam a rézcsövet a 4. emeleten?
![]() Mondjuk én nem földelek. A trafók miatt, de ezt már megírtam anno. A csöves tesla erre nem érzékeny. A katódpont jó a szekunder aljának. Üdv!
Ha nincs fix földpont, akkor könnyen előfordul, hogy a primerre szikrázik a szekunder alja. A radiátor is jó a VTTC-nek, vagy villámhárító, csak ne viharban. De akár az is jó, ha egy hosszabb fémszalagot raksz a földre.
Nem tud odaszikrázni, mert azért fixnek tekinthető a katód és arra potenciálra van kötve. Jó, a primer alja meg az anódponton van, de van 2,5 centi körben a primer és a szekunder között, plusz a primert tartó cső. Ha leesett a szekunderről ez a "föld" kapcsolat, akkor tényleg odaszikrázott (Az oda fújt nitrolakk ki is gyulladt, meglepődtem, hogy a kikapcsolás után is világít, aztán kiderült, nem szikra, hanem láng. De nem sérült semmi).
Ja, tettem már a szekunder alját az anódpontra is, nem izgatta. Azért a radiátorra nem tenném, mert ki tudja, hova vezet az a cső és ki foghatja meg... Bár kipróbálhatom, magam leszek a tesztalany. Kérdés: Pseudo-nak adott számításaim helyesek a te tapasztalatod fényében? Üdv!
Hát a számolások azok nem tapasztalatfüggők, a képletek lehetnek azok. De a rezonanciát csak a thompson képlettel lehet kiszámolni. Nagy feszültség -kis áramú meghajtáshoz (pl 10kV 50mA) lehetőleg nagyobb frekvenciát kell választani, így a primer oldali induktivitást szerintem kisebbre is lehet hagyni, pl 30uH körülire, és csökkenteni a tetőkapacitás méretét. De először legyen meg az egész, és utána kell ezeket kipróbálni.
Emlegettem egy Richard Quick nevű emberkét, az ő megoldása erre az esetre jó lenne? (inkább a primer kapacitás csökkentése és a primer tekercs növelése), Pont a magas neontrafó magas impedancia miatt. Kisebb kondi, kisebb töltőáram, kisebb veszteség a tápban.
A magasabb freki logikusnak tűnik. Üdv!
A primer kondi lehet nagyobb is akár. De a frekit növelni kellene 300khz fölé.
Idézet: „primer kondi lehet nagyobb” Én kondicsökkentés javasolását olvastam az úriembernél... ![]() Rontottam: Idézet: „Pont a magas neontrafó magas impedancia miatt.” Izé, javítom: Pont a neontrafó magas impedanciája miatt. Bocs.
Szóval akkor majdnem, hogy felesleges ez az EMI?
Földelést hogy oldjam meg, ha emeleti szobában lesz a tekercs? Ha valami nehéz,vastag lemezt leteszek a talajra, az elmegy földnek? Arra gondoltam, hogy mind a trafót, mind a sarokcsiszolót szabályzom. Vannak reflektorokhoz tolópotis ellenállások, azok 500W-ig terhelhetők. A trafó alatta van, és vannak ilyen teljesítményű flexek is. Ez így életképes lehet? Primer kondi meg üveglap lesz, alufóliával. Akkor a nagyfesz oldalon végül is kondi, forgó szikraköz, és a három elektródás védőszikraköz lesz? Kérlek nézzétek el a sok kérdést, de először elméletben szeretném rendbe rakni a dolgokat, mert utána gyorsan neki esek, és nem akarok hülyeséget csinálni! Eddigi, és ezutáni segítségeteket is nagyon köszönöm!
Kertesházban laksz? Azért kérdezem, mert ha társasház, akkor rakj zavarszűrőt mindenképpen. Ha nem, akkor pedig ennek a teslának bent nincs helye, ki kell vinni, vagy legalább valami pince szerű helységbe, PC-től, és minden érzékeny elektronikától jó távol. Lehet zavarszűrőket kapni készen is.
Az üvegtáblás megoldásnál a széleket mindenképpen szigetelni kell, a legjobb az olaj hozzá. Gyorsan meg ne ugorj neki, mert egyrészt gyorsan nem lehet megépíteni, másrészt meg veszélyes is ahhoz, hogy csak úgy összedobd 1 nap alatt.
Családi ház, de akkor majd kiviszem a garázsba, és megcsinálom szépen a rézcsöves földet, és arra megy minden. Az udvarra mégsem teszem ki, még a szomszédok feljelentenek... :S
Nem akarom egy nap alatt összedobni, ha csinálom, úgy akarom, hogy ki is nézzen valahogy. Szóval ez a tolópotis elképzelésem működhet a trafónál, és a flexnél?
Üdv!
Szeretném után építeni a Skori-féle 24V -os Tesla tekercset, többször átolvasgattam, a leírást, de pár kérdés még felmerült bennem, mielőtt belefognék, méghozzá: 1. Mit ajánlanátok, milyen átmérőjű huzalt használjak a szekunder tekercseléséhez? 0.1mm-től 0.2mm-ig írja, de mégis melyik az ideálisabb, lényegében mindegy melyik, mivel úgyis újonnan kéne vennem. Van ez a frekvencia számoló program, ott például a 0.2mm tekercseléssel negyed akkora lenne az ellenállása a tekercsnek... ez nem volna jobb? Hogy is van ez?! 2. Hány amperes tápról érdemes min hajtani? 3. A 30/15 menetes Trafó1 el kapcsolatban, hogy tudnátok linkelni egy olyan magot (ha lehet kapni persze) a HEStore-ból ami a legmegfelelőbb értékekkel rendelkezik? Csak "ha már lúd legyen kövér" alapon. Köszönöm szépen!
Jó a teljesítményellenállásos játék is.
1. Itt igazából arra gondoltam, hogy biztos van oka h 0.1 körüli huzallal tekercsel(nek) és azért kérdeztem h ez tulajdonképpen miért előnyösebb? Kisebb csévetest, hasonlók?!
2. Ha ennél gyengébb gondolom nem olyan "ütős" a szikra...? 3. Itt teljes a kavarodás, de gondolom én írtam valamit rosszul, az itt található kis méretű gyűrűs vasmag érdekelne, hogy mégis mekkora legyen az a "kis méretű"... Köszönöm.
3: A gyűrűs vasmaghoz, ha jólláttam egy képén, ami szerintem mini tesla 1-es típus volt
![]()
Van egy épp itthon: ez egy 30mm külső átmérőjű és 10mm a belső kör átmérője, és ugyancsak 10mm-es a szélessége... sárga, akkor azt mondod hogy ez jó lenne hozzá...
Köszi!
Működik pc táp sárga színű gyűrűvel is és nagy ALszámú gyűrűvel is.
![]() ![]() ![]()
Hopp az előző hsz. igazából TheBartucz-nek szól.Bocsi
Azám, a kis ferritgyűrű a kompaktfénycső meghajtóbol az egyik legjobb.
Nálam azthiszem 28/12 menet van rajta. |
Bejelentkezés
Hirdetés |