Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   36 / 227
(#) Collector válasza ekkold hozzászólására (») Jan 25, 2010 /

Novia-nál van. Elmész az Egressy úthoz pl. 3-as vagy 62-es villamossal, vagy 32-es busszal, és közvetlen ott van. Ha jól emlékszem ez sztirol alapú. Van kétféle, lamináló, és víztiszta, én mindkettőt vettem. Igazából ez kifejezetten olyan gyanta, ami valamilyen tárgynak a kiöntésére alkalmas.
A vödör az egy kis vödör, ha jól emlékszem fél kilós vagy 1 kilós kiszerelés, de nem kevés ennyi pénzért.
Kétkomponensű (melyik műgyanta nem?), műgyanta+edző.
(#) Collector válasza Pseudo hozzászólására (») Jan 25, 2010 /

Van képlet.
Ezt a képletet kifejezetten teslához készítettem:
Bővebben: Link
De ha már van matematikai modul, akkor ide is beírom:
A= {nF*d} / {8,86 * epsilon{R}}

d-távolság mm-ben
Er- relatív dielektromos állandó
A- felület négyzetméterben
nF- nanofarad
(#) Pseudo hozzászólása Jan 25, 2010 /

Ebben a videóban is pont olyan neontrafó van, amilyen nekem jön!
Megnyugodtam, legalább az első lépésem helyes.
Tudom, hogy a nagy szikrákig még sokat kell dolgoznom, de legalább ez ok..
Bár ahogy elnézem a szikrákat a videó végén...
Vagy nagyon el van méretezve a dolog, vagy neki se kezdek, ha ennyi várható...

Hát 500W-tól csodát ne várj. Főleg kezdőként. Fél méteres szikránál nagyobbat nemigen tudsz összehozni. Azt is leginkább csak forgó szikraközzel.
2 mikrosütőtrafóval olcsóbban kijössz, és tesztelésre is jó. Azzal már 1 méteres szikra elérhető gond nélkül, és lehet őket nyúzni (csak olaj kell hozzá).
Egyébként a végén a szikrából látszik, hogy közel nem működik rendesen a videón. A hiba pedig a szikraköz neki.
(#) _BiG_ válasza Pseudo hozzászólására (») Jan 25, 2010 /

Szervusz!

Néhány hasznos infó, innen számoltam neked: DeepFried Neon

Látom, a szakzsargon keresztbe állt a torkodon
EMI-filter: ElectroMagnetic Interference-filter, azaz elektromágneses-zavar szűrő.
A zavarterjedést van hivatott blokkolni. Mellékelek egy vázlatot, de ilyen van a mikrókban is.
Mellette a fix szikraköz és a javasolt elrendezés is. Azért jó ez a bekötés, mert a kisüléskor a nagyfrekvenciás áramokat a forgó szikraköz egyben rövidre is zárja és nem terjednek a neontrafó felé.
Kiemeltem az általad nézett videóból a védő szikraközt is mutató képet, mert ott látható szépen, középen, hogyan néz ki. Az ipse csinált a nagyfesz oldalra is egy szűrőt ("terry"-filter), nem árt, ha van.

Mellékelek még képet. Az én VTTC-m így nézett ki első verzióban még ősz elején, most már kicsit átalakítottam. A tesla 004-en látható alul a kondifűzér, ilyen a 7,7nF/1600V-os kondi. Fölöttük egy 200pF-os nagyfesz forgókondi. Hátul a GU81M végpentóda.
Azért van két primer tekercs, mert az alsó a visszacsatoló. De ez csöves tesla, nem olyan, mint a tied.
A szekunder 1100 menet, 0,35-ös huzalból. Tetején a narancssárga lezárósapka, hogy télen ne fázzon a feje Ja, meg hogy tartsa a szikracsúcsot

Üdv!
(#) _BiG_ válasza Collector hozzászólására (») Jan 25, 2010 /

Szervusz!

Szerintem a másik hiba, a tekercs tetején levő lezáró bronzgyűrű. Rövidrezárt menetként viselkedik, viszi a delejt szépen magába és átalakítja hővé.

Üdv!
(#) Collector válasza _BiG_ hozzászólására (») Jan 25, 2010 /

A toroid is 'rövidrezárt menet', mégsem okoz problémát. A tekercs tetején ezek már elég messze vannak a gerjesztéstől. Ha a tekercs tetején menetként viselkedik, az már régen rossz.
De mikor még 5 éve az első neontrafós tekercsem építettem, ugyan ez volt a hibám, gyenge szikrák, mert a szikraköz rossz volt, ez teljesen egyértelmű számomra.
(#) Pseudo hozzászólása Jan 25, 2010 /

Forgó szikraközt akarok, valószínű, hogy a sarokcsiszolós megoldással. Tehát ezzel nem lesz gond. A trafó is jó lesz, elég a 10kV, 50mA. A szikrák, ha 50cm-esek lesznek, már sikeresnek fogom tekinteni a projektet.
A "háromlábú" safety gap is kezd összeállni a fejemben a primeren. Alap helyzetben ugye ott nem kell, hogy ív keletkezzen... A földet hova kössem? Ugyanígy hova kössem a szekunder alsó végét? Hol az a bizonyos "föld"?
EMI szűrőt honnan tudnék esetleg szerezni? Mikrón kívül? Nem tudtok egy ilyet, ami nekem passzolna?

Hát a föld az Föld Lehetőleg persze ne virágcserépbe dugd be, és ne is a hálózatba. Csinálni kell egy külön RF földelést. Ez annyiból áll, hogy egy keményrézcsövet leásol fél méter mélyre, és erre kötöd rá a nagyfrekis cuccokat (szekunder alja, primer védőgyűrű, nagyfesz oldali védőszikraköz).
EM szűrő nem kell a működéshez. A hálózatba pedig azzal együtt is visszakerül nagyfreki, az nem okoz bajt, ha olyan konnektorról hajtod, ami elég közel van a villanyórához. Tehát nem kell rászikráztatni a hálózatra közvetlen, akkor nem lesz gond
(#) _BiG_ válasza Collector hozzászólására (») Jan 26, 2010 /

És én hova ássam a rézcsövet a 4. emeleten?

Mondjuk én nem földelek. A trafók miatt, de ezt már megírtam anno. A csöves tesla erre nem érzékeny. A katódpont jó a szekunder aljának.

Üdv!
(#) Collector válasza _BiG_ hozzászólására (») Jan 26, 2010 /

Ha nincs fix földpont, akkor könnyen előfordul, hogy a primerre szikrázik a szekunder alja. A radiátor is jó a VTTC-nek, vagy villámhárító, csak ne viharban. De akár az is jó, ha egy hosszabb fémszalagot raksz a földre.

Nem tud odaszikrázni, mert azért fixnek tekinthető a katód és arra potenciálra van kötve. Jó, a primer alja meg az anódponton van, de van 2,5 centi körben a primer és a szekunder között, plusz a primert tartó cső. Ha leesett a szekunderről ez a "föld" kapcsolat, akkor tényleg odaszikrázott (Az oda fújt nitrolakk ki is gyulladt, meglepődtem, hogy a kikapcsolás után is világít, aztán kiderült, nem szikra, hanem láng. De nem sérült semmi).
Ja, tettem már a szekunder alját az anódpontra is, nem izgatta.
Azért a radiátorra nem tenném, mert ki tudja, hova vezet az a cső és ki foghatja meg... Bár kipróbálhatom, magam leszek a tesztalany.

Kérdés:
Pseudo-nak adott számításaim helyesek a te tapasztalatod fényében?

Üdv!

Hát a számolások azok nem tapasztalatfüggők, a képletek lehetnek azok. De a rezonanciát csak a thompson képlettel lehet kiszámolni. Nagy feszültség -kis áramú meghajtáshoz (pl 10kV 50mA) lehetőleg nagyobb frekvenciát kell választani, így a primer oldali induktivitást szerintem kisebbre is lehet hagyni, pl 30uH körülire, és csökkenteni a tetőkapacitás méretét. De először legyen meg az egész, és utána kell ezeket kipróbálni.

Emlegettem egy Richard Quick nevű emberkét, az ő megoldása erre az esetre jó lenne? (inkább a primer kapacitás csökkentése és a primer tekercs növelése), Pont a magas neontrafó magas impedancia miatt. Kisebb kondi, kisebb töltőáram, kisebb veszteség a tápban.
A magasabb freki logikusnak tűnik.

Üdv!

A primer kondi lehet nagyobb is akár. De a frekit növelni kellene 300khz fölé.

Idézet:
„primer kondi lehet nagyobb”

Én kondicsökkentés javasolását olvastam az úriembernél...

Rontottam:
Idézet:
„Pont a magas neontrafó magas impedancia miatt.”

Izé, javítom: Pont a neontrafó magas impedanciája miatt.
Bocs.
(#) Pseudo hozzászólása Jan 26, 2010 /

Szóval akkor majdnem, hogy felesleges ez az EMI?
Földelést hogy oldjam meg, ha emeleti szobában lesz a tekercs? Ha valami nehéz,vastag lemezt leteszek a talajra, az elmegy földnek?
Arra gondoltam, hogy mind a trafót, mind a sarokcsiszolót szabályzom. Vannak reflektorokhoz tolópotis ellenállások, azok 500W-ig terhelhetők. A trafó alatta van, és vannak ilyen teljesítményű flexek is. Ez így életképes lehet?
Primer kondi meg üveglap lesz, alufóliával.
Akkor a nagyfesz oldalon végül is kondi, forgó szikraköz, és a három elektródás védőszikraköz lesz?
Kérlek nézzétek el a sok kérdést, de először elméletben szeretném rendbe rakni a dolgokat, mert utána gyorsan neki esek, és nem akarok hülyeséget csinálni!
Eddigi, és ezutáni segítségeteket is nagyon köszönöm!
(#) Collector válasza Pseudo hozzászólására (») Jan 26, 2010 /

Kertesházban laksz? Azért kérdezem, mert ha társasház, akkor rakj zavarszűrőt mindenképpen. Ha nem, akkor pedig ennek a teslának bent nincs helye, ki kell vinni, vagy legalább valami pince szerű helységbe, PC-től, és minden érzékeny elektronikától jó távol. Lehet zavarszűrőket kapni készen is.
Az üvegtáblás megoldásnál a széleket mindenképpen szigetelni kell, a legjobb az olaj hozzá.
Gyorsan meg ne ugorj neki, mert egyrészt gyorsan nem lehet megépíteni, másrészt meg veszélyes is ahhoz, hogy csak úgy összedobd 1 nap alatt.

Családi ház, de akkor majd kiviszem a garázsba, és megcsinálom szépen a rézcsöves földet, és arra megy minden. Az udvarra mégsem teszem ki, még a szomszédok feljelentenek... :S
Nem akarom egy nap alatt összedobni, ha csinálom, úgy akarom, hogy ki is nézzen valahogy. Szóval ez a tolópotis elképzelésem működhet a trafónál, és a flexnél?
(#) TheBartucz hozzászólása Jan 26, 2010 /

Üdv!

Szeretném után építeni a Skori-féle 24V -os Tesla tekercset, többször átolvasgattam, a leírást, de pár kérdés még felmerült bennem, mielőtt belefognék, méghozzá:

1. Mit ajánlanátok, milyen átmérőjű huzalt használjak a szekunder tekercseléséhez? 0.1mm-től 0.2mm-ig írja, de mégis melyik az ideálisabb, lényegében mindegy melyik, mivel úgyis újonnan kéne vennem. Van ez a frekvencia számoló program, ott például a 0.2mm tekercseléssel negyed akkora lenne az ellenállása a tekercsnek... ez nem volna jobb? Hogy is van ez?!
2. Hány amperes tápról érdemes min hajtani?
3. A 30/15 menetes Trafó1 el kapcsolatban, hogy tudnátok linkelni egy olyan magot (ha lehet kapni persze) a HEStore-ból ami a legmegfelelőbb értékekkel rendelkezik? Csak "ha már lúd legyen kövér" alapon.

Köszönöm szépen!
(#) ekkold válasza TheBartucz hozzászólására (») Jan 26, 2010 /

1
0,15

2
5...10A

3
vas
cséve
keret
(#) Collector válasza Pseudo hozzászólására (») Jan 26, 2010 /

Jó a teljesítményellenállásos játék is.
(#) TheBartucz válasza ekkold hozzászólására (») Jan 27, 2010 /

1. Itt igazából arra gondoltam, hogy biztos van oka h 0.1 körüli huzallal tekercsel(nek) és azért kérdeztem h ez tulajdonképpen miért előnyösebb? Kisebb csévetest, hasonlók?!

2. Ha ennél gyengébb gondolom nem olyan "ütős" a szikra...?

3. Itt teljes a kavarodás, de gondolom én írtam valamit rosszul, az itt található kis méretű gyűrűs vasmag érdekelne, hogy mégis mekkora legyen az a "kis méretű"...

Köszönöm.
(#) Mallar válasza TheBartucz hozzászólására (») Jan 27, 2010 /

3: A gyűrűs vasmaghoz, ha jólláttam egy képén, ami szerintem mini tesla 1-es típus volt Egy srác építette meg (nem skori hanem egy olvasó) ő a számítógép tápegységből kiszedett egyik ferritertekercs magját használta. A számgép, meg sztem a legtöbb kapcsolóüzemű tápban(nem vagyok profi a témában de gondolom mindben) van ilyen tekercs több is. én legtöbbször sárga színüvel találkoztam és kb ugyanolyan mérettel. Azzal a vasmaggal szépen működött.
(#) TheBartucz válasza Mallar hozzászólására (») Jan 27, 2010 /

Van egy épp itthon: ez egy 30mm külső átmérőjű és 10mm a belső kör átmérője, és ugyancsak 10mm-es a szélessége... sárga, akkor azt mondod hogy ez jó lenne hozzá...

Köszi!
(#) belganarancs válasza Mallar hozzászólására (») Jan 27, 2010 /

Működik pc táp sárga színű gyűrűvel is és nagy ALszámú gyűrűvel is.Kis méret azért kell,hogy beférjen oda,akkor van túl kicsi gyűrűd,ha a meneteket nem tudod feltekerni rá.Akkor van túl nagy gyűrűd,ha nem fér be az alkatrészek közé rendesen,körülbelül ennyit a méretről,lényeg a nagy AL szám.Állítólag a kompakt égő(energiatakarékos égő) elektronikájának pici gyűrűje is jó,körülbelül az a legkisebb gyűrű,amit találhatsz,arra már nehéz felvarázsolni a meneteket.(kb 1cm átmérő miatt)Nekem van egy csomó,sőt nagyobb gyűrűim is vannak,volt egy mp3-as pici magnó,meglékeltem és teli volt gyűrűkkel.Tehát ha végleg nem találsz gyűrűt(ami nehéz) szólj és eljuttatok hozzád párat.
(#) belganarancs válasza belganarancs hozzászólására (») Jan 27, 2010 /

Hopp az előző hsz. igazából TheBartucz-nek szól.Bocsi
(#) pimi9 válasza belganarancs hozzászólására (») Jan 27, 2010 /

Azám, a kis ferritgyűrű a kompaktfénycső meghajtóbol az egyik legjobb.
Nálam azthiszem 28/12 menet van rajta.

megh.png

(#) Pseudo hozzászólása Jan 27, 2010 /

Szóval jó volna EZ a zajszűrő nekem a neontrafóhoz?
Az 'E' lábat a hálózati földhöz kössem, vagy a talajba?
Következő: »»   36 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem