Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Sziasztok.
Kérdésem lenne. PIC16F627-es helyett szeretnék egy másik PIC-el ismerkedni ( használni) a lényeg hogy több I/O pinje legyen mint a 627-esnek. Szerintetek melyiket válasszam ami még nem tud bonyolult? Előre is köszi.
16F917 40 labu, vagy kezdj el 18F-ekkel foglalkozni, pl. 18F4550 (abban mar USB is van ha kesobb el akarsz kezdeni foglalkozni vele, es van hozza C18).
Oké, de a slave-ből csak akkor jut adathoz a Master ha kiadja az olvasást.
Nekem a következő volna a problámámvan egy fő pic ami olvasná a perifériákat (óra, hő stb), + egy külön panel ami tartalmaz egy kijelzőt + 4 gombot. Ebben a panelban lehetne elvégezni a beállításokat, és azt gondoltam hogyha egy paramétert megváltoztatok akkor azt elküldi a fő picnek. De ha nem tud kommunikálni Master-Master egymással akkor a kijelzőnek is slavenak kell lenni, másnem a paramétereket a feladat futtatása előtt kiolvasom a kijelző picjéből. Vagy akkor másik megoldás lehet, hogy beiktatok egy plusz eepromot, Mindkét PIC MASTER és irják/olvassák a SLAVE eepromot ami a paramétereket tartalmazza. Köszönöm a gyors válaszokat!
EEpromot nem javaslom, mert egy idő után megkopik. Főleg ha mindegyre irogatódik.
Írni nem olyan tulsokszor lenne csak akkor ha paramétert kell változtatni.
Tényleg EEprom? Az EEpromnak csak az írása van limitálva? Olvasni akárhányszor tudom igaz? Idézet: Nem sokba telik időnként rákérdezni a slave-re, hogy van-e valami mondanivalója. Ha van, akkor alaposabban "ki lehet kérdezni". „De ha nem tud kommunikálni Master-Master egymással akkor a kijelzőnek is slavenak kell lenni”
Sziasztok!
Egy AS5045-ös Hallos elfordulás érzékelőt (SSI buszos) szeretnék összekötni PIC18f4520-al. Szerintetek ez megoldható ha PIC SPI buszára közvetlenül csatlakoztatom? Az SSI busz olvasása miben különbözik az SPI buszétól?
Legjobb tudomásom szerint olvasni akárhányszor. Az írás sincs limitálva, csak a felejtés tünete jelenik meg.
Szia!
Léteznek I2C-RAM-ok is (más perifériával egyben is) pl.: PCF 8570 256 byte RAM, PCF8385 RTC+240 byte RAM, FM24LC256 vagy hasonló F-RAM (táp kimaradáskor is megőrzi a tartalmát)... Szia
Egy gyors kérdés:
Beállítom az ADCON0 regisztert így: b'00000001'. Tehát az AN0-át használom és a legkisebb helyi értékű bittel engedélyezem. Aztán szeretném az AN1-et használni, akkor elég rögtön ezt beírnom az ADCON0-ba: b'00000101'? Tehát a kérdésem lényege: előbb le kell tiltanom az AN0-át és csak utána engedélyezhetem az AN1-et?
Csak egyszerűen írd be az ADCON0-ba az új értéket. Nem kell tiltani és engedélyezni külön.
A billentyűzetes panel legyen slave, de az I2C mellett még vigyél egy megszakítási vonalat. A megszakítási vonal egyik vége legyen a slave egy kimenetén, amit logikai alacsonyra váltasz ha változott a gombok (esetlek kijelző) állapota, amikor pedig megtörtént I2C-n a kiolvasás, akkor vidd vissza logikai magas szintre. A másik vége legyen a master INT bemenetén, így kialakítasz egy megszakítási rendszert. Nem kell lekérni az adatokat, mert a megszakítás rögtön értesít a változásról.
"PK2Error0024: PICkit 2 was unable to establish a valid Vdd on the target (Attempted 3.60V - Read 4.74V)"
Pickit 2 klónnal nem tudok égetni, MPlab ezt írja ki. Jelenleg 18F14k50-et próbáltam. Ilyenkor mit kell tenni?
Ha jól tudom a klónokkal csak 5V-os PICet lehet égetni, ez le is van írva valahol.
Attól függ hogy melyik klón.
Collector: melyik klónnal próbálkozol? Amúgy azt mondja hogy: A PK2 nem képes megfelelő tápfeszültséget létrehozni a céláramkörnek. (megpróbálta: 3,6V-ot de 4,74-et olvasott vissza) szerk: mondjuk a 18F14K50 az 1.8V-5.5V -ig működik, szóval elvileg mindkét fajta klónnal lehetne programozni.
Bővebben: Link
Ez lenne.
Attila86-nál programoztuk fel, nála ment is (igaz nem 18F14K50-el). Valahol találok egy listát, hogy ezzel a klónnal mely piceket lehet égetni? A microchip oldalán a supported devicesnél egyébként nincs benne a 14K50, ezért gyanakodtam, hogy más PIC-el már működne.
Ez a Szilva féle klón ami csak 5V-os PIC-eket tud programozni. (Van hozzá 3V-os átalakító is elvileg)
Viszont a Watt féle klón tud 3V-osakat is Bővebben: Link mondjuk a 18F14K50 az 1.8V-5.5V -ig működik, szóval elvileg mindkét fajta klónnal lehetne programozni.
De most örülök, hogy volt arra időm, hogy 1-et megépítsek. Ha támogatnia kéne, akkor nem tudom mi a probléma.
Idézet: Szerintem már volt róla szó: PICkit2-vel a PIC18F14K50 mikrovezérlő csak 3,3 V-on programozható! Mégpedig azért, mert a programozáshoz pont azokat a lábakat használja, amelyek egyébént az USB D+ és D- adatvezetékei, s az adatlap specifikációja szerint max. 3,6 V-os jel kapcsolható rájuk.„mondjuk a 18F14K50 az 1.8V-5.5V -ig működik, szóval elvileg mindkét fajta klónnal lehetne programozni.” Programozás után természetesen a PIC18F14K50 használható 5 V-on is. Ha a programozás gyári PICkit2-vel, vagy olyan PICkit2 klónnal történik, ami 3,3 V-os mikrovezérlőkkel is kompatibilis, akkor trükkös módon megoldható a programozás 5 V-on: az 5 V-os Vdd feszültséget kívülről kell az áramkörnek megadni, de a PICkit2 Vdd kivezetését ne csatlakoztassuk hozzá. Ekkor a PICkit2 maga próbál 3,3 V-ot adni, s ehhez igazított jelszintet ad a PGD, PGC lábakra. Ennek a trükközésnek akkor van létjogosultsága, ha az egyébként 5 V-ról működő áramkörünk fogyasztása túl nagy a PIC számára, nem bírná meghajtani. 5 V-os PICkit2 klónt csak megfelelő 3,3 V-os szintillesztővel használhatjuk a PIC18F14K50 programozásához!
Nem jól tudod, van amelyikkel igen, van amelyikkel nem. (Miért adsz tanácsot, ha nem vagy biztos benne? Járj utána ha valamiben bizonytalan vagy!)
Azért is írtam, hogy nem vagyok biztos benne. Mindenestre még ha tévedek is addig se kínozza szerencsétlen 3.3 as picet 5 V al, és talán nem lesz baja.
ui: Ettől függetlenül igazad van, csak olyan tanácsot szabad adni amiben az emebr biztos
Ahhoz kellene a 3,3 V-os adapter is! Bővebben: Link
sziasztok!
találtam ezt a videót a neten: http://www.youtube.com/watch?v=oLygWkHo9nw a szakdogámhoz nagyon passzol abban különbözik h én a winamp equalizerjét szeretném megjeleníteni rajta! arra már rájöttem h ledeket használ ez a cucc és h forog körbe-körbe ez hozza létre a 3d-s hatást. abban segítsetek pls h hogyan valósítsam meg meg h egyáltalán mik kellenek hozzá? köszi Mi is megköszönjük, ha nem spórolsz a betűkkel! Sebi
A kapcsolási rajz jó? Mert a nyákon van valami átkötés.
Kösz mindenkinek a választ, most már jobban képben vagyok.
A kapcsolási rajzon is ott van JP1 néven. Úgy sejtem, hogy ez az átkötés váltja át Vdd-t 5 V-ról 3,3 V-ra.
De nem én vagyok az illetékes!!!
Hi!!!
Lenne egy kérdésem !vettem egy pk3 at és nem tudom a demo board-on levő p18f45k20 at írni vki tapasztalt már eféle hibát? Idézet: „Valahol találok egy listát, hogy ezzel a klónnal mely piceket lehet égetni?” Mar egyszer kerdeztek: Melyikkel? |
Bejelentkezés
Hirdetés |