Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   67 / 316
(#) ZSozsóó válasza rognork hozzászólására (») Jan 30, 2010 /
 
Hali!

Ha nem akarsz sakkozni és higain torzítót csinálsz, akkor jó a féltáp. Ha meg változtatni akarsz rajta, akkor igen! Végig kell sakkozni! Lehetőleg mindig csak egy fokozaton változtass, esetleg mindig vedd fel és hallgatózz, mi változik és így eljuthatsz egy koncepcióig. Ez sajnos ilyen, mindenki esküszik a saját beállításaira. Ez is a fetek szórása miatt van természetesen..
Féltápon már működni fog rendesen.

Zsolti
(#) kefe13 válasza rognork hozzászólására (») Jan 30, 2010 /
 
Féltápra, mindet, utána fülej, és kezd el tekergetni, fokozatonként levonni a következtetést, nem egy délutános művelet szerintem gaussmarkov oldalon vannak fesz ajánlások, de idővel ugyis eltekergeted, mikor megtetszett a hangja én fémréteg ellenállatokra cseréltem a potikat, esélyt se a adva a későbbi (el)állításra
(#) Csiszdave válasza Csiszdave hozzászólására (») Jan 30, 2010 /
 
Helló!

Zsozsóó, Witti, drága barátaim, megcsináltam a bypasst, de ez nekem állandóan világít, szerintem azért, mert ha a control vezetéket rákötöm a DPDT kapcsolóra, és a DPDT kapcsoló úgymond kikapcsolásra kerül (bypass van, tisztán megy tovább a gitárhang), akkor a tranyó bázisát nem viszi le semmi a földre, hiszen a control láb egy magában egyedül álló láb, semmi más....

Csatolom a képet, hátha érthetőbb...

Ötletetek van?

(#) ZSozsóó válasza Csiszdave hozzászólására (») Jan 30, 2010 /
 
Hello!

Nem igazán értem a dolgot.
Tehát megcsináltad a ledtrick rajzot és nem működik?
Mire kötötted rá? Ha AC csatolt az áramkör előtte, akkor bizony megette a fene..
Milyen a kapcsolása az effektnek amire rátetted?


Zsolti
(#) kefe13 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Jan 30, 2010 /
 
Cso, eleget téve kérésednek, bugi beállítások a leírtak szerint :
kepre_lott_vonal.mp3



(most nézem a mikrofon nem oda van állítva rigbe, majd orvosolom)
(#) ZSozsóó válasza kefe13 hozzászólására (») Jan 30, 2010 / 1
 
Hali!

Jó lett! Én is csinálok egyet ezzel, aztán jó lesz, megpróbálom lejátszani, amit nyomattál, nem ígérek semmit

Pár perc és jövök!

Zsolti
(#) ZSozsóó válasza kefe13 hozzászólására (») Jan 30, 2010 /
 
Hello!

Itt is vagyok:
Bővebben: Link

Csak az elejét próbáltam, gondoltam ennyi is elég egy mintának. Settingek most hasonlóak!

Zsolti
(#) kefe13 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Jan 30, 2010 /
 
Hehehe , tökjó !! Tiéd egyértelműen érettebb gitárhang !
Valamiért, bizonyára az évek meg a rutin miatt, rettentő jó hangot csináltál
Egyébként, hasonló úton járunk, szerintem, a gityók hangja alapvetően más, Tiéd egy egész jó SG epi, klasszikus hambikkal szerelve, enyém a legolcsóbb leggagyibb kapható strato, ráadásul csak a hídnál van hambi az is szingli méretben (ráadásul nincs egy éve hogy hangoskodok vele , de nincs mit szégyenkezzek a hang miatt azt hiszem.
DrBoo forever !
(#) ZSozsóó válasza kefe13 hozzászólására (») Jan 30, 2010 /
 
Hello!

Nem verseny ez, mindegyikünké klassz szerintem, nem nagyon lehet összehasonlítani az áramköröket, mert az enyémben van pár alapvető áramköri eltérés, meg 12V a tápfeszültség, source körök másak, ahogy a pdf-ben linkeltem is. Na meg gyanítom a munkapöttyök sem azonos helyen vannak..
Szerintem nagyon sok lehetőség van ebben a cuccban, csak ki kell kísérletezni. Na meg amit szimulál, azt elemezgetni!
Jó volna egy tiszta csatornát is összerakni, és akkor egy kemény erősítő fejet is lehetne belőle csinálni. Ha nem lennék benn egyben éppen, rá is indulnék De ez majd a következő lesz, azt hiszem


Zsolti
(#) kefe13 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Jan 30, 2010 /
 
Találtam egy "hasonló" projektet, érdekességképp megosztom
Bővebben: Link
(#) ZSozsóó válasza kefe13 hozzászólására (») Jan 31, 2010 /
 
Hali!

Tulajdonképpen ugyanez, csak itt ott van némi kompenzáció, alkatrész értékekkel varia. Ami már így rajzon látszik, hogy némiképp kiélezettebb hangja lehet, szóval középlehúzós dz-dz re nagyon jó lehet. Gainban, ami a mélyet illeti visszafogottabb, a végén az a szűrő ismerős valahonnan, talán a guvnor2 kapcsolásból, ahhoz hasonló jelenség, mint amikor egy csövesben a torzításnál megszakad a visszacsatolás, és a mély rezónál nagy kiemelés van. Amolyan frekvencia függő damping jelenség, csak itt a rezonancia független a rákapcsolt hangszórótól, olyan 75-80Hz között van valahol.
Ki lehet próbálni, bemeneten a két dióda szerintem teljesen felesleges, ki kapcsol erre tápfeszültségnyi jelet? És, ha rákapcsol? Nem lesz a fetnek semmi baja, kicsit túlzásnak tűnik.
A másik a 470pF a bemenetnél szintén sok, meg még ott a 220pF ez leteszi az egész bemenetet egyből, szerintem sokat tompít. 4ik erősítő fokozatnál a 100pF meg a 220pF is teljesen felesleges, nincs semmi ellenállás, amivel alul áteresztőt tudna alkotni(max az előző fokozat kimeneti ellenállása), hiszen a 220k ami a rácsra megy is át van blokkolva 50pF el, szerintem ezek is feleslegesek, bár pár dB-t így is elvesz a magasból. A 3ik fokozat drain kondenzátorának megválasztásával markánsabb változás érhető el..szerintem.
A többi a szokásos, de szerintem ennek is egyben lehet a hangja.

Zsolti
(#) Csiszdave válasza ZSozsóó hozzászólására (») Jan 31, 2010 /
 
Helló!

Bocs, kicsit gyors voltam tegnap este, siettem mint állat...
Nos, megcsináltam a ledtrick rajzon található kijelzőt.

Egymagában tökéletesen működik, tehát rákötök egy 9V-os elemet, és a control kivezetést ha odaérintem a 9V-os elem negatív pólusához, akkor, ahogy Te is mondtad, a bázis le lesz húzva földre, a tranzisztor nem enged át.

OK, ez így tökéletes, egymagában.

No, de ha én azt a control kivezetést (tehát a tranzisztor) bázisát a DPDT kapcsoló lábára kötöm (lásd ledtrick rajz vagy csatolmány), akkor a tranzisztor bázisa magára az effekt "kimenetére" kerül rákötésre.
Lásd csatolt jpg, a jobb megértésért.

Ergo, semmi nem fog történni, az én értelmezésemben, mint ahogyan az én esetemben nem is történik semmi, kattan a kapcsoló, villan a led, de mindkét állásban szépen világít.

Itt jön az a kérdés, amit feltettél, hogy milyen az effekt kapcsolása? Ezt a kérdést járjuk körbe, nem tudom mire gondolsz...

Köszönöm!

(#) JnCon válasza ZSozsóó hozzászólására (») Jan 31, 2010 /
 
A bemeneten abszolút értelmetlen 470pf és a 220 pF főleg, hogy utána három fokozatban is emelnek magasat.
Az első fokozat még nem torzít tehát az sem lehetett a szándék, hogy az alap gitárhangot tompítják és a torzított hang felharmonikusait kiemelik. Ezt meg a G-S kondikat nyugodtan lehet a tizedére venni.
A vége tényleg Guv'Nor koppintás az újabb kiadásból.
Az eredeti verzió igazából nem valami hatásos a gyakorlatban (másik gitárosunk használ Guv'Nor-t, próbálgattam én is eleget) de jól mutat a végén.
Összességében egy Marshall adaptációnak tűnik a dolog.
Érdemes lenne próbapadra megépíteni és kísérletezgetéssel biztosan elég jó hangzást lehetne kihozni belőle.

Ja, közben meghallgattam a hangmintákat.
Jó zúzós hangja van, nekem nem jön be annyira de ízlés dolga, van aki ilyen hangzást keres.
Nekem annyira nem jöttek be ezek a fetes dolgok mondjuk, inkább maradok a csőnél. Nyilván bonyolultabb a fűtés meg a táp miatt de egy fetes kapcsolás mégsem szól pont úgy, mint egy csöves.
(#) JnCon hozzászólása Jan 31, 2010 /
 
Amire viszont kíváncsi lennék azok a Vox amPlug cuccok.
Tiszta analóg áramkörök, ahogy néztem (képen láttam szétszedve) nincs is bennük nagyon sok alkatrész, szerintem viszonylag könnyen utánépíthetők lennének.
Nagyon dögösen is szólnak csak kéne valahonnan kapcs. rajzot szerezni hozzá...
(#) kefe13 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Jan 31, 2010 /
 
Csao, csak nem bírtam magammal megint, ahogy írtad első fokozat kicsatolóját csökkentettem 22n ról, 6,8 n ra, ilyet találtam, hallhatóan csökkent tompításnál fellépő "huppogás", mintát később veszek fel.
(#) Bassmester hozzászólása Jan 31, 2010 /
 
Elkészült a tápegységem. Rajta van minden szükséges feszültség. Nagyon jól passzol a csöves előfokhoz is, nincsen semmi brummja. (nem is lehet)

Ilyen lett:
(#) ZSozsóó válasza JnCon hozzászólására (») Jan 31, 2010 /
 
Hali!

Én is csak kísérletezgetek vele, próbálom belőle kihozni a maximumot. Egy ENGL fireball-t leszól egy ilyen cucc még félvezetős végfokozattal is, komolyan mondom, legalábbis szerintem. Volt szerencsém egymás után kipróbálni a kettőt. Simán jó alternatíva. Amire nem valók az a tiszta..Sajnos a ki Ugsoff miatt azt kell mondjam extrém esetben már az első fokozat is torzíthat. Persze nem sokat, csak jön az idegesítő blocking a felfutásnál.
GS be meg abszolút nem szoktam kondit tenni, nem ott van a titok, az biztos. Máshol szoktam am agasat elvenni.
A hangjuk olyan, amilyen, jómagam sem szeretem a metál cuccokat, inkább a hardrokk, ac/dc jön be. Én is csövezek inkább, most készül a következő fejem, remélem tűrhető lesz az is.
Tápja meg semmiben sem bonyolultabb egy csövesnek szerintem, oda is csak kell egy trafó, a feszültségek kérdése más téma Fűtés meg AC, nem nagyon kell eltúlozni azt vettem észre az utóbbi időben. Lehet jó AC fűtést csinálni meg rossz DC-t is..
Vox amp plug engem is érdekel, meg a tech21 cuccok is jópofák, csak ott már átestek a ló túloldalára és kicsit eltúlozták az áramkört. ha lesz majd ampplug kapcsolásod, dobd fel légyszíves

Zsolti

(#) ZSozsóó válasza kefe13 hozzászólására (») Jan 31, 2010 /
 
Hali!

Igen, ott érdemes csökkenteni, mert alapban a 22nF-el nagyon mélyre megy le, már már minden apró zörejt átvisz, a 6,8nF is lemegy jó mélyre, tulajdonképpen a mélyérzetet még nem bántja, de a káros szub dolgokat: gitártest zörgés, huppogás, buffogás csökkenti. érdemes itt is kioptimalizálni. Tulajdonképpen ez a 2 leghatásosabb beavatkozás az áramkörben: ez a csatoló, meg a drain kondi. Mint írtam régebben a koncepció:
- elején mélyet "elvenni"
- végén magasat "elvenni"

Várjuk a mintát!

Zsolti
(#) ZSozsóó válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 31, 2010 /
 
Hello!

Jól mutat, igen ízléses munka! Hangzásban milyen változást hallani, ha hallani? Igazából befulladni nem fog az biztos Csak érdekel van e valamilyen hatása a kapcsolótápnak a hanghoz. Bár én is próbáltam és nem nagyon véltem felfedezni.
EZ bírta a kiképzést? Mi volt vele a tapasztalatod?

Zsolti
(#) Bassmester válasza ZSozsóó hozzászólására (») Jan 31, 2010 /
 
Jól szól vele. Brumm mentes, precíz hangja van. Fulladni nem fog, mivel legalább 400W-os. Érdemes kipróbálni, már csak azért is, mert felébe sem kerül mint egy ugyanilyen teljesítményű toroid. A nyákon volt egy dúrva hiba, amit az első próba után kijavítottam, úgyhogy amit korábban feltettem LAY-t, azt senki ne csinálja meg! Ha valakinek kéne a nyák, akkor majd felteszem a kijavított változatot.
(#) ZSozsóó válasza Csiszdave hozzászólására (») Jan 31, 2010 /
 
Hello!

Egy teljesen stock ts? Gyári, saját?
A kimenet kapcsolására értem, ha egy csatoló kondenzátor van a kapcsolásban a kimeneten és nincs ellenállás a föld felé, akkor soha az életben nem fog működni a dolog.
mellékelek egy képet, meg elküldöm tinában, mert látom van tinád! A "felső" bázis ellenállást lehet csökkenteni kell ,hogy 3-4V legyen a bázison, hogy világítson a led! Minden attól függ mekkora ellenállás van az effekted kimenetén. Ehhez tervezd hozzá az egész áramkört.

1., értelmes feszültség a bázisra, pl 1:2es osztó (4,5v egy 9Vos elem esetén). Lehet itt nagyobb is! Ha pl 100k van az effekted kimenetén, és beteszel 10k-t a tranyó bázisába, akkor nyílván magasabb feszültséged lesz a lednél.

2., ehhez egy előtét ellenállás számítása. Bázis feszültség, mínusz 0,6V azt kapja az emitter kör, ebből a led nyitófeszültsége, 1-2V val érdemes számolni, és ez osztva az áramal ,amit át akarsz kergetni a leden. r= U/I ugyebár.

Kb erre gondoltam, mikor az effekt kapcsolására céloztam. Ha ez így van, akkor mennie kell. Mellékelem a fájlokat!

Zsolti

(#) ZSozsóó válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 31, 2010 /
 
Jaja, ironikusan írtam a fulladást, láttam én ,hogy nem naposcsibe az áramkör.
Egyedül a méret az, ami kicsit elriaszt, bár gondolom volt egy kész koncepciód, amit átalakítottál, esetleg direkt kombó tápnak szánod. Jó volna egy kis szolíd táp, ami tényleg max effekt szinten képes üzemelni.
Mindenesetre gyönyörű munka, gratulálok , nagyon szép és ízléses dolgokat látunk Tőled!

Zsolti
(#) Bassmester válasza ZSozsóó hozzászólására (») Jan 31, 2010 /
 
Köszi
A mérete, az 24 x 13 cm. Egy 400VA-es toroid, Graetz-cel és pufferekkel is kb ekkora területet fed le. Mit értesz effekt szinten? Csöves efektnek a táplálására gondolsz?
Az ennél sokkal kisebb panelen (max 5x10) megoldható. Vagy akár dugasztápban is.
(#) ZSozsóó válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 31, 2010 /
 
Hello!

Jaja, erre gondoltam! Egy kis táp, fűtés szinten bírjon pl 2-3 kettőstriódát, meg az anódtápját. Gondoltam, hogy kisebben is megoldható.

Zs.
(#) Bassmester válasza ZSozsóó hozzászólására (») Jan 31, 2010 /
 
Erre talán az lenne a legegyszerűbb, amit Pimi rajzolt nekünk a múltkor. Egy 12V-2A-es dugasztáp ellátná a fűtést és a kapcsolótápot is. A magot is csak azért érdemes nagyobbra választani, hogy ne kelljen 50 menetnél többet rátekerni a szekunderre.
Itt van e...
(#) ZSozsóó válasza ZSozsóó hozzászólására (») Jan 31, 2010 /
 
Benéztem valamit, elnézést. A felső ellenállás legyen csak nagy. Épp az a lényeg, hogy amikor az "alsó" ellenállást beiktatja a kapcsoló, akkor a bázis feszültsége 0,6V és a led dióda nyitófeszültsége meg az ellenálláson eső feszültség alatt legyen. Mindenesetre kb ilyen értékekkel mennie kell, a kapcsoláson nem változtat, csak a magyarázaton

Bocsi!

Zsolti
(#) kefe13 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Jan 31, 2010 /
 
Jó estét, vettem föl gyorsan vonalba, emuláció a képen , bugi beállítás az ami le volt írva pár oldallal ezelőtt

(#) ZSozsóó válasza kefe13 hozzászólására (») Jan 31, 2010 /
 
Hello!

Ütős! Holnap rápróbálok én is ezzel, itt hogy szól!

Zsolti
(#) ZSozsóó válasza kefe13 hozzászólására (») Feb 1, 2010 /
 
Hello!

Azt hiszem ezen elvéreztem, ez a láda szimuláció soha nem tartozott a kedvenceim közé, szerintem nem egy eltalált valami, legalábbis a 3ban, eléggé közép harapós ,grr-egős a 4ben már a kép is más ,szerintem hangoltak rajta valamicskét, mert ennek semmi alja nincs. Sebaj ,ott a pont
Nem volt nagyon kedvem hangról hangra lekoppintani, elég fárasztó napom volt, de a hang a lényeg. Így szól:

Zsolti.
(#) ZSozsóó válasza kefe13 hozzászólására (») Feb 1, 2010 /
 
Hali!

Eszembe ötlött valami, lehet kicsit kiegészítem az áramkört egy pár használható dologgal holnap, a gain poti használhatóságát tűztem a zászlóra a felsőbb régiókban. Igyekszem holnap elkövetni, ha meglesz, teszek fel hangot!

Zsolti
Következő: »»   67 / 316
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem