Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 230V kapcsolása 2V-al

Témaindító: Frigo, idő: Jan 29, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Frigo hozzászólása Jan 29, 2010 /

Hello!
A problémám amire megoldást keresek, a következő:
mivel elromlott a TV-m, de van TV tunerem nem akarom megjavítattni, hanem a tunert használnám. Namármost ez egy külső tuner, tehát csak monitor és audio kimenet van rajta.
A bajom az , hogy ha a távirányítóval kikapcsolom, a hangszóró (PC-s, erősítős) nyilván nem kapcsol ki, manuálisan kell megoldani.
Azt szeretném, hogy kikapcsoljon, ha a tunert kikapcsolom.
A bekapcsolást jelző LED-re akartam egy optocsatolót kötni és ezáltal egy relét vezérelni külső feszültséggel, de sajna a LED csak 2V-t kap, amire az optocsatoló nem reagál. Próbáltam már egy pár kapcsolást ami "feltornássza" a fesz-t, de nem vált be. Tehát erről a 2V-ról kellene kapcsolni 230V-ot. Ötlet???
(#) szamóca válasza Frigo hozzászólására (») Jan 29, 2010 / 4

Megoldás a szilárdtest relé.
Vagy tranzisztort kell vezérelned a 2V-al, és az már kapcsolhat nagyobb feszültségű relét.
(#) kisedison válasza Frigo hozzászólására (») Jan 29, 2010 /

keress egy 2V-os relét
(#) idlob válasza Frigo hozzászólására (») Jan 29, 2010 /

Leírnád pontosan hogyan volt az optocsatolós kapcsolás. 2V-ról nem hogy működnie kellene, de egyenesen kiugrania az ablakon. Mekkora áramkorlátozó ellenállást használtál, milyen optocsatolót?
Amúgy erre Bővebben: Link egy ilyen is jó lehet, csak mivel a fogyasztása elég kicsi lehet az antiparallel diódákból többet kell sorba kötnöd.
(#) kadarist válasza Frigo hozzászólására (») Jan 29, 2010 /

Eredetileg a LED valószínűleg 5 vagy 12V-ot kap. A LEDáramkorlátozó ellenállása miatt áll be 2V-ra a LED-en a feszültség.
Inkább ebből a nagyobb feszültségből kellene kiindulni. Egy tranzisztoros kapcsolófokozattal és egy relével simán megoldható a kérdés.
(#) Sebi válasza Frigo hozzászólására (») Jan 29, 2010 /

Az amit a LED-en mérsz, a nyitófeszültsége...
Biztosan nem 2V-ról jár, hanem egy előtét-ellenálláson keresztül kap legalább 5V-ot. Meg kell keresned ezt az ellenállást és értékét lecsökkenteni. Az optót sorba kell kötni a LED-del, ami ugye kb 2V-os, az optó(triac) infraLED-je 1V körüli. Tehát az eredeti ellenállás ismeretében kiszámolod az áramot és ezt megőrizve átszámolod az értékét, hogy most ne 3V, hanem csak 2V essen rajta (5V táp esetén).
Aztán az optotriac után köthetsz egy nagyobb triac-ot, vagy tranzisztor-kimenetű optó esetén még egy tranyót és relét is meghajthatsz, de ekkor már külön tápra is szükséged van.
(#) minmax válasza Frigo hozzászólására (») Jan 29, 2010 /

"szamóca" javaslata a legjobb és legegyszerűbb. Manapság 1-2 ezer forintért (vagy olcsóbban) lehet kapni szilárdtest relét amelyek már 3V-os vezérlő feszültséggel működnek és ahogy "Sebi" írja, biztos hogy magasabb feszültségről is van a LED előtt. Lényeges még az is, hogy a szilárdtest relé GALVANIKUS LEVÁLASZTÁST biztosít a hálózatról és jónéhány kapcsolást kibír!
(#) moltam válasza Frigo hozzászólására (») Jan 29, 2010 /

Egy NPN tranyóval meg egy relével egyszerűen meglehet oldani. NPN emittere a földre collectora a relé behúzótekercsének egyik kivezetésére a relé másik tekercskivezetése a tápra.. A bázisra egy 5k s ellenálláson keresztül a LED előtétellenállásának nem a LED felőli lábára. (gondolom az ellenállás az anódra van kötve) A relé tekercsével párhuzamosan egy dióda, úgy hogy az anódja a táp felé nézzen.
(#) bgsf válasza moltam hozzászólására (») Jan 30, 2010 /

Egy rajz száz szónál többet ér.
Ha van ötlet akkor le kell rajzolni... Amennyi időt az áramkör leírására használtok annyi idő alatt meg is lehet építeni!
Szóval itt egy rajz az elgondolásodról letesztelve!
mint látszik, a kapcsolás már 1,54V-nál is behúzza a relét. 12V-os tápfeszt feltételeztem, mert az általam javított tévékben a készenléti áramkör ennyiről működött.
(#) Sebi válasza bgsf hozzászólására (») Jan 30, 2010 /

Ki korán kel...
(#) bgsf válasza Sebi hozzászólására (») Jan 30, 2010 /

Nem tesz semmit... Reggel vagyok friiiisssss!
Amúgy tényleg rajzolni kell és az több mint egy leírás... A leírás az egyértelmű.. Egy érti a többi nem...
Amúgy egy optokaput is meg kellene hajtania, de a párhuzamosan kötött ledeknél a kisebb nyitófeszültségű söntöli a másikat!!! Ezért ez a kapcsolás a jobb! Nem tudom hogy a kérdező mit akar vezérelni vele, de gondolom hogy a sleep, vagy a power off gombokat. akkor bele kell még mászni a gépbe is, és párhuzamosan kötni a relé kapcsolóit a gombokkal.... Elég macerás lesz de megoldható...
(#) Frigo hozzászólása Jan 30, 2010 /

Huh Köszi mindenkinek a segítséget, a gyors reagálást, holnap neki is ugrok, azt hiszem megkeresem a LED előtét ellenállását.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem