Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Szia!
Ezekben is forgatgatják a bájtokat. Addig nem nyugszom, míg meg nem értem miért... ![]()
Mondjuk aki válaszol rá hogy lehet-e feltenni egy kérdést ami nem a topichoz tartozik.
A kérdéseket légy szíves kérdőjellel jelezni!
Idézet: Úgy tudom, hogy lehet, de kívülről kell adni a 3,3 V-os Vdd-t.„lehet e ezeket ICD2-vel programozni?” A K-s szériában egyébként a PIC18F14K50 5V-ról és 3,3 V-ról egyaránt megy (teljes sebességgel). Idézet: „megtáplálom a PIC-et 3.3V-l és a VCAP ill a GND közé kötök egy kondit akkor 2.5V-n üzemel a pic.” Figyemesebben kell olvasni az adatlapot! Az interface áramkörök mehetnek akár 3,3, V-tal, vagy 2,5 V-tal (amit a Vdd-re kötsz) , a processzormag pedig 2,5 V-tal működik. Ez utóbbit vagy a beépített LDO feszültségszabályozó állítja elő (ekkor kell egy szűrőkondenzátor), vagy kívülről kell betáplálni a VDDCIRE/VCAP lábra (Fig 20.2 a 45J10 adatlapjában). A logikai magas szint így néz ki ViH = 0.25*VDD+0.8 V a TTL bemeneteken és ViH = 0.8*VDD a Schmitt-triggeres bemeneteken. (PIC18F45J10 adatlap szerint) PIC18F45K20 esetén a Schmitt-triggeres bementre a 0.8*Vdd csak 2,4 - 3.6 V között igaz, Vdd < 2.4 V esetén ViH = 0.9*VDD.
Nézz fel az oldalamra, találsz egy excel táblát ami erről szól.
Szorzáshoz ezt az oldalt nézd meg! (Már többször ajánlottam!)
Köszönöm, ez már sokkal világosabb!
A szorzó rutinod működik is szépen. Most az osztó rutinodat szeretném felhasználni, de az nem akar rendesen működni. Kicsit átírtam a saját regisztereim elnevezésével (és az RLF-eket ikicseréltem RLCF-re mert az én PIC-em 18f-es) de magát a metódust természetesen nem módosítottam. Jelen esetben a 86314556-ot szeretném elosztani 16444-el:
Mellékelten küldöm az osztás leírását. Van mellé mintaprogram is előjel nélküli 8/8 és 16/16 bites osztásra, és hasonlóan előjelesre is.
forrás: Han-Way Huang: PIC Microcontroller: An Introduction to Software & Hardvare Interfacing, Thomson/Delmar Learning, 2005, ISBN 10: 1-4018-3967
Mit értesz az alatt, hogy nem működik? (most szimuláltam le az eredetit, az jó.)
86314556/16444=5249. Ennyinek kellene lennie a végeredménynek, de nem 5249 lesz hanem 2554.
![]()
Persze. Remélem átlátható valamennyire:
Sziasztok! olyan kérdésem van, hogy pickit 3-at Csak mplabbal lehet használni, nincs valami külön progilya mint a 2-nek?
Szia!
Volt két movlw hibád, és GOTO-kat benne hagytad. Egyébként működik. Csatoltam... (Az ilyen jellegű hibákra jobban ügyelj, mert nem várhatod el mindig, hogy mi találjuk meg, amit neked kéne! ![]()
Tudomásom szerint nincs külön programja.
Kár! Esetleg az Mplabhoz valami magyar leírást nem tudsz, nekem annyi kellene, hogy a kész HEX filét be tudjam égetni.
Nem tudom, hogy a PK3-at leírja-e.
Próbáld meg a következőt: Kiválasztod a PIC típust(Configure/Select Device...) Betöltöd a hex fájlt(Fájl/Import..) Kiválaszot a programozót(Programmer/Select Programmer/PICKit3) Utána programozol, ellenőrzöl(Programmer/.....)
Szia!
És tényleg! Köszönöm! ![]() Idézet: „(Az ilyen jellegű hibákra jobban ügyelj, mert nem várhatod el mindig, hogy mi találjuk meg, amit neked kéne! ![]() Hidd el hogy rengeteg hasonló kaliberű hibát vétek amikre párszor tíz percen belül általában rájövök (és hála Istennek egyre hamarabb) és amiatt nem is kérem a segítségeteket, de néha van egy-egy ilyen amin mindig átsiklom akárhányszor is gondolom át a szkriptet.
Szia! PK3Err0045: You must connect to a target device to use PICkit 3. Ez a hibaüzenet jön, amikor megprobálom beírni a progit. Mi lehet a gond?
Valamiért úgy érzi, hogy nincs csatlakoztatva a PICkit3-hoz az az áramkör, amit fel akarsz programozni.
Ezt nem értem. ezerszer átnéztem. A pk2klón simán felprogramozza ugyan azt a hex-etaz egész egy dugaszolós probapanelen van összerakva, egy lcd egy 4 megás quarz meg 2 kondimeg 1 led 1 ellenálással. Nincs valami speciális beálítás ami rossz lehet? Amit Watt leírt megvan, de azon kívöl?
Életemben nem láttam még PICkit3-at közelről, csak a beidézett hibaüzenetet értelmeztem. Nem lehet, hogy egyszerűen nem kap tápfeszültséget az áramköröd?
PICkit3-nál a külső táplálás az ajánlott mód. A belső tápegysége a manual szerint csak 30 mA-t tud leadni. Ezt könnyű túlterhelni, pláne, ha egy 100 mA-es fogyasztású LCD-t is róla akarsz járatni...
"The internal debugger power is limited to 30 mA."
Idézet: „Sziasztok! olyan kérdésem van, hogy pickit 3-at Csak mplabbal lehet használni, nincs valami külön progilya mint a 2-nek?” Nincs sajnos. Volt ebbol balhe is, varhatoan lesz majd, de meg nincs. Pk2 tulajdonkepp minden szempontbol jobb, mint a pk3, kiveve talan, hogy a Pk3-nak van dc-dc boostere tehat nem fugg annyira a Vusb-tol. Meg persze, hogy a legujabb eszkozoket a Pk2 mar nem fogja tamogatni, mint pl a 12F617 amit kb. egy hete jelentettek be... Idézet: „legujabb eszkozoket a Pk2 mar nem fogja tamogatni” Nemá :eek2: csak beleteszik még ezeket. Vagy valami hw inkompatibilitás van ?
Hat en is remenykedem, de ebben a leirasban csak a pk3-at emlegetik, meg az ICD3-at, 2-esek nincsenek benne...
Szia!
Valahol egyik settings menüben kell külön kapcsolni, hogy adjon tápot a pickit 3! A 2 vel ellentétben magától nem jön rá hogy kéne ha nincs, és ekkor is ezt a hibaüzenetet dobja!....... Üdv |
Bejelentkezés
Hirdetés |