Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   245 / 731
(#) csuli hozzászólása Feb 1, 2010 /

Sziasztok
RFT L3702-50VA 8Ωehez a hangszóróhoz szeretnénk egy neki való dobozt tervezni 2 sávosra gondoltunk a magasat egy régi Neumann fogja biztosítani.
Ha tudtok bárhogy segíteni előre is köszönöm.

üdv
(#) István79 hozzászólása Feb 1, 2010 /

Üdv! Köszönöm a véleményeket. Csak azért gondoltan a SAL csőre alkatrészként, mert ajánlottak egyet használtan az új árának a harmadáért, és beépített erősítővel egyszerűbbnek tűnt a dolog. Biztos, hogy jobb külön hangszóróból és erősítőből elkészíteni, valószínűleg így lesz. Ha meglesz hozzá minden, majd jelentkezem!
(#) Bassmester válasza shalafi.66 hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Szia Shalafi!

Végre megjött az Eminence beta-10A hangszóróm, ami basszusgitár kombóban fog működni.
Múltkor már váltottunk pár szót róla és abban maradtunk, hogy 35 iteres 60Hz-es reflex dobozban lesz.
Szerinted milyen oldalarányú doboz lenne előnyös neki? Vagy ez annyira nem lényeges és jó lesz valami szabványkinézetű kombóforma?
(#) LGS94 hozzászólása Feb 2, 2010 /

sziasztok! Szabadtérben mekkora teljesítmény kell egy jó házibulihoz de olyan ami jó hangos is?
(#) djgombi válasza LGS94 hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Most házibuli vagy szabadtéri? Nem mindegy

Szomszéd függő egyébként. Már 20 wattal is tudok olyan hangerőt létrehozni, hogy a szomszéd 1 órán belül feljelentsen.
Jó hangfalakkal 1000 watt elég. De az már szól is :yes:
(#) LGS94 válasza djgombi hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Én úgy gondoltam, hogy házibuli, hogy nem szabadtéri koncertre és nem is szabadtéri rendezvényekre hanem szabadtéri házibulira és legyen is hangja jó mélye üssön a gyomromba a hangja ne csak kis szar legyen.
(#) ptesza válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Ha nemcsak a szub tartományban fog szólni , akkor mindenképp érdemes állóhullámok tekintetében is tervezett dobozt készíteni. A bassgitár nem szub tartomány az biztos ,mondjuk azt nem tudnám megmondani ,mi az a legmagasabb hang amit ki lehet csikarni belőle.(Hz).

Milyen formában gondolkodsz?

(#) shalafi.66 válasza ptesza hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Hajszálra ugyanezt akartam kérdezni. csak nem volt erőm gépelni.
(#) Bassmester válasza ptesza hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Hali!

Valami kombóforma lenne jó, a csövet a hátuljára szeretném rakni. 55-6kHz ig fog szólni kb.
Eddig 38,4x36x27 cm -es belső mérettel terveztem, pusztán a térfogatát és a kinézetét véve alapul.
Állóhullámokra, majd lesz egy réteg vatta a hátsó falon. Trapézformát nem szeretnék. (Eléggé rendhagyó kombó lenne)
(#) hugi00 hozzászólása Feb 2, 2010 /

Abban az esetben lehet csokkenteni - megszuintetni az allohullamokat ha:

Az elolap es hatfal kozt levo jobb ilettve bal oldal meretet nem egyformara alakitjuk ki ?

[OFF]
ptesza !

Meg mindig kinlodok.
Tudsz bp. kornyekit aki hasznal arta-t ?
(#) ptesza válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Ez egy gyári doboz méretei? Vagy nagyon ráéreztél.

Nagyon jók az arányok. Ha esetleg módosítanál akkor azért ird be ide , rászámolok.
(#) ptesza válasza hugi00 hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Biztosan van olyan , de szerintem nagyon egyszerű lesz a hiba. Most egy kicsit elgondolkodtam. Olyan már volt régebben ,egy másik kapcsolással, hogy sokáig forrasztottam egy kapcsolót ,és attól nem működött.

Hétvégén MSN-en megpróbáljuk?

3,5-es jack csatikat kapásból ellenőrizgetni kell, a kínaiak képesek meglepő nemérintkező, zárlatos, vagy széteső csatlakozókat produkálni.
Nameg azt is, hogy a bal-jobb csatorna nincs-e felcserélve.
Ilyesmik. Hangszóró szól-e mérés közben, ha igen, van-e a bemeneten valami jel, megfelelő bemenet van-e kiválasztva, nem vezérli-e túl a hangkártyát. STB. Ez egy elektronikai fórum nem? A téma meg egy ellenállásból, és két csatlakozóból álló "kapcsolás". Csak ért valaki a hibakereséséhez.

Félhullámú rezonancia 384mm-hez 447Hz, 360mm-hez 476Hz.

És mivel 270*1,333=360mm, a 4. és 3. (1904Hz) illetve a 8. és 6. felharmonikusok (3808Hz) pont megegyeznek. Illetve a 384-es belső mérethez tartozó 7. felharm. (3129Hz) közel esik a 270-es oldalhoz tartozó 5. felharmonikushoz (3175Hz).
(#) ptesza válasza shalafi.66 hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Félhullámú rezonanciát nem néztem...

A többi az én hibám, meg az excel-é. Nem logaritmikus diagrammal dolgoztam , az egyezéseket ,azaz a nullát nem írta... Javítom aztán jövök.

Miért is szoroztad meg 1.333 al?

Hát a félhullámú az alap. Állóhullám két párhuzamos visszaverő felület között.

Mert ez a két oldal aránya. El is oszthattam volna, úgy szemléletesebb. 360/270=1,333333. És 1,33333*3 (vagyis a harmadik felharm.) pont 4-el (vagyis a másik belső mérethez tartozó 4. felharmonikussal) egyenlő.
(#) elektrojános hozzászólása Feb 2, 2010 /

Olvasom a topicot és levagyok döbbenve.Miért utállja mindenki a SAL-t és az M.N.C.-t?
(#) shalafi.66 válasza elektrojános hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Olvasd mégegyszer, és szerintem rá fogsz jönni.
(#) elektrojános válasza shalafi.66 hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Igaz hogy olcsó méjd in csájná,meg a paramétereik sem a legjobbak de szentem otthonra tökéletes.Ennyi pénzért ne is várjunk jobbat.
(#) shalafi.66 válasza csuli hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Idézet:
„RFT L3702-50VA”
Ugyanerről a papírszélűről van szó?
(#) shalafi.66 válasza elektrojános hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Rossz érv, annyira nem olcsó, amennyire rossz. Ennyi pénzből bőven lehet normális hangszórót venni helyette.
Idézet:
„paramétereik sem a legjobbak”
Finoman fogalamzol. Szerintem inkább használhatalanok.
(#) elektrojános válasza shalafi.66 hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Tehát nagyon drágák és sz**-ok?Még jó hogy felhoztam met éppen szubládát építek és nemtudom hogy hol és mennyiért tudnék mélynyomót venni.SAL cuccra gondoltam,de ha tényleg ilyen ****akkor tudnál mondani valami nagyot ütő,jó áru cumót?Aprócska házibulikba kéne illetve számítógéphez a lövöldözős játékokhoz. :gun: :violent:
(#) potenciameter válasza elektrojános hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Szia, bocs, hogy közbeszólok. Én sem szeretem hogy lefikázzák, de igazuk van, gyenge a minősége, élettartama, a paraméterei sem igazán jók. És ellent kell mondak neked, mert egy mnc, vagy sal áráért lehet venni sokkal jobbmiőségű hangszórókat is. De abban igazad van hogy othonra tökéletesen megfelelnek. Amúgy nekem is van egy szobai mélyládám, amiben egy mnc van, multhéten lett kész, szuper hangja van, mert sikerült megfelelő dobozt terveznem hozzá. De ebben a ládában csak azért van MNC, mert kb. 1 éve kaptam ajándékba egy jóhavertól, és már zavart hogy "pucéran" ül a szekrényben, amugy tényleg jó kis mélyláda lett belőle.
(#) elektrojános válasza potenciameter hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Nekem is van egy pár itthon elfekvőbe de eladom őket(kinek kéne),úgysem használom semmire csak fogják a port.És kezdek leszokni a SAL-ról és az M.N.C.-ről.Tényleg ****.
(#) ptesza válasza shalafi.66 hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Akkor valami nem tiszta.

Ezek szerint az összes netes kalkulátor hibás?

Nem tudja mi az alapfrekvencia , és mi az első harmonikus?

Pontosabban Pl:384 mm = az ehhez tartozó alapfrekvencia =897.58 Hz

Az első harmonikus 1795.2 Hz . Akárhány calc-ot nézek ez így van. Ahány harmonikust említesz az mind 1 el magasabb mint nálam.

3827 Hz ok. 7659 Hz ezt nem említetted.

a 384 es oldal 7. ik harmónikusa 7180 Hz , nem 3129 Hz. Úgyhogy ott nincs probléma.

És had gratuláljak a mélyládádhoz biztos állati.
(#) potenciameter válasza elektrojános hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Köszönöm, ha testvére hazahozza a fényképezőt, akkor teszek fel rolla néhány képet.
Amugy szombaton lett kész a doboz, vasárnap kapott festést, tegnap kipróbáltam, kb.10percig halgattam rajta zenét, azóta ott ül a sarokban, ha nem a haveromtol kaptam volna ajándékba, akkor, én is eladnám.

Te már biztos jártas vagy ebben a témában,tudnál segíteni tervezni.Nézzük jó e a tervem tehát egy 60cm magas 30cm széles és 30cm hosszú ládát terveztem 2 5cm átmérőjű reflexcsővel a mélysugárzó 100wattos lenne.Mit gondolsz müxene szépen vagy kéne pár javítás?

Miféle netes kalkulátorok? Már az elején is leírtam, amikor elkezdtük a dolgot (nagyonrég), hogy félhullámú rezonanciákról van szó. Nem sokkal ezelőtt is írtam még egyszer.
Két egymással párhuzamos kemény visszverő felület között mindig félhullámú rezonancia alakul ki ez azt jelenti, hogy 384mm-hez {343,8}/{0,384}*2=447,656Hz frekvencia tartozik. Az az alap, itt alakul ki az első állóhullám. Illetve aztán ennek felharmonikusain, vagyis egész számú többszörösein.
(#) Zupp87 válasza elektrojános hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Kerestem, de nem láttam, hogy milyen hangszóróhoz akarsz dobozt építeni. Vagy csak én vagyok kicsit vaksi Ha nem ismert a tipus, vagy a gyári adatai megbízhatatlanok, akkor kell előszöris egy impedanciamenet, abból számolni T-S-t, aztán (főleg a hangoláshoz, valamint részben a dobozmérethez is) kell a felhasználás helye (szobaméret, elhelyezés), és módja..
Következő: »»   245 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem