Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   655 / 1319
(#) vicsys válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Nem az USB port korlátoz le?
(#) Attila86 válasza vicsys hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Azt honnan tudom? Egyébként egy USB HUB-ba van bedugva... :hide:
(#) trudnai válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Fogod es megnezed mennyit vesz fel a cuccod, majd megmered a Vusb feszultseget...
(#) Attila86 hozzászólása Jan 28, 2010 /

Megint egy érdekes hibába ütköztem:
Akármilyen karaktert szeretnék kiírni, az alsó négy bitje mindig 1000 lesz. Tehát a karaktertáblát ha megnézzük, akkor minden oszlopból az lesz, ami a 1000 soron van. Tehát például a 0, 1, 2, 3, 4, 5, 8, :, ;, < karakterekből 8 lesz, az S, T, X, [, _, Z, P karakterekből X lesz, a %, &, +, *, ! karakterekből pedig ( lesz. Remélem érthető...

A kód még mindig ez: Bővebben: Program
(#) potyo válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Dugd direktben a gépre, vagy adj a hubnak stabil 5V tápot.
(#) Attila86 válasza potyo hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Jól van viszi ez az LCD-t hubbal is, csak át kellett állítani a kontrasztot.
(#) lidi válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Ja, kontraszt eléggé fesz. függő.
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Áhh megvan! Hp41C azt mondta hogy lehet nem elég az LCD modulnak az az idő amíg az EN lába H szinten van. Biztos ami biztos ezért betettem ide egy időzítő szubrutint, és a szubrutin átírta a WREG-et és más értékkel tért belőle vissza mint amilyen előtte volt.

Pár karaktert mondjuk így sem jelenít meg...
(#) watt válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Érdemes lenne újra végigmenned az adatlap alapján az időzítéseken és szimulátorban megnézni, hogy rendben vannak-e!
(#) Attila86 válasza watt hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

De a másik PIC-en aminek ráadásul közös adatlapja van ezzel (PIC18F4520 és PIC18F2520) működött ugyan így! A szimulátorban épp most nézem és jó adatokat küld...

Adatokról beszélsz, vagy időkről?
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

A szubrutin ami kiírja ugyan az. Az órajel ugyan az. Az LCD modul ugyan az. A PIC a lábszámtól eltekintve ugyan az. És basszus tényleg... beállítottam egy kis időzítést és mindjárt kiírja rendesen a betűket! :yes:
(#) Collector hozzászólása Jan 28, 2010 /

Összeraktam egy klónt. Attila86-nál programoztuk az égetőt, ment is MPlabbal. Hazahoztam, nem megy.

"PK2Error0024: PICkit 2 was unable to establish a valid Vdd on the target (Attempted 3.30V - Read 4.73V)"
Ilyenkor mit kell tenni?
Pickit2 programmer OlHoss azt mondja, hogy "No device detected"
Ha nincs rajta a tesztpanel, akkor látja "Pickit 2 connected".
MPlabnál is ez a helyzet, csak éppen égetni nem lehet.

Át kéne nézni a StopWatch-al az időket!
(#) Attila86 válasza watt hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Azt még nem próbáltam, de most vettem észre hogy a Debugger menüben a Select tool-nál ki lehet választani a PICkit2-t is. Ez esetben ugyan úgy halad lépésenként mint a szimulátorban és látom a panelen, hogy lépésenként mi történik az áramkörben. Hát ez marha jó!
(#) Attila86 hozzászólása Jan 28, 2010 /

Olyat nem lehet, hogy a program egyes részeit kimásoljam egy másik fájlba és a fordító onnan megtalálja, mintha ugyan abban a fájlban lenne? Mert van pár hosszabb szubrutin ami könnyebben átláthatóbb lenne így.

Dehogynem! Legegyszerubb, ha INC file-ba rakod (d eize, most akkor assemblyzel vagy C-zel?). A masik, hogy elkezded szepen hasznalni a linker scriptet, ha meg nem tetted meg, es kulon forrasokban van, amik kulon fordulnak, es a linker fogja oket ossze pakolni neked a vegleges formatumba. En ez utobbit javallanam...
(#) Attila86 válasza trudnai hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Assembly-ben programozok. Ezt a linker scriptet hogyan kell használni?
(#) Hp41C válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Szia!

A forrás egy részét átteszed egy másik állományba (Keys.asm), a fő programodban pedig elhelyezel egy
  1. #include "keys.asm"
sort.

Szia
(#) Attila86 válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

BUILD FAILED és egy csomó error...

Szia!

Idézet:
„Assembly-ben programozok. Ezt a linker scriptet hogyan kell használni?”

Linker Script Easy

(Meg keress ra itt ebben a topikban is kitargyaltuk mar parszor)
(#) Mike30 hozzászólása Jan 29, 2010 /

Sziasztok Tomi675 megvettem a csinált szirénát ezzel az alappal.képmelléklet. Kérdésem az lenne ez kb. hány wattos tölcsért bír meghajtani?
(#) Moderátor hozzászólása Mike30 hozzászólására (») Jan 29, 2010

Szia
Szedd már össze magad kérlek! Teljesen érthetetlen amit írsz!
Bővebben: Link
(#) watt válasza Mike30 hozzászólására (») Jan 29, 2010 /

Miért teszel fel egy kérdést több topicban, főleg egy olyanban, aminek a kérdésedhez semmi köze!?

Bocsánat mindenkitől ha rossz helyre tettem fel rossz kérdést. Csak sűrgős segitség kéne mert itt állok a mentőnknél be akarom szerelni ( addig a mentő nem mehet cimre) és nem akarom hogy gubanc legyen .De akkor átmegyek a sziréna topicba.

Feltehetek 1 kérdést itt vagy személyesen privát emailba tegyen ezt. ??
(#) Akiss hozzászólása Jan 29, 2010 /

Sziasztok Az volna a kérdésem hogy kinek van tapasztalata, jó vagy rossz a J ill K sorozatú 18F-s mikrokontrollerekkel.

Amiket én nézegettem:

PIC18F2XJ11
PIC18F4XJ11
PIC18F24K20
PIC18F25K20
PIC18F44K20
PIC18F45K20

Ami tetszik bennük az a barátságos áruk, hardver készletük.
Szimpatikus lábkiosztás,viszont max 3.6V-t birnak.
A J-s szériában vannak pinek amik elviselik az 5-t, ezek a kommunikációs lábak meg a programozáshoz szükséges lábak.
A K-s szériában ahogy nézegettem az adatlapokat már egyik pin sem bír el 5V-t

Szóval a kérdésem az lenne, hogy lehet e ezeket ICD2-vel programozni, vagy más fajta készülék kell hozzá.

A tápelőállításához milyen IC-t kell használni. Vagy csak sima 5V-s stabkocka + 3 dióda utánna és meg is van a 3.2V

A J-s szériában található a VDDCORE/VCAP pin, ha jól vettem ki ez arra kell, hogy megtáplálom a PIC-et 3.3V-l és a VCAP ill a GND közé kötök egy kondit akkor 2.5V-n üzemel a pic. Na akkor ilyenkor csak a proci mag megy 2.5V-n vagy a kimenetek is. Ha a mag 2.5V-n megy akkor is kitudom használni a maximális teljesítményt. Ha ezt a lábat szabadon hagyom akkor 3.3V-on megy a mag, vagy elsem indul a pic? Vagyis szerintetek hogy kell ezt elképzelni.

Ha pedig már itt tartunk hogy az alpdolgok egyhelyen legyenek a jelszintek ilyenkor hogy alakulnak. A Vdd*0,7 a H szint? Ezt csak azért kérdezem mert ha jól figyeltem a K-s széria 1.8V-ról is megy.

Köszönöm a válaszokat előre is

(#) Attila86 hozzászólása Jan 29, 2010 /

Szeretnék két 16 bites számot összeszorozni és szintén két 16 bites számot elosztani egymással. Honnan lehet vadászni ilyen rutint? A Kónya-féle könyvben van egy de azt egyenlőre nem sikerült megértenem.

Bár az is jó ha valaki elmagyarázza hogy két 16 bites szám összeszorzásakor miért kell a szorzót és az eredményt jobbra forgatgatni...
  1. clrf Product + 2 ;szorzat az eredmény
  2. clrf Product + 3 ;
  3.  
  4. movlw 16 ;16 bites
  5. movwf BitCount
  6. Loop ;minden bit után ide vissza
  7. rrf Multiplier + 1 ;szoorzó léptetése
  8. rrf Multiplier ;eggyel
  9.  
  10. btfss STATUS, C ;ha a bit=1, akkor
  11. goto eSkip ;szorzandó hozzáadása a szorzathoz
  12. movf Multipland ;első (legkisebb értékű) bájt
  13. addwf Product + 2
  14. movf Multiplicand+1,w ;második bájt
  15. btfsc STATUS, C ;ugrása ha Carry=1
  16. incfsz Mul_Temp + 1,w
  17. addwf Product + 1
  18. eSkip ;szorzat tolása
  19. rrf Product + 3
  20. rrf Product + 2
  21. rrf Product + 1
  22. rrf Product
  23. decfsz BitCount
  24. goto Loop
(#) Moderátor hozzászólása Mike30 hozzászólására (») Jan 29, 2010

Ezt most kitől kérdezed? Nem véletlenül linkeltem be a szabályzatot. Használd a válasz gombot! Jajj....
(#) Hp41C válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 29, 2010 /

Szia!

Többször ajánlottam már ezt az oldalt, több rutint sikerült minimális erőfeszítéssel beüzemelnem.

Szia
Következő: »»   655 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem