Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   658 / 1319
(#) SzT3 hozzászólása Jan 31, 2010 /

Sziasztok.
Kérdésem lenne. PIC16F627-es helyett szeretnék egy másik PIC-el ismerkedni ( használni) a lényeg hogy több I/O pinje legyen mint a 627-esnek.
Szerintetek melyiket válasszam ami még nem tud bonyolult?
Előre is köszi.
(#) trudnai válasza SzT3 hozzászólására (») Jan 31, 2010 /

16F917 40 labu, vagy kezdj el 18F-ekkel foglalkozni, pl. 18F4550 (abban mar USB is van ha kesobb el akarsz kezdeni foglalkozni vele, es van hozza C18).
(#) Akiss válasza trudnai hozzászólására (») Jan 31, 2010 /

Oké, de a slave-ből csak akkor jut adathoz a Master ha kiadja az olvasást.

Nekem a következő volna a problámámvan egy fő pic ami olvasná a perifériákat (óra, hő stb), + egy külön panel ami tartalmaz egy kijelzőt + 4 gombot. Ebben a panelban lehetne elvégezni a beállításokat, és azt gondoltam hogyha egy paramétert megváltoztatok akkor azt elküldi a fő picnek.

De ha nem tud kommunikálni Master-Master egymással akkor a kijelzőnek is slavenak kell lenni, másnem a paramétereket a feladat futtatása előtt kiolvasom a kijelző picjéből.

Vagy akkor másik megoldás lehet, hogy beiktatok egy plusz eepromot, Mindkét PIC MASTER és irják/olvassák a SLAVE eepromot ami a paramétereket tartalmazza.

Köszönöm a gyors válaszokat!

(#) huba válasza Akiss hozzászólására (») Jan 31, 2010 /

EEpromot nem javaslom, mert egy idő után megkopik. Főleg ha mindegyre irogatódik.
(#) Akiss válasza huba hozzászólására (») Jan 31, 2010 /

Írni nem olyan tulsokszor lenne csak akkor ha paramétert kell változtatni.
Tényleg EEprom? Az EEpromnak csak az írása van limitálva? Olvasni akárhányszor tudom igaz?
(#) icserny válasza Akiss hozzászólására (») Jan 31, 2010 /

Idézet:
„De ha nem tud kommunikálni Master-Master egymással akkor a kijelzőnek is slavenak kell lenni”
Nem sokba telik időnként rákérdezni a slave-re, hogy van-e valami mondanivalója. Ha van, akkor alaposabban "ki lehet kérdezni".
(#) Carter hozzászólása Jan 31, 2010 /

Sziasztok!
Egy AS5045-ös Hallos elfordulás érzékelőt (SSI buszos) szeretnék összekötni PIC18f4520-al. Szerintetek ez megoldható ha PIC SPI buszára közvetlenül csatlakoztatom? Az SSI busz olvasása miben különbözik az SPI buszétól?

AS5045.pdf

(#) Akiss válasza icserny hozzászólására (») Jan 31, 2010 /

Igaz, erre nem is gondoltam köszi!
(#) huba válasza Akiss hozzászólására (») Jan 31, 2010 /

Legjobb tudomásom szerint olvasni akárhányszor. Az írás sincs limitálva, csak a felejtés tünete jelenik meg.
(#) Hp41C válasza huba hozzászólására (») Jan 31, 2010 /

Szia!

Léteznek I2C-RAM-ok is (más perifériával egyben is) pl.: PCF 8570 256 byte RAM, PCF8385 RTC+240 byte RAM, FM24LC256 vagy hasonló F-RAM (táp kimaradáskor is megőrzi a tartalmát)...

Szia
(#) Attila86 hozzászólása Jan 31, 2010 /

Egy gyors kérdés:
Beállítom az ADCON0 regisztert így: b'00000001'. Tehát az AN0-át használom és a legkisebb helyi értékű bittel engedélyezem.
Aztán szeretném az AN1-et használni, akkor elég rögtön ezt beírnom az ADCON0-ba: b'00000101'?
Tehát a kérdésem lényege: előbb le kell tiltanom az AN0-át és csak utána engedélyezhetem az AN1-et?
(#) potyo válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 31, 2010 / 1

Csak egyszerűen írd be az ADCON0-ba az új értéket. Nem kell tiltani és engedélyezni külön.
(#) Attila86 válasza potyo hozzászólására (») Jan 31, 2010 /

Köszönöm!
(#) pixels válasza Akiss hozzászólására (») Jan 31, 2010 /

A billentyűzetes panel legyen slave, de az I2C mellett még vigyél egy megszakítási vonalat. A megszakítási vonal egyik vége legyen a slave egy kimenetén, amit logikai alacsonyra váltasz ha változott a gombok (esetlek kijelző) állapota, amikor pedig megtörtént I2C-n a kiolvasás, akkor vidd vissza logikai magas szintre. A másik vége legyen a master INT bemenetén, így kialakítasz egy megszakítási rendszert. Nem kell lekérni az adatokat, mert a megszakítás rögtön értesít a változásról.
(#) Collector hozzászólása Feb 1, 2010 /

"PK2Error0024: PICkit 2 was unable to establish a valid Vdd on the target (Attempted 3.60V - Read 4.74V)"
Pickit 2 klónnal nem tudok égetni, MPlab ezt írja ki. Jelenleg 18F14k50-et próbáltam. Ilyenkor mit kell tenni?
(#) Stefan válasza Collector hozzászólására (») Feb 1, 2010 /

Ha jól tudom a klónokkal csak 5V-os PICet lehet égetni, ez le is van írva valahol.
(#) cNobody válasza Stefan hozzászólására (») Feb 1, 2010 /

Attól függ hogy melyik klón.

Collector: melyik klónnal próbálkozol?
Amúgy azt mondja hogy: A PK2 nem képes megfelelő tápfeszültséget létrehozni a céláramkörnek. (megpróbálta: 3,6V-ot de 4,74-et olvasott vissza)

szerk:
mondjuk a 18F14K50 az 1.8V-5.5V -ig működik, szóval elvileg mindkét fajta klónnal lehetne programozni.
(#) Collector válasza Stefan hozzászólására (») Feb 1, 2010 /

Bővebben: Link
Ez lenne.
(#) Collector válasza cNobody hozzászólására (») Feb 1, 2010 /

Attila86-nál programoztuk fel, nála ment is (igaz nem 18F14K50-el). Valahol találok egy listát, hogy ezzel a klónnal mely piceket lehet égetni? A microchip oldalán a supported devicesnél egyébként nincs benne a 14K50, ezért gyanakodtam, hogy más PIC-el már működne.
(#) cNobody válasza Collector hozzászólására (») Feb 1, 2010 /

Ez a Szilva féle klón ami csak 5V-os PIC-eket tud programozni. (Van hozzá 3V-os átalakító is elvileg)

Viszont a Watt féle klón tud 3V-osakat is Bővebben: Link

mondjuk a 18F14K50 az 1.8V-5.5V -ig működik, szóval elvileg mindkét fajta klónnal lehetne programozni.
(#) Collector válasza cNobody hozzászólására (») Feb 1, 2010 /

De most örülök, hogy volt arra időm, hogy 1-et megépítsek. Ha támogatnia kéne, akkor nem tudom mi a probléma.
(#) icserny válasza cNobody hozzászólására (») Feb 1, 2010 /

Idézet:
„mondjuk a 18F14K50 az 1.8V-5.5V -ig működik, szóval elvileg mindkét fajta klónnal lehetne programozni.”
Szerintem már volt róla szó: PICkit2-vel a PIC18F14K50 mikrovezérlő csak 3,3 V-on programozható! Mégpedig azért, mert a programozáshoz pont azokat a lábakat használja, amelyek egyébént az USB D+ és D- adatvezetékei, s az adatlap specifikációja szerint max. 3,6 V-os jel kapcsolható rájuk.

Programozás után természetesen a PIC18F14K50 használható 5 V-on is.

Ha a programozás gyári PICkit2-vel, vagy olyan PICkit2 klónnal történik, ami 3,3 V-os mikrovezérlőkkel is kompatibilis, akkor trükkös módon megoldható a programozás 5 V-on: az 5 V-os Vdd feszültséget kívülről kell az áramkörnek megadni, de a PICkit2 Vdd kivezetését ne csatlakoztassuk hozzá. Ekkor a PICkit2 maga próbál 3,3 V-ot adni, s ehhez igazított jelszintet ad a PGD, PGC lábakra. Ennek a trükközésnek akkor van létjogosultsága, ha az egyébként 5 V-ról működő áramkörünk fogyasztása túl nagy a PIC számára, nem bírná meghajtani.

5 V-os PICkit2 klónt csak megfelelő 3,3 V-os szintillesztővel használhatjuk a PIC18F14K50 programozásához!
(#) watt válasza Stefan hozzászólására (») Feb 1, 2010 /

Nem jól tudod, van amelyikkel igen, van amelyikkel nem. (Miért adsz tanácsot, ha nem vagy biztos benne? Járj utána ha valamiben bizonytalan vagy!)
(#) Stefan válasza watt hozzászólására (») Feb 1, 2010 /

Azért is írtam, hogy nem vagyok biztos benne. Mindenestre még ha tévedek is addig se kínozza szerencsétlen 3.3 as picet 5 V al, és talán nem lesz baja.
ui: Ettől függetlenül igazad van, csak olyan tanácsot szabad adni amiben az emebr biztos
(#) icserny válasza Collector hozzászólására (») Feb 1, 2010 /

Ahhoz kellene a 3,3 V-os adapter is! Bővebben: Link
(#) tomeszku hozzászólása Feb 1, 2010 /

sziasztok!
találtam ezt a videót a neten:

http://www.youtube.com/watch?v=oLygWkHo9nw

a szakdogámhoz nagyon passzol abban különbözik h én a winamp equalizerjét szeretném megjeleníteni rajta!
arra már rájöttem h ledeket használ ez a cucc és h forog körbe-körbe ez hozza létre a 3d-s hatást.
abban segítsetek pls h hogyan valósítsam meg meg h egyáltalán mik kellenek hozzá?

köszi

Mi is megköszönjük, ha nem spórolsz a betűkkel! Sebi
(#) Collector válasza icserny hozzászólására (») Feb 1, 2010 /

A kapcsolási rajz jó? Mert a nyákon van valami átkötés.

Kösz mindenkinek a választ, most már jobban képben vagyok.
(#) icserny válasza Collector hozzászólására (») Feb 1, 2010 /

A kapcsolási rajzon is ott van JP1 néven. Úgy sejtem, hogy ez az átkötés váltja át Vdd-t 5 V-ról 3,3 V-ra.

De nem én vagyok az illetékes!!!
(#) laller25 hozzászólása Feb 1, 2010 /

Hi!!!
Lenne egy kérdésem !vettem egy pk3 at és nem tudom a demo board-on levő p18f45k20 at írni vki tapasztalt már eféle hibát?
(#) trudnai válasza Collector hozzászólására (») Feb 1, 2010 /

Idézet:
„Valahol találok egy listát, hogy ezzel a klónnal mely piceket lehet égetni?”

Mar egyszer kerdeztek: Melyikkel?
Következő: »»   658 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem